Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kontrol muayenesi yaptılar ve emekliliğimi iptal ettiler!? [Hukuk]

OturanBoğa

Yönetici
Konular
674
Reaksiyonlar
721
bilgi@engelliler.biz adresime gelen bir soru:

• Merhaba,
    [...]
    ortopedik engelliyim. 1986 yılında ssk ya giriş yaptım, 1989 da bagkura geçtim, 2003 yılında tekrar ssk ya geçtim ve 20/06/2006 da %40 vergi indirim hakkı alarak 20/10/2006 da emekli oldum.
    ssk beni 20/06/2007 de konturola tabi tuttu ve beni kütahya devlet hastanesine sevk etti. almış oldugum % 40 raporu ankaraya yolladı. gelen gelen rapor %39. tabi bu arada maaşımda kesildi.
    bana dedikleri 6 ay sonra gel seni tekrar rapor için sevk edelim. ben de 6 ay sonra tekrar müracat ettim ve tekrar % 40 rapor aldım. bu raporda ankaradan % 28 geldi! ssk kurumunun bana dedigi yapacak birşeyin olmadıgı, normal emekliligini bekleyeceksin.
    bu arada vergi indirim hakkıda dahil aldıgım raporların hepsinde rahatsızlıgı süreklidir yazıyor. bu 1 agustos 2008 de çıkan yasadan nasıl yararlanabilirim, beni aydınlatırsanız inanın çok mutlu olurum?

16 Temmuz 2006'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin Kazanılmış Haklar'ı düzenleyen Geçici 1. maddesi uyarınca hakkınızı hukuki süreçte arayabilşirsiniz; ve bence yüzde 100 kazanırsınız. Derhal bir avukata başvurun ve SGK'nu dava edin. Bir ihtimal dava açma süresini geçirmişsinizdir ve bunun için yeniden emeklilik için başvurmanız ve sonra reddedilince hemen dava etmeniz gerekebilir. Avukat bilir bu süreci..

Dayanacağınız argümanlar da şunlar olacak:

1-
  • Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik
    Kazanılmış haklar
    GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;

a) 18/3/1981 tarihli ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca nihai olarak karara bağlanan raporlarda yer alan çalışma gücü kayıp oranları,

b) 20/6/2006 tarihli ve 26204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan 6/1/1994 tarihli ve 21810 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Emekli Sandığı Sağlık Kurulunca verilen nihai raporlarda yer alan vücut iş görme gücü kaybı oranları,

c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde istihdam edilen özürlülerin işe girişlerinde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,

ç) 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda verilmiş olan özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,

geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

(3) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önceki mevzuat hükümlerine göre başlatılmış olan Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ile ilgili işlemler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden evvel yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.
2- Sizi kontrol muayenesine tabi tutabilirler, bu Kurum'un hakkı (506/60/C/b)i ama denetlemesini yeni yönetmliğe/cetvele göre değil, siz emekli olduğunuzda yürürlükte olan yönetmeliğe/cetvele göre yapmalı. Nasıl ki emeklilik koşullları değiştiğinde halen emekli olanlar etkilenmiyor, onların emeklilikleri iptal edilmiyor, "X gün daha pirim yatırman gerek" denmiyorsa, size de "yeni yönetmeliğe göre sakatlık oranınız X, artık emekli değilsiniz" diyemezler.

3- Sigortalılar için kazanılmış hakların geri alınamayacağına dair sayısız yasa ve hatta anayasa maddesi de vardır. Bunu da avukatınız bilir zaten.

Diğer arkadaşların görüşlerini de alırsak daha sağlam bi dava olabilir...

selam bülent bey siteyi şöyle bir bakayım dedim bu konu dikkatimi çekti. Bende Kütahya da ikamet ettiğim için sanırım arkadaşta Kütahya da ikamet ediyor. Bende hatırlarsanız 29-04-2008 tarihli %50 ve sürekli bir rapor ile 01-07-2008 tarihinde emekli olmuştum. Bana da 1 sene sonra ya kontrol muayenesi yazmışlar. Bu uygulamaları sgk erken emekliliğe bir şekilde engel olma çabaları olarak görüyorum. Muhtemelen 8 ay sonra benimde böyle bir olayla karşılaşmamın kaçınılmaz olduğunu tahmin ediyorum. Sizden ricam bu soruyu soran arkadaşın e-mail veya telefonunu temin edebilirsem bende ondan hangi yolları izlediğini ve hangi avukat ile çalıştığını hatta elimden gelirse yardımcı olmayı fikir alışverişinde bulunmayı isterim. Elinizde mevcut ise benim e-mail senveben-bencesen@hotmail.com telefonuda yazmak istiyorum ama gözükmesini istemedim.

