Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

KYS bursu alırsam 2022 aylığım kesilir mi?

gazap1347

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
%50 bedensel engelliyim ve 2022 engelli 3 aylığı alıyorum.Bu sene üniversiteye başladım.KYK burs/kredi almak için başvurmak istiyorum.Engelli 3 aylığım kesililir mi?Yardımcı olabilir misiniz?

"12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,

Yönetmelikte geçen yukarıdaki maddeye göre bursta dahil ediliyor. Ailenin ikametinde yaşıyorsan aylık ortalamaya dahil edilir. Tüm gelirleri kişi sayısına bölersiniz. Sonucunda 270,23 TL'yi geçmemeli.
Ama ailenden ayrı yaşıyorsan burs miktari tek başına 270,23 TL'yi geçmemeli. Her ne ad altında olursa olsun tüm gelirler dahil edilir özetle.

Melek abla uyarın için teşekkür ediyorum,
Muhtaçlık hesaplaması
GEÇİCİ MADDE 1/12'de yer aldığı için alıntılamıştım ama geçerli olup olmadığı konusunda hiçbir fikrim yok şuan.
Ayrıca, yine her ne ad altında olursa olsun dediği için dahil edilmiyor mu burslar?
Bu konuda öğrenim yılı başladığı için çok soru geliyor.
Bilgi verirsen çok sevinirim.
Saygı ve sevgilerimle.
Hayırlı geceler.

Ayrı evde yaşıyorum ve sadece engelli 3 aylığı alıyorum.Üniversite için burs almam gerekiyor ama 2022 aylığım kesilir diye endişeleniyorum

ablacım, yorumun doğru. burslar gelire dahil edilir. ama alıntıladığın maddede evde bakım aylıklarının dahil edilmediği yazıyor. Oysa evde bakım aylıkları yürürlükte olan yönetmeliğe göre 2022 aylıkları için gelire dahil edilir. bu yüzden alıntıladığın maddenin yürürlükte olmayan yönetmeliğe ait oldugunu söyledim. ki bu yanlış anlamalara yol açar.
Yürürlükte olan yönetmeliğe göre alıntıladığın maddenin yürürlükteki hali şu şekildedir:

"[FONT=Calibri]12) [/FONT](Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,

Buna göre 2022 aylıkları hariç her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir (evde bakım, burs vs hepsi) 2022 aylıkları gelir hesabına dahil edilir.
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.17049&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=65%20ya%FE

Aa anladım ona dikkat etmemişim, düzeltiyorum şimdi. Çok sağol abla.

Kyk bursu aylık 300 lira civarında,o zaman ben burs alırsam 2022 engelli 3 aylığı kesilecek mi?

ikamet adresiniz nerede, ailenizle mi? ailenizin maddi durumu nasıl?

İkamet adresim Tokat/merkez ailemden ayrı yaşıyorum sadece 2022 engelli 3 aylığı alıyorum.Resmi olarak başka bir maddi desteğim yok.Kardeşimde üniversite okuyor zaten bana karşılıksız burs çıkar diye düşünüyorum ama engelli 3 aylığım kesilir mi diye düşünüyorum

cevap yazmışsınız. yazdıklarımı sildim.
şunu unutmayın, TMK ilgili hükümlerine göre 25 yaşını tamamlmayan yuksek okulda okuyan çocuklara ebeveyninin bakım borcu vardır. ancak ebeveyni muhtaç durumdaysa devlet yardım eder. o yuzden ailenizin nafaka yukumluluğu dikkate alınır kesinlikle.

eger 2022 aylığı alıyorken haneniz ailenizle birlikteydi ve universite için ikamet değiştirdiyseniz (ADNKS'ndeki ikamet adresiniz baz alınır) ikamet değişikliği yaptıgınız da tespit edilirse adres değişikliğinden dolayı 2022 aylıgınız kesilir ve bu yuzden gss'niz iptal edilir.
yeni ikametinizin oldugu vakfa tekrar başvurmak zorundasınız bu durumda. ama 2022 aylıgı kesilirse gss sonlandıgından saglık guvenceniz resen g1 yapılır ve gelir testi yapmanız gerekir.
gelir testi için de ailenizin ikametinde olmanız gerekir. gelir testinde g0 çıkarsanız işte o zaman 2022 aylıgına başvurunuz kabul edilir.

