Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekli oldum ama elimde rapor yok. Rapor için ne yapmalıyım?

Sado55

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
herkese iyi akşamlar.

malülen emekliyim ama elimde sağlık kurulu raporum yok.
sgk ya malülen emeklilik için ilk başvurduğumda beni ankara atatürk hastanesine sevk etti raporu ve sonucu bana vermediler.
sgk beni ikinci hastane olarak cebece tıp fakültesi hastanesine gönderdi. oradaki rapor oranı %55 idi ona bakabildim ama raporu bana vermediler.

şimdi engelli haklarından yararlanmak istiyorum ama elimde bir raporum yok. sgk ya gittim oradada oran belirten bir rapor olmadığını söylüyorlar. durum bildirir raporu varmış

tekrar hastaneyemi başvurmam gerekir yani yeniden rapor mu almam gerekiyor.
bu arada yeni emekli oldum. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

cebabınız için teşekkür ederim.
yanlız daha 2 ay önce malülen emekli olmak için iki hastanede heyet girdim şimdi engelli raporu almak için tekrr mı heyete girmem gerekiyor.

Arkadaşım en son rapor aldığınız hastaneye gidin, onaylı bir suretini isteyin. Hastanede raporunuzun örneği vardır. Yeniden heyete girmenize gerek yok. Sekreterlikten halledebilirsiniz.

@Sado55
malulen emeklilikte sgk sevk ettiğinde diyelim engelli raporu olmuyor durum bildirir raporları hastane düzenliyor sgk nın sağlık kurulu bakıp karar veriyorlar sizin engelli haklarından faydalanabilmek için bir devlet hastanesinden engellilik orannı için başvurmanız gerekiyor aslında engeliniz nedir daha açık yazsa idiniz daha açık cevap verirdim ötv için ise fiziksel bir engelinizin olması gerekir ve diğer şartları gerekir

fiziksel bir rahatsızlığım yok. kalp yetmezliği var ve kalp pili var bende. hastaneden iki defa istedim vermediler raporu. iki hastanede muayene oldum ilk hastanenin raporunu hiç görmedim ikinci hastanenin raporu :%55 idi ama onuda vermiyolar. teşekkürler

Rapor örneğinizin verilmesi lazım.

SABİM Alo 184'ü arayıp raporunuzu alamadığınızı söyleyin. Size yol göstereceklerdir.

malülen emekli olup işyeri olan varmı

1800 günden malülen emekli oldum. iş yeri açmak istiyorum. böyle bir imkanım varmı. kosgeb destekli iş yeri açmak istiyorum bilgisi olan varsa yazarsa sevirim. iyi akşamlar.

Malülen emekli olduysanız yasal olarak çalışamazsınız. Emekliliğiniz iptal edilir.

:)
İşyeri açınca çalışmış olmuyor musunuz? :)

hayır metepe abi ne alakası var sigortalı eleman çalışacak. ben iş veren olmak istiyorum:D patron olcam :D şimdi araştırıyorum da sigortalı işçi olarak çalışılmıyor ama iş yeri açıp maaşın %15 i destek primi olarak kesilip işyeri açma imkanı oluyor diye bi kaç yazı gördüm.

Bağkurlu olarak (yani 4b) işyeri açarsanız malulen emekli maaşınız kesilmez. Sadece sosyal güvenlik destek primi yatırırsınız her ay sigorta müdürlüğüne.
Mesela: Malulen emekliyim. Kendi adıma şirket açabilir miyim?

Malulen emekli biri ancak çalışan statüsünde sigortalı olursa maaşı kesilir.

http://www.engelliler.biz/forum/cal...-adima-sirket-acabilir-miyim-2.html#post85951

Şirket kurabilir veya hissedarı olabilirsiniz. :)

Bu farklı bir soru.

Bence patron falan da olmayın. Çünkü bu da "çalışma" olarak sayılabilir. Şirket sahibi olursunuz, bir müdür atarsınız, çalışanlar çalışır.

Şurayı da bir okuyun: http://www.osmanozbolat.com/09/01/2014/malulen-emekli-olanlar-tekrar-calisabilir-mi/

Ben olsam öyle ssk müdürlüğüne falan güvenmem. Bir işgüzar müfettiş çıkar hakkınızda soruşturma açar, itirazdı, davaydı uğraşır durursunuz.

Şuan yürürlükte olan Kanuna göre “malullük aylığı almakta iken ülkemizde veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aydan itibaren kesilir.” Bu kişiler çalıştıkları işten ayrılınca da tekrar sevke tabi tutulurlar ve malullüklerinin devam ettiği anlaşıldığında aylıkları tekrardan bağlanır.
Ancak malullük aylıklarının kesilmesi hangi statüden emekli olunduğuna (4/a, 4/b, 4/c) ve emekli olunan tarihe göre de değişiklik arz etmektedir.
4/a’lı (eski SSK) kapsamında malulen emekli olan kişilerin yine 4/a, yani işçi olarak çalışmaya başlamaları halinde emekli aylıkları kesilmektedir. Bu kişilerin malulen emekli olduktan sonra işveren olmaları (4/b kapsamında çalışmaları) ve 4/c kapsamında görev yapmaları durumunda ise farklı durumlar oluşmaktadır.
Eski SSK kapsamında malulen emekli olan kişiler;
4/a’lı olarak işçi statüsünde çalışmaya başlarlarsa aylıkları kesilir,
4/b’li (işveren) olarak çalışmaya başlarlarsa aylıkları kesilmez, sosyal güvenlik destek primi öderler,
4/c kapsamında çalışırlarsa aylıkları kesilmemektedir.
Eski Bağ-Kur kapsamında malulen emekli olan kişiler;
4/a’lı olarak işçi statüsünde çalışmaya başlarlarsa işverenleri sosyal güvenlik destek primi öder ve aylıkları kesilmez,
4/b’li (işveren) olarak çalışmaya başlarlarsa aylıkları kesilmez,
4/c kapsamında çalışırlarsa aylıkları kesilmemektedir.
Bu çerçevede malulen emekli iken tekrar çalışmaya başlayacak olan sigortalıların anlatılan hususlar çerçevesinde, hangi kapsamda aylıklarının kesilmeme durumları var ise onu tercih etmelerinde yarar vardır.

abicim teşekkür ederim anladığım kadarıyla işyeri açmak sorun olmuyor yani.

Göründüğü kadarıyla işveren olursanız sorun olmuyor.

Yanılmıyorsam sigorta destek priminde de kendi işini yapanlarda değişiklik oldu. Artık kesilmemesi lazım. Ama doğrusunu muhasebeciler daha iyi bilir.

hadi hayırlısı bakalım yarın ya allah diyecez dükkan bakacaz artık :D
teşekkür ederim abicim hayırlı geceler

Üst Alt