Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen Emekli olacağım ama hangi statüde?

problemadam

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

SSK girişi 2008 öncesi 17 yıldır Obsesif Kompulsif Bozukluk hastasıyım. 2 kere ruh sinirde yattım çıktım ama süreleri çok kısa içerisi durulacak gibi değildi. ilki atipik psikoz ikincisi okb şizofreni şizo okb tanıları ile. ilk yatıp çıktığımdan önce veya yatıp çıktığımdan sonra %45 lik rapor verelim dediler rahat edersiniz askerede almazlar dediler bende asker polis memur olurum diye istemedim zaten bi şekilde olamadıkta şimdiki kadar kolay değildi olabilmek.

Geçenlerde yürürken nefes aldığım halde nefessiz kalmıştım acile gittim beyin damarlarım tıkalı diye nörolojide 5 gün yattım sonra mr temiz dediler çıkarttılar biz yanlış görmüş olabiliriz sende somataform bozukluğu olabilir dediler psikiyatriye yönlendirdiler. Başka nörologa gittim mr temiz bence beyin cerrahına git ama tavsiyem psikiyatrikliksin dediler. Kendi psikiyatrime anlattım oda bencu bu hastanenin nörologuna görün belki tıkanmıştır ilaçlar verilince açılmışta olabilir dedi.

Askerden muafım kilodan dolayı çünkü doktorlar senin doktorun biz değiliz bir şey diyemeyiz tedavi olduğun hastaneye gitseydin diyip sadece kilodan muaf ettiler. tedaviyede 9 aydır devam ediyorum.

ŞİMDİ SORULARIM

Engelli raporu alırsam psikiyatrik olduğu için iş vermeyebilirler zaten bu kadar senedir hastalığımı saklıyarak çalıştım ilaç içtiğim dönemlerdede içtiğimi sakladım yoksa iş vermiyolar şuanlık az biraz gün sayım kaldı muafiyete aslında çocukkenden beri çalışıyomda tabi sigortamız geç başladı.

ssk dan emekli olursam bağkur. bağkurdan emekli olursam ssk lı çalışabiliyom.

ssk dan mı bağkurdan mı emekli olmalıyım ?

sskdan emekli olursam bağkurlu olarak youtuber influencer esnaf kurye mağazalarda oyun ve app satışı yada e ticaret mağazası açabilirim yada kendi fiziksel iş yerimi.

bağkurdan emekli olursam sadece başkasının yanında ssk lı çalışabilirim yani iş ilanlarında hep emekli almıyoruz diolar birde ben malul emeklisiyim üstünede hem ağır engelli hemde psikiyatrik olmuş olucam yani sadece yazılım firmalarında çalışabiliyo olacam yazılım firmalarının bu şeyleri pek takmadığını düşünüyoum içimde kalmıştı 6 aylık bir bootcamp yada 2 yıllık üniyi dgs ile mühendisliğe tamamlyıp staj yaptığım yerde yazılımcı olarak kalabilir miyim genelde malul emeklisi olacağım için sadece staj sonrası kalabilirim diye düşünüyorum dışardam başvursam almayabilirler.

bağkur emeklisi ssklı çalıştığında maaşından sgdp kesintisi var fakat ssk emeklisi bağkurlu çalışırsa böyle bir kesinti yok.

yada mevcut 2 yıllık teknik yada dgs ile mühendislik tamamlayıp engelli kpss çalışıp mühendis kadrosundan memur olup maaşı kestirmek mi ? çünkü Türkiye de yapılacak en iyi iş memur olmak. benim 2 yıllık bölüm öyle bir pc bölümü ki engelli alımlarda yok adı pc diye geçmeyen pc bölümü yani düz memur olmaktan başka işe yaramıyo anca 4 e mühendis olarak tamamlarsan alım var.

yani milyon dolar kazansam zaten emekli maaşına tenezzül etmem hatta açtırır ödemeleri yapar engelli emeklisine çeviririm.

çok karasız kaldım ne yapmalıyım ?

eksik günleri isteğe bağlı 4a ssk devam ettirebiliyor muşum yani ben hasta olduğum için genelde 1 iş yerinde en fazla 3 ay çalışabildiğim için 30 gün içinde 5 gün çalışıp geri kalan 25 günü isteğe bağlı 4a devam ettirebiliyor muşum ssk dan devam ettirip mi emekli olayım bağkurdan mı ?

yani şuan maddi durumum çok kötü askerdende kilodan muaf olduk diye iş bulamıyoz düşün yani psikiyatriden muaf olanların durumunu tek çare malulen emekli olmak.