1988 doğumluyum yaşım 26 ailemden artık bağımsızım,evlerimiz ayrı.Burs almama imkan yok mu?

peki 2022 aylığı alıyorken adresiniz başka yerde miydi? yoksa şu anki adresinizdeyken mi 2022 aylığına başvurdunuz?
eger adres değişikliği yoksa 2022 aylıgı devam eder. bu durumda ikamet adresinizin oldugu hanede kimin ikameti varsa herkeisn geliri hane gelir hesabına dahil edilir.
burs çıkarsa da bursunuz da bu gelir hesabına dahil edilir. kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırını geçmezse aylıga devam.
ama giderlerinizin de hesabı yapılır. aylık gelir ya da gider ortalamasından hangisi fazlaysa gelir olarak o dikkate alınır.
diyelim ki hanede 2 kişi kalıorsunuz. (ADNKS ye göre baz alınır bu). sizin aylık geliirniz 2022 aylığı hariç 300 TL.
arkadaşınızın da geliri 300 Tl. kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırını geçeceğinden aylığınız ilk sosyal incelemede kesilir.
ama eger 2022 aylığı alıyorken adres değişikliği yaptıysanız( başka ilçe ya da ile taşınıp ikamet değiştirdiyseniz) bu tespit edilirse adres değişikliğinden dolayı aylığınız kesilir. bu duurmda adresinizin oldugu vakfa başvurunuz gerekir tekrardan.

2022 aylığına başvurmadan önce ayrı evde ikamet ediyordum ve hiç adres değiştirmedim zaten üniversiteyi bulunduğum ilde kazandım.Tek başıma ikamet ediyorum.Tahminen burs 300 tl civarı ben bu durumda burs alırsam engelli aylığım kesilir gibi bir sonuç mu çıkıyor?

ikamet değişikliği yoksa tamam. bu durumda adres değişikliğinden dolayı 2022 aylığı kesilmez.
ancak kişi başına düşen aylık gelir, 2014 yılı 2. altı ay için belirlenen muhtaçlık sınırı olan 270,23 lirayı geçeğinden aylığınız kesilir bu şartlarda.
ama bursunuz 2015 yılı içerisinde çıkarsa muhtaçlık sınırının ne olacagına baglı bu durumda.
2015 ocak ayından itibaren sosyal incelemeler başlayacak. buna her 2022 aylığı alan kişi dahil. özetle bu sosyal incelemede muhtaç bulundugunuz takdirde aylıga devam aksi takdirde kesilir.
şartlarınızı bunlara göre ayarlayın yani.

Melek hanım bir şey daha soracaktım

Burs değil de geri ödemeli kredi(öğrenim kredisi) çıksa o zaman 2022 engelli aylığı düşer mi?

sonuçta bu geri ödemeli bir kredi. gelirden sayılmaması lazım. bu durum tamamen vakıf mütevelli heyetinin hesabına bağlı. eger aylık harcamaları da hesaplarsa ve bu aylık harcamalar da aylık gelirden yüksek çıkarsa bu durumda aylık harcamalar gelir olarak kabul edilir. Kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırını geçerse aylık kesilir.

Örnek: 3 kişilik bir hanede toplam aylık gelir 600 TL, aylık harcamalar ise 900 TL (emsal kira bedeli hariç. emsal kira bedeli harcamalara katılmıyor). Bu durumda aylık harcamalar fazla oldugundan gelir olarak 900 TL dikkate alınır ve üçe bölünür. kişi başına düşen aylık gelir 300 oldugundan 2022 aylığı kesilir.
bir de bu yönü var yani. o yüzden buradan aylık harcamalarınız ve aylık gelirinizi görmeden 2022 aylığı kesilir ya da kesilmez diyemem. hele vakıf mütevelli heyetinin inisiyatifine hiç bırakamam.

ama bir kaymakamla konuşmamaı aktarayım size:)
burs alan ögrencinin eger ailesinin maddi durumu yoksa biz aylık baglıyoruz dedi:) geri ödemeli kredi için de gelir sayılmaz dedi.
ama ben de ona dedim ki "sizi kıstas alıp uyelere böyle bir yol gösteremem dedim.
olur ki bir başka yerdeki vakıf mütevelli heyeti yönetmelik gereği bursu da hesaba katar 'mevzuatın dışına çıkmam, neyse o' derse ve hesap yapıp muhtaçlık sınırını geçti deyip aylığı keserse nolacak" dedim. sonuçta burs yönetmelik gereği gelire dahil edilir.

beni anlıyorsunuz di mi?
elbette bir vakıf lehinizde bir uygulama yapabilir, bir başka vakıf da aleyhinizde bir uygulama yapabilir. ama beni yönetmelik hükümleri ilgilendirir. vakıfların inisiyatif kullanma ihtimallerine göre cevap verip, sizleri riske atamam. mevzuata göre açıklama yaparım, buna göre riski alırsınız almazsınız beni ilgilendirmez.

UYARI: hane geliri şu şekilde hesaplanır Yönetmelik gereği dikkatle okuyunuz lütfen:
Muhtaçlık hesaplaması
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Hanenin gelir durumu;
1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,
2) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)
3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120’de biri,
5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120’de biri,
7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120’de biri,
9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,
11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,
12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,
13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,
14) Tarımsal destek geliri tutarı,
15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,
16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,
dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
b) (Ek:RG-25/3/2014-28952)[SUP](3) [/SUP]Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120’de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.
c) Birinci fıkranın (a) bendinin alt bentlerinde yer alan taşınır ve taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar.
ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.
f) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez.

Üst Alt