İhbar da olsa kazanılmış bir hak var ortada. Bence hukuki süreç şart.

nasıl bir ihbar bu ya
anlamadım özürlü değil bu kişi diyemi ihbar ediyorlar dalgamı geçiyorlar
yoksa yüzdende ruhsal bozukluk varmı
varsa bence düzelir diye çağırmışlardır

aslında arkadaslar soyle dusunuyorum. bızler hepımız tek tek tanıdıgımız avukatlara gıdıyoruz. Ve bır cok avukat bu konulara vakıf olmadıkları ıcın 1- 2 sene oyalanan bır suru parayı kaptırıp bırde ustune hakları kaybeden arkadaslar var. Oturan boga bu konuda bence reklam olmaz. Eger bıldıgın tanıdıgın bır avukat varsa bu sıtede sorunları olan arkadaslarla davalarıyla ılgılenen avukat yada avukatlar olsa. butun surecte uzman oldugu ıcın basvuran butun arkadasların davalarıyla ılgılenır ve cabuk sonuclandırır. hatta bununla ılgılı bır bolumde acılabılır. dava acmıs ve sonucalnmıs ınsanların dokumanları. bızlerde bu yolu takıp ederız. Benzer durum benım basıma geldı. Benımle ılgılenen avukat eşımın teyzesının kızı oldugu ıcın parada vermedık ısımızıde hallettı. Ama herkezın boyle sansı olmuyor.Allah hepımızın yardımcısı olsun. Türkiyede Engellının teksahıbı Allah

oturan boga idari mahkemeden ankara defterdarlıga dosyam gelin ce davayı açıcam doru adresemi açıyorum deyilse nereye açıcagımı dilekçeme neyazmam gerek onları yazarsan yani savunmamı. bana yazacagın şekilde davayı açıcam sakatlık raporum %34 le işyerime geldiyinde davayı hemen aça bileyim şimdiden teşekkür tagı çeçe

hımmm su an emeklılıgı beklıyorum . saskınlıkla beklıyorum
soru 1
benı emeklı ettıler ve 1 sene sonra kontrole gel dedıler ve rapor oranımı dusurduler maasım ıptal oldu calısıtıgım yerden cıkıs ucretı aldım yanı cıkıs parası tazmınat yıpranma vs.. benbunları tekrar gerı mı odeyecegım yoksa sadece aldıgım ssk maasını faızıyle mı gerı odeyecegım
merak edıyorum bu arada benım durumum paolı sekelı sag ayak ayrıca belımde agrılardan dolayı uzun yol yuruyemıyorum bununla ılgılı duydugum polı sekelı olan hastalarsa oran dusurmuyorlarmıs oaranım yuzde 45 bu arada tagı durumuna uzuldum ınsallah sen kazanırsın tesekkurlerr

bülent abi sanırım o zaman çalışırken vergi muafı almanın hiç bir anlamı yok
nasılsa emekli günün geldiginde sgk yeniden seni sevkediyor hastaneye

Oturan Boğa,
Bahsetmiş olduğunuz 506 sayılı kanunun 60. maddesinin C/b bendinde vergi indirimiyle emekli olanların (da) kontrol muayenesine tutulabileceği yazıyor. Diğer taraftan 01/10/2008 tarihi itibariyle 5510 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Ve 5510 sayılı yasanın 94. maddesinde malülen emekli olanların kontrol muayenesi yapılabilceğinden bahsediyor. Buradaki asıl amaç özür oranı artan malülerin maaşlarının yeniden tespit edilmesiyle ilgili. Yani yasa koyucu bunu özürlüler anlamında pozitif olarak değerlendirmiş. Öte yandan şikayet gibi, ihbar gibi eylemler içinde kanun maddesi haline getirmiş. 5510 sayılı yasada, vergi indirimiyle emekli olanın bir kontrolundan söz etmiyor. Hal böyle olunca kazanılmış hakların battal olmuş bir yasayla kesintiye uğratılması düşünülemez. İhbar veya şikayet olsa bile (ki), şu anda emekliliğini iptal edecek bir yasa yok. Bence (de) Avukatıyla görüşerek hukuki mücadele yapması gerekir diye düşünüyorum.
Eğer öyle olsaydı AsTeRuNyA'nında dediği gibi vergi indirimiyle emekli olmanın hiç bir anlamı olmazdı. Bu 80 yaşındaki adamın emekliliğini iptal edip
"emeklilik gün sayısını 9000 güne çıkardık, sen 5500 günden emekli olmuşsun, iptal ediyoruz, tamamla öyle gel" cümlesi kadar ironik olur. Kısacası hukuki mücaele,

s.s.k okmeydanı hastanesine başvurdum, malulen emeklilik için, 5200 iş günüm var.Sağlık kuruluna girdim ,gözle muayene ettiler ,100/27 rapor verdiler,sol ayak bileğim kısmı felç , sağ bilekte hareket ediyo ama güçsüz,adaletmi bu muayene yapmadan rapor veriyolar, ama ben yılmıyacağım ,bu sefer bastonla gideceğim ağlıyarak sızlayarak......:mad:

