Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maaşta olan artış nedeniyle Bakıcı Maaşı kesilir mi?

metehan50*

Üye
Konular
26
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar hepinize selamlar.Benim özürlü bir çocuğumun olmasından dolayı evde bakım maaşı alıyorum.Ben kamuda memurum.Maaşım 2.500-TL civarında evde 8 kişi ikamet etmekte iken kızımın evlenmesi ve babamın vefat etmesiyle altı kişiye düşmüştür.Şimdi ise müdürlük sınavını kazanarak müdür kadrosuna atandım.maaşım yaklaşık 3600-Tl civarında olacak.Benim sorularım ise şunlardır;
1-Maaşımın yükselmesiyle evde bakım maaşı kesilir mi?
2-Maaş kesilirse yakın bir komşum ve ablamı bakıcı olarak göstersek ablam bakım maaşını alabilir mi? Bakıcı aynı evde mi ikamet etmesi Gerekir?
3-Yeğenimin ikametini kendi hanemize aldırırsak maaş alınmasına devam edilmez mi?
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler

1. babanız vefat etmiş ve kızınız evlenmiş evde 2 kişi eksilmiş. hanedkei kişi değişikliklerini en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne bildirmekle yukumlusunuz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır ve size borç tahsil edilir.
2. maaşınızda artış olmuş. ve gelir değişikliklerini de en geç 1 ay içind eil müdürlüğüne bildirmekle yukumlusunuz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır ve size borç çıkartılır.

Bu değişiklikleri en kısa sürede il müdürlüğüne bildirin. yoksa aldıgınız maaşları faiziyle isterler sizden ve aylığınız da zaten bu şartlarda kesilir.

çünkü hanede 6 kişisiniz ve kişi başına düşen aylık miktar 510,45 lirayı geçiyor.
yegeniniz gelir hesabına katılmaz. o yüzden işe yaramaz o yöntem.

bakmakla yukumlu akraba olması gerekiyor.
Lakin o dediğim süreyi geçirmeyin durumunuz ciddi sizin. aksi takdirde tekrar ediyorum hem maaşınız kesilir, hem bu surede aldıgınız yersiz aylıklar geri tahsil edilir sizden faiziyle.

bakıcı değişikliği kurtarmaz sizi. sizin sorununuz gelirlerinizde ve kişi değişikliğinde. bu şartlarda evde bakım aylığınız kesilir.
komşunuz bakıcı olamaz zaten. evde kanunen bakmakla yukumlu yakını varken ayrı evde bakıcı da kabul edilmez.
zaten bakıcı değişikliği yapacak şartlarınız yok. evde bakım aylığı kriterlerini kaybetmişsiniz aylıgınız kesilir.

Sayın Kalem Hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Yengem aynı evde ikamet etmiyor.Hemen evimizin yanında oturuyor.Ablam da aynı şekilde evimizin hemen yanında oturuyor.Yengem yada ablam kendi evlerinde ikamet etmek şartıyla bakıcı değişikliği ile bakıcı olamaz mı?

bakın maaşınız henüz 3600 olmadıysa önce gidip şu kişi değişikliklerini bildirmek zorundasınız. kişi değişikliği olduğunda en geç 1 ay içinde bildirmek zorundasınız. ben bunu diyorum siz bakıcı değişikliği diyorsunuz.
siz bakıcı değişikliği ile maaşınızı kurtaracagınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. hele de 3600 lira maaşı alıyorsanız ve bunu da en geç 1 ay içinde bildirmediğiniz anlaşılırsa evde bakım aylığınız kesilir.
siz 3600 lirayı alınca en geç 1 ay içinde bunu il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız.
yoksa hakınızda hukuki işlem yapılır.
ha gidin bakıcı değişikliği için. il müdürlüğü de heyet gönderecek bunun için. heyet gelecek bakacak ki evde iki kişi eksilmiş. gelir artmış. bunları bildirmemişsiniz. o aylığınızı keser. bir de bu şekilde anlatmış olayım.
bakıcı değişikliği istediğinizde evde bakım aylığı kesilir. ve evinize heyet gelir incelemede bulunur. bir de hane içinde bakıcı varken heyet hane dışından bakıcıya onay vermez.
bir de bakıcı değiştirmekle bu gelir hesabını düzeltemezsiniz. bakıcıyı niçin değiştireceksiniz? gelir hesabınız uygun çıkmadığı için değil mi? ben de diyorum ki bu yöntem işe yaramaz.
bakmakla yükümlü bireylerden bir kişinin ikametini evinize alırarak çözebilirsiniz ancak.
yukarıdaki mesajımda uzun uzun yazdım size sanırım okumadınız hiç ve yine bildiğinizi okuyorsunuz.

