Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekli olabilmemiz için hastaneye sevk..?

sebseb

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhabalar...

Eşim haziran 2009 da geçirdiği bir trafik kazası sonucu t12 seviyesinden omurilik felçli durumda. O zamandan beri gelişmeleri oldu, fizik tedaviye devam ediyoruz, hala daha gelişmeleri sürüyor...

Ön bilgiyi verdikten sonra asıl soruma gelirsem, malulen emeklilik işlemleri için erken mi? Biz erken olmadığını düşünüp başvurduk ... SGK dan yetkili bir hastaneye sevk için işlem başlatmak istedik, önce askerlik yaptığına dair belge istediler, belgeyi çıkarttık, daha sonra da -10 yıl ve 1800 işgünü koşulunu sağlıyor bu arada - hesaplama yönteminin değiştiğini , sakatlık derecesi bu durumuyla düşük çıkacağı için - ben gelişmeleri olduğunu söylemedim onlara -malulen emekli edilemeyeceği söylediler ,
sonra benim ısrarım sürünce şefleriyle görüştürdüler,şef de bana istirahat raporunu aldığım hastaneden "çalışamaz" raporuyla başvurursam, sevki yapabileceğini söyledi...
Biz de raporun süresinin dolmasını bekliyoruz ...

SGK dan sevksiz emeklilik için başvurulabilir mi? Yoksa onların yönlendirdiği gibi mi yapmalıyız?

Diğer bir seçeneğimiz emeklilik işlemini ertelemek, eşimin sgk ödemelerini yapmayacağız (biz bir işyerine kendimiz yapıyoruz ödemeleri orda çalıyor gibi gözüküyor eşim), sağlık için benim üzerimden emekli sandığına geçicek, bu durumda sonradan malulen emeklilik için başvurulabilir mi?

Umarım anlatabilmişimdir, biraz karışık oldu ama yardımcı olursanız sevinirim, çok teşekkürler herkese şimdiden...

Malulen emeklilik için (deftardarlığa gitmene gerek yok ) en az %60 rapor almanız lazım ssk hastanesinden, erken emeklilik içinde %40 rapor almalısınız(erken emeklilik için deftardarlıktan önce vergi indirimine başvuracaksınız, o sizi hastaneye sevkedecek.Tabi gün ve çalışma gününüzün şartlara uygun olması gerekir.

Eşiniz büyük ihtimal ile malulen emekli olur..
Malulen emeklilik için sgk ya müracaat edin kurum sizi yetkili hastaneye sevk eder ve tek hastalık rahatsızlıktan alacagınız %60 ve üzeri rapor ile emekli olursunuz..

Malulen emekli olabilmek için 10 yıl 1800 gün prim şartı vardır.. Bakıma muhtaclık söz konusu ise süre şartı aranmaz....

İlker Bey , sgk'ya müracaat ettim, sgkdakiler bize, herhangi bir devlet hastanesinden "çalışamaz" raporu getirmemiz şartıyla, malulen emeklilik için rapor almak üzere hastaneye sevk edebileceklerini söylediler.
Böyle bişey var mı? Eşim parapleji, 10 yıl ve 1800 gün şartını da sağlıyor.
Sgk'dan sevksiz gidilmez mi bu maluliyet raporunu almaya? Bir de bunlar neden benden extra bi rapor daha istiyorlar anlamadım..Dediklerine göre olay yeniymiş, iyileşebilirmiş... O yüzden istiyorlarmış raporu...Bu rutin bir işlem midir? Bizim durumumuzdaki herkesten istorlar mı bu "ön raporu" ?

Tam sacmalık yapmış memur sgk ya zaten malulen emeklilik için keyfi müracaat yapılır mı ya..
Siz o memuru geçin bi üste gidin şef müdür gibi ısrarcı olun Keyfimizden müracaat etmiyoruz ki...
Sizi sevk etsinler sevk işlemini yapmazlar ise ilgili birimlere şikayette bulunacagınızı belirtin..

Sormayın ilk görüştüğüm memur askerlik yaptığına dair belge istedi, neyse onu hallettik, başvuruya gittim, belgeleri alan memur da bu durumda biraz zor işiniz dedi, genelde paraplejiye vermiyolar emeklilik için gerekli oranı dedi.Ben de şefle görüştüm , benden bu "çalışmaz" raporunu da şef istedi zaten...O raporu getirin ondan sonra sevkedim dedi. Nedeni de eşim iyileşebilirmiş...Ben de belli periyodlarda tekrar rapor isteyebilirsiniz bu durumu kontrol etmek için dedim, sonra geveledi, ısrarla çalışamaz raporu istedi benden.

Halt etmiş size o cevabı verenler! Paraplejiye malulen emeklilik hakkı tanınmayacak da kime tanınacakmış! Maluliyet cetveli'ni okusun bakiim orada ne diyormuş!
Onlara deyin ki, "ben haklarımı ve mevzuatı sordum ve öğrendim. Beni malulen emeklilik için hastaneye sevk etmek zorundasınız. Bunun aksini söyleyen hiç bir düzenleme yok. Eğer hakkım olan sevk işlemini gerçekleştirmezseniz Başbakanlık BİMER'e ve Valiliğe hakkınızda şikayette bulunmak durumunda kalırım."
Eğer sevkinizi yapmazlarsa, BİMER'e yazıp şikayet edersiniz...