Bu işi hakkıyla yapacak bir kuruluş varmı, tam olarak yüzde kaç engelim var öğrenmek istiyorum ?

yuh artık

sgk ya bravo gerçekten benimde vergi indirimim var emekli olunca yanlışlıklamı verdik diyecekler anlamıyorum bu ülkede adalet varmı onu merak ediyorum.

MrbLAr babam ın % 40 lık raporu mevcut 3720 işgünü var 44 yaşında malülen emekli olma şansı varmı şimdiden teşekkrler.

Benimde enkliligimi onayladilar bankada calisiyordum emeklilik icin muracat ettim raporum 2005 de %40 gorne engeli var surekli vergi indirimi de ayni sekilde sgk ya gorus yazisi yazdi banka sandigi sgk emekli okir dedi banka sandigi bana yazi gonderdi emekki olabikirsiniz diye bankanin insan kaynaklarida emekli olabilirsiniz dedi ve ben 15 ocak 2018 de emekli oldum

bir ay gecti daha maasim baglanmadan banka sandigi raporumun sınırda oldugunu eaki rapor oldugu yeni rapor almam gerekgigini ve vakif doktorunun dosyayi onaylamadigini beyan etti bende beni bu 2005 de aldigim surekki ibareli raporumla vergi indirimim le emekli ettiniz niye simdi tekrar rapor istiyorsunuz dedigimde muhattabiniz biz degiliz vakif doktoru boyle uygun gordu dedi bende simdi dava acmaya hazirlaniyorum

madem oyle neden beni o raporla emekli olabilor deyipde emekoi edip daha bir ay olmadan rapor istiyorlar cocuk oyuncagimi bu ben isimi gucunu birakmisim bu nasil bir sistem bence birlik olmak gerekir ama nasil mucadelwmi sonuna kadar verecegim

Yeni raporu hangi yönetmeliğe göre düşürmüşler. yetkili hastahanenin verdiği yeni raporu Ankara neye göre düşürüyor.

Acaba Hastahane yeni mevzuattaki puanlama cetveline göre oran verdi de Ankara ilk rapor alındığında yürürlükte olan puanlama cetveline göre mi düşürdü? Büyük ihtimalle Hastahane yürürlükteki puanlama cetveline göre oran vermiş. Ankara ilk rapor aldığı tarih de yürürlükte olan puanlama cetveline göre değerlendirip düşürmüş. Aksi durum keyfilik olur.

Bilinmesi gereken en mühim nokta: Arkadaşın puan almasına sebep olan sıkıntının ilk rapor aldığı tarihteki karşılığı kaç puan ? aynı rahatsızlığın yeni mevzuatta karşılığı kaç puan? bu öğrenilirse Ankara keyfilik mi yapmış, yoksa bu vatandaşın raporu eski mevzuata-cetvele göre hesaplanması gerekir diye hastahanenin raporunu mu düzeltmiş anlaşılır.

Mevzuat değişirken halihazır da raporu bulunanlar kontrol için rapor yenilediğinde ilk rapor tarihinde yürürlükte olan puanlama cetveline göre hesaplanır. Ancak bu demek değildir ki eski mevzuata göre rapor alanlar ömür boyu eski mevzuatta ki puanlama cetveline göre hesaplanır.

Hadi diyelim ki kontrol için çıkarılan raporu hastahane yeni mevzuata göre puan vermiş Ankara hastahaneyi düzeltmiş eski raporu olduğu için kontrol raporunu da eski cetvele göre puan verip düşürmüş. Peki 6 ay sonra sevk alıp gittiğinde yeni raporu neye göre düşürmüş.

