Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekli olmak için başvurmak istiyorum..?

gülmez51

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
bülent kardeşim ben bu gün sgk ya gittim dedimki ben 1988 den özürsüz olarak 10 günlük çalışmışlığım var ama daha sonra 2006 da % 80 rapor ile işe başladım ve 1800 günü doldurarak malulen emekli olmak istiyorum şuanda 1430 günüm var askerliğimi ödeyerek 1800 günü doldurmak istiyorum çünkü iş bulamıyorum kimse bana iş vermiyor ve sağlam işçiler gibi her işi yapamıyorum diye işten ayrılmamı istediler bende itiraz edince darp edildim dedim ama hatun kişi olmazda olmaz dedi ( yoksa gata nın 1987 de verdiği raporumu dikkate alıyorlar )

aslında ben ankara gata dan 1987 de % 45 karaciğer yetmezliği rotor sendromu ile 14 aylık askerken elverişsize çıkartıldım sivile geldim 1996 da iş kura gittim dedimki ben ankara gata dan yüzde 45 raporluyum iş bulamıyorum ve durumuma uygun iş için rapor istiyorum tabi iş kur bursa devlet hastanesine yolladı rapor çıktı elime geldi şok oldum ortapediden yüzde 36 da takıp bırakmışlar başhekim o dönemde hüseyin alagöz ya dedim zaten gatadan % 45 raporum var niye böyle yapıyorsunuz,biz dedi seni askere almıyoruz !...o dönemde bana % 36 yı verenler sonra 2005 te tam yüzde 80 olarak önüme koydular bu seferde işverenler naz yapmaya başladılar. % 80 rapor verilirken ortapediye girdim doktor baktı elimdeki evraklara dediki size zaten akciğerden 80 verilmiş bende ortapediden verirsem sizin çalışmanızı yasaklarlar dedi,aman dedim hocam ben bari 1800 günümü doldurayım bari malulen emekli olayım iyi dedi ve ortapedi raporumda gözükmedi gel gelelim şimdi bu ortapediyi rapora dahil ettiremezmişim ya nasıl mantık bu anlamadım.daha bitmedi o zaman sol bacağımdan rahatsızdım 36 idi şimdi omurgada 25 derece skolyoz var röntgeni gösterdim zaten tam s şeklinde eğrilik kanun böyle geri dönemeyiz zırt pırt mazeretler öne sürüyorla inanın hiç kimse işi bilmiyor ne kanun koyanlar ne uygulamada yetkili olanlar ya illa gidip mahkemeye davamı açmam lazım benim.birde hangi mahkeme bakıyor bu işe yardım ederseniz sevinirim

Mahkemelik bir durum yok,sadece işgüzar bir memura denk gelmişsiniz.
İşe giriş öncesi iki raporunuz var,yüksek olan %45 i baz alsalar dahi bu oran maluliyet taban oranı olan %60 ın altında olduğu için siz işe giriş öncesi malul sayılamazsınız.
Şimdi ise tek hastalıktan yani karaciğerden %80 işgücü kaybınız var.
Bu durumda siz iş hayatı süreci içerisinde malul sayılacak orana ulaştınız ve malulen emeklilik başvurunuz dikkate alınmalı.
Diğer sorunuz ise, evet malulen emeklilikte tek bir hastalık baz alınıyor olup ballthazar formülü uygulanmaz,yani diğer hastalıklar değerlendirilmez.
Ancak siz zaten sadece karaciğerden %80 dediğinize göre bu durum sizi etkilemez.
Müdürlükte memuru diskalifiye edip,üst makamlarla görüşmeye çalışın.

Ayrıca prim ödemenizi 1800 güne tamamlamadan malulen emeklilik için müracaat ta bulunamazsınız
ilk yapmanız gereken askerlik borçlanmasını yaparak prim sürenizi 1800 güne tamamlamaktır..
Daha sonra kuruma müracaat ederek malulen emeklilik talebinde bulunarak ilgili hastaneye sevk edilmektir burada yapmanız gereken de sadece Karaciğerden degerlendirilmesini istemenizdir..
Malulen emeklilikte artık tek hastalık rahatsızlıktan %60 ve üzerii aranmaktatdır.
sizde Karaçiğer rahatsızlıgında bu şartalrı yerine getiriyorsunuz ufuk abime katılıyorum ilgili memuru geçin bi üste gidin...

sn.ilker beyin dediği gibi 1800 günü doldurmadan, kurum malülüllük işlemlerini başlatmaz.

