Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Küçük bir dükkan açarsam evde bakım ve 2022 maaşları kesilir mi?

TheMidnight

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle herkese merhaba yeni katıldım aranıza arkadaşlar :)

Benim bir sorum var en uygun cevabı buradan alacağımı düşünerek sormak istiyorum...

Ben ailemle yaşıyorum bir senedir evliyim ve kendi evime çıkmayı düşünüyorum evlendiğim içinde masraflarım arttı şimdi ben 2022 maaşı ve annemin üzerindende evde bakım ücreti alıyorum küçük bir telefoncu dükkanı açmayı düşünüyorum bu dükkanıı açarsam iki maaşımıda kesilir mi ?

Evde bakım kesilir gibi geliyor ama 2022de kesilirmi ve bu iki maaşda kesilirse sebepleri nelerdir ?

Birde dükkan eğer tutmadı 2 sene içinde kapattım ve benimde maaşlarım kesilmişti dükkan için sonradan iki maaşımıda alma şansım var mı?

Çıkacağım evde eşim ile ben olacağım sadece eşimin üzerinden evde bakım maaşını alma şansım olurmu ve son olarak bu gün okuduğum birşeyi sormak istiyorum 2022 maaşı 5 yılda bir yeniden gözden mi geçirelecek ben 2009da almaya başladım?

Çok soru sordum kusura bakmayın şimdiden teşekkürler...

arkadaşım merhaba bu işyerini kendi üstüne açmayacaksın tek yapabileceğin bu yoksa iki maaşında kesilir çünkü işyeri kendi adına olunca bağkur başlar ve otomatikmen maaşlar kesilir

Öncelikle hoşgeldiniz...
Evlendikten sonra kişi sayısı değişikliğini sosyal hizmetlere bildirmediyseniz bildirmeniz gerekiyor. Çünkü evlenmişsiniz. Bu sorun olmaz ama sosyal hizmetlr her halükarda kişi sayısı değişikliğinin belirtilmesini istiyor.
Dükkan açarsanız hem kendi geliriniz olacagından ve bu da aylık 100 TL'yi aşacagından hem de bagkurlu olacagınızdan dolayı 2022 aylıgınız kesilir. Her şeyden önce dükkan açtıktan sonra sigortalılıgınızı ve açtıgınız dükkan hakkında sgk'yı bilgilendirmeniz ve aylıgınızı kestirmeniz gerekir yasal olarak.

Evde bakım ücreti için sigortalı olmanız sorun olmaz. Önemli olan gelir durumunuzdaki değişikliktir. Kişi başına düşen aylık gelir 400 TL'yi (alınan evde bakım aylıgı gelir hesabına dahil değildir.) geçmeyecekse, bakım ucreti için sorun olmaz. Fakat gelirinizdeki değişikliği sosyal hizmetlere 1 ay içinde bildirmekle yükümlüsünüz unutmayın, sınırı geçmese bile... Sınırı geçmiyorsa aylıgınız kesilmez.
Gelir hesabı için şurayı dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

Diyelim ki dükkan işi tutmadı ve kapattınız sigortalılıgınız da son buldu ve evde bakım ucretinden başka geliriniz yok tekrardan 2022 aylıgı için yeni bir başvuru yapabilirsiniz. Tekrar muhtaçlık durumunuz gözden geçirilir ve uygun bulundugunuz takdirde 2022 aylıgınız baglanır.