Mantıken ben çocukkenden beri çalışıyorum fakat sigortam hastalık başladıktan sonra yapılmaya başlandı. Yani Malulen emekli olabilir miyim ? hastalığım sigorta girişinden önce başlayıp başlamadığına mı bakıyolar yoksa maluliyet raporunun sigorta girişinden önce alınıp alınmadığına mı ?

Engelli raporları 6 ay geçerliymiş engelli raporu alıp mı malul olmama daha iyi yoksa maluliyet tespiti ile mi süreci başlatmalıyım ?

problemadam

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

doğum mart 1992
sigorta girişi nisan ay içinde 2008
primler nisan 2008 de başlayıp hep ssk olarak yattı 1740 gün
bu güne kadar hiç oran almadım başvurmadım

eksik günlerimi a4 ssk dan mı tamamlamalayım isteğe bağlı 60-90 gün kadar bağkurdan mı ? ayda 1 gün çalışıp işi bırakınca kalan 29 günü 4a ssk dan tamamlayabiliyor muşuz. bu şekild çok fazla gir çık yapmışlığım var

problemadam Siz Malulen Emekli olamazsınız-
Gerekçesi ; 5510 Sayılı Kanuna tabii iş yerine maluliyetini gerektiren hastalık ve arıza ile işe girdiğinden aynı Kanunun 53üncü maddesinin (B) fıkrası hükmünce maluliyet sigortası yardımlarından yararlanamazsınız.
( 5510 sayılı Kanunun geçici 10uncu maddesi gereği )

ama işe ilk girdiğimde sağlık raporu istenmedi ve o zaman malul olacak seviyede bir rahatsızlığım yoktu zaten doktorda %45 engelli raporu verelim demişti bizde kabul etmedik yani almış olsaydım bile %45 almış olacakatım sanırım o zaman kanunlarda engel oranı %45 di şimdi %40

problemadam Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği farklı kavramlar, Engelli raporu ile malulen emeklilik talebinde bulunamazsınız.
Maluliyet farklı engelli raporu farklı konu.
İlk Hastalık Başlangıç Tarihiniz nedir ?

problemadam

İlk kez sigortalı olmadan önce teşhis koyulmuş olabilir ve hatta %40-50 gibi bir oran da yazılmış olabilir, bu tek başına malulen emekliliğe mani değil. Eğer rahatsızlık zaman içerisinde ilerlemiş ve SGK Hastalık Listesi'ne göre "tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen" Ağır seviyesine yükselmişse, 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 primle malulen emekli olunabilir.

Askerlik borçlanması yaparak prim gün sayısı tamamlanabilir.

Not:En son statü ne ise malulen emeklilik de o statüde olur.

Yok eğer bu mümkün değilse, o zaman Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre %40 ve üzeri raporla vergi indirim hakkı elde edip aşağıdaki tabloya göre erken Yaşlılık emekliliği mümkündür

2008_oncesi.PNG

OturanBoğa Bilindiği üzere SGK ilk sigortalı olunmazdan önce var olan hastalıklarda orana bakmaksızın ret eder gerekçesini yukarıda yazdım ancak '' Sosyal güvenlik kurumunun kararları kurum açısından bağlayıcı diğer ilgililer yönünden bir bağlayıcılığı yoktur'' Ne var ki Okb hastalığı veya en önemlisi ise '' Atipik Psikoz Bir Akıl Hastalığıdır'' sürekli farklı tanılar verilmiş listelemiş vatandaş.
Kilo problemi ilaca bağlı olduğu kanaatindeyim.
Düzenlenen maluliyet raporlarında alınan anemnez içerisinde geçmişte var olan hastalıkların epikrizlerine yer veriliyor ve vatandaş ilk sigortalı olduğu tarihten önce rahatsızlığı olduğu ve bu hastalığına ait hastanede yattığı halihazırda kilo problemi nedeni de askerliğe elverişli olmadığı kayıtlı olduğu.
SGK Malulen emekli etmez ret eder, vatandaş ret kararına karşın dava ikame etmesi gerekiyor ancak ATK İlk sigortalı olmazdan önce var olan hastalıklarda EK-1 Hastalık listesine göre değerlendiriyor ve SGK İle birbirini teyit eden rapor düzenliyor, dava yolu ile de malulen emekli olamaz davası ret edilir.
Ancak En az %40 Engelli Raporu alarak prim gün sayısı ile yıl şartını da tamamlayarak engelli emeklisi olabilir.

