Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maaşıma yansıyacak olan vergi indirimi ücretini SGK mı karşılar iş yeri mi?

Konular
6
Reaksiyonlar
0
Ufukalp
Abim merhaba
Müsadenle kafama takilan bi konuyu danışmak istiyorum.bi fabrikada engelli kadrosunda işe başladım,benim %80 engelim var vergi indiriminden faydalanıyorum.benim öğrenmek istediğim maaşıma vergi indirimi yansıyacak mı.yansıyacak ise bunu işyerimi mi karşılar sgk mı.teşekkür ederim.

sizler çalışma gücünün % 80'ini kaybetmiş olduğunuzda birinci derece engelli sayılırsınız , rapor oranınız yüksek olduğu için vergi indirimin fazla yani... vergi indirimi demek gelir vergisi tutarının düşürülmesi yani devlet karşılar

34şaşkın66
HOŞCAKAL 'ın verdiği bilgiye ek olarak: Nihayetinde engelli indiriminin mantığı şudur. İşveren işçi için ödemesi gereken vergiyi daha az ödemektedir. Örneğin 3000 TL maaşın vergi matrahı herkeste 3000 TL iken sizde içinden 1200 TL'si düşülerek vergi hesaplanır. Sizin ödediğiniz vergi düşer, o bedel ise kısmen maaşa yansır. Yani vergiden muaf olan 1200 TL'nin %15'i size geri döner.

34şaşkın66
%80 oran ile 1.derecede vergi indiriminden faydalanırsınız.
Bu indirimi maliye yani devlet karşılar, işveren sadece aracıdır.
Yalnız 1.derece vergi indirimi sahiplerinin maaşına 1.200x0.15 = 180 TL ilave edileceği kuralı her zaman geçerli değildir. Bu, kişinin maaşına, eş ve çocuk durumuna göre değişir.
Asgari ücret ile mi çalışıyorsunuz, maaşınız ve eş çocuk durumunuz hakkında bilgi verirseniz vergi indiriminizin maaşınıza yansıyacak miktarını net olarak hesaplayabiliriz.

HOŞCAKAL
hozgul
Ufukalp
Abi asgari ücretli çalışıyorum.2 tane çocuğum var.eşimden ayrıyım.çocukların velayeti bende.en çok kafama takılan konu işyeri zannedersem engelli teşviğinden faydalanarak sigortamı yaptı.bu durumda yinede vergi indirimi yansırmı.hepinize teşekkür ederim.işiniz rast gelsin.

34şaşkın66
Eşinizden boşanmış olduğunuzu varsayarsak 2 çocuk ile normalde alacağınız net ücret %15 lik ilk vergi diliminden 2.078 TL, vergi indirimi ile ise 2.155 TL olur. Vergi indiriminizin geri kalanı malesef agi+vergi indirimi toplamı, tahakkuk eden aylık gelir vergisi tutarını aşamaz kuralına takılıyor. Çünkü vergi indirimi de, agi de aylık gelir vergisinden mahsup edilen ödemelerdir.

Esas sorunuza gelirsek:
Elbette maaşınıza vergi indirimi uygulanacak. İşveren prim teşviki ile vergi indirimi çok farklı konular.
İsvereninizin prim teşvikinden faydalanabilmesi için İşkur'da kayıtlı geçerli bir raporunuzun olması ve işyerinde engelli kontenjanında çalışıyor olmanız yeterlidir. İşvereniniz, sizin vergi indirimi hakkınız olsa da olmasa da bu teşvikten faydalanır. Aynı şekilde, isvereniniz prim teşviki alsa da almasa da sizin maaşınıza vergi indirimi uygulanır. Bunun şartı da sadece maliyece onaylanmış vergi indirimi hakkı olmasıdır.
Bu bilgiler kesindir, merak etmeyin.

2020 ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ
2020 yılındaki engelli vergi indirim tutarları birinci, ikinci ve üçüncü derece engel durumuna göre şu şekildedir:

• Birinci derece engelliler için 1400 TL

• İkinci derece engelliler için 790 TL

• Üçüncü derece engelliler için 350 TL

BİRİNCİ DERECE ENGELLİLER İÇİN MAAŞA YANSIMA DURUMU
%80 ve üzeri engellilerin vergi indiriminin maaşa olan etkisi %15’lik vergi kesiminin esas alınması ile hesaplanmaktadır. Birinci derece engelliler için belirlenen vergi indirimi, yani 1400 TL ile 0.15 baz alındığında, maaşa olan etkisi 210 TL olacaktır.

İKİNCİ DERECE ENGELLİLER İÇİN MAAŞA YANSIMA DURUMU
İkinci derece engellilerin vergi indiriminin maaşa etkisi için 0.15’lik vergi dilimi dikkate alındığında, belirlenen indirim tutarı ile %15’i hesaplandığında maaşa etkisi belli olacaktır. 790 TL’lik indirim tutarının maaşa etkisi 118.5 TL’dir.

ÜÇÜNCÜ DERECE ENGELLİLER İÇİN MAAŞA YANSIMA DURUMU
Üçüncü derece engellilerin vergi indiriminin maaşa etkisi belirlenen indirim tutarının %15’lik dilimi ile olmaktadır. Üçüncü derece engelliler için belirlenen vergi indirim tutar, yani 350 TL’nin maaşa etkisi 52.5 TL’dir.

Üst Alt