Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekli olmak isteyenlerin ehliyetleri iptal mi ediliyor!?

LAYNO

Üye
Konular
35
Reaksiyonlar
0
slm; bugün sgk ya gittim. malülen emeklilik.. için hastaneye sevkimi istedim. fakat memur arkadaş ehliyet foto kopimi istedi.. çünkü 01.08.2010 tarihinde çıkan kanuna göre malulen emekli başvurusu yapanlar trafiğe yazılan dilekce ile ehliyetleri otamatikman iptal oluyormuş!! tuaf olansa maluliyetin kabul edilmesede yinede iptal ediyolarmış:(

benim merak ettiğimse şu; evde bakımda ve 2022 de bu sistem geçerli midir?? şimdi bunu araştırcam... fikirlerinizi ve varsa gercekten emin olduğunuz bilgileri paylaşalım lütfen

şimdiden teşekürler:)

maluliyet durmunuz nedirki ehliyetinize el koyacaklar.ne denirki buna; ALLAH ALLAH !!!!!

araba kulanıyom fakat bu yasaymış!!!bende hiçbir sorun yok!! fakat memurun dediği daha önce biri daha başvuru yapmış maluliyet için.. hem maluliyeti kabul edilmemiş hemde ehliyeti iptal edilmiş:) adam uğraşıyomuş ehliyeti geri almak için:) maluliyeti falan boşvermiş:):)

ankilozon spondilit hastalarının ki alınıyor diye biliyorum

bana memurun söylediği bu!!! ilk başta trafiğe dilekçe gönderiyolar ondan sonra hastaneye sevk ediyolar!!! belli başlı hastalıklar diye birşey demedi!!

evde bakım ve 2022 için böyle birşey söz konusu değil.

Kimlerin sürücü olabileceğini belirleyen tek şey sürücü yönetmeliği'dir. Bu yönetmeliğe göre sürücü olabilecek birine hiç kimse "sen malulen emeklisin sürücü olamazsın" diyemez.

Malulen emeklilik ile sürücü belgesinin iptal edilmesinin doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır. Hastane malulen emekli olacak kişiyi değerlendirirken, onun sürücü olamayacağına karar verise (bazı hastalıklarda sürücü olunamaz malum), o zaman sürücü belgesinin iptali için emniyetle yazışabilir.

benim rahatsızlığım kas hastalığı fakat araba kullana biliyom hemde düz vites!! kaldıki ben hemen trafiği aradım sordum bugün.. bana dedikleri yasa gereği bilği amaçlı dilekçe yazılıyo ehliyete temdit konulup ve istersen gelip biz sevk yazıyoz. hastaneye. sürücü olur yada,ticari araç kullanamaz diye onlar geri dönüyor... bizde buna göre işlem yapıyoz.. yani tedirgin olcak bişey yok... dediler..

emekli oldun mu peki ayrıca rahatsızlığınız ney? bide c sınıfı hangi araçlar için?

Cevap verilmiş zaten..
sürücü yönetmeliği ' nde sürücü olabilmek için gerekli şartlar var.. inceleyin. sürücü olmanız için herhangi bir engel yoksa
emniyetle iletişime geçin.. tekrar hastaneden sürücü olabileceğinize dair rapor almanız halinde ehliyetinizi tekrar alabilecekseniz hastaneye sevkinizi isteyin ( ki ben son yazdığınızdan bunu anlıyorum.)
olmuyorsa dava açarak ararsınız hakkınızı.
tabi ki sürücü yönetmeliği ' ne aykırı bir durumunuzun olmadığını düşünüyorsanız..

ayrıca c sınıfı sürücü belgesi kamyon kullanıcıları içindir..

Arkadaşlar,

Aranıza yeni katıldım.Forumda paylaşılan konular gerçekten çok yararlı.
Bu platformu ouşturan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Ben 2011 yılında Ankilozon Spondilit hastalığımdan dolayı H-Sınıfı
ehliyet almak için sağlık kuruluna girdim. H-Sınıfı ehliyet alamadığım gibi
mevcuttaki B Sınıfı ehliyetimede el kondu. Yeni bir yasa çıkmasını bekliyorum.
Tekrar ehliyetime kavuşmam için.

maalesef yeni yasalar daha acımasız olarak geliyor malum avrupaya uyum dan dolayı yani ehliyetinizi biraz zor alırsınız umarım alabilirsiniz ama dediğim gibi zor

