Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mahkemeden vasi tayin edilmesi için gerekli evrak ve prosedür..? [Hukuk]

kunta

Aktif Üye
Konular
158
Reaksiyonlar
5
merhaba arkadaşlar....
mahkemeden vasi belgesi nasıl alınır, nereye nasıl başvurulur
(zihinsel özürlüler için istenen )
ankara büyükşehir belediyesi ankara halk ekmek fab...istedigi belgeler arasında şizofren bir hasta için özürlünün durumuna göre mahkemeden vasi tayin edilen vasi belgesi istediler..

bu belgeyi nasıl alabilirim nereye nasıl başvuracagım. bilen arkadaşlar yardım bekliyorum
saygılar.

Durumu gösterir bir sağlık kurulu raporu ve bir dilekçeyle birlikte Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapman yeterli.

Not: Bugüne dek alınmış vasi kararı varsa, onunla iş görebilirsiniz.

............... SULH HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ'NE

ANKARA​

VASİ TAYİNİ İSTEYEN: ..... .... TC: ...........​
DAVALI: Hasımsız
KONU: .... Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu Raporu gereğince sakat olduğu tespit edilen .... ....'e vasi tayini isteminden ibarettir.
AÇIKLAMALAR: 1) Vasi tayini isteyen kişinin [kardeşi/ablası/annesi] olan .... ....'in ... Hastanesince özürlü sağlık kurulu raporu ile özürlü olduğu tespit edilmiştir.
2) [Kardeşim/annem]'in sakatlığından dolayı zaruri ihtiyaclarını tek başına gidermesi mümkün olmadığından iş bu davanın açılması zorunlu hale gelmiştir.

HUKUKİ SEBEBLER: M.K ilgili hükümleri, sair mevzuat
İSPAT NEDENLERİ: .... Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu Raporu
NETİCE ve TALEP: Yukarıda kısaca izah ettiğimiz nedenlerle sağlık kurulu raporu ile özürlü olduğu tespit edilen .... .... adına tasarrufları yapabilmesi için .... ....'yi vasi olarak tayin edilmesini saygı ile bivekala arz ve talep ederim.

EK: Sağlık Kurulu Raporu ve Kimlik fotokopisi

Başvuru sahibinin adı soyadı
imzası​
tc kimlik numarası
adresi

bugüne denk alınmışl vasi karraı yok bu ilk olacak bu dilekçe ve rapor ile sulh hukuk mahkemesine başvuru yaptığımda ücreti talep edilirmi bunun ücreti ne kadardır acaba bir bilgin varmı

Arkadaşım. dava açılırken, dava harcı ve tebligat masrafları yaklaşık olarak 60 TL tutuyor. Şayet bu parayı ödeyemeyecek durumda iseniz, bağlı bulunduğunuz Muhtardan Fakirlik Kağıdı alın ve mahkemeden Adli Müzaharet talebinde bulunun.

ben yeni dava açtım harca tabi değil dediler sadece 5 tl pul ve 1 tl lık dosya parası aldılar.davamın açıldığına dair tebligatta geldi bilginize

Merhaba, mahkeme ne kadar sürdü?

Zihinsel engelli olan abim için bunca senedir bir vasi atanmasına ihtyiaç duymamış annem babam, yaşlarının ilerlemesi nedeniyle kaygılanmaya başladılar. Ya ben ya da ablam vasi olacağız.
Bu kararı verirken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalıyız? Abim hiç bir şekilde kendisi karar verecek pozisyonda değil.
Benim önümüzdeki senelerde kısa sürelerle de olsa yurt dışına çıkmam gerekibilir.
Ablamın daha yerleşik bir yaşamı var.

Bir de okuduğum kadarıyla sulh mahkemesi bu davalarla ilgileniyormuş? Bu işlem ne kadar sürer, 20 temmuzda adli tatil başlıyor. Bu nedenle soruyorum.

