Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malul durumda iken sigortalı çalışma nedeniyle, malulen emekli olamama sorunu?

mustafa girgin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,
Belki bu konu daha önce açılmıştır, forumda bulamadım. Eğer tekrar ve gereksiz olduysa özür dilerim.

Sorunumuza gelince;

Kayınbiraderim epilepsi hastası ve malulen emeklilik için gerekli başvuruları yaptı. Aşağıdaki yazı ile cevap olarak bir süre malul iken sigortalı çalıştığı için, şu an malul durumda sayılsa bile malulen emekli olamayacağı belirtilmiş. Kayınbiraderim maluliyetinin ilk yıllarında sigortalı çalışmıştı ve ondada epilepsi olduğunu anlayınca işten çıkarmışlardı.

Bu aşamada neler yapa biliriz ? Bir itiraz mercii var mıdır ?

------
İlgi: ...tarih ve ... sayılı dilekçeniz

Hakkınızda düzenlenen sağlık kurulu rapor ve eklerinin tetkiki sonucu, 506 sayılı kanunun maluliyet sigortasıyla ilgili V. Bölüm 53. maddesi ve bu maddenin (A) fıkrasına göre Malul durumda sayılmış iseniz de , 506 sayılı kanuna tabi işyerine maluliyetinizi gerektiren arıza ile girdiğinizden aynı kanunun 4958 sayılı kanunun 33. maddesi ile değişik 53. maddesinin (B) fıkrası hükmünce malullük sigortası yardımlarından faydalanmanızın mümkün görülmediği, Adana Bölge Sağlık Kurulları Daire Başkanlığının 28.02.2014 tarih ve 1199187 sayılı yazıları ile bildirilmiştir.
Bu nedenle Malullük Sigortası yönünden hakkınızda yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Ancak, 506 sayılı kanunun 60. maddesinin C/a fıkrasına göre 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirmeniz halinde yaşlılık sigortası yönünden tahsis talebinde bulunabilirsiniz.
Bilgi edinmenizi rica ederim.
------

Sayın KKELEBEKK
Sigorta önceside vardı. Dolayısıyla malulen emeklilik olmaz belliki. Fakat 15 yıl ve 4000 in üzerinde prim günü var. Forumda araştırdığım kadarıyla, yaşlılık emekliliğine başvurabiliyor.

Mustafa bey, ilk sigortalı olmadan önce alınmış % 60În altında orana sahip bir raporu var mıydı? "İlk sigortalı olduğunda epilepsi rahatsızlığı vardı ama bu durum çalışmasına mani olacak düzeyde değildi. Hastalık zaman içerisinde ilerledi ve maluliyet derecesine ulaştı" diyebilecek bir durum var mı?

Sayın Oturanboğa,
Hastalık küçük yaşlardan beri vardı. Yaş ilerledikçe hastalığın şiddeti de arttı ama ,sigortalı olmadan önce öyle oran gösteren bir raporu yoktu. Aslında hastalığı çalışmasına da engel değildi, ama bir gün ilaçlarını almayı unutuyor ve çalışırken kriz geçiriyor. Ondan sonrada işten çıkarıyorlar.
Şimdi anlaşılan yaşlılık sigortası için başvurumuzu yapacağız.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Kafama bir kaç konu takıldı. Kanunun ilgili maddesi diyor ki;

5510 Sayılı Kanunun 28. maddesinin 4 üncü Fıkrası:

Kurum Sağlık Kurullarınca haklarında “İşe Girdiği Tarihte’de Malul Kararı Verilenlerden:
- En az onbeş yıldan beri sigortalı olmak ve 3960 gün Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanılabilir.

Sormak istediğim iki husus var.
1) Burada yaş şartı var mı ?
2) "Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi " ifadesi bir özellik arz ediyor mu ?
Kayınbiraderim bir süre ssk lı olarak çalıştı, bir süre bağ-kur primi yatırdı, uzun bir sürede isteğe bağlı prim yatırdı. Bu yatırdığı primler bu kapsama girer mi ?

Forumu araştırdıkça kafam daha da karıştı. Yaşlılık emekliliği için vergi indirimi almak gerekiyor. Ama kişi çalışmıyorsa nasıl alacak bunu ? Ayrıca vergi dairesi engelin oranını düşürebiliyormuş. Epilepsi hastasında nasıl bir karar verilebilir ki ?

