Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kronik hastalığı olanlara ÖTV muafiyeti verilmeli!?

tevfik1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar merhaba aranıza yeni katıldım ama rapor sürecimde burada yazılan bilgilerden çok faydalandım emeği geçen herkese teşekkürler.
arkadaşlar buradan edindiğim bilgiler doğrultusunda ötvsiz araç alımı bütün engellileri kapsamıyor. oysaki bu korona süreci bize göster diki kronik rahatsızlığı olanlar bu virüsten son derece olumsuz etkileniyor ve iyi korunması gerek.fakat bizlerin bir ayağı mecburen ya hastahanede ya eczanede ve çoğumuzda araç yok toplu taşımayı kullanıyoruz veya eşimize dostumuza rica ediyoruz. bende bu durumu cimerden yazarak ötv indiriminin bütün engellileri kapsayacak şekilde düzletilmesini arz eden bir dilekçe yazarak başvurdum. sizlerinde bu yönde başvurular yaparak destek olmanızı rica ediyorum. ne kadar çok başvurursak o kadar çok ciddiye alınırız. şimdiden teşekkürler.

Kronik hasta olarak bir tek bildiğim kadarıyla "kronik böbrek rahatsızlığı" olanlar ÖTV muafiyetli araç alabilir. Şahsen benim kronik böbrek rahatsızlığım var diyaliz hastasıyım.%90 engelli raporum var. Ben bir kaç aya sıfır araç alacağım. Ama her hastalığı kapsamıyor diye biliyorum. Fiziki engel yoksa rapor %90 olacak. Fiziki engel varsa %40 bile yetiyor. Rahatsızlığınız nedir onu yazınız ?

Fatihhhh akciğer sarkoidoz ve ülser aktif kolit bize ötv indirimi yapmıyorlar biliyorum sorunda bu kolit için kullandığım ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve ben toplu taşıma ile işe ve hastahaneye gitmek zorundayım buradaki çoğunluk böyle oysa engelli raporu olan herkesin ayrım yapmaksızın ötv muafiyetin yaralanması lazım ben bunun için şikayet başvurusu yaptım ne kadar çok başvuru yapılırsa o kadar dikkate alınacağını düşünüyorum

kesinlikle katılıyorum ama ilgilenen yok bizimle.

Hareket Listesi
Kayıt Zamanı Hareket Açıklama
28/05/2020 14:00:34 Başvuru Yapıldı 28/05/2020 14:00:34 tarihinde internet üzerinden başvuru alındı.
28/05/2020 14:00:34 Sevk Edildi 28/05/2020 14:00:34 tarihinde BİMER tarafından AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI tarafına sevk edildi.
03/07/2020 17:26:42 Sevk Edildi 03/07/2020 17:26:42 tarihinde AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI tarafından HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI tarafına sevk edildi.

şikayetim maliye bakanlığına gitmiş bakalım ne cevap gelecek

maliye bakanlığından cevap geldi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnaya ilişkin uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir. Anılan Tebliğ metnine Başkanlığımız resmi internet sitesinden (www.gib.gov.tr) ulaşılması mümkündür.
Bu kapsamda, engellilik derecesi %90 veya üzerinde olan engellilerin söz konusu istisnadan yararlanması için ilk iktisap edilecek taşıtta özel tertibat yaptırma ve taşıtı bizzat kullanma şartı aranmaz iken, engellilik derecesi %90’ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) nitelikte olanlar, anılan Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmektedir.
Buna göre başvurunuzda yer alan öneriniz, kanun değişikliği yapılmasını gerektirmekte olup, bu kapsamda değerlendirilmek üzere not edilmiş olmakla birlikte, Anayasamıza göre yasama (kanun yapma/değiştirme/kaldırma) yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğu tabiidir.
Bilgilerinize sunulur.

Fatihhhh

merhaba benim de doğuştan tek böbrek - kalp ve sol bacak 3 cm kısalık ve atrofi mevcut rapor oranım 52 bacaktan dolayı ötv indirimi alırmıyım ben yüzde 60 diye biliyordum

@karadeniz55

oran %60 değil %40...
ama şöyle bişi var senin durumunda otomatik vites kullanman gerekir ve bu yüzden faydalanabilirsin die düşünüyorum.

Ortopedik engeliniz var ise oran önemli değil böbreklerden tedavi görmüyorsanız alamazsınız bunu ilinizdeki vergi dairesinde engelliler birimine danışın ona göre hareket edin

hocam belki bacaktan dolayı araç alabilirsiniz emin değilim vergi dairesi bunu çok çok daha iyi biliyor.

sajo___
%90 altında bedensel engellilerin ÖTV istisnasında %60 ya da 40 gibi bir oran sınırı yoktur.
Engel durumu ve ehliyet şartları uygun olması durumunda %20 ile de ÖTV istisnası mümkündür.

Ufukalp

yani 2 defa açık kalp ameliyatı olmam sonrasında aldığım %53 engelli raporu hiç bi şekilde öTV için işe yaramıyor değil mi ufuk bey...teşekkürler bilgilendirme için...

sajo___
Yaramıyor malesef. Bedensel dışındaki engel durumlarında en az %90 olması gerekiyor.

Kronik hastalara da ötv indirimi gelsin

Arkadaşlar merhaba
Kalp koah bobrek v.s gibi kronik hastalara neden otv siz arac alim hakki verilmiyor ben koah hastasiyim nefesim çıkmıyor toplu taşıma araçlarıni bu süreçte zaten kullanamiyoruz bu durumu nereye yazmak gerekir fikri olan var mi

tevfik1

Toplu dilekçe yazalim tüm kronik hastalar bunun için nasil organize olalim sesimizi duyurmamız için mesela şu an yazistigimiz sitemiz üzerinden olabilir mi

Fatihhhh

Fiziki engel ile otv den yararlanmak için %40 tek basina yeterli değil yanlış bilgilendirmeyin insanları

reyhan21 konuyu açtım cimer yazdım ama pek ilgilenen olmadı oysa önemli bir sorun sizde cimere başvurun ne kadar çok baş vuru o kadar dikkate alınır

Üst Alt