Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekli olanlar 2014 EKPSS sınavına başvuru yapabilir mi?

onlwolf

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar benim birkaç sorum olacak sigorta başlangıcım 01/01/1999 BEN 2011 OCAKTA 1800gün +270gün askerlik borçlanması ile tarım bagkurundan malülen emekli /ldum suanki maasım 450tl. aralık2014de salık raporumun yenilenmesi vede salık kurulu heyetine yeniden girmem gerekiyor bende busınavı kacırmak istemiyorum .hem maddi acıdan hemde bellibir ugraş , zaman gecirmek icin .

1- 2014 EKPSS ye başvuru yapabilirmiyim /rapor tarihim 2010da yüzde80 / LİSE MEZUNUYUM

2- emekli maaşım kesilirmi... kesilse bile başvuru tarihindenmi, sınav tarihindenmi, veya herhangibir yere atandıgım tarihtenmi tarihbazalınır

3- 2014 aralıkta yenilecek olan saglık raporum ankara heyetten onaylanmassa, emekli aylıgım kesilirse , BU EMEKLİLİK süresi benim sigorta pirim gün sayısına eklenecekmi

4- daha cok sorumvar ama öncelik bunların YARINIMI şimdiden görmek ona göre adım atmak istiyorum YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

2tane raporum 1,si hacettepenin... 2,si akü nün.. ikisindede arac kulana bilir veya diger işitme cihazı ., tekerlekli sandanye ,, BUNLARIN HİÇBİRİSİ DEGERLENDİRİLMEMİŞ.... istihdam yazısı onayı gecmiyor.... sadece yüzde80 agır özürlü ..ömürboyu yazısıvar .......BURAPORLARI KABUL EDERLERMİ yoksa yenilenmesi gereklimi ......YENİLENMESİ GEREKLİ İSE şimdiden başvuru yapmalıyım ..rapor elime gecene kadar başvuru tarihine kadar ancak elime gecer dimi

Raporunuzu kabul ederler merak etmeyin..

bu biraz atanırsanız, atanacağınız kurumla alakalı... çalışabilir kısmında değerlendirilmedi yazıyorsa, ve bu çalışamaz anlamınada gelmediği için, kurumların insiyatifinde... ve sizin bileceğiniz birşey, yani ya şimdi alıp garantiye alacaksınız yada atandığınızda sizden yeni rapor isterlerse o zaman alacaksınız diye biliyorum ben, tabi bu konuda deneyimleri olan arkadaşlar aktarırlar yaşadıkları süreçleri... afyondan bir hastaneden alacaksanız geçer bence elinize, çünkü aylar sonrasına tarih atacaklarını sanmıyorum...

malülen emekli iken , EKPSSye başvuran, giren arkadaşlar sizlerin deneyimlerini bekliyorum.. atanmış veya atanamamış farketmez sadece neler yaşadıgı deneyimleri paylaşırsanız sevinirim KOMŞUKIZI KELEBEK tşkler.

biri özelden sormuş neden malülen emekli olanlar memur olabiliyor da diğerleri olmıyor diye !
malülen emekliliğini esası şudur bir meslekte kalifiye olmuş biri artık o işi yapamayacak duruma geldiği için
ve yaşının ilerlemesi nedeniyle başka bir kalifiye meslek sahibi olması güç olduğu esasıyla emeklilik hakkı kazanır
bu açıdan kişinin direk memuriyet yapacak nitelikte durumu varise memur olarak atanabilinir

ama diğer taraftan ise malülen emekli değilde engelli (normal emekliliğe göre erken emekli olanlar) ise
kendi istek ve rızalarıyla kanunun verdiği emeklilik hakkında yararlanmış sayılır bu açıdan memur olamazlar

yani arasındaki fark biri işini yapamayacak seviyede engelli olup emekliliği seçmek zorunda kalıyor
diğeri ise 15 yıl çalıştım gibisinden emekli olayım diye kendi istediği ile emeklilik hakkını başlatıyor

bu arada engelli erken emekliliği ile malülen emeklilik bir birinden farklı 2 şeydir. bunun altını çizmekte yarar var.

şimdi malülen mi yoksa engelli erken emekliliğinde mi emekliyim diyenler olur ise kısa ve öz bir şekilde şu ifade en iyi ifade olacaktır

toplamda prim gün sayısı 15 yıldan az çalışma ile emekli olanlar malülen emekli statüsünden yararlanmış engellilerdir dersek

malülen emekli olanı diğer engelli erken emekliliğinden çok kolaylıkla anlaşılır. :)

Bilgilendirme için tşk'ler gerçekten açıklayıcı olmuş. yoksa işin içinden çıkılmıyor.

