Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kulağım nerdeyse hiç duymuyor. Motor ve araba için ehliyet alabilir miyim?

Muğlalık

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
%52 işitme engellilik raporu olan biri motor ve araba için ehliyet alabilir mi? Kulağım nerdeyse hiç duymuyor

İşitme engelliye "motor ehliyeti" verilmez. Araba ehliyeti için de kriterler var. Belli bir seviyeden sonra o da verilmiyor. Diyorsanız ki "kulağım hiç duymaz" o zaman büyük ihtimalle onu da alamazsınız.

Allahallah gozu gorurken gozu ile duyuyor sagirda budami suc ulkenin uvey evladi sagira

engelli raporu önemli değil, cihazlı odyo çektirdiniz mi o önemli, saf ses ortalaması 35db den iyi olursa alınabilir ;) büyük azimle mücadele ederek 1.ci sınıf olur raporunu alabildim sadece 102 nolu kod verildi oda resmi, ticari vs. yani A sınıfıda serbest :)

@16Caner16,
Teşekkür ederim hocam, en kıza zamanda cihazlı odyo yaptıracağım, iki kulakta da cihaz var, cihazla daha iyiyim ama inşallah 35 dB i duyabilirim😊

@GRAHAM BELL,
Maalesef hocam, duymamak ne büyük ceza bu dünyada, herşeyde problem yaşıyoruz

@Tenê,
İnşallah en azından otomobil ehliyeti alabilirim hocam

Ise gireyim dedimi hamalliktan baska ise almazlar sagirlari
Alsalarda iterkakar hakki olan ucreti vermezler
Koye gider babamdan kalan tarlayi ekip bicerse traktor ehliyeti vermezler
O da kanun da neymis der traktorunu ehliyetsiz surer suclu olur

@Tenê,

Verilir. 2016 sonrası sürücü adayları sağlık yönetmeliği madde 7 bandında işitme cihazlı cihazsiz 35 dblik eşik bandının yeterli veyahut daha iyi düzeyde olduğu belgelenir ise verilir. Hiç duymadan birisi bile alabiliyor yönetmelikte geçerlidir.

@Muğlalık,

O problemi kendinize sizler yaşatıyorsunuz haklarınızı bilirseniz hiç bir sorun yaşamazsınız. İşitme engelli olupta neler neler yapabilenler tanıyorum.

Yasayı ben yazmadım ab uyum kapsamında 2016da yururluluge girmiştir. Hiç duymadan birisinin alabileceğine dair hüküm var
Resmi gazetede yazıyor
En az bir kulakta işitme cihazsız veya cihazlı saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sağlık raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına da bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

2) (1) numaralı alt bentte belirtilen kriteri sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır. Buraya dikkat

3) Bu bende göre sürücü belgesi verilebilen kişiler ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.

c) İkinci grup sürücü belgeleri için; her iki kulakta işitme cihazsız veya işitme cihazı ile saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

(2) İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilemez.
Suanki yönetmelik buraya dikkat kısmını belirttim.

Koklear implantla isitme cihazinin ses duymasi bir degildir
Konusma anlasilmaz ama beyni zangirdatan sesle fersah fersah gecer 35 dbyi koklear implantta
Isitme cihazi ne yazikki bu kadar ses yukseltemiyor
Bir koklear kullanmis olarak belirtirim

@Muharrem77 Bilgi için teşekkürler. Kimse cevap vermeyince daha önce forumda gördüğüm kadarını yazayım dedim. Yanlış bilgi vermişsem özür dilerim arkadaştan.

Yani sonuç olarak hiç duymasa da otomobil ehliyeti alınır diyorsunuz değil mi?

@Tenê,

Yanlış bilgi yok hocam bız en doğrusu resmi beyanatlar ne ise onu sunduk. Yönetmelikte belirttiğim hususlarda alanlar var ona komisyon karar veriyor ek ayna tertibatı v.b aparat kodları veriliyor ehliyete o kodlara göre araçta aparatlar olacak. Ben trafikte bir işitme engelliye denk geldim hiç duymuyordu aracında aparatlar vardı ayna falan ehliyetini komisyon karariyla yeniletmisti geçen hafta karşılaşmıştım. Ama durum heyette doktorda biter açıkçası soyleyim.

Üst Alt