Yardımlarınızı ve yorumlarınız bekliyorum. Teşekkür ederim.

demirali;

biz şuan hala mahkeme sürecindeyiz mart ayında başvuru yapmıştık perşembe günü duruşmamız vardı ancak hakim o gün izin alıp gelmediği için tekrardan yenibir duruşma tarihi verildi ben kısaca size şöyle anlatayım yanlışım varsa düzeltin hatırladığım kadarıyla yazıyorum.. önce bir vasi ataması için dilekçe yazıyorsunuz sonra sulh hukuka gidiyorsunuz dilekçeyi veriyorsunuz gerisini onlar hallediyor daha sonradan engelli olan kişiyi istediğiniz bir hastaneye sevk ediyorlar ve orada heyete felan giriyor daha sonra karakoldan size geliyorlar bir kaç soru soruyolarlar bazı bilgilerden teyit alıyorlar daha sonra bunları mahkemeye durusma gününden önce bildiriyorlar ve onlar bu tüm bilgileri senin mahkemedeki dosyanın içine koyuyorlar (aynı şekilde hastane raporunuda dosyaya koyuyorlar onlar evrak takibini kendi aralarında hallediyor mahekeme-hastane-emniyet) evinize duruşma kağıdı gelmezse internetten dosya numarası ve tc kimlik no su ile vatandas dosya sorgulama dan duruşma gününü görebilirsniz.. genelde başvuru süresinden sonra 3 4 ay sonraya gün veriyorlar ve durusma günündeki karar 2 hafta içinde çıkıyor. engellinin tüm işlerini vasi yapacağı için engellinin yanında olan her zaman tüm ihtiyaçlarını karsılyabilecek olan kişinin vasi olması gerekmektedir bu sizin ve en önemlisi engellinin rahatı için olması gereken durumdur. az da olsa yardım edebildiysem kafanızdaki sorulara cevap bulabildiyseniz ne mutlu... iyi akşamlar..

hasta olan kişiyi mahkemeye sex filan yok eski raporlar filan var tamam onay çıkıyor

ne kadar surede tebligat geldi?ve bu işlem nekadar surede bu karar cıkıyor..bilgı verirenız sevınırım.

mrb
hastamız 5 aydr psikytr kliniğinde yatıyr ve nezaman taburcu olacağı belli deil.malulen emekliliğe başvurduk lakin tetkik süresi tamamlanmadığı gerekçesiyle heyete giremedi.bankalarla alakalı sıkıntılar var.vasi tayın işi nekadr sürer ve bizim için faydalı olur mu?teşekkürler.

Ben 3 ay gibi bir zamanda aldım.istediğin hastaneye değil onların damga vurup gönderdikleri devlet hastanesine gidiyorsunuz. Ben 9 ayda dilekçemi verdim 11ayın 28 de vasi oldum8 lira pul parası 1 lira dosya parası artı hastanenin heyet parasi işte 100 liraya mal oldu

Merhaba,

sizlerden acil olarak öğrenmek istediğim bir şey var,

kardeşim %96 zihinsel engelli,

hastalığını sürdürdüğü hastahaneden raporunu aldık,

bunun dışında vasisi olmak adına mahkemeye başvurduk,

haftaya da mahkememiz var,

* 1'den fazla kişi vasisi olabilirmi Anne-Baba- Abi?
* emniyet-Hastahane Vs. evrakları hallettik şuanda eksik bir şey gözükmüyor aynı gün mahkeme vasi davasını sonuçlayıp vasisi olabilir miyim sonuç olarak eksik bir evrak yok?
* Engelli indirimi ile kardeşime araç aldığımda vasisi ben olsam anne ve baba aracı kullanabilir mi?
*Bu davanın hızlanması adına avukat gereklimi aynı gün işlemi çözmek adına?

yardımlarınız için teşekkür ederim.

Merhaba,
2014 İtibari ile Engelli indiriminden yararlanarak nasıl araç sahibi ve Vasi tayini olunabilir bunu elimden geldiğimce anlatıyor olacağım,