Selamlar,
"malül" olma sebebiniz sağlık kuralları açısından araç kullanmanızada engel ise ehliyetinizi aiabilirler. Benim sağlık kontrollerim sırasında EPİLEPSİ ( sara) hastası olduğum ortaya çıkınca ehliyetime el konularak iptal edildi. Çünkü kanunlarımıza göre epilepsi hastaları hiç bir şekilde ehliyet alamaz ve de her hangi bir araç kullanamazlar. Sizin hastalığınızın durumunu bilemiyorum. Ama sağlık problemlerinden dolayı ehliyetlere el koyula biliyor. Zaten ehliyet alma aşamasında bunun için sağlık raporu istiyorlar. Yine rahatsızlığınızın türüne göreözel donanımlı ve H sınıfı ehliyet için müracat etme hakkınız olması gerekiyor.Bu konuyu araştırınız. Tekrar geçmiş olsun.

Arkadaşlar bende hastalıktan dolayı malülen emekli oldum. Hastalığım sarkom bacağımda çıkıyor. 2 kez ameliyat oldum 6 yıl içinde.bütün tedavilerimi aksatmadan gördüm. Nisan 2015 yılından beridir emekliyim.
Geçen şubat ayında karakola çağrılıp ehliyetmi aldılar.beni hastaneye sevk ettiler.sevk kağıdında k.y.45 .maddeye göre mevcut sürücünün ehliyetinemi yoksa başka bir sınıf ehliyet alacağına hastanenin kuruluna girecem bu hafta.
Kurulda çalışan memur benim ehliyetini E sınıfı yerine H sınıfı yanı özürülü ehliyetini verirler dedi bana. Ben de benim bir bedenen sakatlığın olmadığını söyledim. Bana fark etmez Malülen emekli olanlar özürlü sayılıyor muş o yüzden özürlü ehliyeti verilecek.

Ben özürlü ehliyetini istemiyorum.Zaten özür oranı %90 nın altındakilerin herhangi bir özelliği yok diye biliyorum.Değerli dostlar böyle bir şey varmı acaba yorumlarınızı bekliyorum.

Malulen emeklilik onaylandiktan 2-3 gun sonra bolgeye bakan karakoldan bir polis memuru aradi. Ehliyetiniz gecici olarak iptal edilmistir getirip teslim edin dedi. Sonraki is gunu gidip kendisiyle gorustum bir evrak okudu. "Eger tekrar almak istemiyorsan bana birak git ben trafige ulastiririm , istiyorsan trafige basvurman lazim gitmisken ehliyetini de oraya teslim et" dedi.

Trafik tescile gidip yetkili memuru buldum. Hem ehliyetimi teslim ettim hem de tekrar almak icin islemi baslattim. Eski ehliyetimi ufak bir zarf icine koyarak trafik tescildeki dosyamin icine koydu. Birkac evrak ayarlayip zarf halinde acmadan Il Saglik Mudurlugu'ne gonderdi beni. Il saglik Mudurlugu de bolgede bir devlet hastanesine sevk etti. Soz konusu hastaneye gidip once hastane bunyesindeki aile hekimine sonra da nefrolojiye muayene oldum. (Kronik bobrek yetmezligi hastasiyim emeklilik icin hangi bolumden rapor almissaniz ona yonlendiriyor aile hekimi)

Evraklar ayni kanaldan yani postayla cevap seklinde il saglik mudurlugune gonderildi. Onlardan aldigim bilgi de imzada oldugu ve birkac gun sonra trafige ulasacagi soylendi yani bugun. Ben bosuna gitmemek icin yarin gidecegim belki posta 1 gun gecikir diyerekten. Ehliyet sinifim E + A2 idi. E vermediler ve B'ye dusurduler sinifini. A2'de olacak muhtemelen yani B + A2 olacak.

50serden 100 TL 2 doktora muayene ucreti odedim. 15 TL vakifbanka vergi ve hizmet bedeli odedim. Biometrik fotograf cektirdim. Muhtemelen 60-80 TL arasi da kart ucreti cikarirlar tam ucretini bilmiyorum. Yani 200-250 TL arasi bir masrafa hazirlikli olun.

Ehliyetin tamamen iptal edilmesini gerektiren hastaliklar var. Epilepsi gibi. Haricinde guc kaybiniza bakip sürücü olur raporu alarak ; en uygun sinifli (genelde B oluyor) ehliyetinizi alabilirsiniz.

