Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kontrol muayenesinde emekliliğimi sonlandırdılar! Şimdi neler yapmam gerek?

baykara-

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar; 2012 yılına ait vergi indirimle, yaklaşık üç ay kadar süre önce emekli oldum. daha sonraki gelişen süreçte SGK beni; sebebini tam olarak bilmediğim bir durumla kontrol muayenesine sek etti... Fakat bu muayenede, şahsımın rapor oranı düştü düşürüldü. Düşme sebebi ise; benim sağlık kurulu raporum; bir biri ile ilişki iki hastalık ve başka bedensel bir rahatsızlıktan oluşmakta idi... Ben kifoskolyoz hastasıyım, Aynı zamanda kifoskolyoz sebebi ile solunum sorunları ve hastalığı yaşamaktayım... Görme duyusu ilede ayrıca bir miktar engelliyim... Gelinen son durumda aldığım sağlık kurulu raporunda, Göğüs hastalığı ve Rahatsızlığımla ilgili, bir engel oranı alamadım. Bunda tahlil ve muayene sırasında şahsımın yaşadığı bazı olumsuzlar neden oldu. bu da rapor oranımın %40 altına düşmesine neden oldu.

sizlerden bundan sonraki süreç ile ilgi yorum ve bilgileriniz bekliyorum. bazı sorularıma sizlerden cevap istiyorum.

1) Mevcut güncel Sağlık Kurulu raporuna nasıl itiraz ederim; bu itiraz ve sonrasında yaşanan hakem hastane ve benzeri süreçler nasıl işliyor... Bu Rapora mahkeme yolu ilimi itiraz edile biliyor, yoksa daha kısa ve kolay bir sitemi var mı.

2) Şahsımın 2012 yılında aldığı raporda, kifoskolyoz rahatsızlığına % 30 oranında rapor düzenlendi; ama o zaman kifoskolyoz'un oranı % 40 dı solunum zorlu ile %50 idi.. fakat 2012 de şahsıma %30 rapor düzenlendi. bugün itibari ile , 2012 deki engel oran cetveline göre mahkeme aracılığı ile rapor almak istesem; kifoskolyoz rahatsızlığıma engelime, o yönetmelikteki % 40 oran verilir mi .. o zamanda raporumun oranı eksik olmuştu ?

3) hiç bir itirazda bulunmasam yaklaşık altı ay sonra yeni bir engelli raporu alsam; % 40 'ın üzerin de olsa , emekliliğimin akıbeti ve süreci ne olur ... sil baştan mı, yoksa kaldığı yerden devam mı ?

bilgilerinizi de saygılarımla bekliyorum; özellikle de oturan boğanın yorumunu

Bendede ayni sorun var ayni hastaliklardan %76 aldim eksuk evrak geri geldi tekrar heyete girdim %26 dediler bu seferde mahkemeye mi gitsem baska yerdemi girsem bilemedim bide bu 6 ay bekleme meselesi nedir beklemek zorundamiyiz

daha önceden aldigim raporlarimda sürekli idi ankara merkez saglik kurulu onayli vergi indirimi raporumda ortapedik süreklidir %43 olarak süreklidir ibaresi onaylanip geldi emekli olmustum

sgk kişinin raporu ve vergi indirim raporuda sürekli olup da neye dayanarak kontrole cağırıyor peki emekli olurken size kontrol koymuşlarmıydı.

raporum süreklidir emekli olurken hic bir kontrol sehri yokturdu sskk kontrol muanesi istiyormus hakki varmiş
lakin benim sikintim 6 bekleyip tekrarmi rapor alayim yoksa itiraz edip hakem hastaneyemi sevk edileyim

baykara arkadaşım bence sgk yı mahkemeye ver sonucda sizi süresiz bir şekilde emekli etmişler daha sonra senin emekliliğini iptal edip hastaneye sevk ediyorlar böyle sacma aptalca bişey olamaz.bayakara emekli oldukdan kac ay sonra sizi emekliliğinizi iptal edip hasyaneye sevk ettiler.