Kalem;

Melek hanım asıl anlatmak istediğim konuyu gizli tutmak istiyordum fakat sanırım açıklanması daha faydalı olacaktır.Melek hanın meselenin özü maaş artışından dolayı bakıcı maaşının kesilecek olmasını kendime sorun etmiyorum.Ben,özürlü çocuğumun öz annesiyle 2006 yılında boşandım.Özürlü çoçuğumuz boşanma sebebi oldu.Benim şu andaki maaşım 2690-TL 3360-TL maaş almam gerekirken eski eşime 2012 yılından beri icra kesintisiyle para ödüyorum.Şu anda ödediğim aylık miktar 670-TL dir.Ben net olarak 2690-TL alıyorum.Evde altı kişi yaşıyor. Bu icra kesintisi bordroda diğer kesintilerle toplam olarak gözüküyor.Anne, işte böylesi de olabiliyor.Ben tekrar 2009 yılında evlendim.Benim çoçuğum 1995 doğumludur.Evde bakım maaşını da 2011 yılından itibaren sonradan evlendiğim eşim almaya başladı.Sadece devletten alınan bakım parasını bırakın bir o kadar da ben aylık maaş ödüyorum.Şimdi ise yeni eşim bakım maaşının kesilecek olmasından dolayı (Zaten zar-zor,günülsüz olarak bakıyordu) çoçuğuma bakmak istemiyor.Ben çaresiz kaldım.Bir çok zamanlar iş yerinden gelerek ben bakmaya çalışıyorum.Para bile bir yerde mutluluk getirmiyor. Ben o yüzden dolayı alternatifler arıyorum.
Melek hanım bana bu konuda yol gösterirseniz size minnettar kalırım.Saygılarla...

metehan, başka başlıkta da yazdım maalesef net maaşınız dikkate alınır. ve haciz için yapılan kesinti net maaşa dahil değildir. o borcunuza karşılık bir kesintidir ve maaşınızla alakası yok. borcunuz olmasa alacagınız maaş tutarı belli. o yüzden haciz kesintisi dikkate alınmaz yani maaştan düşülmez. Bordroda zaten kesinti sebebi yazar ve dikkate alınmaz bu.
yalnız şöyle bir durum da var: engelli bireyin magduriyeti. yeni eşiniz çocuga bakımı ihmal ediyormuş, anne bırakmış. evde bakım aylığıyla çocugun bakımının devamı daha mümkün. bu konuda il müdürlüğünün inisiyatif kullanması da beklenebilir.
ve bu konuda size yardımcı olurlar. en olmadı evinize birinin ikametgahını alırsınız bu durumu aşarsınız.

önemli olan olay anlattıgınız gibiyse evde bakım aylığı devam etmeli.
şimdi siz gidin çocugunuzun bu magduriyetini ve bakımı için bu aylığa ihtiyacınız oldugunu, arada denetlemeye gelmelerini bu şekilde eşinizin de çocuga bakabileceğini söyleyin.

Evde bakım hizmetini aksatırsa eşinize aylığın kesileceğini anlatın. bunun için de sık sık denetime geleceklerini soyleyin. en azından bu mueyyide etkili olur diye umuyorum.

il müdürlüğüne gitmeden önce _onların yaklaşımını bilemem bazen ilden ile değişiyor- alo 183'ü arayın. tüm sıkıntılarınızı paylaşın onlardan rehberlik alın. ucretsiz bir hattır ve 24 saat aranabilir. rahat olun lütfen bu sıkıntılarınızı paylaşın.

şöyle bir örnek vardı. bir aile engelli çocuguna bakmıordu ve çocuk bakımsız bir haldeydi pis ortamda bırakılıordu. engelliyle konuştum ve alo 183'ü aramasını soyledim. ama çocuk bakım evine de gitmek istemiordu kendisini alılar diye korkuordu. bu konuda rahat olmasını önceliğin kendisi oldugunu ve kendi kararına saygı duyacaklarını, engellinin evde bakımını esas aldıklarını söyledim. onlara derdini anlat sadece denetim yapsınlar aile ile temas kursunlar senin lehine işe katılsınlar dedim.
neyse alo 1832ü aradı ve durumu anlattı. alo 183 bulundugu il müdürlüğüe yönlendirdi. ordan acil olarak denetime gittiler. aslında aylık kesmek mümkünken kesmediler. Çocuga bakılmıyordu ve aylıgın kesilmesi gerekiordu ama çocuk ayrılmak istemediği için denetimle sınırlandırdılar ve sık sık geleceklerini soylediler vs... Bu şekilde engelli bireyin bakımının onun istediği tarzda devamını sağlamaya çalıştılar. Öncelik daima engelli bireydir unutmayın.
bunları da bilin.
yalnız gelir durumu aşarsa maalesef yapılacak bir şey olmaz. Kanun açık bu konuda inisiyatif kullanmak zor. o yüzden alo 183'ü ara, gelir sorunsa evinize 1 kişi daha dahil edersiniz.

