Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

L1 T10 T11 T12 T13 Kırıklı çıkıklı omurilik ameliyat sonrası gelişmelerim

ErenIzmir

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

bayramın 2. günü araç içi trafik kazası sonucu omurilikte kırık meydana geldi. Ameliyatımı kazadan 5 saat sonra Ege Üniversitesi hastanesinde 8 saatlik bir operasyon ile oldum. L1 de kirilma, T10 T11 T12 T13 de ise kırıklı çıkıklı omurga hasarı meydana geldi. 6 sağ 6 sol tarafa toplamda 12 tane vida atıldı. Medula spaniliste tam kat kesi görüldü.

Omurilik ameliyatından 1,5 gün sonra ince bagirsagimda delinmeler olduğu için ağzımdan dışkı çıkardım, acilen ameliyata aldılar. Ameliyattan çıktığımda belden aşağı his ve hareket yoktu. İdrarimin geldiğini hissediyorum. Büyük abdestin geldiğini hissediyorum yapmaya çalıştığimi kastigimi hissediyorum ama dışkı çıkarken hissetmiyorum.

Testislerimi hissetmiyordum şimdi oraya dokunuldugunda hissediyorum. Penisimde sertleşme oldu 2 gün önce. Ayak baş parmaklarım istemsiz hareket ediyor babiski refleksi diyorlarmış çok fazla oluyor sinirde hasar olduğunu gösteriyormus. Sıcak ve soğuga karşı ayak baş parmaklarım yine bu refleks ile tepki veriyor. Basma yani itme olayimda az bi oran ile basabiliyormusum hem ssg hem sol ayakta.

Şuan ameliyat olalı 37 gün oldu. Eve fizik tedavi geliyor haftanın 5 günü oturma tekerlekli sandalyeye binip inmeyi öğrenmem için bunu öğrenince Denizli de Nobel fizik tedavi merkezine yatmaya planlıyorum. Korse ile oturuyorum fakat kaslar bitik olduğu için denge sorunu yaşıyorum dengemı sağlayıp yinede durabiliyorum fakat sadece öyle duruyorum işte.

Forumu hastaneden beri okuyorum tüm hastalara ALLAH acil şifa versin gerçekten çok zor görüşlerinizi çok merak ediyorum yorum yazarsaniz sevinirim.

ErenIzmir

Çok geçmiş olsun. Tariflediğiniz tuvalet hissine ve hareketine bakılırsa bence durumunuz hiç de fena değil ve bence kısa sürede bu konuda gelilmeler olacaktır.

Göbek altına kadar his var mı?

Bel kontrolünün kusursuz seviyeye gelmesi gerek. Bu konuda kendi kendine sürekli çalış. Sakın sırtı yüksek bir sandalyeye oturup karın/bel kaslarını tembelleştirme. Korse neden kullanıyorsun? Kaslarının zayıflamasına neden olur. Olabildiğince kısa sürede (yani tıbbi gereklilik ortadan kalkar kalkmaz) korseden kurtulmaya bak.

Fizik tedavi dediğimiz şey de atla-deve değil. Zaten uzman uyguladığında bunu göreceksin. Kendi başına yapabildiğin her şeyi ama her şeyi kendin yapmaya çalış. Bağımsız ve kendine yeter olmak için elinden geleni yap. Kol kası çalış (eve dambıllar al), sandalyenden koltuğa, tuvalete, arabaya her yere transfer tekniklerini iyice geliştir.
Mümkünse her gün yüz.

Bu arada bası yarasından korunmayı ihmal etme. Havalı minder al mutlaka (ben star kullanıyorum). Yatağında bol bol dön ve uzun süre tek pozisyonda yatma. Bir yere transfer olurken kalçanı çarpıp yaralama. Banyo yaparken aşırı sıcak suya maruz kalıp kendini yakma :)

Sağlıklı beslen. Kilo alma, kabız olma. Kabız yapacak birşeyler yemişse, hemen akabinde barsak çalıştırıcı (kuru kayısı vb.) şeyler ye ki denge oluşsun. Mümkünse 2-3 günde bir büyük tuvaletini yapmaya çalış (bazıları her gün tuvalet fantezisi kurar ve uygulatmaya çalışır ama nafile bir çabadır).

Günde 2-3 lt su iç. Günde 6 defa TAK yap. Her tak 400-600 cc idrar çıkacak şekilde olsun. Sıvı tüketim zamanlamasını ona göre ayarla. Her TAK'ta idrar açık renkli ve kokusuz olmalı ki işlerin yolunda gittiği anlaşılsın.

Zamanla her şey daha iyiye gidecektir, hiç merak etme. Moralini yüksek tut. Bu yaşadıklarınız hayatlarınızı değiştirecek evet, ama peşinen yenik felan hissetmenize gerek yok. Yeniden üste çıkmayı öğreniyoruz hepimiz... Sabır.

25.kasım.2016 da trafik kazası sonucu t11 omurilik tam kesi
Bu konudaki büyük yardımları engelliler.biz oturanboga yorumlarindan aldım. Allah sizden razı olsun. Hala sorularim var. Benimle aynı kaderi paylaşanlar la konuşup yardım almak istiyorum

1. Tam kesi olup hisseden var mı?
2. Sertleşme ve boşalma için kullanılan ilaç var mı?
3. Zamanla hisseden var mı?
4. Büyük abdesti nasıl bir düzene koydunuz?
5. Kabızlık sorununu nasıl aştınız?
6. Karın ağrısı yaşıyor musunuz?
7. Fizik tedavinin ne gibi faydasını gördünüz ?
8. Bası yarası için nasıl bir tedavi uyguladınız?
9. Her gece uyurken sabah ayağa kalkacak hissi sizde de var mı?
10. Bu sorunları gidermek için kullandığınız ilaçlar var mı?
Cevabını aradığım çok soru var ;)

Üst Alt