[SIZE=5]Dikkat:Bu İşlemler Sadece 18 yaşından büyük engelliler için geçerli,[/SIZE]
Bu İşlemler yaklaşık 3 ile 6 ay arası sürmekte olduğunu aktarmak isterim,
Öncelik ile Yapmış olduğumuz başvuruları Anlatıyor olacağım,
Engelli olan kardeşimin vasisi olmak istedim ancak bu vasi tayini aileden 1’den fazla kişide olabiliyor,
Bizler ben annem babam olarak 3 kişi başvuruda bulunduk mahkemeye,
Öncelik ile Gelişiminin takibi sağlandığı hastaneden Engelli olduğuna dair Rapor istedik,
Onlarda bizleri hastaneden almış olduğumuz Rehberlik müdürlüğüne gönderdiler raporun onaylanması adına,
Bizler daha sonra mahkemeye başvuruda bulunduk vasi olmak adına,
Mahkemeye 13/02/2014 tarihin de başvurduktan sonra elimize kağıtlar ulaştı 25/04/2014 tarihin de duruşma olduğuna dair zaten bu işlemler e-devlet şifresi ile de “mahkeme dava dosyası sorgula” kısmından da sorgulaya biliyoruz,
Daha sonrasında Mahkeme gününü beklememiz istendi ancak ortada bir eksik vardı adliyenin söylemediği biz şans eseri mahkeme gününden 1 ay önce adliyeye uğradık bizlere kendilerinin göndereceği devlet hastanesinden ve Emniyete kontrol amaçlı başvurmamız istendi,
Şişli hastanesine başvuruda bulunduk ve 1 hafta sonra bizlere raporun teslimini sağladılar normal şartlarda daha geç verilebilirdi ancak adliyenin hatası nedeni ile acil kağıdı ile işlemleri sağladık hastane kendisi bu arada dosyaları gönderiyor,
Emniyet tarafından da telefon üzerinden arandık birkaç soru soruluyor vasi ile hasta arasında problem var mı diye daha sonra onlarda araştırmasını yapıp adliyeye dosyaları gönderiyor.

Daha sonra mahkeme günü geldi 25/04/2014 mahkemeye girdik ve hakim hangimizin vasi olması gerektiğini sordu normal şartlarda birden fazla kişi vasi olabiliyor ancak araç alırken veya banka işlemlerinde her zaman beraber gitmeleri gerektiği için sadece ben oldum,
Aynı gün aynı dakika mahkeme sonuçlanıyor zaten mahkeme olduğuna dair elimize vasi olduğumuzu anlatan bir tutanak veriliyor ancak bu kağıdın araç için yetkisi yok,
Bizlere sonucun 2 ay sonra alınacağı aktarıldı,
Evet 25/06/2014 tarihinde bu kağıdı teslim aldık ancak bu hiç kolay olmadı mahkemede tanıdık veya bu işlemleri hızlandıracak bir avukat yakınınız olması gerekmektedir,
Bizler haziran ayında her hafta dosyayı sorgulattık işler çok ağır ilerledi dosyanın yazdırılması bilgisayardan çıktının alınıp hakim beye tekrar imzalanması uzun sürüyor dediğim gibi tanıdık önemli,
Daha sonra Bu alacağımız kağıt ile işlemlerin biteceğini düşündük ancak hiç de öyle olmadı,
“araç yetki belgesi” adı altında içeri bir dilekçe verilmesi gerektiği aktarıldı,
Tekrar bir dilekçe hazırladık ve içeriye verdik,
2 hafta içinde şansınız var ise bu belgeyi alabiliyorsunuz,
Bu işlem 1 ayıda bulabilir,
İşlemleri kısaca özetledim atladığım ufak tefek şeyler olabilir ancak işlemler görüldüğü gibi çok zahmetli ve uzun sürüyor,
Araç alırken bir problem olmuyor elinizde vasi olduğunuza dair kağıt ve araç yetki belgesi var ise 2 güne hallediliyor araç bayisi tarafından,
Tabi aracı aldıktan sonra muhtemelen trafiğe gidiliyordu birkaç işlem için şuan ben araç daha almadım seçme aşamasındayım,
Konu hakkında sorularınız olursa seve seve yardımcı olabilirim,

merhaba.benim babam zihinsel engelli ve şuan dedem onun vasisi durumunda fakat dedem çok yaşlı olduğu için vasiliği ben alıcam bunun için yani vasisi olan biriden vasilik devri için yukarıda söylenenlerden farklı bi şey yapmak gerekiyor mu yoksa aynı prosedür mü işliyor ?

