Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kroner arter hastalığı için hangi oranda rapor alabilirim?

efulim1

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar bir konu hakkında bilgi almak için konu açtım yardımcı olursanız sevinirim 2017 yılında %20 darlık ile anjuo oldum e nabız sisteminde ateroskletorik kalp hastalığı görünüyor ilaç raporumda ise kroner arter hastalığı görünüyor sormak isteğim husus şu KRONER ARTER HASTALIĞI %50 den az darlığa yol açan bir hastalık mı yoksa %50 den fazla darlığa yol açan bir hastalık mı şimdiden teşekkür ederim

Koronor arter genel tıbbi bir terimdir, halk dilinde atar damar olarak da bilinir,

Aterosklerotik kalp hastalığı, koroner arterlerde ortaya çıkan (yani atar damarlarda) kolesterol tabakalarının oluşmasına bağlı olarak damarların tıkanmasına kadar lümenlerin tıkanması sebebiyle ortaya çıkan kronik ve patolojik olan değişiklik olarak görülebilir.

Koroner arterlerdeki değişiklikler, kalp kasının tropizmini ve bunun sonucu olan kalbin temel işlevlerinin tam olarak gerçekleşememesine neden olur. Genel olarak damar sertliği damar tıkanıklığı denilebilir,

Sorduğunuz soruya cevap olarak,puanlama ile ilgisi yok yani

Puanlamayı anjiyografi veya ileri tetkikler sonrasında kardiyoloji uzmanı değerlendirecektir...
efulim1

KRONER ARTER HASTALIĞI %50 den az darlığa yol açan bir hastalık mı yoksa %50 den fazla darlığa yol açan bir hastalık mı şimdiden teşekkür ederim

Değerli arkadaşım,

Koroner arterler kalbinizin üstündeki kalbi besleyen damarların adıdır.
Bu damarların içinde darlıklar oluşmasına Koroner Arter Hastalığı veya Atherosiklerotik Kalp Hastalığı adı verilir. İkisi aynı şeydir. Tıkanıklığın oranıyla bir alakası yoktur.

Hastalığın şiddetini damarlardaki tıkanma oranı belirler. Sizinki gibi %20 civarındaki tıkanıklıklar hiç bir şey sayılır. Genellikle damarlardan birinde %90 tıkanmaya kadar hasta olduğunuzdan haberiniz bile olmaz. Damar tamamen tıkanırsa, veya bir pıhtı parçası vs. gelir dar olan yeri tıkarsa kalp krizi geçirirsiniz.

O yüzden bulgu vermese de %20 gibi düşük tıkanıklıklar bile önemlidir ve takip edilmesi gerekir.

y5EpEbhgyy_sdHstO3lR4IxkOHFK4SYieFbHPJFzB4kuyhDMVospeZPHvsDUqz7T-ljiOeTvxrY2jefRQQ75WXbIbPAFTuustv5w3kdU7wE1_atGjSP7FYy66pvmtMLZBYg9b12avjDq6J4cthGg9fz2UrA

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim ben jandarma personeliyim bugun kardiyoloji dr una gittim kendi dr um değildi kendi dr uma bişey sorsam azarlıyor bizde sağlık yeteneği yonetmeliği diye bir zımbırtı var burda 42. Madde de kalp ile ilgili hastalıkların kodları mevcut bu kodlara göre ya malulen emekli oluyoruz yada geri hizmetlerde görevlendiriliyoruz 42. Madde B dilimi 6. Bendinde tesadüfü saptanan asemtomatik kroner arter hastalıkları, semptom ve iskemiye yol açmayan %50 den az darlık yapan kroner arter hastalıkları yazıyor bu maddeye mi uyuyor yoksa 42. Madde D dlimi 10. Bendinde iskemiye yol açan ve iskemiye yol açmayan anjıografik olarak gösterilmiş %50 ve daha fazla darlığa yol açan ateroskletorik kroner arter hastalığı mı ben bu maddeyi dr a okuttum bana dediği şu oldu sen %20 darlıkla anjuo olmussun bu madde uymaz dedi