çeşmeprensi;

yanlız söyle bir durum var malülen emeklilik dışında kalanlar hiç bir şekilde atamaları onaylanmıyor
bu açıdan atanamayacağını bilip veya bilmeden tercih yapanlar yüzünden her tercih 1 engellinin memur olmasına
yani düzenli bir işte çalışıp aile kurmasına engeldir.

bu işin ayrıca büyük bir günahı olduğunu düşünüyorum
ama cami ne kadar büyük olursa olsun imam bildiğini okur misali :(

sistemde bir açık var ! :( ve bu şekilde malülen emekli olamayanlar bile memur olabiliyor !

Engelli Memur İstihdamına İliskingörüşler

kısmını inceleme fırsatım oldu ve sonuç olarak

malülen emekli olmayan engelli erken emekliliğine tabi olanlar bile

ilgili kurumlara yazacakları dilekçede engelli erken emeklilik durumunu

bir birine çok benzeyen malülen emeklilik olarak adlandırarak ilgili yönetmelikteki

malülen emeklilere verilen haktan yararlanmak istediklerini ifade ettikleri

ve ilgili kurumun başvuru dilekçesini bilgi edinme formatında

bilgilendirme amaçlı kurum görüşü olarak kişiye resmi cevap yazdığı anlamı ortaya çıkmatadır

yani bu şekilde su istimallerin oluşması olasıdı gibi ! :(

[bilgi edinmeden genel resmi cevap] Emekli olanların EKPSS ile atanması hakkında

Talep Durumu: OLUMLU CEVAP VERİLDİ
Talep: bilgi edinme talebidir

2014 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) Kılavuzunda yazan bilgilere
( http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2014/EKPSS/2014EKPSSKILAVUZ24022014.pdf )

TERCİH VE ATAMA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER kısmında yer alan bilgiye göre
“,, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi hükmüne göre herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar,,” diye bir ifade kullanıldığı görülmektedir

bu açıdan bilgi edinmeye sorulmak istenilen soru

yukarıdaki ilgili maddede anlatılmak istenilen
eski adıyla SSK olan, yeni adıyla 4/a statüsünde emeklilik hakkını başlatanlar,
veya eski adıyla bağ-kur olan, yeni adıyla 4/b statüsünde emeklilik hakkını başlatanlar,
yada eski adıyla emekli sandığı olan, yeni adıyla 4/c statüsünde emeklilik hakkını başlatanlar,
EKPSSınavı veya EKPSS/kurasına başvuruda bulunurlarsa
memuriyete atanmaya hak kazanıp kazanamayacakları bilgi edinme kapsamında sorulmaktadır.

saygılarımla

--------------------------------------------------------------

Talebin Cevapı
İlgi: 28.02.2014 tarihli bilgi edinme talebiniz. İlgi talebiniz incelenmiştir. Bilindiği üzere, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında; “Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.” hükümleri yer almaktadır. Başkanlığımızca 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yer alan “…herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar…” cümlesindeki “emeklilik aylığı alanlar” ifadesinden kimlerin anlaşılması gerektiği hususunda hasıl olan tereddüt’ün giderilmesi hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından görüş talebinde bulunulmuş, adı geçen Başkanlıkça verilen görüş de; “…5434 sayılı Kanunda bu kanun ile tanınan haklar mülga 13 üncü madde ile; emekli aylığı, adi malullük aylığı, vazife malullüğü aylığı ve dul ve yetim aylığı olmak üzere ayrı ayrı maddelerde düzenlenmiş, ayrıca 5510 sayılı Kanunda da “Uzun Vadeli Sigorta Hükümleri” başlığı altında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları yine ayrı sigorta kolları başlıkları altında düzenlenmiştir. Gerek 5434 gerekse 5510 sayılı kanunda anılan sigorta kolları ile sağlanan haklar ve yararlanma şartları birbirinden farklı olarak belirlenmiştir. Bu itibarla herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alan emekliler; fonlara, belediyelere, il özel idarelerine, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelere, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerine ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarına ait kadrolara atanabilmekte, sayılanlar dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamamaktadır. Bilgilerinizi rica ederim. Devlet Personel Başkanlığı Bilgi Edinme Birimi

Bu kadar tetaylı yazılınca ne okuduğundanda anlamıyorsun.. Ben vergi indiriminden emekli biriyim ve ekpss ye baş vyrdum. Oldukı sınavı kazandım ve atandım emekli maaş alıpta memurluğuma devam edebilecekmiyim ?? Yoksa birinden fedakarlıkmı yapacağım ??? Saygılarımla ..

engelli hakları için;

bu yazdıklarınızdan emin misiniz... ben vergı ındırımınden emeklıyım ama süreli emeklilik şayet değişmedi ise.. şimdi ben sınavda başarılı olsam atanamayacakmıyım ?? teşekkürler...