Sayin oturan boğa ben vasilik için başvuru yaptim hakime özürlü kard eşimin raporlarini sundum raporda sürekli yaziyor
Hakim te tekrardan rapor istermi bildiğim kadarıyla raporu sürekli olanlar tekrar rapor alamiyor
Bu aile ve sosyal politikalar bakanliginin resmi gazetede yayinladigi genelgede okumustum eger solmazsa son care olarak hakimle konusacam arac aldim parasini odedim
Ve vasilik kaldi diye baska yol kalmadi

Birde vasi karar inziva lir ken hakime araç alacagiz diye söylememiz gerekiyormu

Sonuclanan mahkeme kararinda evet arac icin oldugu belirtilmesi gerekiyormuş galerinin söyledigi sey bu.

bim1986

sayın bim1986 sizinle aynı sıkıntıları yaşamış bulunmaktayım. bu sebeple sizin tecrubenizden yararlanmak için size bu mesajı gönderiyorum.
benim kardeşiminde %95 özürlü raporu var buna istinaden ötv muafiyetli araç satın aldım. ilk önce sadece noterden vekalet yeterli dedikleri için noterden vekalet verilmek suretiyle bu aracı aldım. daha sonra trafik sicildeki memur beni telefonla arayarak bizim işlemlerde bir eksiklik olduğunu bizim sağlık raporummuzda zihinsel engel bölümünde % 70 engel olduğu gerekçesiyle bizim vekaletname ile bu arabayı alamayacağımızı söyleyerek bana sasi kararı, hakimin araç alabilir izni ve noterden taahütname almamız gerektiğini söyledi. bende hemen vasi kararı çıkartmak için mahkemeye koştuk ve başvuruyu yaptık. şimdi bekliyoruz sonuçlanmasını. mahkeme vasi iznini vermezse ben ne yapacağım bilmiyorum arabayı aldım ve parasını ödedim.
sizin de başınıza böyle bir şey gelmiş o sebeple bana yardımcı olabilirmisiniz. siz nasıl yaptınız.

Mahkeme vasi atamasına atar da,sorun hakimden araç alımına izin de çıkıyor.

herşeyi halletmişşiniz eksik birşey yok o gün vasilik kararını hakim verir rahat ol hastane raporu varsa sorun olmuyor ilk duruşmada olur avukata gerek yok

vasilik kararı alındıktan sonra vasi altına alınan kişi hakkında yapılacak işlemler için kararı aldığınız mahkemeden yetki almanız gerekir

vasi atamayın elinizi verirsiniz kolunuzu zor alırsınız engelli adına bi işlem yaptıgında mahkemeden izin alacaksınız hakimden ..izinde vermiyor genelde

bim kardeşim vasilik dilekçesini verdiysen dosyan hangi mahkemdeyse mahkemnin kalemine git hastaneye sevk için yazıları al hatta kardesınıde ısteyeceklerdır bıran once hastaneden raporunu al mahkemeye ulaştır vakit kaybı olmasın ilk duruşmada hakım karar verır ancak vasisi olduğun kişi adına işlem yapmak için vasi kararı çıktıktan sonra artık vasısı olduğun kişiyle alakalı yapacagın işlemler için aynı mahkeme den izin alman gerekiyor araç alacaksan bir dilekçe yazıyorsun vası adına araç aalacagım tarafıma araç almak için yetki verilsin diyerek sana ızın verılıyor buişlemler hep ılk vasılık kararını veren mahkemece yapılır

veriri kardeşim rahat ol

İyi akaşamlar Bülent bey, Babam 20 yıl önce felç geçirdi ötv indirimi için %97 engelli raporu var.
Vasi tayini için müracat edeceğim bir kaç sorum var, yardımcı olursanız memnun olurum.
Bayideki satıcı vasi tayinine artık aile mahkemesi bakıyor dedi doğrumudur? Sulh hukuk mu, Aile mahkemesine mi dilekçeyi yazmam gerekiyor?
Dilekçe ekinde özürlü raporunun aslımı olması gerekiyor fotokopisi yeterlimi?

sevgili OturanBoğa alınan %90 engelli raporunda ötv indirimi yazılı olursa ,ozaman bu vasilik kararı alındıktan sonra istenen ek karar için
(ötv indirimi )uğraşmaya gerek kalır mı?

sewvgili Ufukalp
alınan %90 engelli raporunda ötv indirimi yazılı olursa ,ozaman bu vasilik kararı alındıktan sonra istenen ek karar için
(ötv indirimi )uğraşmaya gerek kalır mı?

iyi aksamlar, kardesim benim senden mahkemeye sunmus oldugun yetki belgesi dilekcesi ornegi elinde mevcutmu eger varsa benimle paylasabilirmisin ayni durum bizim icinde gerceklesti mail atarsan sevinirim tayfunkarabulutt@gmail.com ilgine simdiden tesekkur ederim iyiaksamlar

ayhankarasu
Bahsettiğiniz rapor değerlendirmesi ile mahkemece verilen ek kararın bir ilgisi yoktur.
Raporda sağlık yönünden değerlendirme yer alırken hakimin vereceği ek karar kısıtlının menfaatini korumaya yönelik hukuki bir uygulamadır.