NOT: eger engelli bireyin bakımında bir ihmal olursa bakıcı bakım hizmetini aksatır ve engelli birey magdur edilirse bu evde bakım aylığının kesilme sebebidir.

Kalem;

[FONT=Verdana]Melek hanım vermiş olduğunuz en az şahsınız kadar değerli cevabınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Bir nebze de olsa bizleri çaresizlikte yardımcı,yol gösterici oluyorsunuz.Evet özürlü olmak ve bir özürlüye bakmak sanırım dünyanın en zor işlerinden biridir.[/FONT]
[FONT=Verdana]Evet,insanın çıkmaza girmesi ve bu yüzden hayata küsmesi yaşamak veya yaşamamak arasında ince bir ayrıntı olmalı.Belki çekilen sıkıntılar insanı daha da olgunlaştırıyor.Yada nasıl ki elmas yontulmadan gerçek değeri ortaya çıkmıyorsa,insan da acı çekmeden hayatın değerini bilemiyor hayatta olgunlaşamıyordur. [/FONT]
[FONT=Verdana]Evet Melek hanım,sıkıntılarımız çoktur ama buna bir çözüm bulmak da o kadar kolay değildir sanırım.Melek hanım özürlü oğlum şu anda 19 yaşında % 100 özürlüdür.Öz annesi ile bu yüzden dolayı ayrıldık.Çocuğumun bakımı çok zordur.Sürekli alt bezi bağlanıyor.Aldığı ilaçlar nedeniyle kabızlık oluşuyor.Sürekli laksatif ve lağmanla bağırsaklarını boşaltabiliyoruz.Aslında bakım parası ne olursa olsun bir bakım evine vermeyi düşünüyorum.Ama anlattıklarım gibi zor şartlara yaşamını sürdürdüğünden bakımevine vermeyi vicdanım el vermiyor.Eşim bana çocuğun öz annesi terkedip gitmiş ben mi buna karşılıksız bakacağım diyor.Halbuki bir bakım parası kadar da ben yeni eşime ödüyorum.[/FONT]
[FONT=Verdana]Ben bakım konusunda evimin hemen yanı başında 10-15 metre mesafede oturan ablamı düşünüyorum.Dışardan haneye bir başkasının nufusunu aldırmak şaibe gibi olmaz mı?[/FONT]
[FONT=Verdana]Birde 4-5 yıldır il müdürlüğünden kimse eve gelip bizleri bilgilendirmedi,yönlendirmedi.Bizler evde hane halkından olan eksilmeleri ve haneye yeni dahil olanların bildirileceğini hiç bir şekilde duymadık kimse de bize söylemedi. Evde bakım parasına başvurduğumuzda evde toplam 7 kişiydik. 2010 yılı ocak ayında bir kızım dünyaya geldi.2010 yılının haziran ayında annem vefaat etti.2012 yılın mart ayında yine bir oğlum dünyaya geldi.2012 yılının 28 aralığında bu kez de babam vefaat etti.evde ikamet eden yine yedi kişi oldu.En sonda ise 2013 yılının aralık ayında kızım evlenerek evden gitmiştir.Bu şekilde evde ikamet eden kişi sayısı altıya düşmüştür.2014 mart ayında ise müdür kadrosuna atandığımdan maaşım 2550-TL den yaklaşık 3360-TL ye yükselmiştir.Dediğim gibi bize kişi sayısında ve maaşda meydana gelen artış ve azalışların beyan edileceğini söylemedi.Bakım maaşı bağlandığından beri evi hiç bir yetkili ziyaret etmedi.Eşimin de okuma yazması yoktur.Şahsıma geri ödeme çıkarmış olsalar maaşımda artış olan mart ayından itibaren mi çıkarırlar.Parasal konular önemli değil de İnşaallah soruna bir çözüm bulunursa yeniden dünyaya gelmiş gibi olacağım.[/FONT]
[FONT=Verdana]Melek hanım,yakın ilginizden ve bilğilendirmelerinizden dolayı size müteşekkirim.Hayatınızda başarılar dileklerimle Saygılar sunarım. [/FONT]

bu ay evde bakım maaşımız bağlandı. düzenli olarak alınan emekli maaşımı gelir olarak göstermiştim.
peki her 6 ayda bir yapılan emekli zammını shçek e bildirmek zorundamıyım,
onlar internetten yada sistemlerinden görebiliyor, denetleyebiliyorlarmı.
maaş zammını bildirmezsem ama gelir kriterini aşmıyorsak sorun çıkarmı?

