Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekli olduktan sonra kontrol muayenesi ile emeklilik iptal edilebilir mi?

hakbilirr

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
malul emekli olduktan sonra ilerleyen yıllarda emekliiliğin iptali sözkonusu oluyormu.

Malülen emeklilikte her zaman kontrola tabi tutulabilirsiniz.

Organ nakilleri gibi durumlarda SGK, emekli olduktan sonra organ nakli olan kişileri kontrol muayenesine çağırmayın, mealinde bir tutum takınıyor. Bu konudaki yazı:

• SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
    Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı (Devredilen)
    Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Tedavi Hizmetleri ve Maluliyet Daire Başkanlığı

Sayı: B.13.2.SSK.5.02.06.00/XV- 59 -38276 28.06.2006
    Konu : Hemodiyaliz Hastaları ANKARA

GENEL YAZI

Bilindiği üzere, bugüne kadar kronik böbrek yetmezliği nedeni ile malulen emeklilik başvurusu olumlu sonuçlanan sigortalılara kontrol muayenesi konulmakta olup, kişinin organ nakli olması ve böbrek fonksiyonlarının normal sınırlar içerisinde olduğunun tespit edilmesi durumunda malulen emekliliği sona erdirilmekte idi.

Kronik böbrek yetmezlikli hastaların mağduriyetlerinin önlenebilmesi ve Kurum prestijinin olumsuz yönde etkilenmemesi açısından kronik böbrek yetmezliği nedeniyle çalışma gücünün 2/3 ünü kaybettiği belirlenen kişilere kontrol muayenesi konulmamasının uygun olacağının düşünüldüğü belirtilerek, konu Yönetim Kurulumuza arz edilmiş ve 25.05.2006 günlü, XV/264 sayılı Karar ile;

“Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle çalışma gücünün 2/3 ünü kaybettiği belirlenen kişilere kontrol muayenesi konulmaması” kararı alınmıştır.”

Yönetim Kurulu Kararına istinaden; daha önce kontrol muayenesi konulmuş olup, muayene işlemleri için gerek kendi başvurusunu yapan gerekse Kurumumuzca yazı ile uyarılan sigortalıların işlemlerinin iptal edilmesi ile bundan böyle kontrol muayenesi ile ilgili yazılı uyarı yapılmaması uygun görülmektedir.

Bilginizi ve gereğini rica ederiz.

Dr. Sami TÜRKOĞLU Dr. Özkan DALBAY
    Sağlık İşleri Genel Müdür V. Sigorta İşleri Genel Müdür V.
    Kurum Başkanı V.

Bu "Genel Yazı" kronik böbrek yetmezliği nedeniyle malülen emekliye sevk edilenlerin kurum kontroluna çağrılmaması yönün de alışmış bir kararı kapsıyor.
hakbilirr'in durumunu bilmediğimizden yargıda bulunmak doğru olmadığı gibi, artık kontrol istenmeyeceği yönünde bir karar alınmaştır. Yani bu genel yazı, hastalığa özel bir kararı kapsamaktadır.

Evet evet, ben de ek bilgi olması açısından aktardım...

Yukarıdaki yazıyı okuyunca bende kendi durumumu anlatmak gereğini hissettim.

Bende BAGKURdan malul emekliydim fakat ogran nakli olunca emekliliğim iptal oldu ve 6 yıl daha borçlandım yani 6 yıl sonra emekli olursunuz denildi. Şuanda organ nakli oluğum için devletimizin yeni yasası gereği organ nakli(bobrek) olanların malul oranı %40 olarak kabul edilmiş her kim nakilli ise malul oranı %40 ama emeklilik için %60 istenildiği için bizler emekli olamıyoruz ben Nakliyeciyim fakat kendi işimi yapamıyorum nakil olsamda işim ağır çalışma şartları musait değil dolayısıyla bende şöför tuttum onun maaşını sigortasını ve kendi bağkurumu ödüyorum.

METİN KARA - KUTAHYA

merhabalar bende mağdurlardanım benimde böbrek nakli olmamdan dolayı iptal edildi şu anda mahkemedeyiz kazanılmış emsalde var bakalım hayırlısı. ama ssk lı hasdalarda böyle biruygulama söz konusu değil onların malulen emeklilikleri iptal olmuyor resmen bağkurlu hasdalar cezalandırılıyor bakalnlığın bu durumu bir an önçe düzeltmesi gerek yoksa kimse böbrek nakli olmayaçak. hakan cengiz

Üst Alt