Benim de benzer bir sorunum var. Şöyle ki: Ben 2011 yılından beri Engelli Memur olarak Sağlık Bakanlığı nda çalışmaktayım. Rapor oranım %45 Atipik Psikoz olarak teşhis konulmuş memuriyete ilk atandığımda ailem beni maddi açıdan kontrol altına almak maksadı ile Banka kredisi çektirerek borçlandırdı. Bu borcu düzenli olarak ödüyordum ancak kendi isteğimle almış olduğum bir devremülk ün zamanında teslim edilmemesi sebebiyle mağdur oldum gerçi yatırdığım parayj geri aldjm ama borcu ödeyemediğim içi banka krediyi takibe düşürdü. Bu süreçte bende edebiyat yeteneğine sahip olduğumdan kendi yaptığım projeleri değerlendirmek üzere bir girişim yaptım niyetim kendi yazdığım eseri senaryo ya uyarlamaktı.. Ailem ilk önce buna engel olmak istedi. Söylediklerine göre çok uçuk hayaller kuruyormuşum. Bir defa teşhis aldık ya göya akıl hastası gibi davranmam hayattan fazla şey istememem gerekiyormuş.. Neyse bu süreçte bana bir vesayet davası açtılar memurum yaa maaşımı çekip kullanacaklar sözde borcumu kapatacaklar ama bu borcu bana açan kendileri. Şimdi olay şu daha doğrusu benim cevabını merak ettiğim şu.. 1: %45 oranlı engelli raporu olan birine vasi atanır mı? 2:Mahkeme beni Ruh sağlığı hastanesi ne sevk etti heyetten nasıl bir karar çıkar? Bu durum memuriyetimi nasıl etkiler heyet ne gibi kararlar verebilir? 3:Tarafıma vasi atanmasına hem sözlü hem de yazılı olarak itiraz etmeyi düşünüyorum beni nasıl bir süreç bekliyor bu durumu engellemek içsin başka ne yapabilirim?

Son düzenleme:
Sayın DJ_BORAN

Bu olay vesayet davası nasıl sonuçlandı ,bende de Anksiyete bozukluğu var 25% araç tescil için vasi gereklidir diyorlarda onun için sordum teşekürler!

Ben davayı düşürdüm rapora itiraz ettim mahkemede verilen rapor tıbbi olarak hükümsüzdür dedim. Zira ben vesayet istemiyordum bundan dolayı dava düştü adli tıbba sevk olmuştuk gitmedim adli tıbba sevk ettiler ama muyanee olamadığım için düştü sanırm dava

Kanun bu konuda çok açık ve net ilgili metin aşğdadır :Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.
VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER
A. Küçüklük
Madde 404- Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.
Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
B. Kısıtlama
I. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı
Madde 405- Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.
Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
II. Savurganlık, alkol veya uyuşturucu Madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim
Madde 406- Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu Madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.

8110

III. Özgürlüğü bağlayıcı ceza
Madde 407- Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır.
Cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlüdür.
IV. İstek üzerine
Madde 408- Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir.[SUP](1)[/SUP]
C. Usul
I. İlgilinin dinlenilmesi ve bilirkişi raporu
Madde 409- Bir kimse dinlenilmeden savurganlığı, alkol veya uyuşturucu Madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetimi veya isteği sebebiyle kısıtlanamaz.
Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya ancak resmî sağlık kurulu raporu üzerine karar verilir. Hâkim, karar vermeden önce, kurul raporunu göz önünde tutarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.
II. İlân
Madde 410-Kısıtlama kararı, kesinleşince hemen kısıtlının yerleşim yeri ile nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilân olunur.
Kısıtlama, iyiniyetli üçüncü kişileri ilândan önce etkilemez.
Ayırt etme gücüne sahip olmamanın sonuçlarına ilişkin hükümler saklıdır.

Üst Alt