Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kötü Huylu Tümör ve askerlik deneyimim

Kaan0

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Askerlikten muaf olma durumumu ve yapılan işlemleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Arkadaşlar ben 2019 Kasım ayında kötü huylu böbrek tümörüne (renal hücreli karsinom) yakalandığımı öğrendim. O hafta içinde ameliyat oldum ve sonraki kontrollerimde bir sıkıntı çıkmadı. Bundan sonrada araştırma yaptım askerlikten muaf olunabiliyor mu diye ve kötü huylu tümör geçmişi olanların askerliğe alınmadığını öğrendim. Ameliyat ve ilaç tedavisi ile sağlığına kavuşmuş olsanız bile hastalığın tekrarlama ihtimalinden dolayı askere alınmıyorsunuz.

Gelelim işlemlere. E-devlet üzerinden ASAL başvurunuzu yapıyorsunuz. Askerliğe engel bir hastalığınız var mı diye bir soru çıkıyor. Evet derseniz bir takım belgeler istiyor. Ben hayır seçeneğini işaretledim ve diğer soruları da cevaplayarak aile hekimine gittim. Aile hekimine geçmişte bir rahatsızlık yaşadığımı ve sağlık kuruluna sevk edilmek istediğimi söyledim. Zaten aile hekimi sizin rahatsızlığınızı sistemden görüyor. Buraya dikkat aile hekiminin size 2 adet farklı kağıt vermesi gerekiyor. Biri muayene belgesi diğeri de hastaneye sevk belgesi. Devamında hastanedeki sağlık kurulu birimine gidiyorsunuz. Askerlikle ilgilenen görevliye sevk belgenizi veriyorsunuz. O sizi hasta kayıta gönderiyor. Sonra tekrar aynı yere gelip başka bir işlem daha yapılıyor. Bundan sonra sizi ilgili doktora gönderiyorlar muayene için. Yine doktora askerlik zamanınızın geldiğini ama geçmişte bir rahatsızlık geçirdiğinizi söyleyebilirsiniz. Yine ilgili doktor sistemden hastalığınızı görüyor. Sonra TSK sağlık yönetmenliğindeki karşılığını bulup size verilen muayene kağıdının üzerine yazıyor. Sizde TSK sağlık yönetmenliğinden hastalığınızı ve muaf olup olmadığınızı bulabilirsiniz. B ve D dilimine giriyorsanız muaf oluyorsunuz. Benim muaf kodum D53F6. Yani 53. Maddenin D dilimi 6. maddesi. Sonra tekrar kurum birimine gidip muayene kağıdınızı veriyorsunuz. Size sağlık kurulu için gün veriliyor. Sağlık kuruluna girmenizle çıkmanız 10-20 saniye sürüyor. Orada size kesin kararı söylüyorlar. İlk muayene olduğunuz doktor B veya D kodunu yazdıysa %99 muafsınız. Kuruldan sonra size bir belge daha veriliyor. Bana 1 gün sonra verilmişti. O belgesi askerlik şubesine götürüyorsunuz. Orada size gerekli bilgiler veriliyor. Tabi kurul kararı MSB’ye gidiyor. MSB 3 ay içinde size kendi kararını bildiriyor. Evinize posta ile evrak gönderiyor.
En son şunu da söyleyeyim. Ben ameliyat olduktan 2,5 yıl sonra muaf oldum. Yani kötü huylu tümör geçmişiniz varsa zamanın bir önemi yok. Hastalıktan kurtulup 4-5 yıl hatta 10 yıl sonra muaf olanlarda var.

Üst Alt