Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kontrol muayenesinde oran %53'e düşürülüp emeklilik iptal edilmiş!?

petsiyem

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Tekrar Merhaba ,

Yakın bir arkadaşım aşağıdaki durumunu bana yazdı. Benim yukarıda sorduğumsoruyu gerçek hayatta yaşamış.

" 2015 yılında vergi indiriminden faydalanmak için vergi dairesine başvurmuştum. onlar da Engelli durumumun tesbiti için Rapor almaya hastaneye sevk ettiler .
Bu süreçte rapor çıkmadan çalıştığım iş yerinden istifa ettim ve raporum %80 olarak geldi.
Ne yapacağımı sorduğumda SGK ya başvurup 1. dereceden emekli olabilirsin dediler ve oldum .
Raporum 1 yıl süreli olduğundan Kontrol muayene sonrası engelli oranım %53 e düştü .Rapor Genel Merkezden onaylanıp gelinceye kadar sürede (4 Ay) Yersiz ödeme yapıldı gerekçesi ile 12 aydan sonra ödenen tüm maaşı faisiz ile benden tahsil ettiler.

Bİr sonraki sene ve hali hazırda puanım %45 e kadar düşürüldü. SGK girişim 2010un 10. ayı olarak gözüktüğünden bu senenin ekim ayını bekliyorum tekrar emekli olmak için. Raporlarımın sürekli olması ve her sene hastanede kurullarla uğraşmamak için ne yapmalıyım ? "

süresiz rapor almak başka çaresi yok yada emekli olmamak..

Oranlar değişti nisan ayındaki kararnameyle. Süresizde olsanız sgk kontrol muayenesi isteme yetkisine sahip. Çok kişi mağdur oldu

Sgk nın kontrole çağırma yetkisi hep var tamam da, oranların değişmesi, önceden raporu olanı bağlamaz diye biliyorum. İlk Rapor Tarihindeki cetvele göre hesaplama yapılıyor şeklinde biliyorum. Yanlış ise düzeltin lütfen. Selamlar

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aykuttb
İşte böyle örnek vakalara rastlayınca "erken engelli emeklilik" fikrinden vazgeçiyorum Zaten işimde de rahatım. Gerek yok.

muhendis3232
Bende süresiz rapor var ama yine de aynı risk var. Bence de emekli olmamak en makul seçenek..

gözlemlediğim kadarıyla belirtmek istiyorum

-psikolojik rahatszılık
-geçici hastalık
-ihbar ya da toplu dolandırıcılık varsa
belirli bir süreli adı üstünde raporunuz varsa
bir den çok fazla hastalık varsa sgk durum tespiti yapmak adına
sgk yeni rapor ister.bunu göze alarak emekli olun

eğer sakatlığınız varsa kolunuz ya da bacağınız ya da gözleriniz X uzvunuz herneyse ve değişmeyen bir engeliniz varsa ve bunu sürekli raporla ispatlamışsanız sgk çağırmaz (olurda çağrırırsa ihbar almıştır hastane ya da doktorları vsvs)

raporunuzu e-nabız da sürekli olarak tanımlatmanız lazım(İETT bunu yapmayana ulaşım kartı vermiyor yeni oldu bu mevzu)

marto1

SGK'nın bu yeni rapor isteme yetkisi "her zaman ve sürekli" var mıdır ? Öyleyse erken emeklilik hayal...

Bence bu saatten sonra erken emeklilik her türlü risk, bu değişen oranlarla artık engelli bile değiliz, normal emekliliğe kadar devam.

perseküsyon

malesef var.

Göya kazanılmış haklarımız var ama sgk bu işi keyfi yapar mı yapmaz mı bilemeyiz.

Şu bir gerçek feto olaylarından engelli raporlarını çok su istimal edenler oldu.

Bir de diğer ihtimal devletin 85 milyar tl gibi devasa bir bütçe açığı var bunu kapatmak için emekli etmemek içinde olabilir bkz.şuan aklınıza gelecebilecek herşeye zam üstüne zam yapılıyor

Yani 2015 yılından beri kontrol muayenesi yapılıyor ama 2018-2019 bu rakamlar bir hayli artı.Eskiden kontrol şerhi koyardı artık onu bile yapmıyolar artık herkes çağırılabilir

dediğim gibi kronik engelliler ve fiziksel engelliler bu duruma gelmesi çok daha düşük.

marto1

Aynen öyle haklısınız. O zaman halimize şükredip mevcut düzenimizle devam etmemiz lazım gibi görünüyor.

petsiyem...sizin vergi indirimi de sürelimiydi?..o zaman habire çağırırlar(ha gerçi süresiz de olsa çağırırlar da)vergi indirimi süresiz olanlar bir tık daha şanslı hastahane de bir sıkıntı yoksa ihbar falan..

ve yukarıdaki arkadaşlara da katılıyorum,eğer çalışmaya çok engel bir hastalık yoksa erken emeklilikle uğraşılmaz bence de hele hele bu düşük maaşlarla!...benim ki çok zorunlulukdan dolayı erken emeklilik oldu,hem beyin kanaması hem de güvenlik görevlisi olmamdan dolayı,görüştüğüm bütün doktorlar çalışamassın dedikleri için zorunluluk oldu benim için...herkes için en hayırlısı olsun..

Yukarıdaki durumu benim yakın bir arkadaşım yaşadı. Ben sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi ile 2015 te emekli oldum. Böyle bir konu hakkında daha önce forumda bir soru sormuştum, ve konu hakkında bilgi sahibi olduğunu düşündüğüm kişi bana, eğer rapor oranın %40 ın altına düşmezse sorun yaşamazsın diye cevap yazmıştı. O cevabın üzerine de arkadaşım böyle bir olay yaşayınca şaşırıp bu olayı forumda paylaşmak istedim

perseküsyon
malesef öyle zaten maaşlar iyice düştü birde bu risk var...

petsiyem
ARKADAŞININ RAPOR ORANINA GÖRE EMEKLİ OLMUŞ %40 OLANIN FARKLI %60 OLANIN HALİYLE ERKEN EMEKLİ EDİLMİŞ OLUYOR ONDAN İPTAL EDİLİYOR EMEKLİLİK 40 İLE OLUP YİNE 40 VERİLSE İPTAL OLMAZDI ÖRNEK %40 OLAN 18 YILDA EMEKLİ OLUR %80 OLAN 16 YILDA

muhendis3232

Peki prim günü eksik olanın durumu nasıl oluyor. Ben mesela 2. Derece den tam ucu ucuna emekli oldum. İleride Allah korusun kontrole gidipte 3. Dereceye düşersem 200 gün kadar primim eksik kalmış olacak. O zaman da emekliliğim iptal mi olacak? ( Bu soruyu forumda daha öncede sordum, hayır iptal olmaz cevabı almıştım)

petsiyem

Emeklilik malulen miydi yoksa vergi indirimine istinaden Yaşlılık emekliliği miydi? Vergi indirimi ile emekli olan kişiler kontrol muayenesinde %40'In altına düşmediği sürece emeklilikleri devam eder.

Üst Alt