Mevzuat o kadar karmaşık ki, sanki insanlar bu haklardan yararlanamasın diye uğraşılmış.

Son düzenleme:
1-Hayır yaş şartı yoktur.
2-Tüm primleriniz geçerlidir ve birleştirilir.

Cevabi yazıda anılan kanun maddesi şu şekildedir:

60.madde
C) a) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu Kanunun 53 üncü
maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu
nedenle malullük aylığından yararlanamayan veya,

b) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan,

Sigortalılar, yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3 600
gün Malullük, Yaşlılık ve ölüm Sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından
yararlanırlar

Dikkat ederseniz a fıkrasından sonra ''veya'' denmiş ve b- fıkrasında vergi indiriminden bahsedilmiş.
Cevabi yazıda sizi yönlendirdikleri ilk kısım yani (a) fıkrası.
Ben buradan, sigortalı olduğu tarihte malul olduğundan malulen emeklilikten faydalanamayanların 60.maddenin (a) fıkrasına göre vergi indirimi olmadan erken emekliliğe doğrudan başvurabileceği sonucunu çıkarıyorum.
Kuruma gidi,n ve bu hususun detaylarını öğrenin.

Ufukalp,
Söylediğiniz gibi en sağlıklısı direk kuruma gitmek. Teşekkürler.

Son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde değerlendirilir. Eğer son 2520 primin 1261'i bağkursa (isteğe bağlı da dahil), bu durumda emeklilik için şu tabloya tabidir:

bagkur.PNG

Eğer fazlalık ssk (4a) ise bu durumda tabi olacağınız tablo şudur:

2008_oncesi.PNG

Bağkur'dan emeklilik için vergi indirimi aranmaz. Kişi gün ve prim şartını tamamladığında 5510 sayılı yasanın 28. maddesi kapsamında erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvurur ve hastaneye sevk alır. Oradan verilecek rapor emeklilikte temel alınır.

Eğer emeklilik ssk statüsünde gerçekleşecekse, bu durumda kişinin defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde etmesi şarttır. Bu şartı elde ettiğinde, zamanı gelince erken Yaşlılık emekliliğinden de yararlanabilir hale gelir. Yani emeklilik zamanı geldiğinde ayrıca hastaneden rapor almasına vs. gerek olmaz.

Not: Hangi oranda işgücü kaybı verileceğini belirleyen şey sakatlık oranı cetveli'dir: http://www.engelliler.biz/forum/sag...e-kac-oraninda-rapor-alabilir.html#post990312

Merhaba , Arkadaşlar

Özellikle herkesin sorduğu sorulardan kendime ait yanıtlar aradım ancak bir karmaşa içinde buldum kendimi.. Özellikle OturanBoğa ve Ufukalp arkadaşlarımın yanıtlarını özellikle bekliyorum. Bende sizler gibi engelli birer vatandaşım. 02.05.1980 Doğumlu ve 01.07.1994 SGK başlangıcım mevcut. 4000 prım gun sayım var ve gerek tablolardan gerekse SGKdan bır kac kısı ıle gorusmem sonucunda 2014 Mayıs ayında emeklılıgımı haketmıs oluyorum.Buraya kadar hersey normal şimdi özellikle sormak istediğim konular sunlardır.Kısaca yanıtlarsanız çok memmun olurum..
* Emekli olmayıp fazla çalışmak ilerde emekli aylığımı olumlu etkiler mi , alamadığım aylıkları amorti edebilir mi?(380.000 TL prım gorulmektedır.Bu soru aslında cevabı net bır soru degıl bıraz kendı yorumunuzu katarak yanıtlamanızı ısterım,alabılecegım emeklı maası ortalama 1250 TL cıvarında olacakmıs)
*Emekli olup çalıştığımda Emekli maaşımdan kesinti olmayacağını yazınızdan anladım ancak ücretli maaşımdan da yapılacak olan SGDP kesintisi maaşımı düşürecek oranda mı olacaktır.(Ufukalp bu konuda kararlı olarak maaşı aksıne yukseltır dıyor ama cogu farklı kısı yorumda farklılıklar var )
*Emeklilik başvurusu için iş yerim Tubitak Gebzeye bağlı olduğu için Kocaeline mi başvuruda bulunmam gerekmektedir?İstanbul ikametliyim.
*Emeklilik evraklarında iş yerinden ayrıldığıma dair yazı istenmektedir bu durumda tekrar aynı yerde devam etmek için çıkış ve giriş işlemimi mi yaptırmam gerekecektir.?
*Şirket tüm herşeyi olabildiğince yasalara uygun olarak yapmaktadır,bu yuzden engelli emekli olup çalışmanın bu kurumlara olumsuz bir etkisi oluyor mu ?
*Emekli olup engelli olarak devam ettiğimde şirketin engelli kontejyanına olumsuz etkim olmadığını yazılarınızdan anladım tekrar teyit alabılırmıyım?Bunu şirketime nasıl kabul ettirebilirim yasa ile ilgili bir yazı alıntı vs varmıdır ?
*Engelli Vergi İndirimi Raporu alınarak emeklılık başvurusu yapılacağı belirtilmiş ben böyle bir rapor almadım şirketim yazı ıle başvuruda bulunmuştu.Emeklilik için ayrıca Vergi dairesine gidip emeklilik için Vergi indirimi yazısı adı altında bır yazı mı almam gerekecektir?
* Son sorumda yorum olarak alacağım sizlerden iş başlangıcında bir sözleşme imzalamıştım ve 2 yıllık birsözleşmeydi, Ayrılmam halinde yuklu mıktarda tazmınat odeme durumum soz konusu, sızce emeklılık hakkını elde etmem bu sozlesmenın tek taraflı fesıh durumu yaratır mı ?