( verilen cevaplara teşekküer ederim akciğerden kesinleşmiş % 80 rapor 2006 da verildi 2007 de yüksek sağlık kurulu aynen onaylayıp yolladı )
karaciğer rotor sendromum devamlı var zaten bilirubinlrim 3.5 tan aşağı düşmüyor sürekli günlük hücre yıklıması var ( 1988 den gata dan % 45 rapor karaciğerimden )
.2009 un 6. ayında 8.4 yükseldi ve hastaneye yattım ama çare bulunamıyor.
ortapediden 1996 da şimdi bu raporu veren bursa d- hastanesi % 36 vermişti ama şu anda dahada ilerledi 25c skolyozum var ama malisef adamını bulamazsanız iş yapmıyorlar bölge müdürüne kadar çıktım ama malulen değil erken emekliliğin söz konusu bunun için de 3600 gün gerekli diyip kestirip attı.

yani ben şu anda 1. dereceden gelir verğisi indirimi alıyorum 2007 buyana yani ama 2009 da kanun değişti diyorlar ve anca kanser veya yatalak olmalıymışım
bursa ssk ölüm maluliyet servisi böyle diyor.

dogru söylemişler banada kanser veya ölmen lazım dediler benide cok ugraştırdılar muayene oldugum doktorlardahi ankara kabuletmeye bilirdediler 2 kere degişik hastanelere yönlendirdiler ve hakımı aldım inşalah sizde kazanırsınız

1988 SSK girişliyim. %80 raporum var. Malulen emekli olabilir miyim?

OTURANBĞA..bülent bey.benim bir sorum var cevaplarsanız çok sevinirim.

ben 21.12.1988 girişliyim 10 günüm var ve bu sistemde görünüyor.
2002 yılında ağır akciğer kanaması geçirdim. 2005 te bursa dev-hast- sine başvurdum yüzde 80 verdi rapor tarihim 2006 .
07.05.2007 de yüksek sağlık kuruluda 1. dereceden 193 sayılı gelir vergisi indirimi kanunu 31 maddeye göre karar verip yolladı ilk ve son rapor ve sağlık yüksek kurulu da dahil hep yüzde 80 onaylandı .

şimdi benim sormak istediğim. 1800 günde emekli olabilir miyim.
1630 günüm var 170 gün kaldı benim hesabıma göre, ama diyorlar ki hayır olamazsın sen erken emekliliğe tabisin 3600 diyorlar. ama 1988 den sağlıklı girişim var sonra sakat duruma geldim.
benim rahatsızlığım KOAH .

rica ediyorum kimin dediği doğru bir yardımını rica ediyorum.

88'deki girişiniz tam primli ise, o tarihte 18 yaşını tamamlamış idiyseniz, bugün maluliyet cetveli'ne göre malul durumda olmanız halinde, 1800 gün primle malulen emekli olursunuz.

benim 1988 den ssk ya girişim var 1800 günüm dolmaya 75 gün kaldı.kendim tek hastalıktan koah %80 ağır özürlüyüm ve 1. dereceden gelir vergisi alıyorum.raporumda sürekli ve ağır özürlü -evet- yazılı.
şimdi benim 25 dereceden omurgamda skolyoz ve kalçamda ayrıca belimde ciddi kayma mevcut. ben 1 ci engelime diğer engellerimi rapor ettirsem emekliliğimi birden çok özürüm var diye zor durumda bırakır mı ?..... yani sorum açıkça %80 e diğerlerini ekletsem avantajmı olur dezavantaj mı ?

---doktorumun bana söylediğine göre ikinci rahatsızlığım ciddi bel fıtığı veya felce yol açabilirmiş---
cevabınızı bekliyorum..teşekkür ediyorum.
özellikle bülent kardeşimden cevap bekliyorum.

%80 raporunuzla zaten malulen emekli olabiliyorsunuz. Diğer rahatsızlıklarınızı belirtmenize hiç gerek yok. Boşu boşuna işi dallandırıp budaklandırmış olursunuz. Gerek yok.

malulen emeklilikte hastane şartı...

bülent bey:1988 den ilk işe giriş normal çalışmamın yanında,2005 te % 80 rapor verilerek engelli olarak çalıştırılmaya başladım,yine 2007 de aynı hastaneden % 80 verdiler ve gelir idaresi başkanlığınca onaylanıp %80 olarak 1. dereceden gelir vergisi indiriminden yararlanmaya başladım. ben 1800 günümü doldurduğum için sgk ya başvurdum,şimdi beni aynı hastaneye göndermek istemediler neden acaba.? başka bir hastaneye veya üniversite hastanesi mi diye sordular bende diğerine yollayın dedim.ben bu hastaneye giderken elimde bulunan eski raporlarımı götürecekmiyim ?
birde yoğun iç kanama geçirdiğim gögüs hastanesinden aldığım epikriz raporlarının bir örneğini almayı unutmuşum sgk ya teslim ettim,bu örneklerden de yeni hastaneye götürmelimiyim ? yardımcı olursanız sevinirim.çünkü 2008 den sonra işler epeyice değişmiş...