Bu arada ehliyetler yeni duzene gore 2 sinifa ayrilmis ugrasirken ogrendim. Eski yani bilindik siniflara gore C , E , D gibi agir vasıtalar yani ticariler 2. Grup Surucu , B gibi sahsi arac belgeleri ise 1. Grup Surucu olarak ayrilmis. Doktora 2 gruptan da ehliyetim oldugunu soyledim E verecek mi diye ? "E veremiyoruz versekte onaylanmaz" dedi. Ve her sordugum kisi de "B'ye dusurduler" demekte.
Fiziki bir sorun var da H gerekiyorsa o konu nasil detayli bilgim yok.

Bu surec yaklasik 1.5 ay kadar surdu bu arada. Evraklarin posta yoluyla dolasmasi , muayene sureci vs. Sehire gore degisiklikte gosterebilir Konya'da 1.5 ay surdu ama belki Istanbul'da 3-4 ay da surebilir. Ehliyeti alinca tekrar gerekli bilgi veririm.

Bir de belirtmem de fayda var kimileri ehliyet ile alakali bir sorun yasamamis. Bu durum da emeklilik tarihi , ehliyetin alindigi tarih ve yasanin yururluge giris tarihi ile alakali bir durum olsa gerek. Benim emekliligim yeni oldugu icin Sgk aninda resmi kurumlara bilgi gonderdigi icin takildim diye düşünüyorum. Ehliyet ve kimlik degisim zorunluluklari var yeni kimlik ve ehliyetlere gecilecek surec devam ediyor. Almadiklari ehliyetler de bu degisim sirasinda islem gorebilir bilginiz olsun.

SSiyaHH

Güncel bilgilendirme için çok teşekkürler.

Sağlık kurullarının böyle bir yetkisi var. Özellikle malulen emeklilik söz konusu olduğunda heyet sürücü belgesi sorgulanması için emiyet'e bir bildirimde bulunuyor. O zaman ehliyeti yenilemek için tam da sizin yazdığınız gibi bir süreç işletilmesi gerekiyor.

Rica ederim.

Ehliyetimi evragin dun gec saatlerde ulasmasi sebebi ile bugun alabildim. Mumkunse trafik tescilin telefonla aramasini bekleyin son asamada benim gibi bosuna 2 3 defa gitmeyin. Uzerinde siniflarin (B+A2) yazili oldugu gecici bir belge verdiler. Yaklasik 1 hafta sonra kartiniz evinize gonderilmis olur dediler. Kart parasi alinmadi bu arada. 2 tane biometrik fotograf aldilar. 15 tl (13+2) vergi ve yukarda belirttigim muayene ucreti ile islemi tamamladim. Bir de bilgi vermemde fayda var ki bu hic bir saglik sorunu olmayipta ehliyet yenilemek isteyenleri de ilgilendiriyor ;

Trafik "ziraat ya da vakifbanka 15 tl yatirin" diyecek. Once ziraate gittim müşterisi oldugum icin. "13 tl aliriz 2 tl icin yine vakifbanka gitmen gerekir" dediler ben de direk vakifa gidip 2sini de oraya yatirdim. 13 tl vergi 2 tl hizmet bedeli olarak 2 makbuz kesiyorlar , ziraat bu hizmet bedelini almiyor. Ayrica pos cihazi ile bu 15 tlyi trafik tescil de aliyormus bugun ben sira beklerken birkac kisi odeme yapti. Dolasmayin fazladan bilginiz olsun.

O zaman engellilik derecesi yüzde 90 ve üzeri olanlara nede araç alırken ötv indirimi yapılıyor.hem ehliyet iptal olacak hemde devlet yarı fiyatına araba verecek böyle saçmalıkmı olur.

Bu durumda sadece B sınıfı ehliyeti olanlar malulen emekli olsalar bile ehliyetlerini değiştirmelerine gerek yok diyebilir miyiz?

(E - C gibi üst sınıf ehliyetler B sınıfına düşürüldüğüne göre, sadece B sınıfı olanların düşürülmesine gerek yok anlamı çıkarabiliriz sanırım?).

Çünkü mantıken bu durum ortaya çıkıyor ama bizim ülke mantık sınırları içinde yönetilmediğini de göz önüne bulundurmakta fayda var tabii. :)))

Üst Alt