Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malul olduğuna dair raporu olan çocuklara Yetim aylığı bağlanırken yeni rapor...

ferhat1965

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Engelliye zulüm bitiyor
Olay kısaca şuydu. Babası daha doğmadan vefat etmiş olan doğuştan mental özürlü Mersin'li Bilal kardeşimiz, malul olduğu için 45 yaşına kadar sigortalı annesinin üzerinden sağlık yardımı almayı sürdürmüş idi. Annesinin vefatı sonrası hem öksüz hem yetim kalan Bilal kardeşimiz yakınları aracılığıyla SGK'ya yetim aylığı başvurusunda bulunmuş, daha önce malul olduğu SGK tarafından tespit edilmesine rağmen yeniden Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edilmiş, hastane % 70 rapor vermesine rağmen (%60 ve üzeri malul demektir) SGK Bölge Sağlık Kurulu, engellilik derecesini % 60 altına düşürüp malul saymamış, itirazlarından da sonuç alamayan Bilal kardeşimizi bir avukata vekalet vermek üzere Noter'e gmtüren yakınları asıl sürprizi Noter'de yaşamıştı. Zira Noter, Bilal'in mentar özürlü olduğunu bu nedenle cezai ehliyetinin olmadığını belirterek vekalet vermesine müsaade etmemiş, mahkemeden vasi tayini istemişti. SGK Bilal Karseşimize yetim aylığı bağlamadığı için haklı davası devam ediyor.
Dönemin SGK Başkanı Fatih ACAR için Bilal ve Benzeri durumundaki engellilerin sorunu önemli değildi ve sorunu çözmek için kendisine yol gösteren SGK Başkanı Dr Mustafa KURUCA ve Genel Müdür Cevdet CEYLAN'ın çırpınışları da fayda etmemişti. Fatih ACAR önce bu sorunuözmek için Kanunda değişiklik yapalım dedi. Kanun tasarısı hazırlandı ama bu kez de vaz geçerek sorunu Yönetmelikle çözelim dedi. Bu arada iki yıl geçti ama engellilerin sorunu ne hikmetse bir türlü çözülemedi. Her çözüm önerisi Fatih ACAR'ı aşamadı.
Neyseki; SGK'nın çiçeği burnunda başkanı bu sorunu görmezden gelmedi, konuyu önemsedi. Sorunu bir Genelgeyle çözdü. SGK'nın Yadigar GÖKALP İLHAN'ın imzasını taşıyan 22.6.2013 tarih ve 2013-26 sayılı Genelge hükümlerine göre;

“Sigortalının/emeklinin sağlığında bakmakla yükümlü olduğu malul çocuğunun mevcut sağlık kurulu raporu var ise ve malul çocuğun ana/babanın ölümü sonrası yetim aylığı talebinde bulunması halinde, raporun hangi tarihte alındığına bakılmaksızın, yetim aylığı bağlanacak ve daha önce malullüğü tespit edilen yetim çocuklardan yeni bir rapor istenmeyecek.”
Sevinçle belirtmeliyim ki; bu düzenlemeyle Fatih ACAR'ın inatla ve ısrarla mağdur ettiği yetim/öksüz malul çocuklar artık rahat bir nefes aldı. Bunun için SGK Başkanı Yadigar GÖLALP İLHAN başta olmak üzere SGK Başkan Yardımcısı Dr Mustafa KURUCA ile SGK Genel Müdürü Cevdet CEYLAN' a müteşekkirim. Burada Müsteşar Fatih ACAR'ın günahı kaç okka çeker onu da Allah bilir.
Atasözü: Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.
twitter/resulkurt34 Yetimlerin feryadını Yadigar Başkan duydu | Vergi, Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Portalı

"daha önce malullüğü tespit edilen yetim çocuklardan yeni bir rapor istenmeyecek." ifadesinden kasıt kişinin önceen alınmış bir raporunun olması mı, yoksa SGK kayıtlarına geçmiş bir rapoeunun bulunması mı? Bu detay hakkında fikri olan var mı?

sgk da kayıtlı olan olan raporun fotokopısı verilecek . yenıden hastaneden rapor allınmayacak .

sgk kurumu emeklı olurken yada vergı ındırımı gıbı işler için çıkartmış olduğu raporlar gecerlı olucak .yetım aylığı bağlayacaz senın yenınden rapor çıkartman gerekır demıyecekler .

Üst Alt