Yanıt verecek tüm arkadaşlar için şimdiden ayrı ayrı teşekkür ediyorum .... Tek kalemde tüm soruları sormamdaki amaç hem kendi açımdan hemde bu yazı ve yanıtları okuyacak kişiler açısından yararlı olacaktır düşüncesindeyim ..Sevgı ve Saygılarımla

Merhaba Mustafa Bey.

Öncelikle sormadığınız bir konuya değinmek istiyorum.
İlk sigorta başlangıcınız 14 yaşında olduğundan emeklilik için geçerli olmayacaktır. Primleriniz geçerli ancak emeklilik süresi hesabında 18 yaşınızı doldurduğunuz tarih baz alınacaktır.
Durum böyleyken ve vergi indiriminiz de yokken emeklilik tarihinizi nasıl bu kadar kesin olarak belirtebiliyorsunuz?
Erken emeklilik şartlarını belirleyen en önemli unsurlar ilk sigorta girişi,vergi indirimi derecesi ve prim gün sayısıdır.
Anladığım kadarıyla şirket sizin adınıza vergi indirimi uygulamış ancak maliye kanalıyla almış olduğunuz bir vergi indiriminiz yoktur,şirketin kendi kendine uygulaması erken emeklilik için malesef geçerli olmayacak,emeklilik başvurunuzda sgk maliyeye vergi indiriminizi soracaktır.

Diğer sorularınıza geçelim.

* Emekli olmayıp fazla çalışmak emekli aylığını ancak priminizin tavandan ya da tavana yakın yatması durumunda olumlu etkiler,4000 , 5000 gibi.Hele 3000 tl yoksa kesinlikle hiç beklemeyin.Ben olsam 4000 den de yatsa emekli olur,çalışmaya devam ederim.Prime esas kazanç tutarınız olan 380.000 tl çok güzel bir rakam ve bana göre bahsettiğiniz 1.250 nin üzerinde bir emekli aylığı sağlar.

*Vergi indirimi ile erken emekli olan biri çalışmaya devam ettiğinde emekli aylığından hiçbir kesinti olmayacaktır.SGDP kesintisi ise normal sgk primine ilave olmayıp onun yerine yapılan kısa vadeli sigorta kollarına yapılan ödemedir.SGDP kesilirken bu kez de normal sgk primi kesilmeyecek.Normal yani uzun vadeli yaşlılık sigortası işçi payı % 14, buna karşılık SGDP işçi payı % 7,5 dur. Bu oranı göz önünde bulundurarak aylığınızda düşme olup olmayacağına kendiniz karar veriniz,herkes birşey söyler,siz açıklamalara bakın ve mantıkla değerlendirin.

*Bu konuda emin olmamakla beraber mantık olarak İstanbul'un Gebze'ye bağlı birine emekli aylığı bağlayamayacağını söyleyebiliriz.Gebze çok büyük yer,emekli aylığı bağlamaya yetkili bir sgk müdürlüğü yok mu orada? Yoksa Kocaeli diyebiliriz.

