Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Lise öğrencisi olan işitme engelli kardeşim sınıfta kalacak. Haklarımız var mı?

smmrrgn

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba. kardeşim işitme engelli, koklear implantlı lise 1.sınıf öğrencisi. şimdiye kadar sorunsuz olarak ilköğretimi atlattı. iletişimi ve konuşması neredeyse bizimki kadar iyi. fakat sadece derslerde zorlanıyor. normal liseye gidiyor. araştırmalarıma göre bu öğrencilerin kaynaştırma programı kapsamında sınıfta kalmamaları gerekiyor. fakat okulu notları dolayısıyla sınıfta kalacağını belirtiyor. lütfen bu konu hakkında bilginiz , yorumunuz varsa yardımcı olursanız cok sevinirim. tesekkür ederim.

Kardeş,nasıl bir yardım istiyorsunuz?
Buradan size sınıfta kalmama hakkınız var dediklerini farzedelim,bu sorunu çözecek mi? Kardeşinizin derslerdeki başarısını yükseltecek mi?
Sizin amacınız sadece sınıfını geçsin,lise mezunu olsun yeter mi? Günümüzde üniversite mezunları bile iş için birbirleriyle yarışıyor ve hemen herkes lise mezunu zaten.
Lütfen kardeşinizden beklentilerinizi yükseltin,bu şekilkde sınıf geçirmeye çalışırsanız kaynaştırma yerine ayrımcılığı siz yapmış olursunuz.Kardeşinizin psikolojisine de olumsuz yansır bu durum,özgüvenini baltalamış olursunuz.
Onun yerine daha fazla çalışmaya yönlendirin kardeşinizi,kitaplarda zaten derslerin tamamının olduğunu,çalışmakla başarabileceği düşüncesini aşılayın.
Benim de % 45 civarı işitme kaybım var.Ateşli bir hastalık sonucu orta 2 sonlarda kendini göstermeye başladı.
Orta 3 de ne olduğunu bile anlayamadım kırık notlar peşpeşe geldi. O yaz kendimi sorguladığım ve başarabileceğime söz verdiğim zaman oldu.Yeni bir azimle,artık diğerlerinden farklı bir birey olduğumun bilinciyle hareket ederek yön çizdim kendime.
O dönem kaldığım tüm dersleri verdim,yeni bir şevkle ve özgüvenle başladım ders yılına ve bir tane bile kırık not almadan bitirdim liseyi,hem de Öğretmen Lisesiydi.
Üniversite sınavlarında da ilk tercihim olan fakülteye girdim.
Kardeşiniz bizim de kardeşimiz,yanlış anlamayın bu yazdıklarımı.Ben kardeşinizle aynı kaderi paylaşan biri olmanın dışında bir babayım,kardeşinizden daha büyük lise 3 e giden çocuğum var.Bir kardeşim bir evladım yerine koyarak yazıyorum bunları,lütfen kardeşinize bu kötülüğü yapmayın,onu çalışmaya yönlendirin ve güvenin,güveninizi hissettirin.
Selam ve sevgilerimle.

Kaynaştırma eğitimi; özel eğitime gereksinimi olan, akranlarıyla birlikte aynı eğitimi destek programları uygulanmadan alamayacak olan çocuklar içindir. Sizin bahsettiğinize göre kardeşinizin hem işitmesi, hem konuşması normale yakın. Bu nedenle kaynaştırma eğitimine gerek görülmemiş.

Eğer şüphe duyuyorsanız, bulunduğunuz ilçenin MEB Rehberlik Araştırma Merkezine başvurarak kaynaştırma raporu alıp alamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Aslında okulun rehber öğretmeni de size bu konuda yol gösterebilirdi.

Ancak, engeli nedeniyle değil de çalışmadığı veya ilgisiz olduğu için derslerde başarısız ise kaynaştırma sadece işin kolay yoluna sapmak olur.

tesekkür ederim. fakat kardesim dogustan işitme engelli, sizin orta öğretimde olan kaybınız ilköğretimdeki temellerinizi normal bir birey gibi aldığınızı gösteriyor. şimdiye kadar en yakın şahidiyim yaşadıklarının. ondan beklentilerim hep yüksek zaten. istediği şey satranc. turnuvalarda ülke çapında normal bireylerle derecesi var. basketbolda üç büyük takımın alt yapısında. yani benim gözümde isterse bunların hiçbiri olmasın başarılı.

fakat neredeyse her gün sorduğu sınıfta kalır mıyım abla? benimle dalga geçerler, bak kuzenlerimiz ne kadar başarılı, ben yapamıyorum. tabi evet benim düşündüğüm tek şey psikolojisinin yıpranması değil sınıf geçmesi...

Onunla konuşmam gerektiğini söylemeyin, her şekilde bunun normal olduğunu olabileceğini söyledim ama değişmiyor sonuç. Ram kaynaştırma eğitimini imzaladı verdi. öğretmenleri gerekli olduğunu düşündü. konuşmasının bizler kadar iyi olmasıyla dersler çok farklı.

hani bir deyim vardir kusura bakmazsaniz
kargaya yavrusu kuzgun gorunurmus
konusmayi normal duyanlar kadar yapabiliyor birde liseye kadar gelebilmis kardesiniz bu durumda okumayi vede okuduklarinida gayet guzel anliyor
koklear implant kullanmaya basladiginda konusma egitimini almistir kesin yani insan konusmalarini ve okuduklarini anlama duzeyi iyidir
siz burda kaynastirma deyimi kullanirsaniz koskoca yetiskin biri sayilan kardesinizi isitme engelli degil ayni zamanda zihinsel engelli gibi gosterirsiniz ki satranc gibi zeka urunu hobisindende bahsettiginizden abes kaciyormus gibi

sayet koklear implantindan cok az faydalanabiliyorsa bile bir yetiskin okuyupda ogrendikleriyle universiteyi zorlanmadan bitirebilr bu bilgi caginda

İlkogretimden temeliniz var diyosun da ben de dogustan isitme engelliyim benim en zor gecen ilkokil yilarimdi derdi dinlerdim dersin sonunda hoca ne anlatti diye dusunurdum o zaman kucuk oldugum icn duymadigimi dusunemiyordum. Lise daha kolay olur en onde oturdum genelde hatta lise 3 ve 4 te en arkada oturmayi sectim. Baktim anlayabiliyorum bi daha one oturmadim hic. Hatta kimse benim durumumu bilmiyodu simdiye kadar hic ayricaliklardan yararlanmadim . Sorunlari cozmek yerinetorpil gecmeye ugrasiyosunuz. Siniftfa onde oturmayla,dersi not almaya calismadan dinlemekle, biraz fazla calismayla bunlar asilir. Ben anlamadigim yerleri teneeffuste arkadasima sorardim o da anlatirdi . Gec kalmis sayilmazsinizz, ikinci donem biraz zorlasin kardesiniz

Üst Alt