"g) Sağlık kurulu raporlarının karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı belirtilmez, "Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir." ibaresi yazılır"

g bendine baktım kanunun niye doktorlar veremiyorlar dereceyi şaşırdım.sonra sgk nasıl tesbit edecek ? iyice bi tuhaf olmuş yani...

Malulen emeklilik söz konusu olduğunda kurum sevki şart:

[...]öncelikle illerinde bulunan Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine, bulunmaması halinde Devlet Üniversitesi Hastanelerine, Üniversite Hastanesi de bulunmuyor ise Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Asker Hastanelerine, bunun da bulunmaması halinde il/ilçelerinde bulunan tam teşekküllü Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanelerine sevk edilecektir.

Elinizdeki raporları ve epikrizleri yanınızda götürün bence. Rapor sürecinde muayene olacağınız doktorlar inceleyip daha olumlu hareket edebilir...

Maluliyetin tespitinde hastaneler sadece tanıyı yazıyor rapora. Orana ulu SGK'nın ulu sağlık kurulu karar veriyor! Onlardan sual olunmaz...

%80 ağır özürlü raporum malulen emeklilik başvurumda %40 altına düşürüldü!?

bülent bey,8.8.2011 de gittim sgk ya dedim benim vergi muhafiyet belgem var,merkez yüksek sağlık kurulu onaylı %80 raporumda var 1800 günden emekli olmak istiyorum dedim.'' memur tamam dedi ama hastaneye yollayacağım şefket yılmaz veya uludağ dedi'' bende niçin bursa devlet hastanesi değil dedim ? ''memur orası olmuyor dedi''.. gönderdi beni bursa şevket yılmaz hastanesine,

girdim bütün heyet doktorlarına muayene oldum. bana verebildikleri rapor çok komik %40 ı bulamıyor. sonra araştırdım baktımki ben talep etmişim gibi beni hastaneye yollamış. yani sgk da biliyor ki 16.12.2010 da çıkan 27787 sayılı yönergenin 18. maddesine göre bana ağır özürlü ve süreklidir raporumun üstüne rapora yollayamıyor, talep ettiriyor yani hileli bir ayak oyunu ile yolluyor hastaneye.
neyse heyet günü 6 eylül,dü.bugün gittim itiraz ettim 27787 sayılı kanunun 18. maddesine göre rapor almaktan kendi rızam ile vazgeçiyorum yazdım geldim, heyete girmiyorum yani.
bundan sonra benim durumum ne olacak ? yardımın gerekiyor bilgilendirirsen sevinirim.

merak eden olur diye kanun maddesini aşağıya kopyalıyorum:
-Kazanılmış haklar MADDE 18 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.​

NOT .solunum fonksiyon çok kötü çıktı, röntgen kötü çıktı ama doktor hanım pes etmedi kan gazı istedi, gittim başladılar bilek atardamarımla oynamaya, olmadı diğer kola geçtiler olmadı kusmaya başladım telefon ettiler hasta fenalaştı diye. alıp götürdüler gögüs bölümüne orada aldılar ama arteden aldıklarınada inanmıyorum.
sonra doktor hanım emeline ulaşmışcasına kangazına göre kısıtlama yoktur skolyozu nedeni ile %20 verilebilir diye not yazıyor. bursa şefket yılmaz devlet hastanesi sgk nın tetikçi hastanesi mi ? bunada yetkililer okuyorlardır bu yazıları cevap bekliyorum...

Keşke süreci tamamlayıp, daha sonra rapora itiraz etseydiniz... Kurum sevki ile hastaneye gidildiğinde o hastanede süreci tamamlamak şart. Aksi durumda sevk eden kuruma derdinizi anlatamazsınız.