vergi indirimi le emekli olup sgk kontrol koymadan emekli edip daha sonra canım sıkıldı su kişinin emekliliğiini iptal edip tekrar rapor isteyelim deme mantığı olmamalı o zaman vergi indirmi ile emekli olan kişler hep sgk bizi kontrole cagıracaklarmı emekliliğimi iptal edeceklermi hep süppe korku içindemi yaşayacaklar böyle olmamalı nasıl bir düzen nasıl bir adalet sistemi var.türkiye cumhuriyetine yakışmayan şeyler bunlar.

aynen emekli olurken raporum sürekli idi ankara merkez saglik kurulu onayli hastanede %54 aldim vergi indirimim ise %43 olarak onaylandi emekli oldum 2015 yilinda 3 ay sonra kontrol muayenesinizz var denilerek kagit geldi sgk dan hastaneye gittim rapor için

bende emekli oldum lakin süreklidir raporuma tekrar kontrol muanesi isteyip ankara%54 giden raporum onaylanip %43 olarak maaş almaya basladim
3ay sonra kontrol muanesine yolladilar kiskolyoz mevcuttu %30 verdiler %göz vardi%6 verdiler koah vardi göhüs hastaliklari dr oran vermedigi gibi birseyi yok dedi
o zaman aal bu yazdigin ilaclari sen ic ozaman dedim

ciktim %28 düşürdüler itiraz hakkimizi kullanacagim lakin ben raporumu 2012 yilinda aldim o zamanki orana göremi alacagim yoksa yeni cetvelemi göre mahkemeye belirleyecek bu cetvele göre tayin olunur yoksa yeni cetvelemi göre bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum

oranların yeni cetvele göre hesaplanır.seni 2015 yılından beri 2 kez 3 er ay araylamı kontrole cagırdılar.

1- Karara sgk nezdinde itiraz ederken bir ilave dilekçe verilebiliyor mu bilmiyorum, ama verilebiliyorsa "sürekli olarak vergi indirim hakkım bulunuyor ve bu hakkı elde etmeme neden olan tüm hastalıklarım/engellilik halim bugün de aynen geçerlidir. Zaman içerisinde değişen yönetmelik ya da muayene eden doktorun özensizliği nedeniyle oranımın düşürülmesinin hakkaniyetle bağdaşmayacağını düşünüyorum. Bu nedenle başka bir hastanede yeniden muayenemin sağlanmasını arz ve talep ederim" gibi bir dilekçe ile başvurun.

2- Mahkeme olursa vergi indirim hakkı elde edilen tarihteki yönetmelik geçerli sayılır.

3- Sürekli vergi indirimi var zaten. O vergi indirimine istinaden yeniden emekliliğe başvurabilirsiniz teorik olarak :) SGK "bu olmaz" derse, o zaman önce yeniden vergi indirimine başvurup, sonra yeniden emekliliğe yönlenmelisiniz...

Eski kontrol maddesinde vergi indirimi ile emekli olmus kisilerden kontrol istebilir deniyordu simdi yeni kontrol yonetmeliginde 94,madde vergi indirimi ili emekli olmus kisilerlerden kontrol istenebilir gibi. bir sey gecmiyor sadece sureli emekli olanlar maluller.is gorememezlik maasi ve kontrolerinden bahsediliyor surekli rapora vergi indirimine sahip kisilerden neye dayanara istiyor kontrol ben vergi indirimini 2001yilinda aldi surekli poliosekeliyiiligime 1ay kaldi sasirdim kaldim

Vergi indirimiyle emekli olan herkesin allah yardimcisi olsun bu kontrol hikayeside yerin dibine batsin

ilk olarak sadece 1 kez cagirdilar

Tesekkurler verdiğiniz bilgiler için 2012 yilindaki özürlü cetvelini bulamıyorum nasıl yapabilirim çıktısı almak istiyorum mahkemeye vereceğim zaman ve farklı bir hastaneye sevkim söz konusu olursa yanımda bulunsun istiyorum.

sevgili oturan boğa (bület abi)ve dıger tum aarkadaslar yardımlariniz ve yorumlarınız ıcın tesekkur eder saygilarimi sunarim

beni bu siteye uye olmam yakin arkadasim kalendersah yönlendirdi ve sitemiz her konuda basarili kaliteli bir site basarilarinizin devamini dilerim