ADALETE SİTEM

Aslında mevzuat çok net. Ama uygulamada aptallıklar olabiliyor.

MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
Sigortalının ağır düzeyde çalışma gücü kaybı tespiti

MADDE 5 – (1) Sigortalının çalışma gücünü ağır düzeyde kaybedip kaybetmediğinin tespitinde hastalık listesi esas alınır.
(2) Sigortalılık süresi içinde;
a) Hastalık listesinde [SGK Hastalık Listesi'nde] belirtilen hastalıkların meydana geldiği,
b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, hastalık listesinde belirtilen seviyelere yükseldiği [...] Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır.

ben 6 yaşında çalışmaya başladım tam zamanlı olarak 8 yaşında bunları ispatlarsam sigorta girişi 8 - 6 yaşına çektirip o zaman malul emeklisi olabilir miyim çünkü ispatlasam bile maksimum 7-8 yıl sigortalı çalışmış oluyorum ara arada sigortasız çalışmıştım 18 yaştan sonra yani illaki 2-3 yıl daha çalışmama gerekiyo engelli emeklilik için fakat şuanki doktorum seni mr ye göndermek için bile tanı koybilir yada ilaç verebilmek için bile normalde benim hastalığım okb fakat hastaneye yatırmak için atipik psikoz demiş olabilirler. bana ciğer açmak için bi ilaç vermişti bunu verebilmem için seni astım yazmak zorundayım demiş o zamanlar böyle durumlar çok oluyordu fakat oturan boğa sizin yaz<dığınızın tersini yazıyor ben şimdi kime inanmalıyım ?

problemadam

60 günlük prim eksik. Bunun için geçmişi ispat için koşturmaya gerek yok. Eğer Ağır tanısı alınabilirse, primler 1800'e tamamlanıp malulen emeklilik başvurusu yapmak en iyisi.

OturanBoğa Yönetmelik Eki : Halihazırda malul olup olmadığı noktasında toplanmaktadır çünkü yönetmelik konusu farklı.
Huzurda ki olgu ise - İlk sigortalı olunmazdan önce var olan hastalık noktasında toplanmaktadır.
Şöyle ki : Kurum sevki de Üniversite hastanesi Psikiyatri ABD tarafından alınan anemnez ve düzenlenecek maluliyet raporlarında, hastanın çocukluğunu yaşıtlarına göre geçirip geçirmediği, okul dönemi de dahil, geçmişte ateşli hastalık geçirip geçirmediği, halihazırda bulunan ilk hastalığı hangi tarihte başladığı hangi hastanelerde ne süre yattığı ve nasıl başladığı neler olduğuna dair ayrıntılı görüş ile devamında ne ilaçlar kullandığı nerede çalıştığı askerliğini yapıp yapmadığı geçmişe ait epikriz, istenmektedir.
Ayrıca Uygulanacak Alexander testi QI Testi Rorschach testi de istemektedir.
Psikiyatri hastalarında anemnez çok önemli sadece yönetmelik yetmiyor.
( Hastalığın ilk sigortalı olmazdan önce maluliyete delalet edecek düzeyde olduğu kanaatindeyim, bu sonuca nereden ulaştım askerliğe elverişli değil )

adalete sitem askerliğe elverişli değildir raporu 2021 sonlarında verildi kod kısmına okb tedavisi devam ediyor kilodan uygun değildir yazıldı. tedaviye de son muayeneden 3 ay önc başlamıştım amacım sadec engelli raporu alıp masa başı işleri garantilemek için çünkü bu güne kadar hep ağır ve tehlikeli işlerde gece vardiyaları dahil 12 saat ve üzeri beden işçiliği yaptım çünkü bu yerlerde başka bir iş bulman zor bu forumlardanda şunu gördüm kanunlarda engelliye iş verilmesi zorunlu olduğu halde psikiyatriden engelli olana bir bahane bulup iş vermiyorlar ve mecburen malulen emekli olmak zorundayım çünkü 17 yıldır okb var yani 18-20 li yaşlarımda ilk askerlik muayenesinde hastaneden ya 1 yada 2 kere yatıp çıkıp gitmiştim o zaman askere almışlardı ilaçta kullanıyordum ben doktora okb var bende dedim kağıdın arkasına komanda olmaz asker olur yazdı demeseydim onuda yazmıyacaktı yani her türlü askere aldılar ben apar topar açıkta üni yazarak tecillettim 2010-2012 yıllarıydı

