Malulen emeklilik onaylandiktan 2-3 gun sonra bolgeye bakan karakoldan bir polis memuru aradi. Ehliyetiniz gecici olarak iptal edilmistir getirip teslim edin dedi. Sonraki is gunu gidip kendisiyle gorustum bir evrak okudu. "Eger tekrar almak istemiyorsan bana birak git ben trafige ulastiririm , istiyorsan trafige basvurman lazim gitmisken ehliyetini de oraya teslim et" dedi.
Trafik tescile gidip yetkili memuru buldum. Hem ehliyetimi teslim ettim hem de tekrar almak icin islemi baslattim. Eski ehliyetimi ufak bir zarf icine koyarak trafik tescildeki dosyamin icine koydu. Birkac evrak ayarlayip zarf halinde acmadan Il Saglik Mudurlugu'ne gonderdi beni. Il saglik Mudurlugu de bolgede bir devlet hastanesine sevk etti. Soz konusu hastaneye gidip once hastane bunyesindeki aile hekimine sonra da nefrolojiye muayene oldum. (Kronik bobrek yetmezligi hastasiyim emeklilik icin hangi bolumden rapor almissaniz ona yonlendiriyor aile hekimi)
Evraklar ayni kanaldan yani postayla cevap seklinde il saglik mudurlugune gonderildi. Onlardan aldigim bilgi de imzada oldugu ve birkac gun sonra trafige ulasacagi soylendi yani bugun. Ben bosuna gitmemek icin yarin gidecegim belki posta 1 gun gecikir diyerekten. Ehliyet sinifim E + A2 idi. E vermediler ve B'ye dusurduler sinifini. A2'de olacak muhtemelen yani B + A2 olacak.
50serden 100 TL 2 doktora muayene ucreti odedim. 15 TL vakifbanka vergi ve hizmet bedeli odedim. Biometrik fotograf cektirdim. Muhtemelen 60-80 TL arasi da kart ucreti cikarirlar tam ucretini bilmiyorum. Yani 200-250 TL arasi bir masrafa hazirlikli olun.
Ehliyetin tamamen iptal edilmesini gerektiren hastaliklar var. Epilepsi gibi. Haricinde guc kaybiniza bakip sürücü olur raporu alarak ; en uygun sinifli (genelde B oluyor) ehliyetinizi alabilirsiniz.
Bu arada ehliyetler yeni duzene gore 2 sinifa ayrilmis ugrasirken ogrendim. Eski yani bilindik siniflara gore C , E , D gibi agir vasıtalar yani ticariler 2. Grup Surucu , B gibi sahsi arac belgeleri ise 1. Grup Surucu olarak ayrilmis. Doktora 2 gruptan da ehliyetim oldugunu soyledim E verecek mi diye ? "E veremiyoruz versekte onaylanmaz" dedi. Ve her sordugum kisi de "B'ye dusurduler" demekte.
Fiziki bir sorun var da H gerekiyorsa o konu nasil detayli bilgim yok.
Bu surec yaklasik 1.5 ay kadar surdu bu arada. Evraklarin posta yoluyla dolasmasi , muayene sureci vs. Sehire gore degisiklikte gosterebilir Konya'da 1.5 ay surdu ama belki Istanbul'da 3-4 ay da surebilir. Ehliyeti alinca tekrar gerekli bilgi veririm.
Bir de belirtmem de fayda var kimileri ehliyet ile alakali bir sorun yasamamis. Bu durum da emeklilik tarihi , ehliyetin alindigi tarih ve yasanin yururluge giris tarihi ile alakali bir durum olsa gerek. Benim emekliligim yeni oldugu icin Sgk aninda resmi kurumlara bilgi gonderdigi icin takildim diye düşünüyorum. Ehliyet ve kimlik degisim zorunluluklari var yeni kimlik ve ehliyetlere gecilecek surec devam ediyor. Almadiklari ehliyetler de bu degisim sirasinda islem gorebilir bilginiz olsun.