Yönetmeliğinizi bilmiyorum ama sizinki şuna uyuyor:

"42. Madde B dilimi 6. Bendinde tesadüfü saptanan asemtomatik kroner arter hastalıkları, semptom ve iskemiye yol açmayan %50 den az darlık yapan kroner arter hastalıkları"

Ancak bu maddenin malülen emekliliği gerektireceğini düşünmüyorum. 50 yaşın üstündeki 100 kişiye anjio yapsanız en az 10 tanesinde sizinki gibi bulgular çıkar. Belki geri görev olabilir.

42 D'ye ise kesinlikle uymuyorsunuz.

Bu arada 3 sene geçmiş. Kontrole gitmeniz lazım. %20 darlık artmış olabilir. İhmal edilecek bir konu değil.

Şuan için bir şikayetiniz varmı bilmiyorum,ancak patoloji olmadan da ileri derece tıkanma olabilir,risk almamak gerekir,

Size önerim tekrardan güzel bir kardiyoloji muayenesi olmanız...
efulim1

Şuan şikayetlerim var bt cekildim miyokart perfüzyon sintiğrafisi cektirdim fakat bt de anlamlı bir darlık saptanmamıştır dendi sintiğrafide ise normal bulgular çıktı

efulim1

Sanırım "sanal anjio" yaptırmışsınız. BT gerçek anjio kadar net sonuç vermez. Perfüzyon sintigrafisi yapılması iyi olmuş. Bu herhangi bir dolaşım bozukluğu veya geçirilmiş kalp krizi olmadığını gösteriyor.

Merhaba
Forum içerisinde Koroner Arter Hastalığı hakkında bir çok paylaşımı okudum ancak net bir yanıt bulamamaktayım.

2014 yılında tek damarımın %95 tıkalı olmasından dolayı KAH tanısı konuldu ve bir adet ilaçlı stent takıldı. Aynı zamanda hiper tansiyon ve hiperlipidemi tabıları konulmuş olup hala ilaçlarımı kullanmaktayım. Şu an EF oranı %65. Bir çok kişi EF oranının yüksek olmasından dolayı az puan verileceğini söylemekte ancak tabloya baktığımda EF>%50 olanlara %30 verileceği açık ve net..

Ayrıca boyun fıtığı ve sağ gözümde şaşılık ve iki gözde hipermertop astigmat var.

Bir arkadaşım KAH (EF değeri %55), hipertansiyon ve hiperlidemiden toplam %60 (%50) puan aldı..

Sizce EF değeri önemli mi ve tahminen deneyimlerinize göre alacağım engelli oranı nedir?

Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim

İyi akşamlar

Kendi soruma kendim yanıt vereyim..

Yapmış olduğum araştırmalarda..bir damarına stent takılan kişilerde EF değeri %50'nin üzerinde ise %30 veriliyor..aynızamanda hipertansiyon ve hiperlipidemi hastalıkları için raporlu ilaç kullanalara da puan verilmekte. Hiperlipidemi için %10 veriliyor ancak hipertansiyon için %10 olan da var %20 olan da...Bunun dışında boyun fıtığı için birçok yerde %7 verildiğini öğrendim..Göz hastalıkları biraz karışık..ancak hipermertrop aztigmat olan birine %5 verildiğini gördüm..aynı zamanda ekzotropya (şaşılık, göz kayması) için %5 verildiğini öğrendim..

Merhaba. Dün itibariyle sağlık kuruluna girdim..Bir konuyu merak etmekteyim..Kardiyoloji doktoru hiperlipidemi ve hipertansiyon hastalıklarını yazmasına rağmen heyetin bunu kabul etmemesi gibi bir hakkı var mıdır acaba? Ayrıca engel oranını hekim mi veriyor yoksa heyet mi acaba? teşekkürler..

Üst Alt