Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Komşu komşuya bunu yapar mı?

akberk

Üye
Konular
42
Reaksiyonlar
0
Spastik kızları için apartman girişine portatif rampa yaptıran aile komşu şoku yaşıyor. Apartman sakinleri belediyeye şikâyet edip rampayı kaldırttı

komsu-komsuya-bunu-yapar-mi--720884.Jpeg

İzmirli Mehmet Rıfat Moran ile eşi Nermin Moran spastik kızları Sinem’i yıllarca sırtlarında taşıdı, okula, gezmeye, doktora götürdü.
Sahip oldukları daire üçüncü katta olmasına karşın gençlikleri sayesinde Sinem’i kucaklarında yıllarca taşıyan Moran çifti, yaşlılıkla birlikte zemin katta bir ev sahibi olmaya karar verdi. İki ay önce yeni evine taşınan aile, kızlarının akülü arabasını dışarı çıkarabilmek için girişe ve merdivenlere rampa yaptırdı. Sekiz daireli apartmandaki dört kiracı, kendilerinden izin alınmadan, apartmanın içindeki basamakların rampa ile örtüldüğünü önü sürerek Balçova Belediyesi’ne şikâyet dilekçesi verdi. Belediye yetkilileri, apartman sakinlerinin rızası olmadığı için rampanın kaldırılmasını istedi.
Baba Moran, “Ben bu apartmana mal sokmuyorum ki. Kızımı sokuyorum. Böyle insanlık dışı bir davranış nerede görülmüş? Valilik’ten gelecek cevabı bekliyoruz, eğer istediğimiz kararı alabilirsek hepsine dava açacağız” dedi.
Komşularının tepkisine ve anlayışsızlığına isyan eden Sinem Moran ise “Engellilerin hakları, kanunu var. Elbette bu rampa yasalar sayesinde yerine konulacak, ben de ev hapsinden kurtulacağım” diye konuştu.
fft16_mf720879.Jpeg

Tedaviye bile gidemiyor
Salonlarına aldıkları rampaya yaşlı gözlerle bakan Sinem Moran, “Kasılmalarım çok arttı. Fizik tedaviye gidemiyorum. Sosyal hayatım, özel hayatım kalmadı” şeklinde konuştu.

‘Bizim de çocuğumuz var’
Şikâyette bulunan komşular adına konuşan Gürbüz Yanık, “Yaptıkları prosedüre uygun değil. Rampa pislik biriktiriyor, böcek oluyor. Apartmanın girişinde duran küçük rampada tehlikeli. Koşan çocuklar düşebilir. Anne babayız deyip, çocuklarını düşünüyorlarsa, başkalarının çocuklarını da düşünsünler. Şu anda uzlaşma sağlanacak bir durum yok” dedi.​

Apartman sakinleri çok vicdansızmış. Umarım sonuç güzel olur. Sinem özgürlüğüne kavuşur.

Elif Gamze BOZO
Elif Gamze BOZO / lle de Hayat

----------------------------

Merhaba değerli dostlar,

Türkiye'de 8 milyon engelli vatandaşımız var. Yani, nüfusun yüzde 12'si engelli. Fakat ülkemizde hiçbir şekilde engellilere hitap edecek koşullar yok.

Ülkemizde çevre düzenlemesi sürekli değişir. Rampalarımız da bundan nasibini alır. Gerçi rampalarımız olsa bile, rampa önlerine araç park edilir. "Olmadı baştan veya o iyi değil önceki daha iyi idi" mantığı insanlarımıza dayatıldığı gibi dayatılanlarsa, bir güzel alıştırılmaya çalışılıyor.

Alıştırıldı da...

Ne kadar istikrarsız, ne kadar başı boş, ne kadar vurdum duymaz yöneticilerle karşı karşıya olduğumuzu fark edebiliyor muyuz? Tepki gösterilmeye başlandığında, bir şekilde şöyle veya böyle denilerek sudan gerekçelerle sesler kestiriliyor.

Bakınız size çok somut bir örneği aktarıp, eleştirilerimi paylaşacağım...

Ben Ankara'da ikametgah etmekteyim. Cam kemik hastasıyım. Akülü tekerlekli sandalye kullanıyorum. Ailem hayatımı kolaylaştırmak için giriş kattan ev aldı. Binalar 5 katlı olduğu için asansör bulunmuyor. Aldığımız ev giriş kat olduğu için, balkondan rampa yapma kararı aldık. 15 yıllık komşularımız rampamıza engel olmaya çalıştılar. Neden engel olduklarına gelince "Binaların değeri düşermiş, hırsız girermiş, görüntü bozukluğu yaratırmış vs."
Belediyeye başvurduğumda 3 ya da 6 ay beklemem gerektiğini söylediler. Fakat babam güç bela bu sorunu halletmiş bulundu.

Yasa ve yönetmeliklerde düzenlemeler şöyle:

Yapılarda Özürlülerin Kullanımına Yönelik Proje Tadili İle İlgili Komisyonun Teşkili Ve Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik.