2009 yılında % 80 sureklı özür raporu 1800 gun ıle ssk dan emeklıyım . bende bu sınava gırıp atanma hakkı kazanırsam atanma gerceklesır mı

çarşı karıştı hemşerim....

aysun sana katılıyorum hiç bir şey anlamadım yazıdan. aynı endişeyi taşıyorum. ders motivasyonum kalmadı. rahatlatacak bir cevap için araştırmaya devam etmek zorundayım.

TalebinCevapı
İlgi: 28.02.2014 tarihli bilgi edinme talebiniz. İlgi talebiniz incelenmiştir. Bilindiği üzere, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında; “Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar.
Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin P'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.” hükümleri yer almaktadır. Başkanlığımızca 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yer alan “…herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar…” cümlesindeki “emeklilik aylığı alanlar” ifadesinden kimlerin anlaşılması gerektiği hususunda hasıl olan tereddüt’ün giderilmesi hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından görüş talebinde bulunulmuş, adı geçen Başkanlıkça verilen görüş de; “…5434 sayılı Kanunda bu kanun ile tanınan haklar mülga 13 üncü madde ile; emekli aylığı, adi malullük aylığı, vazife malullüğü aylığı ve dul ve yetim aylığı olmak üzere ayrı ayrı maddelerde düzenlenmiş, ayrıca 5510 sayılı Kanunda da “Uzun Vadeli Sigorta Hükümleri” başlığı altında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları yine ayrı sigorta kolları başlıkları altında düzenlenmiştir. Gerek 5434 gerekse5510 sayılı kanunda anılan sigorta kolları ile sağlanan haklar ve yararlanma şartları birbirinden farklı olarak belirlenmiştir. Bu itibarla herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alan emekliler; fonlara, belediyelere, il özel idarelerine, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelere, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerine ve sermayesinin P'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarına ait kadrolara atanabilmekte, sayılanlar dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamamaktadır. Bilgilerinizi rica ederim. Devlet Personel Başkanlığı Bilgi Edinme Birimi

bu cevaptan her sonuç sıkıyor da bizim sorumuza cevap çıkıyor mu çıkmıyor mu anladıysam arap olayım.

evet arkadaşım tamam bazı kurumları seçiyoruz bazılarını seçemiyoruz anlamına gelen bir yazı bu. fakat bize yani malulen emekli olanlara en büyük destek sanırım kadrolar açıklandığında hangi kadroları seçip hangilerini seçmeyeceğimizi konusunda destek olacak. çünkü diğer kadroları seçer ve atanma olursa bu atanma gerçekleşmeyip diğer bir engelli arkadaşımızın da o kadroya atanabilmesini de engellemiş olacağız: bizim de emeklerimiz boşa gidecek. bu hususta hassasiyet bekliyorum.

sayın forum editörünün dikkatin bu konu çok önemli bir konudur çünkü
bir çok emekli engelli tekrar ekpss ye girmiş bulunmaktadır ve
yapacakları her yanlış tercih atama sonrası o kadrolara atama görüneceği için
dahası atama süreci sonucu atamaları onaylanmayacağı için bu durum
1. olarak emekli engellilerin atanmaması
2. olarak bu kadroların durum güncelleme bilgisinin bir sonraki yıl yapılacak olması
3. olarak bu boşta kalan kadrolara 1 yıl boyuna engelli atanamayacağı anlamları ortaya çıkmaktadır
bu açıdan bu konuda herkesin bilgilenmesi gerekmektedir

örneğin 1000 emekli engelli yanlış kadro tercihinde bulunur ise
bu sadece 1000 emekli engellinin atanmayacağı anlamına gelmez bunun yanında
o kadroya atanması olası 1000 emekli olmamış engellinin önünü kesecek bir uygulama olacaktır
bu konuda lütfen tüm engellileri uyarımanız son derece önemlidir !

aksi halde bu ince mevzuat konusunda çok fazla engelli mağdur olacak vede olmaya devam edecektir !

saygılarımla

Emekli engelliler EKPSS' de hangi kadroları tercih edebilir? - Memurlar.Net - Forum

Üst Alt