*Emeklilik başvurusu için çıkış almış olmak evet şarttır.Çıkışınız yapılacak,emekliliğe başvuracaksınız,onaylanacak ve tekrar emekli çalışan olarak girişiniz yapılacak.Burada çok dikkatli olun,işe giriş bildirgeniz normal çalışan olarak yapılırsa emekli aylığınız kesilir.

*Vergi indirimiyle erken emeklilikte ve normal emeklilikte sgdp kapsamında çalışmaya devam etmek tamamen yasaldır.

*Emekli olarak da engelli kontenjanından değerlendirilebilirsiniz.Firma buna ikna olmazsa işkur a formaliteengelli ilanı versin siz işkur dan belge alarak engelli aday olarak gidin.
İşkur vasıtasıyla karşılanmış bir engelli kontenjanından şüpheleri olmayacaktır.Şüpheniz olmasın, ben de emekliyim ve haşlen bir firmanın engelli kontenjanında emekli çalışanım.
Ha şurası var,toplam sgdp normal sigortayla aynı ancak çalışan payı düşük olunca işverene normalden biraz daha fazla prim düşer. Bir diğer konu ise prim teşviği. Emekli çalışan için engellilere sağlanan prim teşviğinden faydalanılamaz.Bunlar işveren için eksi yönler.

*Şirketin bir yazı ile kendi kendine halletmesi size vergi indirimi uygulaması şirketin hatalı bir uygulaması ve bu kesinlikle emeklilikte geçerli olmayacaktır.
Erken emeklilik için girişiniz 1 Ekim 2008 öncesi olduğundan vergi indirimi almanız şarttır.

*İki yıllık sözleşme yapmışsınız,siz orada 2 yılı doldurmadınız mı yoksa her 2 yılda yenilenen bir sözleşme mi idi?
Şayet hala sözleşmeye tabi o 2 yılın içindeyseniz sözleşme bağlayıcıdır.
Ancak her 2 yılda bir yenilenme gibi bir süreçten bahsediyorsak emeklilik şartları sözleşmeyi geçersiz kılmalı diye düşünüyorum.Yine de sözleşmenin içeriği,bağlayıcı maddeleri gözden geçirmek gerekir.

Bayağı uzun oldu umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.

Günaydın Ufuk Bey , Öncelikle En İçten dileklerimle gerçekten çok çok teşekkür ederim , Gerçekten zahmetler verdim sizlere Hakkınızı helal ediniz..

Emeklilik durumu için şöyleki; 14 yaşında SGK girişim var ve 1994 karşılığına gelen yıl sayısı 16 yıl bu durumda 18 yasından itibaren saydığımda 2014 yılı emeklılık yılı olarak belırtılıyor. Bunu SGK dan da teyit aldım. (Prım zaten yeterlı)

Vergi indirimi konusu şimdi beni gerçekten şaşırttı. Vergi İndirimi kağıdı tam olarak nedir. Yeni Şirketime 2013 Ekım ayında başladım ve benden Vergi İndirim yazısı almamı istediler ve Vatan Caddesi Maliye Müdürlüğüne gittim ( İş yeri Gebzede ama Benim ilk işe girdiğim şirket Benim adıma başvuruda bulunmuş ve VAtan Caddesine bağlıymısım dedıler) Bana siz zaten vergi indirimine sahipsiniz biz yeni şirketinize yazı ile bildirim yapacağız dediler ve yaptılar..
Bu durumda ben Vergi indirimim bulunmamakta mıdır?

