Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekliliği önerir misiniz? Emekli olan arkadaşların deneyimleriniz..?

Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
sgk girişi: 01.05.2004
sgk 4A hizmet günü: 1804

Genelde asgari seviyenin üstünden yattı sigortalarım. Ortalama ne kadar bir maaş bağlanılır sizce ??
Özel sektör çalışma koşulları zorluğu ve sağlık problemlerimin artmasından malulen emekliliği düşünüyorum.
Malulen emekli olan arkadaşlarında deneyim ve bilgilerinden yararlanmak isterim.

hayal_prensi_ank

Bu şartlarda malulen emekli olduğunuzda maaşınızın düşük olacağı muhakkak. Ama malulen emekli olmayıp mesela 10 yıl daha prim yatırmakla mukayese ettiğinizde, bilmem kaç yıl erkenden maaş almanın avantajı ile mukayese edildiğinde, şüphesiz malulen emeklilik daha avantajlı.
Malulen emekliliğin tek olumsuz yanı, emekli maaşını kestirmeden çalışmanın mümkün olmamasıdır.

Bülent bey görüşleriniz için teşekkür ederim. Benimde kafam karışık 8-10 sene beklemek mi karlı diyecem ama özel sektör şartları da cidden beni çok yıprattı. Kararsızım doğrusu...
Benim durumuma yakın durumda olup malulen emekli maaşı alan var ise bilgi verirse ne kadar maaş alırım, piyangodan iş yapmak istemiyorum.

hayal_prensi_ank

Malulen emeklilik engelli emekliliğine göre çok daha zor şartlar gerektirdiğinden, öncelikle malulen emekli olma ihtimaliniz var mı onu araştırmanız gerekiyor. Bu konuyla ilgilendiniz mi hiç?

İşe başladıktan sonra meydana gelen bir engel ya da hastalık olacak, tek bir hastalıktan %60 ve üstü oran alacak durumda olacaksınız bir de 10 yıl ve 1800 prim ödeme günü şartları var. Yıl ve prim gününüz tamam görünüyor ancak engellilik oranınız hakkında birşey yazmamışsınız. Normal engelli raporlarının dışında maluliyette tek bir hastalıktan %60 üstü gibi bir durum sözkonusu olduğundan, elinizde %90 rapor bile varsa malulen emeklilik için yeterli olmayabilir.

Malulen emeklilik başvurusunda elinizde ne rapor olursa olsun yeniden hastaneye gönderilmeniz ve istenen şartları sağlayacak oranı elde etmeniz lazım.İşlemler o aşama sonrası devam edecek.Ve bu sitede malulen emeklilikle ilgili birçok konuda gördüğüm olay, bu raporlar alınmaya çalışırken hastanelerde oranlar bin dereden su getirerek veriliyor ve birçok sefer sonuç istenen gibi olmuyor.

Son olarak maaş konusundan bahsedeyim.Çalışma hayatında yeni olduğunuzdan ve yatan primleriniz genelde içine 2008 sonrası dönemi de kapsayacak dönemde yattığından, bunun üzerine bir de primleriniz asgariden yattığından maaşınız ağzımı hayra açayım ama 850-1000 tl arası olacaktır.Daha yüksek olacağını sanmam.

Hayatınızın geri kalanında bu maaşla geçinmeye çalışacaksınız ve malulen emeklilikte engelli emekliliğinin aksine çalışmak sözkonusu değil.

İyi düşünülmesi gereken bir süreç.

@masterzek
Öncelikle görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür ediyorum.
Maaşım belirttiğim gibi asgarinin üzerinden yattı genelde (örn. asgari brüt ücr:1700 tl iken benim 2000tl ve üzeri yattı primlerim.)
Rapor oran durumuna gelirsek, en son raporum %48 fakat hastalığımdan sonra birçok organımda yıpranmalar oldu(emar, görüntü vs) Fakat rapor işleyişinin ve koşturmasının malum çok yorucu olduğundan başvuru yapmadım. Şayet emekliliğe karar verdiğimde önce raporumun oranı için yeni rapor almayı ve sonra da sgk ya malulen emeklilik başvurusu yapmayı düşünüyorum. Balthazard formulune göre ortalama olarak yaptığım hesapta %60 ve üzeri olucağını düşünüyorum(tabiki bu benim şahsi görüşüm) hastanede ne çıkar dediğiniz gibi bilemem.