Yeni mevzuat olcumlerine gore veriyorlar o rapoeu aldigin ölcumlendirme sıniflandirmalaei goz onune almiyorlar kurum beni eski rapora gore emekli etti bir ay sonra raporunuz eski yeni rapor almaniz gerekiyor dendi bende madem oyle neden o zaman eski rapora gore emekli ettiniz ve neden emeklilik icin muracaat ettigimde istemwsiniz ve beni madur ettiniz dedim ben ziraat bankasinda calosiyorum bankanin ozel sandigi var hem emekki esiyor hemde yeni rapor istiyor

2013 de resmi gazete de yayinlanan özurlü olcutlendirme ve siniflandirma yonetmwliginin 18 maddesi var kazanilmis haklar aurekli raporu olanlardan tekrar rapor istenmez diye ben buna dayanarak dava acacam avukatlarim ilgileniyorlar aimdilik onlarin dedigini yapmayacam gidip yeni rapor almayacagim emekliligimi verip sonra geri aliyoruz demek dunyanin hicbir yerindeki adalet onsan haklaei engelli haklaei ve sosyal guvenlik uygulamalarina aykiri ve ben sonuna kadar mucadele edecegim sonuclaei ne olursa bu mucadelemden vazgevmeyecegim

bimere yazdim cimere yazdim gerekirse basin yayin organlarina da bu konuyu tasiyacagim yok oyle hem emekli olabilirsin deyip kirumla butun ilisiligi kestirip emekki edip bir ay sonra raporunuz eski deyip bunu hakki almaya calismak zorbaliktir

Ben ankara sosyal guvenliknil mudurlugune gittim orda gorevli bir bayanla gorustum dedi ki biz raporunu incelemisiz tabi bunu gelinidaresi baskanliginda gondermisiz onlarda incelemis ve emeklinolmanda bi sakinca gorulmemis ve kontrol serhi konulmamis dendi raporun surekli indirimin surekli keyfibuygulama dedi

daha sonra oradaki bi mudurunun yanina gittim ne zman isterlerse cagirirlar desi 6 ay da bi yilda bi ikibyilda bi dedi ben dedim o zaman niye yas sarti aranmaksizin emeklilik var dedim keyfi ne zaman isterse beylerin cagiriyorlar muayeneye biri %40 ve ustu verir oburu ulan ben hala calsiiyorum bunlarda yaş yok der vermez netekim beni emekli eden vakifin doktorunun desigi gibi ben 48 yasindayim emekli olmuyorum size ne oluyor desigi gibi

Kontrol muayenesi ile ilgili mahkeme kararları var. Kronik bir hastalık sonucu oluşan bir maluliyet geçici olamaz.

Av.Cem

Bu durum gerçekten çok sıkıntılı. Mesela diyabet kronik bir rahatsızlık, ama sağlıklı ve stressiz bir yaşam ile düzelibiliyor. En azından doktorların bir kısmı öyle diyor. Bu durumda kroniklikte kıstasımız ne olacak,
Aynı örnek obezite, bazı akıl hastalıkları, vs vs gibi pek çok kronik nitelindirilen hastalıklarla var. Başıma gelmedi umarım gelmezde ama hukukun bu yönüyle umarım fazla içli dışlı olmam :)))

Benden kütahyaya gönderildi.%41 olan raporu %28e düşürdüler ve emekli maaşımı kestiler. Çünkü yeni yönetmelikte oranıınız düştü dediler bunun üzerine bilecik il sağlık müdürlüğüne itiraz ettim beni bilecik eğitim ve araştırma hastanesine sevkettiler işlemlerimi yaptırdım eski raporum olmayan yeni hastalıklarıda ekledim fakat eskişehir şehir hastanesinden yaptırdığım uyku apne testi pandemi ve doktorun izinli olması sebebiyle verilen süre dışında elime geçişi için kurumu girmedim sistem izin vermiyormuş.bunun üzerine evde il sağlık müdüründen randevu alarak görüştünmü daha sonra başhekim yardımcı ve sağlık kurumu yetkilisiyle görüşerek tekrar kurumu başvuru onların dediği şekliyle.%55 net rapor aldım.fakat hastane sevksiz gelmem sebebiyle raporu işleme koymadı ve sgk müdüyle görüştüm ve beni alelacele sakaryaya sevkettiler.ayrıca ilk girmedim hastalıklarıda girmeliymişim,benden onların düştüğünü ve diğer hastalıklarıda sokmak istediğimi söylediler.onlarda mümkün olmadığını söylediler.sorum şu ben sevk belgesine itiraz dilekçesi vererek diğer hastalıklarıda muayeneye sokabilirmiyim.eski aldığım rapor oranıınızdüştü vermiyormuş.bunun ayrıca avukatım kanun gereği sgk nın bana daha alacağınız söylediler.bir uyku testinin geç çıkması sebebiyle bu iş bu noktaya geldi ve bu son şansım.çünkü gideceğim yer hakem hastane cevap yazarsanız sevinirim

Üst Alt