Ne zaman emekli oldunuz @baykara- kardesim

Emekliligime 20 gun kaldi ne boyle seyleri okuyunca emeklilikten vazgecesim geliyor hastaligim poliosekeli 2001 yilindan beri vergi indirimim var 12yildir ayni isyerinde calisiyorum temmuz 9.da cikis alip geri donmek uzere emekli olcagim evim kira cocuklar var kredi cekip ev alma planim var benimde badima boyle bir sey gelirse ne yaparim.canim cok sikiliyor ne yapayim sastim kaldim calistigim yere emekli olduktan sonra ayni yerde calisacagim tabi yeni giris olacagindan eski maasim yuksek emekli olduktan sonra maasimda dusme olcak onuda goze aldim ne yapayim arkadaslar cok bunaldim

mehmet-41
mehmet kardesim bende senin durumdaydim emekli oldum egerki sen yazdiklarini dusunursen bir omur boyu aklindan cikmaz rahat olamazsin gerci ben bile suan rahat degilim 17 ay oldu emkli olali hala tedirginlik var ben allahima guveniyorum nasipse emkli maasi almak alirim degilse alamam madem tekrar ayni isyerinde calisican tekrar emekliligin iptal bile gene ayni isyerinde devam edersin ben bole dusunuyorum bi nebze acimi dindiriyor

I

mehmet-41 Arkadaşim Bende sürekli vergi indirim belgemi bekliyorum.
Bunlari duyunca şaşırıp kalıyorum.
Bu ne demektir. Rapor sürekli Vergi indirimimizde sürekli onayalınmış.
Peki Sgk niye 1veya 2 sene sonra pat kontrole çağırıyor.
Esassinda Bu konuyu gundeme taşimamiz lazım.
Sonuç olarak hepimiz Emekli olmak için uğraşıyoruz.Bu sitede Forum moderatorleri ve forum çalışanları bu konu ile ilgili gerekli yerlere yani bizi temsil eden kurum ve kuruluşlara bunu bildirmek gerekiyor.
Kanun tanimaz Sgk kurumuna birilerinin dur sen ne yapıyorsun demeleri lazım.
Bizlerde gerek sosyal politakalar bakanlığına gerekse bizi temsil eden yerlere başvuralim.
Bunun bir ölçüsü olması lazım.tamam kontrollu verilmişse sıkıntı yok.
Lakin Vergi indirimi surekliyse neden 3,5 sene sonra kontrole çağırıyoruz.Bununla ilgili gerekirse kanuni düzenleme yapılmalı.
Sgk çalışan kişiler acaba bu engelilerle ilgili tüzükleri biliyorlarmi acaba.
Sizde bahsetmişsiniz bu kontrol maddesi dediğiniz gibi sürekli alanları kapsamamasi lazım.
Yani bu 94.Maddeyi bir açıkliga kavusturmak lazim.
Acaba Sgk çalışanları bu 94 Maddeyi nasıl anlıyorlar.

Nasip kismet diyelim psikoljimiz bozuldu allah belalarini versin

baykara- ve Diğer arkadaşların dikkatine:
KONTROL MUAYENESİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİ: Yüksek Mahkeme kontrol muayenesi ile alınan aylığın kesilebileceğini kabul etmekle birlikte kontrol muayenesinde esas alınacak ölçümleme tablosunun kontrol muayenesinin yapıldığı tarihte geçerli tablonun esas alınmasını reddetmektedir.

Nitekim Yüksek Mahkeme bir kararında Sigortalının 18.3.1981 tarih ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla tespit edilen sakatlık indiriminden yararlanacak hizmet erbabının sakatlık derecesinin tespit şekli ile uygulaması hakkında yönetmelik hükümlerine göre % 44 malûliyet esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanmıştır. Ancak Kurumun sigortalının yaşlılık aylığının kesilmesine esas aldığı, SSK Malatya Bölge Hastanesinden alınan 3.9.2003 gün ve 341 sayılı, sigortalıda çalışma güç kaybını % 20 olarak belirleyen kurul raporuna istinaden Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Merkez Sağlık Kurulu sigortalıdaki çalışma güç kaybını % 36 olarak kararlaştırmış ise de, beden çalışma güç kayıp oranının % 36 olarak belirlenmesi sigortalının yaşlılık aylığına esas alınan malûliyetinin saptanmasında önem arz eden 1981 tarihli anılan ilk yönetmelik hükümleri yerine, 18.3.1998 gün ve 23290 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 98/23290 sayılı (sonraki) yönetmelik hükümleri esas alınmak suretiyle belirlendiği görülmüştür.

