Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kontrol muayenesinde oranı düşürdüler ve emekli maaşımı kestiler!?

Kartal7474

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar

Bir konuda desteğinize ihtiyacım var 2002 yılında %45 sağlık raporu aldım ve 2012 de emekli oldum ancak geçen hafta sgk dan gelen tebligatla sağlık raporumun kontrolü için yeniden sağlık kuralına girdim çıkan oran %9 oldu emekli aylığımı kestiler bu konu ile ilgili neler yapabilirim değerli desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim

kemik hastalığı her 2 kolda da kısalık mevcut bacaklarda da şekil bozukluğu ve kemik çıkıntısı var askerliğimi de bu sebeple yapmadım teşekkür ederim ilginiz için

Kartal7474

Hocam önce şunu açıklığa kavuşturalım. Askerliğe el verişsiz olmak engelli olmayı gerektirmez. Örneğin bir bireyin Sağ elinde his kaybı mevcuttur bu durum silah kullanmasına engel teşkil edeceği için Askerliğe elverişli değildir olarak raporlanır ancak normal hayatını devam ettirirken silah kullanmayacağı için bir sorun yaşamamaktadır ve engelli raporu için başvurduğunda da düşük oranda bir rapor alacaktır.
Durumunuz hakkında detaylı bilgi verir misiniz. Rahatsızlığınızı kast ederken tanıyı sordum. İlk raporunuz ve son raporunuzdaki "TANI &TEŞHİS" kısmında ne yazıyor ?

Anladım ek bilgi olarak verdim onu rapor yanımda değil şu anda yarın bilgi veririm

Kartal7474

Tanı ve Teşhisi Paylaşın. Nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ve bu süreçte nelerle karşılaşacağınız ile ilgili bilgi aktarmaya çalışalım.

Bende 2003 te rapor alıp 2012 yılında emekli oldum benim sol alt polio sekeli ,şimdi böyle haberler geldikçe acaba bizedemi sıra gelecvek diye sıkıntı ve strese giriyoruz gerçi bende şuan post polio sendromuda başladı bilmiyorum bizide aralarsa ne yaparız ozaman göre emekli olmuştuk ve ozamana göre daha kötüyüm mesela avm yi kadyensiz gezemiyorum 20 metre ya yürürüm ya yürümem hemen oturmam gerek yada kadyen kullanmam lazım. inşallah herkeze hayırlısı nasip olsun

Mehmetyilmaz

"Polio Sekeli"de de rahatsızlığın durumuna göre oran değişebilmekte. Sizin durumunuzu bilmeden güncel rapor oranı hakkında bir bilgi paylaşmak son derece sağlıksız ve yanlış olacaktır ancak! Söz konusu endişe ettiğiniz konu hakkında ilgili kanun maddesini aşağıya bırakıyorum. Süresiz İbareli Raporunuza istinaden olası böyle bir durumda bu maddeye dayanarak karara itiraz edilebilir, süreç olumsuz olması durumunda da Mahkemeye başvurmak suretiyle haklarınızı "kesin olarak" kazanabilirsiniz. Süreli ibareli raporlarda da süresi bitmeden yeni rapor istenemez. Süresi dolduğunda ise zaten yenilenmesi gerekmektedir. Ek olarak süreli veya "... tarihinde kontrolü" şerhli raporlarda kurum yine aynı maddeye dayanarak rapor ve tetkik isteme hakkını kullanabilir. Madde aşağıdadır.

[FONT=Arial]ResmîGazete Tarihi: 20.02.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30692[/FONT]

[FONT=Calibri]ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİKDEĞERLENDİRMESİ[/FONT]
[FONT=Calibri]HAKKINDA YÖNETMELİK

[FONT=Calibri]Kazanılmış haklar[/FONT]
[FONT=Calibri]MADDE 15 –[/FONT][FONT=Calibri] (1) BuYönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler içindüzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tümvücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmışistihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi içinsüreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez.Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim VergisiKanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendininuygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ilesüresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yenidenrapor düzenlenemez.[/FONT]
[FONT=Calibri](2) Ancak, bu Yönetmeliğinyürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen;[/FONT]
[FONT=Calibri]a) Süreli engelli sağlık kuruluraporlarına ilişkin yeniden sağlık kurum ve kuruluşlarına sevk işlemleriuyarınca düzenlenecek raporlar,[/FONT]
[FONT=Calibri]b) Engelli sağlık kuruluraporlarına ilişkin ilgililer veya kurumlarca yapılan itirazlar,[/FONT]
[FONT=Calibri]c) Hakkında engelli sağlıkkurulu raporu düzenlenen kişi, vasisi veya kurumlarca yapılan yeni raporbaşvuruları, kontrol muayeneleri,[/FONT]
[FONT=Calibri]bu Yönetmelik hükümlerine göresonuçlandırılır.[/FONT]

[/FONT]