Bir kişinin malulen emekli olacak derecede malul olup olmadığını değerlendirme yetkisi oradaki memurların işi değil. Onların işi maluliyetin tespiti talebinde bulunan kişiyi usulüne uygun olarak hastaneye sevk etmektir. Bu kadar basit.
Hastaneye gidersiniz, sağlık kuruluna girersiniz, kurul maluliyet cetveli'ni açar önüne, durumunuza göre malul sayılıp sayılmamanız gerektiğini değerlendirir, tüm tanı ve teşhizleri rapora yazar ve raporu SGK sağlık kurulu'na gönderir. Bu arada sizin iyileşme olasılığınızı görürse, "1 yıl sonra kontrol muayenesine gelmelidir" diye şerh düşer...
Sonra raporu alan SGK sağlık kurulu durumu değerlendirir ve maluliyeti tescil edip prim gün sayısının da tamam olduğunu görünce, malulen emekliliği onaylar.
Emekli olduktan sonra kontrol muayenesi öngöülmüşse, size düşen, o tarihte kontrol muayenesi için o hastaneye gitmektir... Maluliyete neden olan sakatlık devam ediyorsa, bu tespit edilir ve emeklilik hali devam eder. Aksi halde emeklilik iptal edilir.
Olay bu kadar basit ve nettir. Aksini söyleyen -hadi edepsizliğinden demeyelim- işgüzarlığından söyler...

Sonuç olarak, o işgüzar memurlara gidin ve 5510 sayılı kanunun 25-27. maddeleri uyarınca malulen emeklilik başvurunuzun 2008/96 sayılı genelgenin malulen emeklilik işlemlerini düzenleyen "D. MALULLÜK SİGORTASI" maddesinin "2. Sevk İşlemleri ve Masrafların Karşılanması" alt maddesi gereğince gerçekleştirilmesini talep edin.

Rsimlerin yer aldığı albüm: ImageShack Album - 6 images

Oturanboğa başta olmak üzere yardımcı olan tüm arkadaşlar...İyi ki varsınız, çok ama çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
Bu istirahat raporumuz bitmeden gidip başvurucam sgk'ya, verdiğiniz kanun metinlerinin çıktılarıyla... Terbiyesiz işbilmez adamlar görsünler bakalım..
Tekrar tekrar teşekkürler...

Arkadaşlar bir düzeltme yapalım.Omurilik (prapleji) olan hastalarda gelişme,iyileşme süresi 2 yıldır.Sebseb'in anlattığına bakılırsa bu süre dolmamış daha.Bu süre dolduktan sonra kesin raporla emeklilik veya diğer işlemleri başlatabilir.Selamlar

Kesin rapor olmasa bile, 1 yıl sonraya kontrol muayenesi şerhi konarak malulen emeklilik işlemleri başlatılabilir... Bunun aksini söyleyen bir düzenleme mi var?

Bülent bey somut bir örnek veriyim.1 yıl sonraya kontrol şerhinin konulması demek tedavi sürecinin devam ettiği anlamına geliyor.Yani banada her 3 ayda bir kontrol şerhi koydular ama 2 yıl dolmadan ve kesin rapor alınmadan (yüzde olarak) herhengi bir işlem başlatmadılar.Ama bu süre zarfında maaşımı tam olarak aldım.Bu örnek memur için geçerli.Selam ve saygılarımla...........

Bu süre(omurilik hasarlılar) için geçerli.

Aksini söyleyen bir düzenleme olup olmadığını tespit edebilmek için , 4982 bilgi edinme yasasına istinaden bir mail hazırlıyorum sgk'ya gönderilmek üzere, en fazla 30 gün içinde geri dönüş yapmak zorundalar...
Bakalım ne diyecekler?

Merhabalar,

Bimere yazmıştım konuyla ilgili.. SGK'dan geri dönüş yaptılar ve " çalışamaz " raporunu istediler ...
Açıklamaları da şu:
" Bir kişinin malulen emekli işlemlerini başlatabilmemiz için o kişinin hasta olduğunu ve çalışamaz durumda olduğunu bilmeliyiz, bundan dolayı raporu istiyoruz... Rapor alınır ve işlemler başlatılır sonunda emekli olursunuz , iyilleşme ihtimali olan hastalarda maksimum 6 aylık periyotlarla en fazla 18 ay sonrasına tekrar kontrol raporları istenebilir..."​

Şimdi devlet hastanesinden "çalışamaz" raporunu alıp başlatıcaz işlemleri... Bakalım hayırlısı...

Olmaaz! :) Malulen emekliliğin başlaması için önden bir rapora gerek yok! Aksini söyleyen boş söyler. Ben malulen emekli oldum. Önceden rapor felan istenmedi; istenemez de zaten! Bir kişi malulen emekliliğe başvurur, kurum o kişinin malul sayılıp sayılamayacağını öğrenmek için hastaneye sevk eder, hastane raporu verir, sgk raporu değerlendirir...
Bu kadar net.

hastane sevki

Eşim T 12 omurilik yaralanması sonucu şu anda yürüyemiyor. Malulen emeklilik için başvurduk, Sgk'dan hastane sevki evrağı geldi.