Sakatlık indiriminden yararlanan sigortalının çalışma gücü kayıp oranı; yaşlılık aylığı bağlama tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 18.3.1981 tarih ve 8/2620 sayılı yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilmesi ve buna göre başlangıçtaki sakatlık indirimi oranının sonradan azalıp azalmadığının aynı esaslar dâhilinde saptanması gereği gözetilmeksizin eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı olduğu şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. hükmünü vermiştir.

SONUÇ:
Sakatlık vergi indirimi hakkını kazanmak yoluyla emeklilik 506 sayılı Kanunla getirilen bir düzenleme olarak hayatiyetini sürdürmektedir.
5510 sayılı Kanunla özürlü statüsünden emeklilik koşulları tespit edilmesine karşın ilk defa sigortalılıkları Ekim 2008 ayından önceye dayanan sigortalıların SSK'dan (4/a sigortalılığı) emekli olmaları bakımından sakatlık vergi indirim hakkı kazanmak suretiyle emekli olma yolu açık tutulmaktadır.
Bundan ayrı olarak 5510 sayılı Kanun ilk defa 01.10.2008’den sonra sigortalılığa başlayan engellilerin özel emeklilik koşullarını düzenlemiş bulunmaktadır.
Emekli aylıkları vücutça fonksiyon kayıplarına bağlı olan bu tür emeklilerin kontrol muayenesine çağrılmaları doğal ve yasal olmakla birlikte yapılacak muayenede esas alınacak çalışma gücü kayıp ölçümleme tablosunun tatbiki bakımından o an yürürlükte olan tablo ve ölçütlerin değil, ilk defa sakatlık vergi indirimine hak kazanıldığı dönemdeki tablo ve ölçütlerin dikkate alınması hukuki bir zorunluluk olarak kurumlarca dikkate alınmalıdır.
Aksi uygulama halinde hak kaybına uğrayan bireylerin dava yoluna gitmelerinde ellerinde çok önemli bir argüman geçmiş olacaktır.

Son düzenleme:
@algaNihat Yani 2008 den sonra sigortaligi başlayan ve Engelli olarak emekli olanlar için geçerli sgk kontrol muayenesi öylemi.
2008 önce olanları kapsamiyor öylemi.
Sgk cumhuriyeti maşallah kendince tüzükleri yasalari duzenliyip uyguluyor.
Bu sürekli raporlari veren Sgk,in doktorları memurları değilmi keza oda yetmiyor
Ankara Maliye kurulu doktor ve profesör dolu ve buda devlet kurumu.
Bu iki kurumda sürekli onaylıyor,raporumuzu ve vergi indirimimizi,ne hikmetse Sgk cumhuriyetine kimse dür demiyor ve kılıcı eline alıyor tabii bu devletin isinede geliyor.
O zaman Vergi indirimimiz niye sürekli onaylaniyor.Dalgami geçiliyor,Eğleniyorlarmi Engelli vatandaşlardan.
Ilaki hakkımızı aramak için Mahkemelerdemi sürünelim bu halimizle.
Gerçi Mahkeme sonucunda Hep Sgk cumhuriyeti avucunun yaliyor.
Çünkü yaptıkları her şey hukuksuz.
Bu ne demek biliyormusunuz.Evet ben sizi emekli ederim ama ömür boyu Engelli halinizle sizi süründururum.
Allah Engelli vatandaşları süründurenleri beter etsin inşallah.
Allah hepimize sabır versin.