Metehan50, rica ederim, bizler paylaşarak sıkıntılarımızı aşacağız inşallah.

en son kızınızın evlenmesiyle hanede kişi sayısı azalmış ve bu durumu en geç 1 ay içinde bildirmek zorundaydınız.
sonra sizin maaşınız artmış bunu da aynı şekilde en geç 3 ay içinde bildirmekle yükümlüsünüz. bu bildirimi yapmamaktan dolayı maaşınız bile kesilir.
ama hanenize 1 kişinin ikametini aldırırsanız bu durumda hanede 7 kişi olacak yine. böyle olunca kişi değişikliğini ve gelir değişikliğini bildirmeniz gerektiğini yeni öğrendiğinizi söyler bildiriminizi il müdürlüğüne yaparsınız. kişi başına düşen aylık gelir de sınırı geçmediğinden inisiyatif kullanarak önceki yapmadıgınız bildirimleri görmezden gelebilirler.
ama siz kişi eklemediğiniz takdirde bu şartlarda hem evde bakım aylığının kesilmesi hem de geri ödeme cezasıyla karşı karşyasınız.
manevi olarak çektiğiniz yüklere bir de maddi külfet eklenmesin.
annesinin bile terk ettiği bir evlada sahipsiniz. şaibe vs takmayın. ne şaibesi? ev sizin, istediğinizi alır istediğinizi çıkartırsınız. sizle yaşayacak birisi varsa ikametini size aldırsın lütfen.
ya da madem ablanız bakacakmış ve gerçekten evladınıza ablanız bakabilecekse ve gelir durumları sınırı aşmıyorsa çocuğun ikametini oraya aldırın ve ablanız evde bakım aylığı için başvursun.
bu seçeneği düşünürseniz evde bakım aylığı kesilir ve borç çıkartılır size.
...
fakat çocugu bakım merkezine bile vermeyi düşündüğünüzü, eşinizin çocuga bakmadığını, annesinin engelli olması sebebiyle çocugunu terk ettiğini bunları özellikle il müdürlüğüne söyleyin. burada engelli bir çocuğun sıkıntılı bir durumu var çünkü.
düşünün ki siz de bakmasanız o çocuga devletin sahip çıkması gerekecek.
oyle aileler var. engelli çocuğunu ihmal edip bakmayan hatta şiddet uygulayan... böyle olunca devlet maddiyata vs bakamıyor çocugu aileden alıyor. sosyal sorumlulugu var bu konuda devletin.
o yüzden il müdürlüğünün bu konuya aileyi de düşünerek farklı bakması gerekecek.
huzursuzluk, istenilmeden bakım hizmeti vs çocugu olumsuz etkileyecektir. düşünün yeni eşiniz soylemiş zaten. annesi bile bakmamış ben niye bakayım diye...
böyle olunca bu ortamda en çok evladınız zarar görecek.
lütfen bunları il müdürlüğüne anlatın ama daha önce alo 183'ü arayın. saatlerce konuşun isterseniz. sorun değil. alo 183 bedava bir hattır ve görevleri bu. 24 saat haftanın her günü hizmettedir. ona bu sıkıntılarınızı rahatlıkla anlatın. bilgi edinin. ceza alma duurmu nedir öğrenin. yani onlardan rehberlik alın.
bu konuda evladınız lehine en uygun rehberlik yapılacaktır size.
çekinmeyin lütfen alo 183'ü aryın. gelişmelerden de haberim olsun lütfen.
...
musti2000,
altı ayda bir yapılan zamları bildirmenize gerek yok. rahat olun.

Melek hanım vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkürler.Dediğiniz gibi haneye bir kişinin ikametini aldırmak en pratik çözüm gibi gözüküyor..Bu konuda bir yakınım var.Kendisi evli ve 75 yaşlarında.Nüfusunu aldırdığım kişi evli olmasından sorun çıkmaz mı?Yada sadece formalite olarak evrak üzerinden sadece oturumunu bizim hanede göstererek normalde yine kendi evinde yaşaması sorun oluşturur mu?yarın 183'ü arayacağım.Detaylıca görüşeceğim.Saygılarla...

ikamet adresini aldırabilirsen tabi ki olur. ama ikamet adresi yeterli olmaz. sizde yaşıyor olması da laızm. buna dikkat edin. formalite işi olmaz yani.
sen öncelikle alo 183'ü ara. sonra olanları bana anlat devam ederiz.

Üst Alt