Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kulak sinirlerini duyuran koklear implant

GRAHAM BELL

Emektar Üye
Konular
286
Reaksiyonlar
258
Bilim adamları yeniden işitmeyi başardı
24 Nisan 2014

24157813.jpg

Biyonik kulak teknolojisinden yararlanan bilim adamları dünyada ilk kez bir kişinin işitme yetisini geri kazanmasını sağladı.
Avustralya'da bilim adamları, gen tedavisi için tam işitme kaybı olanlarda kısmi duymayı sağlayan biyonik kulağın (Cochlear implant) ilettiği elektrik akımını kullandı. Yaşa ya da çevresel etkenlere bağlı işitme kaybının giderilmesine yönelik 5 yıl süren araştırmada bilim adamları, böylece işitme sinirlerinin yenilenmesini sağlayarak bu kişinin duymasını sağlamış oldu.

Biyonik kulağın konuşmaların işitilmesine yardımcı olduğunu ancak bazı seslerin işitilmesini sağlayamadığını hatırlatan bilim adamları, işitme sinirleri yenilenen kişinin hem konuşmaları anladığını hem de müzikten zevk alabildiğini vurguladı. Aynı yöntemin Parkinson ve depresyon gibi hastalıkların tedavisinde uygulanabileceği ümidini arttıran araştırmanın sonuçları “Science Translational Medicine” dergisinde yayımlandı.

bu haberin daha tafsilatlisini gorurseniz lutfen lutfen ilave edin bu cok iyi birsey

arastirmalarin sonuclarinin yazildigi dergiden birazicik cevirim yapabilecek dil bilgisi olanlar var sandimdi:(bide odyoloji dunyasinin ugrak yeri oldugunu cok iyi biliyorum sitemizin. demekki islerine gelmeyecek

shukufe'nin merakını gidermek gerekiyor!.. Yoksa bilimsel gelişmelerden korktuğumuzu düşünecek!..
...........
Söz konusu araştırmada yapılan özetle şu:
Hastaların kulaklarına koklear implant yerleştiriliyor. Ama bu implantların içinde özel bir ilaç var. Bu ilacın, tahrip olan işitme sinirlerini onaracağı düşünülüyor.
Bu amaçla implantın iç kulağa yerleşen bölümüne (elektrot dizini) ilacı belirli aralıklarla iç kulağa zerk etmek için delikler açılıyor.
Sonuçta, işitme sinirlerinin gerçekten de onarılabildiği bulunuyor.
Ama sorun şu:
Bazı hastalarda işitme sinirlerinde ciddi bir hasar yokken de işitme kaybı oluşabiliyor. Çünkü işitme kaybı genellikle işitme sinirinin değil, işitme hücrelerinin (iç ve dış saçlı hücreler) hasarlanması nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu araştırmada bulunan, sadece işitme sinirinin onarılabileceği, işitme hücrelerinin değil. Bu nedenle, çalışma sonucunda "implant kullanan hastalarda" işitsel performansın arttırıldığı söyleniyor.
Bu çalışma sonucu muhtemelen, "ilaç zerk edebilen" koklear implantlar piyasaya çıkmaya başlayacaktır. Tabi ilacın dozu, süresi vb çalışmalar bittikten sonra.
Yine de bilmek gerekiyor ki, işitme beyinde sonlanan bir işlemler bütünüdür. İşitme sinirinin onarılması (ki, önemli bir gelişme) işitme kaybı probleminin çözüldüğü anlamına gelmiyor. Ama bazı problemlerin ortadan kalmasına yardımcı olabilir belki, mesela çınlama gibi.. Bunları zaman gösterecek.

bilimsel olarak bize bilgi verdiginiz icin cok tesekkur ederim Mehmet Aksit bey.
tas atsanizda benim icin yazdiginiza mutlu oldum bunada cok sevindim acikcasi.ogrenmek herseydir benim icin. o yolda sehitte oluruz gazide. size tas atmadim bunu aciklamak isterim, oyle bir duygu uyandirdiysem ozurlerimi kabul edin.
ben hep suphedeyim bu sagirlikta nedenini merak edenlere; koklear implant takilacakta yapilan tetkiklerden sonra hic duymadigim telefon zilini duymustum coook sasirmistim, gecmis zaman, bayagi 10 gun kadar o telefon caldigi sesi duydugumu sonralari duyamadigimi hatirliyorum:(bu hep aklimda. oyle ses veripte bu sinirleri uyararak tedavi dusunuluyormu diye.

Üst Alt