Kartal7474

Belirttiğiniz durumlar Kemik Erimesi ile uzaktan yakından alakası yok.
Net olmamakla beraber ( raporu yayınlamadığınız için kesin konuşmak imkansız) Humerus kırığı ve Epileptik durumlardan bahsedilmiş gibi görünüyor. Eğer epileptik nöbetler var ise zaten %80 civarında bir rapor verirler ha yok epileptik durumlara bağlı bir rahatsızlık ortaya çıkmış gibi bir ifade varsa sadece [FONT=sans-serif]extremidete konjenital anamoli ile ifade edilen şekil yada gelişim bozukluğundan rapor alırsınız gibi geliyor ki bu durumda da detaylı muayene örneği olmadan kesin konuşmakta yanlış olacaktır. Çünkü bu durumun fonksiyon kaybına ne kadar etki ettiği, varsa diğer hastalıklara etkisi ve aralarındaki ilişki değerlendirilip tabloya göre yorumlanmalı ve oran belirlenmelidir. Ayrıca yukarıda bahsettiğim "YÖNETMELİK"teki maddeye istinaden rapor almadan direk ilgili kuruma dilekçe ile itiraz hakkınız mevcut ki ben olsam ilk olarak bu yolu seçerdim. Resmi kurum Resmi Karar'ın dışına çıkamaz veya çelişemez. Çelişmesi durumunda yargı yolu açıktır. Dava açılır Yargıtay mevcut yürürlüğü ( belirttiğim Yönetmelik Maddesi) [/FONT][FONT=sans-serif][FONT=sans-serif]dikkate alarak süreci lehinize sonuçlandıracaktır. Bu süreçte geçen aylıklarınızı da toplu bir şekilde alırsınız. İyi günler.[/FONT][/FONT]

DepresifLife

Teşekkür ederim değerli bilgilendirmeniz için perşembe günü raporumu alınca itirazda bulunacağım ilçe sağlık kurumuna gideceğim birde öğrenmek istediğim konu şu ben emekli çalışıyor konumundaydım emekli aylığım kesildiği için sigortamda düştü ilçe sağlıktan yönlendireceği hastahane de ücret alırlar mı benden tetkikler için yazı mı almam lazım sgk dan

Kartal7474

İlgili Yönetmeliğin maddesi aşağıdaki gibidir. Sizi hangi kurum yönlendiriyorsa oradan yazı talep edin. Bu yazı ile başvurduğunuzda aşağıdaki maddeye dayanarak ücrette ödemezsiniz.

[FONT=Calibri]Erişkinler İçin Terör, Kaza veYaralanmaya Bağlı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporunun ücreti[/FONT]
[FONT=Calibri]MADDE 17 –[/FONT][FONT=Calibri] (1)Erişkinler İçin Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı [/FONT][FONT=Calibri]Durum Bildirir Sağlık KuruluRaporu[/FONT][FONT=Calibri]nun ücreti ile bu durumların tespitine yönelik yapılan işlem bedellerikurumlarca karşılanır. Rapora itiraz edilmesi hâlinde rapor ücreti ile budurumların tespitine yönelik yapılan işlem bedelleri itiraz eden kişi ise kişitarafından, kurum ise kurum tarafından karşılanır.[/FONT]

Anlamadım süreli rapora güvenerek engelli emeklisimi oldunuz? 2002 raporunuz sürekli mi? Süreli mi?

k.sahin

Selamlar 2002 de aldığım raporda süreli yada süresiz ibaresi yoktur bu raporla 2012 de oldum

Kartal7474 Geçmiş olsun aynı süreçten bende geçiyorum.Çok zorlu ve stresli bir süreç ve snirlerinizin epey sağlam olması gerekiyor.Benimde düşürdüler hatta öyle bir rapor hazırlamışlar ki insanın aklıyla oynamak buna derlerdi.Ben itiraz sonucu gittiğim hastaneden raporda yine yanlış oran vermelerine rağmen yüzde 46 raporumu geçen hafta aldım.Şimdi onlar beni hakem hastaneye gönderecekler.Rapor aldığım hastane zaten bulunduğum şehrin tek hakem hastanesi ancak yönetmelik 2.rapor hakem hastaneden alınsa bile hakem hastane zorunluluğu kılıyor.Bu kadar da zorlaştırmamak lazm insanların yaşamını.Emekliyiz ve oradan gelen parayla hayatımızı sürdürüyoruz.Her gün okula giden 2 çocuğun sadece okul ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığım zamanlar oluyor.Bu süreçte sadece fikir almak için 2 özel doktora gittim Bu doktorlar zamanında devlet hastanelerinde heyette görev almış doktorlardı.Karşısına çıktığım doktorlara bende bu var diyebildim.Özür oran cetveline(kendi sorunlarımla ilgili) doktorlar kadar hakimim diyebilirim.Allah yardımcın olsun tüm süreci tamamladığım zaman buradan detaylı bir bilgilendirme yazısı yazacağım belki birilerine ışık olur.

teşekkürler size de geçmiş olsun umarım bu bizim yaşadığımız mağduriyeti kimse yaşamaz devlet ihtiyacı olanlara acımıyor maalesef

Kartal7474

Değişmeyen bir sekel söz konusu. 2002 tarihinde geçerli olan sakatlık oranı cetveli'ne göre verilen oran doğru ise, sgk hukuksuzluk yapıyor. Çünkü sakatlık oranı cetvelleri zaman içerisinde değişse dahi aslolan raporun alındığı tarihte geçerli olan yönetmeliktir/cetveldir. Gerekirse bunu mahkemeye taşıyın ve emekliliğinizin kesildiği yerden devamını talep edin. Bu konuda hukuki dayanak olabilecek bir karar: Kontrol Muayenesinde konu olan hakkın kazanıldığı tarihteki mevzuat temel alınır

Ama durumunuz o günkü cetvele göre yeterli oran almaya uygun değilse, o zaman mahkeme süreci lüzumsuz.

Benim de durumum aynı 2002 de aldığım %55 rapor ile 2012 de emekli oldum Şubat ayında kontrol muayenesine gittim yeni cetvel ile ortopedik engel oranım %8 e düştü ve emekli aylığımı durdurdular en son maliye bakanlığı kesilmesine karar vermiş tebligatı bekliyorum mahkemeye başvurmak için mahkeme ücreti hakkında bilgi sahibi olan arkadaş varsa bilgi verebilir mi acaba ?

Üst Alt