Tanımlar
Madde-4
Bu yönetmelikte geçen;
a) Özürlü vücut fonksiyonlarını kullanmada fiziksel ve zihinsel kısıtlılığı bulunan ve fiziksel ve mimari açıdan özel düzenlemelere ihtiyaç duyan kişidir.
b) Bina (ana gayrimenkul) özürlünün meskeni veya işyeri olarak kullandığı yapıdır.
c) Sivil toplum kuruluşu: Özürlünün ikamet ettiği il veya ilçedeki özürlülere ilişkin faaliyette bulunan dernek, federasyon veya konfederasyondur.
d) Meslek odası: Özürlünün ikamet ettiği il veya ilçedeki mimar ve mühendislik kuruluşudur.

İlgili Yasa Hükmü:
Madde 19: 23.6.1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Özürlülerin yaşamı için zorunluluk göstermesi halinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile özürlünün kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir."

Bitmedi... Bu da yetmezmiş gibi oturduğumuz site içerisindeki rampaları da söktüler. Site yönetimiyle rampaların yapılması için konuştum. Nedense, yasaların ve yönetmeliklerin kural olarak söylediği bir şeyi sanki bir hatır işi gibi sunarak, ciddiyetten uzaklaştıran bir mantıkla karşılaşıyoruz kimi zaman...

"Aynı site içerisinde engelli olarak, bir tek ben oturmuyorum. Burada bir engelli daha var" dediğimde, yönetim bana şu cevabı verdi: "Ama o yürüyemiyor ki, hem konuşamıyor da..."

Sanki rampa, yürüyenlere ve konuşanlara yapılıyor... Site içerisindeki rampaların yapılması için daha bekliyorum.

Biz nasıl bir toplum olduk. 15 yıl komşuluk yaptığımız insanlar, nasıl engelimi görmezden gelir. Ya da biz engelli vatandaşlar toplumdan çok şeyler mi bekliyoruz. Naçizane uyarılarım dikkate alınır mı, alınmaz mı bilemiyorum ama, ben yazmaktan, eleştirmekten asla bıkmam, bıkmayacağım da...

Toplumdan beklentilerimiz, daha duyarlı, bilinçli olmak ve engellilerin engelini göz ardı etmemeleri.

Ben inşaat sektörü içinde olduğum için, bu binanın girişi 2 metreden dar olamaz, çarpıklık buradan başlıyor.Bence ailenin daha düz ayak veya bahceden girişi olan bir eve taşınmalı.Yaptırılan rampa merdiveni komple kapatıyor komşular haklı olabilir.Yeni yapılan konutlarda özürlü rampası yapmak zorunludur, yani projelerde ciziliyor, uygulamamazlık yapamazlar cünkü binaya iskan alamazlar, iskan olmadan suyuda bağlamıyorlar bilginize.

64l1n8.jpg

[FONT=verdana][SIZE=2]Engelli değil engellenen insanlar demek daha doğru olur. Yaşadığımız sorun halloldu fakat sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kardeşim Mart 2009' dan beri omurilik felci. Oturduğumuz apartmanın asansör kapısından tekerlekli iskemle geçemiyordu. Dışarı çıkmak gerektiğinde tekerlekli iskemleyi kapatıp aşağıda açıyorduk. Kardeşimi banyo sandalyesi ile indirip tekerlekli iskemlesine geçiriyorduk. Eve gelincede tekerlekli iskemleden banyo sandalyesine sonra yukarı, yukarıda yine tekerlekli iskemleye. Düşünün sokağa çıkmak için oradan oraya oradan oraya, vücut hırpalanmaz mı? Asansör yapımı için 6 daire onay verip imzalamış, 2 daire ise Fatma Özbakır ve Nazan Taşkırıcı imzalamamıştı. Utanmadan asansörü biz kullanıyoruz ihtiyacımız yok demişlerdi. Asansör firması tarafından incelenip güvenlik açısından bir sakıncası olmadığı görüldükten sonra belediyeye bildirildi ve geçen Nisan ayında tamirat başladı. Belediyeye şikayet edip yapımı durdurdular, görevliler gelip sakınca yok dedi ve raporla onaylandı. Ama iki bayan şikayet etmeye devam ettiler, zabıta gelmekten bıktı. O kadar engellenmesine rağmen asansörümüz tamamlandı. Bu davranışlara ne denebilir ki, insanlık yok, vicdan yok daha önemlisi yüreklerde sevgi yok. Siz engelleyenler, yüreklerinizdeki özrü kaldırın. Hiçbirimizin yarına garantisi yok bunu unutmayalım.[/SIZE]

[SIZE=2]Bildiğimiz yaşam nasılsa aynı şekilde yaşam, fazla ya da eksik değil aynı şekilde yaşam. Önünde engel olmadan, engellenmeden yaşamak..
[/SIZE]
[/FONT]

yürekleri özürlü insanlar çok doğru bir tanımlama olmuş.ne denirki bu tür insanlara düzelmezler.engellere rağmen yaşayabiliyorsak bu dünya bizim demektir.biz varız ve her engele rağmen yaşayacağız.engelleyen insanlara da acil şifalar diliyorum.Adelet sadece öbür dünyada değil bu dünyada da var emin olun!

allah kalplerine merhamet versin nasıl insan bunlar :confused:

Agız burun kırsanda iflah olmazlar sakat bırakmak lazım bunları

Üst Alt