Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kontinan vezikostomi ameliyatı olan var mı? Tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

uzungöl

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
asırı agrılar sonucu gıttıgım acılde sondam cıkarıldı asırı enfeksıyon olduğu ve yenısı takılamayacagı söylendı göbegımden sonda takılacagı mecbur olundugy soylendı agrılara dayanamadıgım ıcın mecbur taktırdık cok moralım bozuk bunu daHA önce yasayan oldumu

uzungöl;

bana daha önce takıldı dikkatli olduktan sonra pek bir sıkıntısı yok 3 ay kadar kaldı bende çıkarıldıktan sonrada açılan yere hiç bir şey yapmadan 4-5 günde iyileşti daimi sonda yerine kendinden jelli tak sonda deneyin 4-6 saatte bir sonda takıp idrarınızı boşaltıp sondayı çıkarıp atıyorsunuz temizliğe dikkat ederseniz enfeksiyon riski daha az oluyor geçmiş olsun...

Eğğer üretra kapanmışsa ve o yoldan idrar çıkışı sağlanamıyorsa, sistofiks yapılır ve o yolla mesane boşaltılır. Sistofiks, göbekten açılan bir kesikle mesaneye ulaşma ve oraya sabit bir sonda takma işlemidir. Geçici bir yöntemdir. Genellikle acil hallerde ya da üretranın tümden kapandığı ve oradan sonda takılamadığı hallerde uygulanır (u sayede üretradaki tahrişin azalması, üretranın dinlenmesi umut edilir. Üretra iyileştiğinde de sistofiks çıkartılır).

Bahsettiğiniz kontinan vezikostomi ise apayrı bir şeydir. Barsaktan bir parça alınarak bu parçanın yuvarlatılarak göbek alt hizasından bir ucu ciltten dışarı bir ucu da mesaneye bağlı olacak şekilde bağlanmasıdır. Kişi TAK işlemini o delikten/yoldan yapar 4-6 saatte bir.

Bende bu mucize değil var. Çok çok rahat bir kullanımı vardır. Sabit bir sonda takılmaz. Gündelik yaşamı hiç bir şekilde aksatmaz. Yokmuş gibi hareket edebilirsiniz.

Sormak istediğiniz sorular varsa, cevaplamaya çalışırım...

Çok teşekkürler...Bir kaç sorum olacak:

1) İltahabın azaldığı yada yok olduğunu idrar kültürü ile mi anlayacağız?( bu yöntemle doktor anlayacak biliyorum ama ben nasıl anlarım) sontamdaki idarraın renginin açılması iltahabın azaldığını gösterir mi?

2) Karnımda şişlik oluşmaya başladı bu göbekteki sontayla alakalı bir durum mu? Bazen bu şişlik canım yakacak seviyede oluyor?

3) Açılan delik kendi kendine kapanacak mı?

4) İltahap oluşumu mesane-sonta etkileşimi ile mi oluşur? Temizlikle de alakası var mı? (hasta bezi-ıslak mendil-temizlik sırasındaki temas?)

5) Bu hastalık süresinde(of) başıma daha neler gelecek? :(

Evet, idrar kültürü ile anlayacaksınız. Orada hangi grup bakteri ürediği "üredi" diye yazar. Ayrıca değer olarak da 100 binden fazla ise, antibiyotik kullandırttır doktor.
Evet, idrardaki berraklık ve kokusuzluk enfeksiyonun yok olduğuna işaret eder. Bol ol bol bol su içip 2-3 saatte bir TAK yapmak (mesaneyi boşaltmak) çok önemli. Böylece mesanede kalan idrarda bakteri artışına izin verilmez.

Karındaki şişliği anlayamadım. İdrar doluyor ve boşalmıyor olabilir mi? Sonda borusu katlanıp idrar akışını engelliyor olabilir mi? Msane boşaldığında şişlik devam ediyor mu? Barsak sorunuznuz var mı? Barsaklar dolu olunca mesaneye baskı yapıp iteliyor olabilir.

Sistofiks deliğinden bahsediyorsak, evet, hem de birkaç günde kendiliğinden kapanacak.

Enfeksiyon oluşmunun nedeni % 99 dış faktörlerdir (eğer sabit sonda varsa, o da 15 günde bir yenilenmeli. yoksa o da enfeksiyona neden olur). Genital bölgenin temiz olmaması, elle dokunma vb. şeyler neden olur enfeksiyona. Eller ve genital bölge mutlaka temiz olmalı. Günde bir defa sabunlu bezle genital bölgeyi yıkamak ve güzelce durulayıp azıcık kremle nemlendirmek çok çok önemli ve yararlıdır. Bez de çok sık değiştirilmeli. Mümkünse tuvaletinizi yaptıktan sonra birkaç saat bezsiz kalınmalı. Böylece o arada cilt hava alabilir...
Ayrıca sabunlu temizliğin ardından mutlaka barier krem kullanın. Bu tür kremler mikrobik sıvıların deriye temasını engeller. Böylece cilt daha sağlıklı kalabilir.