Bende Sgk Kontrol Şerhi koymasını doğru bulmuyorum.
Zaten Bir çoğumuzun Rahatsizligi Kronik rahatsizliklar.
Mesala Diyabet,tansiyon,kalp,böbrek,duyma engeli,görme engeli, kronik karaciger rahatsizligi(Hepat,b,c,d)
Zaten bu rahatsizliklar süregelen rahatsizlar yani hiç bir zaman tam anlamiyla vücudumuzdan yok olacak rahatsizliklar değil.
Sadece ilaç tedavisi rahatsizligimizi stabil tutup,ilerlemesini önlüyor.
Dolayısıyla zaten periyodik kontrollerimiz için hastaneye gidip,kontrollerimizi yapiyoruz.
Yani Sgk kontrol şerhi istemesinin bir anlamı yok gereksiz eziyetten başka bir şey değil.
Kaldikki bir çoğumuz ömür boyu ilaç raporluyuz.
Yani zaten biz periyodik arayla hastaneye gidip kontrollerimizi yapiyoruz.
Dolayisla Sgk kontrol şerhini anlamsız buluyorum.
Elbetteki kanunsuz bir sekilde alinan raporlar ve kişiler ile ilgili her şey yapilsin
Kaldikki yeni sistemde bu pekte artık mümkün değil.
Öyle tahmin ediyorum sürekli vergi indirimi ile emekli olmuş fakat bu kontrole çağırılan kardeşlerim mutkala asılsız veya asıllı şikayet olmuştur veya o dönem hastanede bir usulsüzluk olmuştur, diye tahmin ediyorum.
Yoksa herkesi kontrole çağırmalari gerekirdi.
Şu mübarek günlerde birbirimizi üzmeyelim,dusuncelerimizi doğru bulmasakta birbirimize saygı duyalim.
Hepimiz Engelliyiz sadece sıkıntilarimizi dile getirelim.
Allah hepimizin yardimcisi olsun.

merhaba arkadaslar şimdi ise sgk beni tekrar hakem hasteneye gönderdi buradan raporum oranim ise %46 olarak onaylandi gelecek sonucu bekliyorum bülent abiye soruyorum şimdi nasik bir sonuc cikar

Bu ne demek biliyormusunuz.Evet ben sizi emekli ederim ama ömür boyu Engelli halinizle sizi süründururum.
Allah Engelli vatandaşları süründurenleri beter etsin inşallah.
Allah hepimize sabır versin.

şu yazdığınız ne kadar doğru bir ifade. hakikaten merak ediyorum. diyelim erken emekllik şartlarına haizsiniz. engel oranı yüzde kırk ın üstünde rapor da aldınız. bunu sgk yüksek sağlık kurulu da onayladı ve sizi emekli etti. ilkten hiç bir ibare şart koymadı. süresiz raporu kabul etti. ilerde bir tarihte size ulaşıp kontrol muayenesi isteyebiliyorlar mı?. istiyorlar sa ki öyle anlaşılıyor. bu arada kesilen maaştan dolayı yaşanan mağduriyet ne oluyor?. ya da ikinci kontrol de ne yaparsanız yapın, oran yükselmedi diyelim. size yeniden dönün çalışın mı diyor. memuriyette bu durum nasıl oluyor, bilen var mı?. memur olup böyle bir durum yaşayan?.

şimdi bende 3 sene önce piskiyatrik oralı rapor vergi indirimim sürekli aradan 3 yıl geçti sigorta başanagıcım 1992 acaba emekli olurken veya olduktan sonra kontrole tabi olurmuyum piskiyatri yüzde 30 kısmen düzelen işitme 22 fizik 20 seklinde raporum içime kurt düştü??

Arkadaşlar Cumhurbaşkanlığına yazdığım yazı ve bana verdikleri cevap , bende anlamadım Cumhurbaşkanlığına verdikleri cevap raporu ve vergi indirimi sürekli olunca emeklilikte sürekli oluyor diye cevap yazdılar ama sgk niçin böyle bir şey yapıyor anlamıyorum arkadaşlar bu konuda sıkıntısı olanlar Cumhurbaşkanlığının web sitesinden Cumhurbaşkanına yazın bölümü var burdan sıkıntınızı yazabilirsiniz ayrıca BİMER e yani Başbakanlık iletişim merkezine de aynı şekilde sıkıntınızı yazabilirsiniz böylece sesimizi daha çok duyurmuş oluruz
j3VQjg.jpg

Üst Alt