Şimdi hastaneye gittiğimizde her bölüme mi giriyoruz heyette? Onlar mı yönlendiriyor?

Tavsiyeleriniz nelerdir? Yanlış bişey yapmayalım, tekrar tekrar hastaneye gitmek istemiyoruz.

teşekkürler.

Zaten orada sizi heyete girecek hekimlere yönlendiriyorlar heyet olduğu için beklemiyorsunuz yalnız heyet gününü öğrenin ve ona göre gidin heyet günü erken başlarsanız ve girişken olursanız bitirip heyete yetişirsiniz

Sağlık Kurulu birimine başvuruyorsunuz..
yanınızda vesikalık fotoğraf (en az 3 adet. fazla bulundurmanız sizin yararınıza..) bulunduruyorsunuz..
ne için almak istediğinizi bildiriyorsunuz
size liste hazırlanıyor
o listedeki poliklinikleri tek tek dolaşıyorsunuz
ertesi güne aksayıp aksamaması kurulun kaçta toplanacağına bağlı.(.kurulun toplanacağı saat hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ederim..)
çünkü tahlil vs.. yaparlarsa sonuçları genellikle öğleden sonraya kalabiliyor..

geçmiş olsun..

sebseb rapor alacağınızı söyleseniz bile gitmeniz gereken doktorları kayıtta siz açtırıyorsunuz.Beyin cerrahi yada Nöroşururji,Ortopedi,Dahiliye, Üroloji,Fizik tedavi kesinlikle olsun tek tek doktorlara muayene olacaksınız onlar tanıyı koyacaklar o gezdireceğiniz evrağa yazacaklar ve imzalayacaklar.(Sonda kullanıyorsa eşiniz o ve Büyük abdest kontolünün olup olmaması SGK nın doktorları için çok önemliymiş) Tüm muayeneler bitipte her doktor imzasını ve kaşesini attığıktan sonra o evrağı hastaneye teslim ediyosunuz onlar size Hastanenin heyet günü saat kaçta orda olmanız gerektiğini söylecekler.O gün gelipte oraya gittiğinizde heyet cidden sizi sadece görüyo ve tamam çıkabilirsiniz hatta gidebilirsinz diyo çünkü evrağı SGK ya onlar gönderecekler..

Tamam hastane olayını hallettik hatta raporu aldık bizim işimiz bitti demeyin(inşallah bitmiştir temennimiz o ama..)SGK raporunuzu ve evraklarınızı SGK'nın sağlık kuruluna yolluyor. (
SGK nın sağlık kurulunun doktorları, koskoca Ankara Numune hastanesinin verdiği %94 ağır özürlüdür raporuma rağmen %60 çalışma gücünü kaybetmediğine karar verilmiştir şeklinde döndü:) benim bilmediğim bişeyi biliyo olmalılar benim hakkımda..:rolleyes: Allah kolaylık versin..)

öncelikle merhabalar acil bi sorum olcaktı
bu konuyla ilgili malulen değil de özürlü olarak emeklilik için yani malulen değil özürlülük için (yüzde 40 lık oranla olan ) hastaneye sgk tarafından mı sevk ediliyoruz bu işlemi yapan sgk mı yardımcı olursanız minnettar kalırım

bulent bey vermiş oldugunuz ılgıden dolayı bır engellı olarak sızı tebrik ederim

merhaba sebseb banada sgk da hastane sevk kağıdı geldi nöroluji ftr genel cerahi oruloji bunları tek tek gezdim muayenemi oldum ve kurula girdim kurulda benim bulunduğum sgkya gönderdi ve inş emekli olurum bekliyurum sizlerin raporunda bu alanların yazması lazım

arkadaslar ben 2007 de kaza yaptım c6c7 parapleji 2005 bagkur girişim vardı. askerlik borclanmamı da yaparak 2010 subat ayında malulen emeklilik icin bagkura basvurdum. bagkur beni maluliyet tespiti icin hastaneye sevk etti. hastanede gerekli doktorları dolaştıktan sonra tabi bunlar bir günde bitmedi tahlil istemişlerdi tamamladık tan sonra heyete girdim evrak hastaneden bagkura gitti bagkur ankaraya gönderdi ankara ara karar verdi askerligimi nerde yaptıgım hakkında evrak istedi evragı yolladım tekrar ara karar verdi bir fakülte hastanesine yollladı beni fakülte hastanesinde gerekli doktorları gezdim ama benden istenen bir tahlil vardı ama o tahlil sadece ankarada varmış baya ugrastan sonra tabi bimerin cok faydası oldu bimere yazdım tabi şikayette bulundum ve meyvesini aldım ve tahlili yapmama gerek kalmadan malul olduguma karar verildi ve emekli oldum tabi bu anlattıklarım 1 senemi aldı tam olarak şimdiden allah kolaylık versin.

Üst Alt