Şimdi ne yapılabilir bilemiyorum. SGK'ya gidip başka bir yere sevk almayı deneyebilirsiniz belki.

bülent bey,bugün gittim evrakları yeniden buldurup işleme koydular,6 eylülde heyet var.ama benim bir sorum var eğer rapor olumsuz çıkarsa ben itiraz ettiğimde,de aynı rahatsızlıklarım,dan yani çok hastalıktan mı sevk edecekler ,yoksa asdece tek hastalıktan girme gibi bir hakkım varmı mesela sadece koah tan girebilecekmiyim...

erken emeklilik işyeri çıkış belgesi:

bülent bey,ben 1988 engelsiz ilk işe girişliyim.2005 te engelli olarak rapor alıp iş bulup çalışmaya başladım.2007 de gelir vergisi 1. dereceden %80 ( tek hastalık KOAH ) yararlanmaya başladım.1800 günden emeklilik hakkım varmış ama işyeri çıkış belgesi alam lazımmış.ben bunu nasıl alacağım ? bu belgeyi aldıktan sonra çalışmaya devam edecek,miyim ? ilk nereye başvuracağım ?....

işyeri muhasebe,sine durumu 10 gün kadar önce söyledim,biz yazı falan yazmıyoruz diye benim talebimi reddetmişti. verceğiniz cevabı bekliyorum...
NOT=beni sgk yanlış yönlendirmiş, (malulen emeklilik için ) yeniden rapor için hastaneye gönderdi,hastane işlemlerimi bitirip 6 eylülde gün verdi,ben yeniden rapor almak zorundamıydım ?....

Malulen emeklililik işlemlerinin başlaması için işten ayrılmanız gerek. Ama maluliyetiniz konusunda tereddüt olduğu için, sigorta müdürlüğüne malulen emeklilik için değil de maluliyetinizin tespiti için başvuru yapın. Sizi hastaneye sevk edecekler... Süreç sonunda malul sayılacak derecede çalışma gücü kaybınızın olduğunu belgelerseniz, sonra işten ayrılır ve malulen emeklilk işlemini başlatırsınız.

Ayrıca: http://www.engelliler.biz/forum/eme...enlerin-emekliliklerine-dair-uygulamalar.html

MALULİYET DOSYASINA AİT KONTROL LİSTESİ
  1. Maluliyet talep dilekçesi
  2. İlk işe giriş bildirgesi
  3. Erkek sigortalılar için askerlik terhis belgesi
  4. Eğer sigortalı askerlikten muaf tutulmuş ise buna ait askeri hastanece düzenlenmiş ayrıntılı muayene bulgularını içeren sağlık raporu (askerlik sakat raporu)
  5. İlk işe giriş sağlık raporu veya beyanı
  6. Sevk sonucu sağlık tesisince usulüne uygun düzenlenmiş sağlık kurulu raporu aslı ve dayanağı tıbbi belgeler
  7. Sigortalının mevcut rahatsızlığı ile ilgili daha önce almış olduğu raporlar, tıbbi belge ve epikrizlerin (çıkış özeti) birer örneği
  8. Kurumumuzca sigortalıyla ilgili daha önce verilmiş bir maluliyet kararı mevcutsa, bunun bir örneği ile dayanağı olan rapor ve diğer belgeler

bülent bey ben verilen rapora daha bana sgk,dan bilgi gelmeden gidip il sağlık müdürlüğüne itiraz dilekçesi verdim.rapor özetinide dilekçeye ekledim.biraz sitem ettim,niçin sizin yetkilerinizde olan muayene,tahlil ve teşhise sgk,nın hiç bu işlerden anlamayan sözde uzmanlarına çiğnetiyorsunuz dedim.onlarda ne yapacaklarına bi karar veremediler aldılar itiraz dilekçesini haber bekliyorum.zaten benim 2005 ve 2006 da alınmış iki raporum var,son rapor ile gelir vergisi indiriminden 1. derece yararlanıyorum.ikiside %80... işte il sağlık müdürlüğü buna çok şaşırdı,zaten senin raporun varmış niye yollamışlarki diye inan bi hayıflanma oluşu ortamda.ha ben 1800 günden malulen emeklilik için başvurmuştum.selam ve sevğilerimle....

birde şunu söyledim kendilerine,recep akdağ bakanımız yönerge yayınladı ve bu raporlar süreklidir olanlar geçerlidir diye.o zaman sizin yapmanız gereken bu rapora göre yeni raporu düzenleyip göndermeniz gerekiyordu,bari bunu yapın daha fazla bizim duygularımızla oynamayın,oyuncağa çevirdiniz bizi dedim ve fazla konuşamadım,biraz duygusalım .teşekkür edip oradan ayrıldım,bekliyorum...

Dilerim sonuç olumlu şekilde ve kısa sürede belli olur.

Üst Alt