Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kronik Kalp Yetmezliği ile emeklilik başvurusunda bulundum. Süreç nasıl ilerler?

Ceyhunozcelik

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar. 2 yıl önce Kronik Kalp Yetmeziği teşhisi kondu. O dönemden itibaren çalışma hayatım sekteye uğradı ve çalışamaz duruma geldim. 16 Martta Malulen Emeklilik için SGK sevk ile heyete girdim. Kardiyoloji bölüm doktoru bu halde çalışamayacağımı 20 EF yazacağını söyledi. İlk tedavimdeki iki ayrı kardiyologda aynı şeyi söylemişti. Kalp kaslarında aşırı büyümeden kaynaklanıyormuş.

Şu an sonuç beklemekteyim. İlk sorum

1. Genel Sağlık Kurulu kararı ne zaman çıkar (Şu an incelenmektedir yazıyor DYS Evrak takipte 08.04)?
2.20 Ef değerinin engelli cetvelinde yüzde karşılığı nedir?
3. Emeklilik onayı gelirse ne kadar beklemem gerekiyor maaş bağlamaları için?
4. Malulen Emeklilikte Vergi İndirimi söz konusu olur mu? (Doktorum faydalanabileceğimi söylemişti ama engelli olarak düşünmüş olabilir ancak benimki Malulen).
5.Kronik Kalp yetmezliğinde kontrol süresi ne kadar malullukte, veya süresiz seklinde ayrılıyor mu?

Şimdidden çok teşekkürler, umarım burada bulunan diğer arkadaşlar da sağlıklarına bir an önce kavuşurlar. Kaybettikten sonra hayatın hiç bir anlamı kalmıyor açıkcası.

Saygılar.

Şu şekilde bir bilgi paylaşmak istiyorum SGK gov.tr adresinden. 5.Kronik Kalp yetmezliğinde kontrol süresi ne kadar malullukte, veya süresiz seklinde ayrılıyor mu?
" Malulen emekli edildiğiniz kararı ile birlikte, şayet Kontrol Muayene Tarihi bildirilmiş ise Kontrolün hangi tarihte yapılacağı da belirtilmiştir. Sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğü tarafından kontrol muayene tarihiniz hatırlatılacaktır, süre dolmadan hastaneye sevkinizi alıp kontrol muayene raporunuzun kurum sağlık kuruluna gönderilmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde malulen emekli aylığınız kesilir, yeni karar oluşturuluncaya kadar aylık ve sağlık yardımı alamazsınız."
Bunun anlamı eğer kontrol Muayene tarihi bildirilmemiş ise sabit yani kontrol olmadan sürekli maluliyet anlamına mı gelir? Kronik Kalp Yetmezliği ile malul olan arkadaşlar deneyimlerini yazarlarsa sevinirim. Ben de gelişen durumları buradan paylaşmaya devam edeceğim. Saygılar...

1. Genel Sağlık Kurulu kararı ne zaman çıkar (Şu an incelenmektedir yazıyor DYS Evrak takipte 08.04)?
Şöyle bir cevap buldum 1.soruma. Deneyimli arkadaşlar da paylaşırsa sevinirim.
Yüksek Sağlık Kurulu kaç günde sonuçlanır?
MADDE 16 – (1) Kurulda incelenmek üzere gönderilen dosya ve evraklar en geç 60 gün içerisinde sonuçlandırılır.
Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130702-4.htm

Konuya ilişkin bir başka sorum ise Malulen emekli olan çalışabilir mi? idi. Bunun da cevabı sadece bir kuralla sınırlandırılmış durumda. 01. Ekim 2008 den önce işe başlayanlar için SSK dan malül iken (4A), bağkurlu olmasını gerektirecek bir ticari faaliyete girenler için malül aylıkları kesilmiyor sadece maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Bunun da oranı %15 olarak belirlenmiştir. Bu kuralın da kaldırılması gündemde imiş. Bu konuda da deneyimiz var ise lütfen paylaşınız. Konu günceldir...

Merhaba,

kusura bakmayın hepsini okumakta zorlandım.Malulen emekli çalışamaz.Ayrıca bende başvuru yaptım 2 ay oldu ses yok.Sosyal ortamlarda 7 ay sürenler var.Yani bunun kesin bir sonuç zamanı yok.Ayrica siz heyete girmişsinizdir.Heyet durum bildirir sağlık raporunuzu sgk'ya göndericek.Sgk değerlendirip karar verir.Genelde oran yoktur malülükte.Malülük cetveli vardır.Belirli başlı hastalıklarda malülük verilir.Bunları internette araştırabilirsiniz.

Merhaba Hakan Bey teşekürler cevabınız için. Öncelikle size de geçmiş olsun demek istiyorum. Ben mevzuata oldukça hakimim. Bu konuda çok araştırmam oldu. Hukuki boyutlarını da biliyorum, zaten buradan görüşme isteğim süreçle ilgili deneyimli insanlarla görüşmekti ki siz de çok güzel ifade etmişsiniz bunu. Evet, 60 günde genel sağlık kurulu karar vermesi gerekir kanuni süreçte ancak yazınızdan anladığım kadarıyla, sanırım pandemi etkisi de var bunda, süreç çok daha fazla zaman alıyor. Umarım sizinki de bir an önce sonuçlanır. Benim ki daha 16 gün oldu. Yolun başındayız...

Tekrar Merhabalar. 24.04 de Sağlık Kurulu Raporu sonuçlanmış ve Sgk il müdürlüğüne geri gelmiş (Dys EvrakTakip). Sgk ya gidip konu hakkında bilgi edinebilir miyim? E-Devlette bakabileceğim bir yer var mı? Veya SGK konu hakkında bilgilendirme yapıyor mu? Daha önce Malulen emekli olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim...

Üst Alt