Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mahkeme skopi çekimi radyoloji teknisyeninin görevi değil demişti!

bitmeyenumut2

Yasaklı Üye
Konular
64
Reaksiyonlar
0
MAHKEME SKOPİ ÇEKİMİ RADYOLOJİ TEKNİSYENİNİN GÖREVİ DEĞİL! DEMİŞTİ.
Bilindiği üzere Radyoloji Teknisyenleri/teknikerlerinin görev tanımları Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği 141. Madde de açıklanmıştır. İlgili medde de radyoloji teknisyenleri ‘’Uzmanlık gerektiren grafiler ile skopi ve skopi ile ilişkili filmler hariç diğer tüm grafileri çeker’’ denilmektedir. Daha önce konuyla ilgili değişik mahkeme kararları ve Danıştay 5. Daire Mahkemesinin de bu konuda kararı mevcut iken,

Myo'dan bir arkadaşımın istemediği halde skopi ünitesinde çalıştırıldığını duyunca şoke oldum. Ve bu arkadaşım yaklaşık 9 ay önce prostat kanseri teşhisi aldı hemde 30 yaşında.

Ey özel hastane patronları insan hayatı bu kadar mı ucuz bu kadar mı değersiz...?

Benim görüşümün önemi yok... YArgı zaten kararını vermiş!

Ancak burada bir yanlış anlama var. Yasada skopi çekimlerine sınırlama getirilirken amaç radyoloji teknisyenlerinin kendi başına skopi çekimi yapmaması! Bu konu tam tersinden yorumlanmış!

Skopi çekimini radyoloji teknisyeni yapmayacaksa kim yapacak? Buna öze bir meslek dalı yok ki?

Ayrıca, skopi çekimine sadece radyoloji teknisyeni değil, hekim de giriyor. Hekimin aldığı radyasyon miktarı genelde teknisyenden fazladır. Çünkü teknisyen cam arkasından cihazı kumanda edebilir ama hekim hastanın başındadır!

Kanser meselesine gelince... Bildiğin üzere hem teknisyenler, hem hekimler skopi sırasında kurşun yelek giyerler. Sanıldığının aksine en fazla radyasyon alan kısım beden ve organlar değil, gözlerdir. Gözlerde katarakta yol açmayan radyasyon kansere de yok açmaz. Kansere neden olacak kadar yüksek radyasyon öncelikle KAN DEĞERLERİNİ etkiler! Lösemi veya benzer kanserlere yol açar.

Uzun yıllardır teknisyenlik yapan, anjioda, girişimsel radyoloji de çalışan tanıdıklarım var. Ben kendim de 3-4 yıl hem anjio, hem radyolojide çalıştım. Daha radyasyondan kanser olanı duymadım.

Yani, bana göre verilen karar yanlıştır! Ama yanlış bile olsa sonuçta yargı kararıdır... Saygı duymak gerekir.

Öğreci iken staj yaptığım hastanede radyoloji ana bilim dalı uzmanları ya girişimsel radyoloji yada raporlamada çalışıyordu. 1/2 defa bende skopi çektim duodenum, jejunum, ileum ve çekum, kolon, rektum gibi incelemelerde hiç uzmana rastlamadım. İv, oral ve rektal kontrast maddeleride hemşireler veriyordu hastaya.

Onlar basit işlemler. Hekime gerek yok. Angio veya girişimsel radyoloji gibi değil! Angioyu kardiyolog yapar. Girişimsel radyolojiyi radyolog yapar.

Üst Alt