Diğer konular İçin ;
* Prim tutarı yüksek SGKnın en usttunden yatıyor 6300 kusur , bu yuzden ben tereddutluyum emeklı olmasam bıraz daha calısaam daha cok mu etkıler dıye ..
* Bu soru ıcın ben sıze guvenıyorum , mantıklı bır acıklama ve emeklı oldugumuzda bir kere işsizlik sıgortası bıle odenmedıgı ıcın şirketten aldığım maaşta bir değişiklik olacağını sanmıyorum..
*Şirket Gebze de ve Gebzede Kocaeline bağlı ama ben ikamet durumuna göre emekli aylığı bağlanabileceğini düşünüyorum ancak şirketin evraklarını Kocaeline götürmem gerektiğinden dolayıda sanırım bana Kocaeli yolu görünüyor.
*Bu kondua çok hassas aslında , Ben çıkışı alıp emeklililik aylığı beklenene kadar şirkette sigortasız olarak mı çalışacağım yada çalışmayacağım? ( Sigortasız ımkansız zaten) Emeklı aylıgı baglanma ıslemlerıde uzun surdugu ıcın 2-3 ay mı bekleyecegım ?
*Burada verdiğiniz örnek gerçekten çok güzel iş kura gidip aynı şekilde işlem yaptırabilirim haklısınız..Ama şirket için olumsuzluk durumu maddi olarak çok yuklumu bunu anlayamayız maaş çarpanları ıle alakalı sanırım degıl mı ?
*Vergi indirim kağıdı , en onemlı konu ama dediğim gibi ben tekrardan Maliyeye gidip yazımı alacağım ? (1 Ekim 2008 öncesi olduğundan vergi indirimi almanız şarttır.) Vergi indirimi için ben 94 de değil 2003 yılında ilk işe girdiğimde indirime tabii oldum bu durumda farklı bır uygulama mı mevcut olacaktır ,Kafam karıştı bıraz Ufuk Bey ..
* Son konu ilk işe girdiğimizde 2 yıllık sozleme ımzalanıyor tekrarlanmıyor bu durum sadece verılen malıyetler (Egıtım vs) ıcın caydırıcı olsun dıye..Ama ben emeklı olacam dedıgımde bunun bır onemı kalmamalı dıye dusunuyorum ama sozlesmenınde ıcerıgıne bakmak gerek aslında .
Vergı ındırımı olayı harıcınde kafama takılan cok sey kalmadı ama benım gıbı duruma sahıp arkadaslarda bu yazıları okuyarak bılgıleneceklerdir. Sizlere cok cok teşekkur edıyorum Ufuk Bey ..

Bir kez defterdarlıktan elde edilmiş sakatlık indirim hakkı varsa (ve bu hakta bir süre kısıtlaması yoksa, yani SÜRESİZ ise), bu durumda vergi indirim hakkınız var ve bakidir. Yani, emeklilik için vergi indirim hakkınızı kullanabilirsiniz. Siz emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvurduğunuzda "sakatlık indirim hakkım var" diyeceksiniz, onlar bir üst yazı ile bunu Maliye'ye yazıp teyit edecekler. Diğer şartlar da tamamsa, o zaman emekliliği onaylayacaklar.

Emekli maaşı açısından, 6300 tl üzerinden prim yatıyorsa, bu durumda ne kadar uzun süre bu primle sigortanız devam ederse, emekli maaşı da o kadar yüksek olur (asgari ücretle prim yatsaydı, hemen emekli olmak çok daha avantajlı olurdu)

Merhaba, yanıtınız için çok teşekkürler,

Defterdarlık ile ilgili bir başvurum olmadı ama dediğim gibi şirketin başvurusu sonucunda işlemler olmuş ve dediğiniz gibi sakatlığım ne yazıkki süresiz ve raporumda bu şekilde.
Prım tutarı yuksek evet ama dıger taraftanda alamayacağım emekli aylığı söz konusu bu konuda kararsız kaldım açıkcası..

Emeklılık maası hesaplaması olarak sızlerın verdıgı sgk sıtesıne baglı olan yerde hesaplama yaptıgımda 1200 TL cıvarında bır emeklılık maası soz konusu gorunuyor , Açıkcası su asamada dusuk goruluyor prım gun sayısı 4000 ama 2000 yılı öncesı prımın cok az olması buna etken dıye dusunuyorum. Bu yuzden maaş düşük goruluyor sanırım.(Allaha Şukur belkı bunu alamayan arkadaslarımız var onlar lutfen alınmasın)
Ben emekli olmayıp işe devam etsem diğer taraftan emekli maaşı alamayacağım için hak kaybım da olacak, Ayrıca 2008 sonrası çalışmaların Çarpan katsayısı düşük diye biliyorum bu durumda ornegın 5 yıl calıssam 5 yıl sonunda aldıgım emeklı maası mevcut aldıgım emeklı maasının ıkı katı olacaksa beklemekte yarar var, (Tabıı bu arada almadıgım 70 kusur bır para olacak) Tam olarak neye karar vereceğimide bilemedim ,

Ufuk Bey , maaşın daha yuksek olması gerektıgını soyluyor ama ılgılı sıte sanırım yanılmaz.. Ekli linkten yaptığım ıncelemede (http://www.engelliler.biz/forum/eme...ile-ne-kadar-emekli-maasi-aliyorsunuz-15.html ) bana uygun bır arkadas bulamadım ..:(

