Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Komisyona itiraz ile aparatsız araç kullanım hakkı almak!?

Dagdelen

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben ötv indirimli araç alabilmek için ehliyet almaya karar verdim. sol kolum dirseğin biraz ilerisinden itibaren doğuştan yok.
komisyona gittiğimde hiç konuşturmadan bakmadan çıkabilirsin dediler ben aracın sol tarafındaki araçları rahatlıkla kullanabiliyorum ve aparat istemiyorum. komisyona itiraz etsem aparatı kaldırırlar mı? verilen raporda sağ eli direksiyondan çekmeden kullanılan kontrol cihazları diyor.
ek olarak sorularım;
1- aparatlı olunca ailem kullanabiliyor mu?( bir yere sorduğumda kullanabilir ama kaz yaparsa suçlu olursunuz diyor ne anlamı kaldı ki)
2- verilen kodda aparatı başka araca takınca (opsiyonel aparat olursa) o aracı kullanabilir miyim?
3- başka otomatik arak kullanabilir miyim?

Dagdelen

1- Tertibat ile her kullanabilecek kişinin saçma ve amacına hizmet etmeyen gereksiz bir çok prosedürden geçerek TSE den onay alması gerekiyor.

Yani deniyorki engelli kişinin kullanabildiği aracı bütün fonksiyonları sağlam engelsiz bir sürücünün kullanabileceğinden emin olup belgelemek istiyoruz. Muhtemelen böyle bir tablo sadece ülkemizde yaşanıyordur.

Zatwn ehliyeti olan kişiye;
Geç direksiyona,
Sür,
Tamam sürebiliyor muşsun diyorlar :)))

2- Hareket ettirici tertibatların sdece montajı değil demontajı bile bir yığın prosedür gerektiriyor. Makine mühendisine çizdirilecek projeydi, tse onayıydı, muayene, ruhsat v.s. Yani ülkemizde medeni ülkelerde insanların hayatlarını kolaylaştırdığı gibi, çok basit monte/demonte edilebilen, taşınabilir prosedür gerektirmeyen tertibatları kullanmak ülkemiz de yasal olarak mümkün değil, çünkü geçerli mevzuat ve yasalar engelliye hayatı kolaylaştırmaktan ziyade vergi indirimini usulsüz şekilde ve kolayca alamasınlar diye düşünülerek hazırlanmış. Yani medeni ülkelerde beyan esas kabul edilirken ülkemizde bir yığın prosedürü tamamlayarak adeta kötü niyetli olmadığınızı ispatlamak için bürokrasiye maruz bırakılıyorsunuz.

Başka ülkelerde hareket ettirici özel tertibat engellinin aracı nasıl daha rahat kullanabileceğini sağlayan basit bir gereç iken bizim ülkemizde vergi indirimi kriteri olarak bakılıyor. Başka açıklamaya gerek var mı...

3-Ehliyetiniz e herhangi bir özel tertibat kodunu, yazmışlar ise maalesef bir yığın prosedür ile resmen o tertibatı fiziksel ve resmiyette takılmamış bir aracı kullanamazsınız. Zaten o tertibatı ehliyetinize yazmayınca da vergi indirimi vermiyorlar. :) Çünkü gerçekte beyanınız yada ihtiyacınız olduğu kadar değil, tertibatınız olduğu kadar engellisiniz bu ülke de :) kimin umrunda...

Dagdelen

Merhaba,
Bende farklı bır konu açtım. Durum sızınle maalesef aynı. Otomatik vites kullanabilir ve 35.04 kod sağ eli direksiyondan cekmeden kullanabilen kontrol cihazı. İnternetten arastırdım . sordum sorusturdum.
1- Sİnyal için soldan sağa bir çubuk geçecek cokta sorun değil..
2- Haraket ettirici aksamda bır donanım değişikliği olmaz ise TSE onayı verilen eşin ve baban annen kullanabiliyor.

Ehliyeti aldım . Ötv için beklemekteyim.

Üst Alt