Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekli olan kişi vefat ettiğinde eşi ve çocukları hangi haklardan yararlanır?

İbrahimt5

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
0
1800 gün primle malülen emekli vefatında sonra eşi ve çocukları için sgk imkanları devam eder mi .

Geride kalan hak sahibi dul ve yetimler
1- Ölüm aylığı alır
2- Sağlık güvenceli olur

5434 sayılı kanuna göre 1800 günle emekli olanların maaşları dul ve yetimlere intikal etmez.Son satırda açıkça yazıyor.Bu konuda başka bir kanun maddesi varsa bilmiyorum.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU
Kanun Numarası : 5434

Adi Malullük Aylığı
Madde 53 � Adi malullük aylığı, fiili hizmet müddetleri en az 10 yılı tamamlamış bulunan iştirakçilerin fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamına göre ve malullük dolayısiyle vazifeden ayrıldıkları tarihteki keseneğe esas aylık veya ücretleri ve 15 inci maddenin (g) fıkrasında yazılı olanların tam aylık veya ücretleri tutarları üzerinden aşağıda gösterilen nispetlerde bağlanır
Fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamındaki ay kesirleri tam ay sayılır. Yıl kesirlerinin her ayı için adi malullük aylığı bağlanmasında esas tutulan vazife aylık veya ücreti tutarlarının % 1 inin 12 de biri adi malullük aylığına ayrıca eklenir.
Bağlanan aylıkların elli kuruştan aşağı kesirleri elli kuruşa elli kuruş ve daha fazla kesirleri liraya çıkarılır.
(Ek fıkralar: 22/6/1956 - 6741/1 md.)
Asgari beş sene emekliliğe esas bir hizmette bulunmak şartiyle tedavisi gayrimümkün bir maluliyete duçar olup herhangi bir şekilde kazanç ve başkasının yardımı olmaksızın idamei hayat imkanı kalmayan adi malullere; Mezkür kanunun 48 inci maddesinde yazılı hususlar nazarı dikkate alınmak suretiyle 15 sene fiili hizmeti bulunan maluller gibi maaş tahsis olunur.
Ancak, bu maaşlar dul ve yetimlere intikal etmez.

5434 sayılı yasa memurları kapsar. SSK'lı çalışanlar için 506 ve 5510 sayılı yasalar geçerlidir.

1800 gün prpim yatırıp vefat eden kişinin geride kalan dul ve yetimlerine ölüm aylığı bağlanır: 5510/32

bağkur içinde 506 ve 5510 sayılı yasalar geçerlidir. zannedersem.

Bağkur a var, emekli sandığına yok demek ha! Bir de emekli sandığı avantajlı derler.Evlenirsek falan hesabımızı ona göre yapalım.

Eyvallah...

Hem bilgi edinmeye hem de dilekçe ile sordum ve 5510 sayılı kanunun geçici 4 üncü maddesi gereğince vefatım halinde dul ve yetimlerime aylık bağlanabileceği söylendi. Malulen emekli memur arkadaşlara duyurulur...

neye yanlış bilgi vermişim bu konuyu bizzat sgk müdürlüğüne sordum1800 günden emekli olununca emekli olan kişi vefat edince eşine ve çocuklarına aylık kalmaz dedi müdürlük 3600 gün olursa kalacağını söyledi benim verdiğim blgide yanlışlık yok ozaman yanlışlık ankara sgk müdürlüğünde

Yok, yanlış bilgi. Bu konudaki madde çok nettir:
5510/32:
En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş [...] durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde Ölüm Aylığı bağlanır.

yetim maaşı alabilirmiyim?

babam malülen emekliydi evimizin geçiöini aldığı malül maaş ile sağlıyordu geçen hafta malesef babamı kaybettik benim yaşım 35 çalışmıyorum ve şu an çok zor durumdayız ailece, bu durumda babamın maaşından bana yetim aylığı bağlanırmı bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Hizmet süresi 15 yıl O ay kıdem yılı 7 aylık oranı 1/1 adi malül olarak emekli sandıgından emekli oldum ölümüm halinde eşim dul aylıgı alamayacakmı.?

aşkırevan, eğer maluliyet derecesinde rahatsızlığınız yoksa, babanızdan Yetim aylığı alamazsınız.

Necmeddin, neden bağlanmasın ki? Bağlanır tabii ki.

hizmet 7 yıl 4 ay onun için sordum adi malül oldugu için 15 yıl üzerinden maaş baglandı.

2005 te harp okuluna girdim. 4 sene harp okulu okudum. Harp okulu bitince sonra 2009 göreve başladım 4 yıl 11 ay subaylık hizmetim var adi malul olarak emekli oldum. Ölürsem emekli maaşım eşime kalır mı?

Son düzenleme:
Emekli sandığı adi malül emekliyim. Çocuğum yok. Eşim çalışmıyor. SGK dan emekli olma durumu yok. Maaşım vefatım halinde ne kadarı eşime kalır.

Üst Alt