Merhaba Mustafa Bey.
Vergi indirimi konusunda Bülent Bey'de yazmış zaten, Çalışma hayatının herhangi bir evresinde bir kez vergi indirimi alınmışsa ömür boyu geçerliliğini koruyacaktır,tabi süresiz olması kaydıyla.
Belki daha önceki işyerinizde çalışırken başvurdu ve aldınız,belki mevcut raporunuzla başvurdunuz,hastaneye falan gitmediğinizden hatırlamıyor olabilirsiniz.
Şayet Vatan'daki İstanbul vergi dairesinde mevcut vergi indirimi kaydınız olduğu söylendi ve yeni işvereninize de tebliğ edildi ise vergi indiriminiz var demektir.
Bu şüpheden kurtulmak için tavsiyem; insan kaynakları biriminden onlara gelen yazının fotokopisini isteyin. O yazıda vergi indirimine hangi hastaneden hangi tarih ve sayılı rapora dayanılarak karar veridiği açıkça yazar ve siz de mutlaka birşeyler hatırlarsınız.
Prime esas aylık kazancınız 6.300 tl oldukça güzel bir rakam,bu şekilde uzun süre yatması emekli aylığınızı mutlaka olumlu yönde etkileyecektir.Ben olsam bu maaş ve primle birkaç yıl daha çalışırım. Evet emekli aylığını alamayacaksınız,ancak unutmayalım ki eninde sonunda birgün çalışmayı bırakacağız ki işte o zaman elimizde sadece o emekli maaşı kalacak,ne kadar yükseltme imkanı varsa kullanılmalı diye düşünüyorum.
Tabi bu çok özel bir karar ben sadece tavsiye niteliğinde kendi düşüncemi belirttim.
Hakkınızda herşeyin en güzel şekilde sonuçlanması dileğiyle.

Ufuk Bey ,Belki sürekli teşekkür ediyorum gibi olacak ama samimiyetimle en içten teşekkürlerimi iletiyorum..Şuanda şu yazınızı okur okumaz IK bırımıne maılle Vergi Dairesinden gelen yazının bır nushasını tarafıma ıstedım. Emekli olup olmama kararı için ise dediklerinize katılıyorum, bende bu şekilde düşünüyorum ancak o kadar farklı yazılar o kadar bilgi kirliliği varki ne yapacağımı şaşırıyorum,Şöyleki; Bazı yerlerde ne kadar fazla çalışırsanız o kadar emekli maaşınızda düşer şeklinde bilgilendirmelerde var (Ali Tezel-http://www.haberturk.com/yazarlar/ali-tezel-1016/898489-calistikca-emekli-ayligi-duser-dememis-miydik) Bu nedenlerden dolayı benim sgk sitesinde yaptırdığım hesaplamadan cıkan 1200TL emekli maaşı durumunun doğruluk payı olup olmadığına bir turlu karar veremiyorum , Ustelık sızde yatmıs olan meblağa göre daha fazla çıkması gerekir dediğiniz için açıkçası kararsız kaldım..Ama bu gidişle biraz beklemekte yarar var gibi düşünüyorum... Hakkımızda hayırlısı olsun.. Bir değişiklik olursa buradan yazarım ve benim gibi durumda olanlar içinde her daim yardıma hazırım..

Saygı ve Sevgilerimle

Mustafa bey,
SSK primleri yüksekten ödenen bireyin emekli maaşı düşmez bilakis yükselir. Verdiğiniz link te de Ali TEZEL bilakis buna değinmiş en alta

Merhaba ,Yazıyı ben mi yanlış yorumladım bilemiyorum ama benim anladığım şudur ki , Çalıştıkca emekli maaşları düşmektedir ama düşüşü engellemenin yoluda primi yuksek tutup çalışma suresini az göstermek gibi bir cumle kullanılmıs kı bu durum zaten kurumsal sırketlerde ımkansız..Sonuc olarak sızlerden ıstegım SGK nın sıtesınde ortalama maas hesaplamasında bır hata oluyor mu yoksa hemen hemen buna yakın bır tutar mı alınıyor ?