Omurilik felci zamanla öğrenilen bir yaşam dayatır. Zamanla kendinizi ve bedeninizi öğreneceksiniz ve her şey çok çok daha kolay olacak.

Vezikostomi'Ye gelince, hele kadınlar için... Akıl almaz bir rahatlık. Zira hem kadınlarda üretradan TAK yapmak çok zordur (pozisyon açısından diyorum), hem de menstrüasyon dönemlerinde TAK eziyete dönüşür...
Vezikostomi yaptıran bir kadın arkadaşım vardı, omurilik fekcinin zorluğu yarı yarıya indir diyordu :)

Evet benim dediğmde sistofiks geçici olarak açılmıştı sondayı çektirmekten dolayı ufak bir yara oluşmuştu dinlendirmek amaçlı açıldı 3 ay sonra çıkarılınca 3-5 güne belki daha az kendi kapandı iltihap içinde temizliğe dikkat et sondayı alırken ellerinizi antibakteriel sabunla yıkayın bezi değiştirdikten sonrada mümkünse ıslak mendil yerine antibakteriel sabunlu bir bez veya lifle silebilirsiniz sonda kullandığın sürece iltihap oluşmasını tamamen önleyemessin hep bir risk vardır ama böyle temizliğine dikkat ederek riski en aza indirebilirsin

Tuvalet hissi!!!!

Merhabalar, dün sontam değişirken idrarımı yapmayı denedim fakat yapamadım. Hiç bir şekilde az da olsa bişey gelmiyor. Sormak istediğim şu: sonta çıkarıldığında hiç çıkış olmaması çok mu kötü hiç hissetmeyeceğim anlamına mı geliyor? Büyükde de his yok...
Zamanla dönüş olma şansı var mı? Kaza olalı 2 ay olmadı daha...Sonta çıktığında hisstmesem de çişin kendiliğinden akması mı gerekiyor?

Sonda çıkartılırken büyük olasılıkla mesane zaten boştur. Onun için yapabilecek olsanız da yapamamanız normal.

Omurilik yaralanmasında tuvalet hareketi en zor geri gelen hasardır. 2 yıl boyunca her türlü gelişmeyi umarak çalışmalısınız.

İşeme hareketini yaparken karnınıza (mesanenin üstüne) küçük küçük tık-tık vurarak işeme refleksinizi tetikleyebilirsiniz.

boş değildi, sontayı kapatıp biraz (1-2 saat) bekledik. Çok birikme olmamış ama tamamen de boş değildi. Tık-tık ları burada okuduğumuz için yaptık ama malesef ..... Umarım zaman içinde dönüşü olur.
Teşekkürler.

bende bu şeklide mesaneyi boşaltıyorum.yani bu amliyatı oldum.

Omurilik felçli olup bu ameliyatı olan kadın arkadaşınız ile iletişime geçip bi şeyler sormak istiyorum yardımcı olabilir misiniz

Oturan boğa bu kadın arkadaşınızla iletişim kurmamız sağlayabilir misiniz

eczneya

Arkadaçım hala çok çok çok memnun. Zaten karna delik açıldığı için bunun kadını-erkeği yok aslında.

Kontinan vezikostomi ameliyatı genel anestezi ile mi yapılır tetrapileji olan birine mesela

Çok teşekkür ederim oturan boğa bilgiler için

TAK İçin Göbeğe Delik (vezikostomi) ile ilgili deneyimlerinizi yazar mısınız?

Arkadaşlar Merhaba;

Daha önceki mesajlarımda da göreceğiniz üzere, ben bir sağlık çalışanıyım ve hanımım doğuştan hidrosefali ve belinde kese ile doğmuş, ardından doğumun 2-3. günü ameliyat ile belindeki kese alınmış ve şu an tekerlekli sandalyede. Kendisinin buna ek olarak mesane inkontinansı da var ve düzenli olarak tak yapmaktayız. Ancak kendisi ben evde olmadığımda TAK işlemini kendisi yapamıyor ve (sanıyorum bu nedenle) başımız mesane - idrar enfeksiyonu ile ciddi anlamda belada. Ben eve gittikten sonra tak ını yapıyoruz, bezi çıkartıyoruz ve benim yardımımla wc ye oturup normal olarak idrarını yapıyor o zaman sorun yaşamıyoruz. (İdrarını ıkınarak da olsa yapabiliyor.) "İdrarını kendisi yaptıktan sonra mesaneyi boşaltabiliyor mu?" sorusunun cevabı için de birkaç kez hemen idrar boşaltımı sonrası TAK ı denedik, çok az bir miktar idrar geldi tak ile (gerçi kendisi mesaneyi wc ye boşalttıktan sonra, tak kateteri girerken baya zorlanıyor ama o ayrı konu...).

