Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kullanmadığım yıllık izinler bir sonraki yıla devreder mi?

ozmuşlu

Üye
Konular
42
Reaksiyonlar
104
s.a arkadaşlar senelik izinlerle ilgili birşey sormak istiyorum. şimdi ben 4A lı olarak kamuya bağlı şirkette asgari ücret ile çalışıyorum.
geçen sene 15 aralık ta işe girdim bu sene 15 aralık ta 1 yıl olacak ve senelik izne hak kazanacam inşallah. şimdi sorum şu benim izin olayı yıl sonuna kışa denk geliyor acaba bu izin diğer yıla devreder mi ? yoksa yıl sonunda mutlaka kullanmak mı gerekir yani 2023 de izin kullanabilirmiyiz ??
Tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa sevnirim....

İzni hak ettiğin anda kullanmak zorunda değilsin. İzini hak ettiğin tarihten itibaren (işverenin ile ortak bir tarih belirleyerek) 1 yıl içinde kullanabilirsin. İznin tamamını kullanmak zorunda değilsin. 3 4 parçaya da bölebilirsin.

1 Ocak 2023 Tarihi itibariyle yasal izin hakkınız 20+20= 40 gün olur hakkınız ölmez... Ama devreden 20 günü 2023 içerisinde bitirmelisiniz tekrar devretmez...

anladım teşekkür ederim aydınlattığınız için....

Sevgili kardeşim. Sana bu konuda iki misal vereyim.
Askeriyedeki güncel mevzuata göre kişi iznini hak ettiği yıl içerisinde kullanmak zorunda. Yıllık izin ertesi seneye devredilmiyor, kullanmadığı izinler yanıyor.
İkinci misale gelince: Ben 13 yıl önce çalışma hayatıma son verdim. Tam bir emekli durumundayım ve hamdolsun da hayatımdan memnunum. Çalıştığım dönemlerde iş yerinde (banka) izinler tıpkı askeriyedeki gibi hak edilen yıl içerisinde kullanılmak zorunda idi. Ertesi yıla izin devri söz konusu değil idi. Tabii bu kağıt üzerindeki kaide. Ancak uygulama öyle olmuyordu, çok kişi izninden kullanmadığı kısmı ertesi seneye devrediyordu, idare buna ses çıkartmıyordu. Bir misal vereyim yanımda çalışan memurum ile ilgili olarak. Adamcağızın 4,5 yıllık senelik izni birikmişti. Evet tam 4,5 yıllık senelik izin hakkı vardı. Yönetim kendisine 4,5 ay izin kullandırmak yerine 4,5 ay izin parası vererek konuyu hal yoluna koydular. Yani 4,5 aylık ek maaş alarak iş bitti. Yani demek istediğim askeriye gibi sıkı kuralların olduğu yerde bu işin esnetilmesi biraz zor hatta imkansız iken, özel sektörde veya başka kurumlarda bu iş farklı çözümler ile halledilebiliyor. Selametle.

Üst Alt