Mustafa Bey,düşüş yaşanması düşük prim yatırılması ile mümkündür,ancak sizin prime esas aylık kazancınız bırakın düşüşü bu sınırın çok çok üzerinde bir rakam. Bu şekilde devam ettiğinde emekli aylığınız olumlu etkilenecektir.2008 sonrası aylık bağlanma oranındaki dezavantajı priminizin yüksekliği kolaylıkla bertaraf edecektir.

yanlış bir uygula mı yapıyorum acaba

Mustafa Bey,düşüş yaşanması düşük prim yatırılması ile mümkündür,ancak sizin prime esas aylık kazancınız bırakın düşüşü bu sınırın çok çok üzerinde bir rakam. Bu şekilde devam ettiğinde emekli aylığınız olumlu etkilenecektir.2008 sonrası aylık bağlanma oranındaki dezavantajı priminizin yüksekliği kolaylıkla bertaraf edecektir.

mustafa bey ile durumlarımız bir birine çok benzer.
bende sürekli tavanın çok üzerinden pirim yatırıyorum ve 98 yılından bu yana toplam kazanç 490000 civarında. 27 /05 / 2014 tarihinde sgk ya tekrar gittim ve işe başlamadan önce %60 olarak engelli olduğumu belirttim. işe başladıktan 4 ay sonra aldığım askerliğe elverişsizdir raporunu ,vergi dairesinin %60 olarak onayladığı raporu , hastane tetkiklerini , işe giriş bildirgesini vererek ne yapmam konusunda bilgi istedim.
memur bana önce malül olacakmışım gibi baş vurmamı istedi bunun sonucu red gelecektir ve biz de sizi yaşlılık aylığına bağlayacağız dedi.

1 en azından yılbaşını beklemelimiyim.
2 uygulama yöntemi memurun söylediği gibimidir . yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Hayır, sizin maluliyet için başvurmanız gerek yok.
Zaten vergi indiriminiz olduğuna göre direkt erken yaşlılık emekliliğine başvurabilirsiniz,dolaylı yollarla süreci arap saçına döndürmeye gerek yok.
Bu arada tavanın çok üzerinde prim yatırma diye birşey söz konusu değil. Tavan zaten yatırılacak en üst sınırdır.

Yukarıda yazdığım yorum sizin emeklilik şartlarını bir miktar uzatır.
Sanırım maluliyete başvurup da ilk sigorta tarihinde zaten malul olduğu gerekçesiyle reddedilenlerin 15 yıl 3600 günle emekli edilmesine dair ayrı bir mevzuat olacaktı.
Burayı aklıma gelince sonradan ekledim,bu özel durum için tam net bir bilgim yok ama bu nedenle malullüğü reddedilenlere bu şekilde bir avantaj olduğu aklımda kalmış.

tavanın çok üzerinde derken aylık kazancı kast etmiştim terimleri kariştırdım. kusura bakmayın.

benden öncelikle malül olarak sayılmam için baş vurmam gerektiğini söylediler . bir başvuru yaptım ve evrakları içeriye verdim. zaten kafamı karıştıran nokta da burasıydı. benim malüliyet ile bir alakam yok ki haksızmıyım.

Ufuk Bey,bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim.Kararimda sizin etkinizde mevcut olup suanda bekleyecegim ..Hatta her ayin 23den sonra hesaplama yapip artis oranina bakacagim ve ona gore getirisi ve goturusune gore karar verecegim..Cok tesekkurler

Merhaba arkadaslar kadar deneyimli degilim ancak malulen emeklilikle yaslilik emwkliligi cok farkli bu Istanbul Unkapani Sgk ile gorusmemde bu bahsettiginiz konulardan hic bahsedilmedi ki zaten dogrusuda budur size nerden bu sekilde bilgi verildi...Sgklardaki memurlar gercekten sikinti Ben 15 yil 3600 ile eski calistigim yerden tazminat alarak isten cikmak istedigimde bu yaziyi a subesi sureniz dolmadi diye vermezken b subesi iki dakikada verdi.Gerisini siz duaunun bu sekilde kac tane magdur vardir..

