Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kulaklarımdaki işitme kayıplarından dolayı askerlik durumum ne olur?

burakist

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
25 yaşındayım. çok küçük yaşlardan beridir iki kulağımda da kolesteatomlu kronik orta kulak iltihabı var. 2007 senesinde sol modifiye radikal mastoidektomi operasyonu geçirdim. Her iki kulakta da işitme kaybı var. Ameliyat olan kulak diğerinden daha iyi duyuyor ama çok iyi değil. Diğer kulakta ise yoğun akıntı var. Ondan da aynı ameliyatı olmam gerekiyor.

Askerlik sağlık yönetmeliğine göre şöyle bir madde var ;

Madde 21 - B -
3- Bir kulağın sağlam veya fonksiyonunun A/19 kadar olduğu durumlarda diğer kulağın dış kulak yolu arka duvar bütünlüğünün bozulduğu ameliyatlar (modifiye radikal, radikal mastoidektomiler)

diyor. Bu maddedeki A/19 da aşağıdaki gibi.

A/19
1) Bir kulağın sağlam olması durumunda (Benim ikiside arızalı) (0-25dB arası) diğer kulağın total olmayan işitme kayıpları
2) Her iki kulağın fısıltı sesini 2(dahil) metreden yukarı (26-40dB arası) mesafeden işitecek derecedeki sağırlıkları
3) Bir veya iki kulakta 4000(dahil) frekanstan itibaren 60dB in üstünde nörosensoriyal işitme kayıpları

Sizce muafiyete girer mi?

burakist

Sınırda bir durum. İşitme kaybınu ölçerler, ona gçre karar verirler.

burakist Kanaatimce muafiyet raporu alma ihtimaliniz yüksek. Ama neticede doktor olmadığımı hatırlatmakta fayda görüyorum.

OturanBoğa

Modifiye radikal mastoidektomide işitme şartı aranmıyor diye biliyordum. Askerlik sağlık yeteneği yönetmeliğinde B bendindeki bir maddede bir kulak sağlamsa diğer kulak bu ameliyatı olduysa diyor (Benim diğer kulakta da kolesteatom var ve süpüratif kronik otit var)
D bendindeki bir maddeye göre ise iki kulağın da dış kulak arka duvar bütünlüğünün bozulduğu ameliyatlar (modifiye radikal, radikal mastoidektomiler) diyor.

Ben şuan B bendindekini karşılıyorum. Diğer kulaktan da ameliyat olursam D bendindekini karşılıyor olmayacak mıyım?

mrb kardesim 2000 yılında askerlıkten muafiyet aldım hava yolu 58 db civarı kemık 25. 30db civarıydı durumum hatırladıgım kadarıyla kasımpasa askeri denız hast 2 yıl incelediler ilk yıl heyet ertesi yıla bıraktı 2.ci yıl askerlige elverişli degildir diye rapor verdi tarafıma raporda bilaretal kronık otitis media yazıyor paylasmak istedim kanaatim kaybın 45 50 db varsa kaybın muaf olursun çünkü normal konusma 45 50 db bagırsan 70 80 db

Merhaba @fidanatilla;

Peki iki kulağında problemli miydi yoksa sadece birisi mi? Birde ameliyat geçirdin mi modifiye radikal mastoidektomi?

mrb

ewet ıkı kulaktada vardı kayıp halen var zaten oldugum ameliyat timplanosti 1 ve 6 ay sonrada timplanostı 2 oldum

fidanatilla

Benden size tavsiye, burada muafiyet meselesini düşüneceğinize işlemlerinizi yaptırmanız. Neticede heyet burada yazılanlara göre karar vermeyecek ve burada yazan kişiler de heyetinize girmeyecek. Kafanızı burada yorup alıp almayacağınızı düşüneceğinize yaparsınız işlemi ne olacağı belli olur hiç olmazsa.

İyi günler dilerim.

Arkadaşlar askerlik şubesine gittim. Tecilimi bozdurdum. Muayene istedim. Şikayetlerimi de yazdım. Beni aile hekimine gönderdiler. Aile hekimim de kbb ye sevki uygundur yazdı. O belgeyi tekrar askerlik şubesine getirdim. Beni Kasımpaşa asker hastanesine sevk ettiler. Asker hastanesinde asistanlıktan yeni çıkmış bir doktor var. İlk önce içeri bile almadan kapının dışarısında şikayetin ney dedi. Ben de sol kulağımdan modifiye radikal mastoidektomi operasyonu geçirdim. Sağda ise kolesteatomlu kronik süpüratif otitis media var dedim. İçeri gel dedi. Otoskop ile kulaklarıma baktı. Pek modifiye radikal mastoidektomiye benzemiyor. Daha çok miringoplasti (basit kulak zarı operasyonu) 'ya benziyor dedi. Hayır dedim. Sonra işitme testine gönderdi. İşitme testini oldum. Bir kulakta 20dB diğer kulakta 30dB çok hafif işitme kaybı çıktı. Bişey yok kulaklarında dedi. Dedim GATA'ya sevk etmiyecek misiniz dedim. Yoo neden sevkedeyim ki dedi. Ben de sol kulağım mastoidektomili dedim. Hayır hani yara izin bile yok dedi kulak arkasına baktı. Dedim ben ameliyat olalı 9 sene oldu ve özelde oldum plastik uyguladılar dedim. İyi git bi tomografi çektir gel dedi. İt gibi davrandı.

Eğer diretmeseydim göndericekti beni gerisi geriye. Ama direttim. Tomografide bu ameliyatı olduğum ortaya çıkınca sanırım artık GATA'ya sevk edicek. Etmezse de itiraz edeceğim.

Son olarak tomografi sonucunu da aldım. Sağlık kuruluna kaydımı yaptırdım. Pazartesi günü heyete çıkıyorum.

Ve heyete çıktım. Sonuç belli oldu. Muaf oldum.

Teşhis : Otitis media (Sol modifiye radikal mastoidektomi eski ameliyatlısı + sağ kronik otit)

Karar : B21F3 Askerliğe elverişli değildir, savaşta görev yapar.

Herkese merhabalar.sag veya sol kulagin birinde mastoidektomi operasyonu geçirilmiş olursa askerlikten muaf oluyorsunuz.bu ameliyatı geçirenlerden ayrıca bir işitme testine göre karar verme durumu olmuyor

Üst Alt