Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kronik majör depresyon hastası birey malulen emekli olabilir mi?

hnr

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
1
merhaba, kronik majör depresyon hastası birey, malulen emekli olabilir mi?

C- Duygudurum Bozuklukları
a.Manik nöbet, bipolar duygudurum bozukluğu, yineleyici depresyon, kronik depresyon

1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 40
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 70

b.İnatçı duygudurum bozukluğu (siklotimi, distimi)

1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 10
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 30

yukarıdaki maddeleri buldum, bu maddeler güncel ve geçerli midir? burada a maddesinde kronik depresyon, Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen durum için 70 oranı vermiş. fakat yanlış bilmiyorsam, b maddesinde bulunan distimi, kronik depresyon ile aynı şey, b maddesinde oran 30. bu durumu açıklayabilecek birileri var mı?

Alıntıladığınız maddeler maluliyet cetveli'nde değil, sakatlık oranı cetveli'de. 10 yıl sigortalılık ve 1800 prim şartı ile malulen emekli olmak için aranan sağlık koşulları:

B. PSİKİYATRİ
1. (IQ 50 ve altı) Zeka gerilikleri
2. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizofreni ve alt tipleri
3. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizoafektif bozukluk
4. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen sanrısal bozukluklar
5. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen atipik veya başka türlü sınıflandırılamayan psikozlar
6. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen progresyon gösteren ve çalışma olanağı vermeyen bipolar bozukluk
7. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen beyin hasarı, beyin işlev bozukluğuna bağlı davranış bozuklukları (organik kişilik ve davranış bozukluğu, frontal lob sendromu, v.b.)
8. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen psikotik özellikli kronik obsesif kompulsif bozukluk, kronik travma sonrası stres bozukluğu ve komorbiditesi
9. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen beyin hasarı, beyin işlev bozukluğu ve bedensel hastalıklara bağlı ruhsal bozukluklar (organik bipolar tiplerini içerir, organik sanrılı bozukluk, demansiyel ve amnestik v.b. tablolar)
10. Yaygın gelişimsel bozukluklar (otistik bozukluk, asperger v.b.)

maluliyet cetvelinde yer almayan bir hastalıktan emeklilik

majör depresyon %70 raporum var. hastalığım maluliyet cetvelinde yer almıyor. fakat ilgili dosyada;

P.DİĞER
2.Mevcut hastalık listelerinin dışında kalan, tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı hastalıklar.

şeklinde bir alan var. bu kısım sanırım yoruma açık bir alan. "çalışma olanağının bulunmaması" neye göre değerlendiriliyor? bu şekilde emekli olmak ne derece mümkündür?

Son düzenleme:
@hnr

Burada kastedilen şey maluliyet cetveli'nde olmayan bir hastalık olması ya da birden fazla hastalığın farklı etkileri nedeniyle çalışmayı imkansız hale getirmesidir.

Sizin teşhisiniz nedir? "Tedaviye rağmen çalışma olanağı olmayan" bir rapor alabilir misiniz?

raporda tedavi ile işlevselliği düzelmeyen, major depresyon yazıyor. daha önce bir çok hastalıktan tedavi gördüm, sürekli ilaçlarım ve tanım değişti.

hnr

O zaman malulen emekli olmaman için bir neden yok diye düşünüyorum

silhouette

aylardır dosyam bulunduğum ilin SGK il müdürlüğünde bekletiliyor. henüz işleme konmadı. dosya Ankara'ya gönderilecek karar orada verilecek. sanırım yaza kadar sonuçlanmaz. bu konuda açıkçası fazla beklentim yok. bu hastalık SGK maluliyet listesinde bulunmuyor.

SGK Eziyeti

Evrak takip sistemiyle dosyamın durumunu kontrol ettiğimde dosyamda aylardır herhangi bir hareket olmadığını gördüm.

Bu nedenle sgk il müdürlüğüne uğrayıp dosya durumunu sordum, bana hastanenin henüz sağlık kurulu raporunu göndermediği söylendi. bunun üzerine hastaneye gittim. hastanede, bana raporun gönderildiği söylendi. durumu bimere yazdım, bimerden gelen cevap şuydu; "dosyanızın hastane tarafından gönderilmesi beklenmektedir."

Bu cevabı alınca tekrar hastaneye gittim ve durumu anlattım, bana posta kayıtlarını verdiler, kayıtlara göre gerçekten dosyam aylar önce sgkya gönderilmiş, SGKda kaybolmuş durumdaydı ve ne yüz yüze, ne telefonla ne de bimer üzerinden doğru bilgiye ulaşamıyordum.

Bu gün tekrar aradım, uzun bir mücadele sonucu telefonu düşürebildim. posta kayıtlarını, ısrarla dosyan gelmedi diyen personelin, gözüne soktum. hatanın kendilerinde olduğunu anlayınca beni azarlamaya başladı ve telefonu suratıma kapattı. güya dosyam bimere başvurumdan hemen sonra geldiği için bimere hatalı bilgi girmişler. oysa elimde dosyanın iletildiği tarih dosyayı alan personelin isminin ve imzasının bulunduğu bir belge var, anlayacağınız anında kıvırıp yalanı bastı. üstelik söylediğine göre evrak takip sistemine bilgi girilmiyormuş, şimdiye kadar sizlerin paylaştığı görüntüler, hatta daha önce başvurduğum dosyalar bana bu sistemin evrak takibi amacıyla yapıldığını kanıtlar nitelikteydi, şimdiye kadar hayal görmüşüm sanırım.

Ne yapabilirim? onlarda biliyorlar hakkını arasan tüm kapılar kapalı, düşeni herkes tekmeliyor. Allah kimseye muhtaç etmesin. insanlar parasını aldıkları işi yaparken bu kadar nazlılarsa o para onlara haram zıkkım olsun.

Son düzenleme:
hnr

Belli ki evrak işleme koyulmadan ya kaybolmuş ya da gözden kaçmış. Ne denebilir bilmiyorum!

Eğer şu anda evrak bulunmuşsa, işleme konmuşsa, rapor tarihi itibarı ile emekli maaşı birikiyor ve ilk maaşla birlikte bu biriken maaşı da toplu olarak alacaksınız demektir. Umarım bu minvalde hallolur işler.

Lütfen gelişmelerden haberdar edin.

OturanBoğa

cevabınız için teşekkür ederim. elimde belge olmasa, kim bilir hatalı bilgi yüzünden daha ne kadar bekleyecektim. sorun bir şekilde hallolur sanırım, beni asıl üzen bu insanların, insana insan gibi davranmaması, hatalarını kabul etmemeleri hatta hatalarını başkalarına yıkmaya çalışıp hastaneyi suçlamaları. umarım telefon kayıtları tutuluyordur. bimere şikayette bulundum fakat cevabı aynı kurum vereceği için bir etkisi olacağını sanmıyorum, durumu alo 170 hattına da bildirdim.

Üst Alt