Eğer eşinizle birlikte ayrı eve çıkacaksanız, taşındıktan sonra yeni ikametgahınızı 15 gün içinde, bakmakla yükümlü bireyler konusunda kişi sayısı değişikliğini ve gelir durumu değişikliğinizi en geç 1 ay içinde bildirmeniz gerekecek.
Evde sadece eşiniz ve siz kalacaksanız iki kişiye düşen aylık gelir 400 Tl'yi geçmiyor olması gerekir. Bu durumda aldıgınız evde bakım aylıgı hariç tüm gelirinizin 800 TL'yi geçmior olması gerekir aylık olarak.
Dükkan açarken yıllık gelirinin aylık ortalamasını tahmin edin ya da araştırın. Bu yıllık gelirin aylık ortalaması iki kişiye bölündüğünde 400 TL'yi geçmeyecekse eşinizle birlikte ayrı bir evde yaşarken de evde bakım ucretinden yararlanabilirsiniz. Bu durumda eşinizi bakıcınız tayin edersiniz. Bakıcı değişikliğinde bulunursunuz sosyal hizmetlere.
Bu durum değişiklikleri, bakım ucretinin yeniden degerlendirilmesini gerektiren değişiklikler. O yüzden siz eve çıktıktan sonra ve bu değişiklikleri bildirdikten sonra sosyal hizmetler aylıgınızı durdurabilir. Heyetin sizi hanenizde denetlemesi sonucundaki olumlu kararına göre yeniden aylıgınız aktif hale getirilir.
Bu konuda sosyal hizmetlerle gidip bizzat görüşebilir ya da 7/24 saat ucretsiz "alo 183" tlefonunundan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu telefon aracılıgıyla her konuda sorununuzu paylaşabilirsiniz sosyal hizmetle.
En azından sosyal hizmetlerin rehbrliğinde hareket eder zor durumda kalmazsınız. Ayrı eve taşınma girişiminizde lütfen sosyal hizmetlerle işbirliğinde bulunun ki aylıgınız durdurulmasın ve size rehberlik edilsin, olabildiğince yeni yaşamınız kolaylaştırılsın...Açacagınız dükkan konusunda da rehberlik isteyin...Yeni hayatınıza başlarken en az riskle başlamanız sizi de rahatlatacaktır hem. En az risk konusunda sosyal hizmetlerden rehberlik istemenizi şiddetle tavsiye ederim. İstihdam gibi konularda heyetin rehberlik sorumlulugu da var çünkü:http://www.engelliler.biz/forum/evd...ri-denetim-ve-reh-raporu-formu-genelgesi.html

Evet, siz Aralık 2010 tarihinden önce 2022 aylıgı almaya başladıgınız için öncelikli olarak Aralık 2014 tarihine kadar yeniden gözden geçirme sürecine tabisiniz. 2022 aylıgı alan her hak sahibinin durumu 5 senede bir gözden geçirmeye tabidir.

Çekinmeyin kafanıza takılan ne varsa rahatlıkla sorabilirsiniz:)
Sorun şu ki sorularınıza cevap verirken gözden kaçırdıgım şeyler benim de olabilir:) İnşallah bişi unutmamaışımdır...

Çok teşekkür ederim cevaplar için...

Ben bu bildirimleri sosyal hizmetler il müdürlğüne yapacağım değil mi ?

Evde bakım ücreti devam etsin benim istediğim o..

Evet, aylığınızı aldıgınız il/ilçe sosyal hizmetler müdürlüğüne yapacaksınız bildirimlerinizi. Unutmayın sosyal hizmtlerle işbirliğinde her adımda bilgilendirerek adım atarsanız aylıgınızın durdurulmasını önlyebilirsiniz. Tüm yönleriyle sosyal hizmetlerle görüşebilir, evli bir özürlü birey olarak yeni yşamınızı kolaylaştırmaları için her konuda rehberlik almayı unutmayın. Bu konuda inisiyatif kullanacaklardır, yasal tüm şartlara uyuyorsanız.
Tekrar ediyorum, 7/24 saat alo 183 ücretsiz hattını arayabilir, her konuda rehberlik alabilirsiniz. Dikkatli ve bilinçli hareket ettiğiniz sürece (gerektiği takdirde bilinçlendirmeyi bizzat yapacaktır) ve yasal zorunluluklar olmadıgı sürece sosyal hizmetler yaşamınızı kolaylaştırmaktan yana tavır alacaktır daima.

selam arkadaşım bende esnafım dükkanım var eşimde cocugumuzdan dolayı evde bakım ücreti alıyor kişi başına düşen geliri geçmedigin muddetce evde bakım aylıgın kesilmez ama evrakları sosyal hizmetlerle paylaş

Merhaba,ben de birsey sormak istiyorum..vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ediyorum..annemin görme engeline dolayi sürekli raporu var.ben de ona baktığım için bakici maasi alıyorum.fakat eşim dükkan acıyor,bu benim bakici maasimi engeller mi??

Peruss annenle aynı evde mi kalıyorsunuz? hanede kaç kişisiniz ve evde bakım aylıgı hariç hanede toplam aylık geliriniz ne kadar?
eşiniz ve siz annenizle birlikte kalıyorsanız eşiniz dükkan açarsa elbette dükkan gelirinin aylık ortalaması hane gelirine eklenir. aynı zamanda dükkan açacagınızı da en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle mükellefsiniz. gelir değişikliği ve hanedeki kişi değişikliklerinin yasal olarak en geç 1 ay içinde bildirilmesi zaruridir çünkü.

eger dükkanın aylık geliriyle birlikte hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altındaysa evde bakım aylığı devam eder. aksi durumda sınırı geçerseniz evde bakım aylığı kesilir. anneniz 2022 aylıgı da alıyor mu?

Üst Alt