problemadam 60 prim gününü daha tamamlayın 10 yıl sigortalılık süresi tamam 1800 prim gün sayısını da tamamlayın, sonra bağlı bulunduğunuz yer SGK Müdürlüğüne gidin malulen emeklilik talebinde bulunun size verilecek formu doldurun, sevk edileceğiniz Üniversite Hastanesi sağlık kuruluna size verilen sevk evrağı ile gidin ve orada sizden istenecek bazı evrakların listesinin yazılı olduğu bir kağıt verecekler ve sağlık kurulu için randevu günü verecekler, randevu gününde tekrar gidin hekimleri dolaşın en son psikiyatriye gidin. Akabinde evrağınızı sağlık kuruluna teslim edin size tekrar heyet için gün verecekler ve verilen günde orada olun heyet sonrası size evrak veya rapor vermeyecekler, Üniversite idaresi raporunu hazırlayıp SGK'ya kendisi gönderecek ve SGK Bölge Sağlık Kuruluna raporla birlikte SGK özlük dosyanı yollayacak ve Bölge Sağlık Kurulu emekli olur yazısı verir ise emekli olursun, yok vermez ise bu defa Yüksek Sağlık Kuruluna İtiraz etme hakkın var.
Malulen emeklilik Tahsis talebi ve hastaneye sevk sonrası yapılan işlemleri ( E-devlet üzerinden DYS Evrak Takip sisteminden Aşama Aşama takip edebilirsin ) Sağlıcakla Kalınız.

peki bu eksik günleri ssk dan mı isteğe bağlı tamamlayacağım bağkurdan mı ? ay içinde 1 gün dahi çalışıldığında kalan 29 günü ssk dan tamamlayabiliyormuşuz. normals ssk lı işlerde 90 gün çalışıp 100 gün daha gss li olunabiliyor. isteğe bağlı ssk ve bağkurda 90 gün ödeyip kestirip sonrada 100 gün evrak süreçleri devam ederken gss li olabilir miyim ? şuan zaten üni hastanesinde tedavim devam ediyor aynı üni hastanesine yollayacaklar hastaneden engelli raporu alıp 6 ay içinde maluliyete başvurmak mı daha karlı hiç engelli raporu almadan direkt maluliyete başvurmak mı mantıklı ? eğer malullük raporu verilmeyip engelli yapılırsa iptal ettirebiliyor muyum ? çünkü psikiyatrik hastalar engelli olsa bile iş verilmiyor ya 0 engel yada maluliyet lazım ? eksik günleri tamamladıktan sonra mı maluliyete başvuracağım yoksa isteğe bağlı ssk yada bağkur öderkende başvurabilir miyim ?

problemadam İstediğin yerden 60 gün primini tamamla, %100 Engelli raporu dahi olsa Malulen Emekliliğe baş vuramazsın, Engelli raporu ayrı Maluliyet raporu ayrı, yani ikisi de ayrı raporlar.
Malulen Emeklilik talebi için SGK'ya müracaat etmek ve SGK Tarafından sevk ile Üniversite hastanesinden Maluliyet raporu almak.
Söylediğim gibi Engelli raporu ile Malulen emekliliğe - Maluliyet raporu ile Engelli emekliliğine başvuramazsın.
Yukarıda yazdığım işlemleri takip edin. Geçmiş olsun

şimdi ben ssk yada bağkurdan isteğe bağlı emekli olduğumda esti tip ehliyetim var oda iptal olur mu? ssk dan emekli olduğumda bağkurlu olarak kanunen çalışabiliyorum esnaf kurye olursam ehliyetide iptal etmediklerini varsayalım illaki yeni ehliyet için muayeneye gireceğim muayenede ehliyet raporu verdiler diye malüllüğü iptal edebilirler mi ? yada süreli malüllük verdiler diyelim kanunlara göre ssk malül emekli bağkurlu çalışabiliyor 2 yıl sonra yenileme döneminde e sen zaten çalışabiliyon malüllük veremeyiz derler mi ?

Üst Alt