Kendisinin ben yokken TAK yapamama sorunun ortadan kaldırmak için, şu sizlerin bahsettiği göbekten delik açılarak oradan tak yapılma işlemini (bu işlemin adını da belirtirseniz sevinirim, zira şu an hatırlayamadım) eşimin kendisinin halletmesini amaçlıyoruz.

Ayrıca bir de kafamıza takılan bir nokta var ki, o da şudur; bu işlem için göbekte delik açıldıktan sonra o deliğin temiz kalmasını nasıl sağlıyorsunuz?

Bir de bu ameliyat zor mudur? İşlem sonrası ne kadar zamanda açılan o deliği TAK için kullanmaya başlayabiliyoruz?

Bilgi ve deneyim paylaşımlarınızı rica ediyorum...

Şimdiden çok teşekkür ederim.

"Kendisi neden transfer olamıyor" derken kendisi neden kendi tak ını yapamıyor mu demek istediniz OturanBoğa ?

adilalpman

Hem kendisi neden TAK yapamıyor, hem de neden tuvalete vs. transfer olamıyor? Yaralanma seviyesi C'Lerde olduğu için mi yoksa kendi güçsüzlüğünden mi?

Aslında sadece bir bacağının diz altı, ötekinin diz üstü gibi hissizliği var ve sadece yürüyemiyor. Belden yukarısı sıkıntısız ama beceremiyor işte kendi kendine TAK işini... 😐🙁

O yüzden bu "sihirli delik" işi olursa şahane olacak gibi... 🙄

adilalpman

Yok, bu durumda böylesi bir ameliyatı olması mantıklı olmaz. 1 ay ağırlık çalışsa, transfer denemeleri yapsa, kendi transferini gerçekleştirir.
Evet, bu ameliyat iyidir, ama koca bir ameliyattır sonuçta. Sağlı için gereği yokken olmak mantıksız.

Bir de kendi kendine mesane boşaltıyor olması çok çok iyi. Ama bunu yaparken mesane içinde oluşan basınçtan dolayı böbreklere idrar kaçma riski olabilir. Bunun olmadığının ürodinami vb. testlerle teyit edilmesi şarttır.

OturanBoğa

Ayın 20 sinde İzmir de İnkontinans konusunda uzman bir üroloji hekiminden randevu aldım tekrar eşim için, geçenlerde yaşadğımız kronik iltihaplarımızdan birinde aşırı ağrı olunca çekilen ultrasonda "bu mesaneye rağmen iyi korumuşsunuz böbrekleri" gibi bir laf etti benim çalıştığım hastanede bir hekim, bu sevindirdi bizi...

Ama eşimin öyle ağırlık vs ile kendini güçlendirip o tak ı kendinin başaracağını sanmıyorum pek... :rolleyes:

Zira sizin (daha önceki mesajlarınızda bayanlar için) ve buradaki diğer TAK yapan bayan arkadaşların da söylediği üzere, özellikle kadınlarda TAK ın, normal yoldan kendi kendine yapılması oldukça zor kişi için... :(

Son düzenleme:
Bu ameliyatın anestezisi belden aşağı mı oluyor toptan uyutma yani genel anestezi şeklinde mi?

Ameliyat açık mı yoksa kapalı mı oluyor ve ortalama kaç gece yatılıyor acaba hastanede?

adilalpman

Tümüyle uyutuyorlar

3-5 saat sürüyor

Her şey yolunda giderse 3 günde taburcu ederler. 2 hafta sabit sonda kalır, sonra TAK'a geçersin.

Ameliyattan çıktığında burundan hortum salmış olurlar. Panik yapmayın. Bu bana söylenmediği için ben feci panik yapmıştım. :)

Bilgiler için çoook teşekkür ederim @OturanBoğa üstad... 🙏

O burundan (nazogastrik o muhtemelen) sondayı kusma falan gibi bir durumda beslenme için takıyorlar herhalde... 🙄 Ama ameliyat çıkışı sonrası kısa sürede çekiyorlardır herhalde değil mi?

Bu arada ameliyat için heyet kararı falan herşey tamam ama ben hala kaş yaparken göz çıkarır mıyız diye acayip endişelenmekteyim... Öte yandan kendi kendine TAK yapamayışı ve her gece sabaha karşı saat 4 lerde eşim için tak yaptıktan sonra ertesi gün ben işten gelene kadar (saat 18:00 sularına kadar) mesanede biriken 500 - 800 ml civarı idrar (bir de Uropan başladılar bu arada o da beze idrar çıkışını - kaçırmayı azaltınca arttı takla aldığım idrar) miktarı hiç hoşuma gitmiyor... Bu nedenle mecburuz gibi bu operasyona sanırım en azından ileriye dönük böbrekleri ve mesaneyi korumak için... 🙄😔😏🤔

Üst Alt