süreci daha iyi anlamak ve hata yapmamak adına bu gün tekrar sgk yollarını aşındırdım.
özel durum ( işe girişteki malüllük) adı verdikleri bu süreç şöyle işliyormuş.
1 öncelikle malül olmayı gerektirecek kadar bir raporunuz olması gerekiyor.
2 bu malüliyet durumunun zamanlaması araştırılıyor. (sigortalılık başlangıcında malül sayılacak derecede engeliniz varsa özel durum devreye giriyor) ( çalışmaya başladıktan sonra malüliyet gerçekleşti ise sorun yok direk malül aylığı bağlıyorlar. tabi gün ve yıl şartını tamamlıyorsa)
3 sizden öncelikle malül sayılmak için bir baş vuru alıyorlar ve malüliyet servisinin değerlendirmesine sunuyorlar.
4 değerlendirme sonucunda malüliyet başlangıcı tesbiti yapıyorlar ( eski raporlar , askerlik yapamaz raporu, hastane tetkikleri gibi belgelerin içerik ve tarihleri araştırılıyor.)
5 eğer sigortalı olmadan önce malüliyeti gerektirecek kadar engeliniz olduğuna kanaat getirirlerse malüliyet baş vurunuza red cevabı geliyor.
6 red cevabı sizin 15 yıl ve 3600 gün üzerinden emekli olma yolunuzu açıyor.
bu sefer red cevabını referans göstererek ikinci bir işlem başlatılıyor bu işlem sonucunda gerekli görürlerse saglık kuruluna tekrar gönderiyorlar (evraklar eksiksiz ve sorunsuz olursa gerek duymuyorlarmış )
evrak değerlendirmesi sonucunda özel durumdan emekli oluyorsunuz.

karmaşık ve meşakkatli bir yol seçmişler ama sonuç olarak sgk süreci böyle tanımlıyor. mevzuatı ve kanunu iyice araştırdım fakat böyle bir iş akışı bulamadım.umarım işlemleri tamamlaya bilirim ve sonucu sizinle paylaşa bilirim.

Bir üst mesajıma ilave yapmıştım bu özel durum için.
Evet, 506 sayılı yasa 60 maddenin c fıkrası uygulamayı doğruluyor.

506 saylıl yasa 60.madde

C) a) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu Kanunun 53 üncü
maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu
nedenle malullük aylığından yararlanamayan veya,

b) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan,

Sigortalılar, yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3 600
gün Malullük, Yaşlılık ve ölüm Sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından
yararlanırlar.

ilginiz için teşekkürler ufukalp bey

ben özellikle süreci anlatmaya çalıştım ki diger bu burumda kişiler varsa yararlana bilsin. çünkü sgk memurlarının hiç biri bu uygulamayı bilmiyor. ellerinde bir liste var bu listeye göre ya vergi indirimi yada malüliyet durumlarına bakıyorlar. özel durum ile ilgili mevzuattan bile haberleri yok.ben üç defa baş vurudan sonra sgk bünyesindeki uzmadan bilgi alabildim ancak. uzman kişinin bir itirafı da oldu ( memurlarımıza çok karmaşık olduğundan bilgi kirliliği yaratmasın diye bu konuyu pas geçiyoruz dedi) şaka gibi değilmi...

Ersan Bey ,Selamlar

Şimdi benim kafam karıştı bu durumda, Ben %40 engellı raporu olan ve Vergı ındırımı olan ayrıca prım gunlerı tamamlanmıs bırı olarak emeklı olabılmek ıcın su belırttıgınız 6 maddelık durumumu yerıne getırmem gerekıyor ? Yoksa bu sadece malulen emeklı olmak ısteyenler ıcın olusan bır durum mudur ?

Mustafa Bey;
hayır hiçbir şekilde kafanız karışmasın, bu yukarıdaki sürecin sizinle hiçbir alakası yok. Siz sadece vergi indiriminizle direkt olarak emekliliğe başvuracaksınız rahat olun.
Yukarıdaki süreç; malul derecede engeli mevcut olduğu halde bu engelin ilk sigorta giriş tarihinde zaten mevcut olduğu gerekçesiyle malulen emeklilikten faydalanamayan arkadaşlar için geçerlidir.( Malulen emeklilik için % 60 ve üzeri engelin çalışma hayatı içerisinde oluşması / artması gerekmektedir.)

Ufuk Bey , teşekkür ederim ,Kolaylıklar dılıyorum daha oncede de sızınde yonlendırmenız ıle emeklılıgı askıya almıs bulunmaktayım,cunku enınde sonunda calısmayacagıma gore bu tutarı yukseltmekte daha mantıklı gelıyor (Sizin lafınız) ..Gelişmeleride buradan haberdar ederım saygı ve sevgılerımle

Üst Alt