Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maaş bağlama tarihinin tespit davasını yargıtay bozdu

akbas1

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
İş Mahkemesinde görülen davada ; iş mahkemesi ilk verilen tahsis talep tarihini emeklilik tarihi olarak kabul etmiş ve ilk tahsis talep tarihinden emekli oluncaya kadar ödenen primlerin iadesine karar vermişti.
YARGITAY BU KARARI BOZDU ŞÖYLEKİ ; Davacıya,Eylül 2009 tarihinde ikinci talebi üzerine 01.10.2009 tarihinden başlatılan ve halen ödemeye devam edilen yaşlılık aylığı prim hesabına davacının 01.10.2008 ile 30.09.2009 tarihleri arasındaki süreye esas esas ödediği 920,00.-TL.priminde tatıldığı ve primle birlikte yaşlılık aylığı başladığı açıktır.Bu durumda ise,davacının yaşlılık aylığında değerlendirilen prim iadesinin yerinde olmadığı,Kurum aktüerya-maaş bağlama işlemlerinde değerlendirilen ödemenin,davacının aleyhine sonuçlar doğuracak şekilde iadesine karar verilmesinin SGK ilkelerine aykırı olduğu ortadadır.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmektedir.
O halde yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA 09.10.2012 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

arkadaşlar konuyla ilgili görüşlerinizi yazarsanız sevinirim.

Merhaba arkadaşlar.
Ben 4B yani bağkur sigortalısı iken 30.09.2008 tarihinde 5510 sayılı yasanın 28 maddesine göre emeklilik talebinde bulundum.1987-1992 yılları arsında 5 yıl tam 4a ve 1992-2008 yılları arasında 18 yıl 4b den sigortalılığım var.30.09.2008 tarihinde yeni çıkan 5510 sayılı SGK 28.madde kapsamında emeklilik talebinde bulundum.Ancak yasa yeni çıktığı için kurum çalışanları konuyu tam bilmediklerinden beni emekli yapmadılar.Ben konuyu BİMER'e yazdım ve kurum şefi beni çağırdı,emekli olabileceğimi söyledi,benden tahsis talep dilekçesi aldı.Bu arada geçen süre yaklaşık 1 yıl falan olmuştu.Sağlık hizmetlerinden faydalanabilmem için bağkura prim ödedim.Kurum beni ilk müracaat tarihinden 1 yıl sonra emekli yaptı.Ben buna karşı kuruma dava açtım.İş Mahkemesi emeklilik tarihimin ilk müracaat tarihi olarak taepit etti ve ilk müracaat tarihinden sonra ödemiş olduğum primlerin iade edilmesine karar verdi.
SGK kararı temyiz etti.Yargıtay emeklilik tarihinin tespitinin doğru isede ilk talep tarihinden emekli oluncaya kadar ödenen primlerin iadesinin yanlış olduğuna karar verdi.İş Mahkemesi davayı yeniden görmek için taraflara davetiye çıkardı.
Evet arkadaşlar süreç böyle konu ile ilgili görüşler bekliyorum.
Hepinize hayırlı günler diliyorum.

Emeklilik başvurusu yapıldığında prim ödemeye devam etmemek lazım demek ki. Anladığım bu. Aksi halde emeklilik başvurusu yapılan tarih geçersiz oluyor, primin sonlandığı tarih emeklilik tarihi olarak kayda geçiyor.

Şimdi ne yapılabilir, bilemiyorum. Fazla prim ödenen 1 yıl, emekli maaşına ne kadar katkı sağlamış, ona bakıp, "bir yıl önceden başlatın aylığımı ve mikatarı da bu 1 yıllık primi yok sayarak hesaplayın" diye mahkemeye dilekçe verilebilir.
Tabii, hukuken bi anlamı var mı bu dediğimin, onu bilemiyorum. :)

Kuruma fazla ödeme yapılmış ise bu kararda dilekçeye ek olarak eklenir ve iade talebinde bulunulabilir. Tabi ki bağ-kur kadar inatçı bir kurum yok olmaz der ve konu yargıya taşınır gibi..

şu anki mahkeme durumu nedir?

yargıtayın bozma kararı yanlış geliyor bana.çünkü emeklilik için müracaat ettiğimizde tahsis talep dilekçesi zaten verdik.demek ki maaşımızın o tarihten itibaren başlaması lazım.ödemiş olduğun primlerin iade edilmesi konusu da bir muallak.çünkü müracaat ettiğin tarih itibari ile prim ödemeyip emekliliğe hak kazanamazsan ödemediğin primleri yasal faizi ile tahsil edebilir ama hak kazanırsan zaten kurumun kaybedeceği birşey olmaz diye düşünüyorum.

Bu konuda bilgisi ya da deneyimi olan var mı arkadaşlar?

Üst Alt