Psikiyatriden malulen emekli olma sureci çokk uzun ve meşakkatli.allah yardimciniz olsun

Size ali tezel veya benzer bürolara gidip ücret karşılığı fikir almanızı tavsiye ederim. Şimdi harcayacağınız bir kaç yüz lira geleceğinize çok fayda sağlar.Bu önemli bir konu bu şekilde doğruyu bulmanız çok zor.

hayal_prensi_ank

Mesajınıza baktım.benim yazdığım mesajda belirttiğim gibi, malülen emeklilikte tek bir hastalıktan %60 ve üstü gerekeceğinden durumunuzu malüllük başvurusu açısından kritik görüyorum. %48 rapor oranım vardı ancak hastalıklar ilerledi ve artık daha fazla olacağını düşünüyorum demişsiniz.Ancak sonra da balthazardan bahsetmişsiniz.Malülen emeklilikte oranların toplanması ile malüllük sınırı belirlenmiyor.örnek verirsem ( tamamen sallıyorum :) ) ciğerde ciddi hasar %55, kol tam çalışmıyor %25, dizde büyük problem %40 olsun.Bu durumda bu üç hastalığın toplamı balthazar ile ciddi bir orana tekabül etse bile malülen emekli olamıyorsunuz.Bu mantığı gözönüne alıp ona göre ilerleyin.

Emekli olmaya karar verdiğinizde, engelli emekliliğinin aksine, kendiniz rapor alıp ardından SGK'ya malüllük başvurusunda bulunmanız halinde SGK bu raporu gözönüne almayarak sizi yeniden rapor için kendi seçtikleri hastaneye yönlendiriyormuş.Bunu düşünüp, rapor olayına SGK tarafından yönlendirilmeden şahsen girip boşa vakit kaybetmeyin.

İlk cümlenize de sonda yanıt vereyim.Primler 2000 tl ve üzeri yattığına göre benim öngörüme yakın bir maaş alma ihtimaliniz büyük.Primler sonuç olarak tabana yani asgari ücrete yakın yatmış diyebiliriz.Belki 50-100 tl daha fazla olur ama ciddi bir fark olacağını sanmam.

67m ve Metehan41 arkadaşların mesajlarına baktım.Direk bu konuyla ilgili mesajlar olup olmadığını anlayamadım?

hayal_prensi_ank

Siz balthazard formülünden bahsedince vurgulamak gerektiğini düşündüm.Yani balthazard ile yine ciddi yüksek bir rapor rakamı oluşabilir.Ancak bu işleme başlarken ilk hastalık oranının %60 ya da üstü olması gerekecek.İşin içinde %60'lık bir hastalık türü yoksa malülen emeklilik bildiğim kadarıyla sözkonusu değil.Ancak belki istisnaları vardır? Çünkü sitedeki bazı konularda değişik durumlardan bahsediliyor.

Ben malülen emeklilik konusunda sadece okuduklarımla birşeyler yazmaya çalışıyorum.Engelli emekliliği yöntemiyle emekli oldum.malüllük konusunda bir tecrübem yok.Uzmanmış gibi çokta yanlış yönlendirmek istemem. Sonuçta amacınız malülen emeklilikse işlem yaparken yazdıklarımı da aklınızda bulundurursunuz.Malülen emeklilik konusunda yine bu sitede birçok yazı var.Birkaçını incelemeniz için aşağıda veriyorum.İşinize yarayabilir.

http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/130373-malulen-emeklilik-hakkinda-hersey.html

http://www.engelliler.biz/forum/eme...alik-sonrasi-malulen-emekli-olunabilecek.html

OturanBoğa masterzek hayal_prensi_ank
sevgili materzek 800-1000 malul maaşı alırsınız demişsiniz, normalde malul emeklilerin maaşı düşükmü oluyor,
Arkadaşım emekli 6 ay önce oldu , 1860 tl maaş alıyor, % 80 şizofreni tek rapor. 1990 sigorta girişi var, en son aldığı maaş 2500 tl.

Tıp hastahanesinde raporu aldı, 10 gün sonra raporu almasına rağmen SGK Manisaya sevk etti.

MALULEN EMEKLİ OLMAK DÜŞÜK MAAŞ ALACAK ANLAMINAMI GELİYOR,, ( herkes böyle düşünüyor )

Ama uzmanlar 1800 günden emekli olan engelli, 7000 günden emekli olan normal emekli gibi hesaplanıyormuş

Adem Şengezer

SGK sitesi sık sorulan sorular kısmında, şu bilgiye yer verilmistir:

17-Maluliyet aylığı kısmi aylık mıdır? Aylık düşük mü bağlanır?

Maluliyet aylığı kısmi aylık değildir. Malullük aylığı; 4/b sigortalıları için prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olan sigortalılar için 9000 gün üzerinden, 9000 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden, 4/a sigortalıları için prim ödeme gün sayısı 7200 günden az olan sigortalılar için 7200 gün üzerinden, 7200 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden 5510 sayılı kanunun 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanır.

Son düzenleme:
Adem Şengezer

Yaklaşık 3 yıl önce yapılan bir yazışmanın üzerine soru sormuşsunuz. Mesajlarımda bahsettiğim gibi konunun uzmanı değilim.Ancak 2016 yılındaki emekli olma sürecimde konuyla ciddi ilgilendiğim için bazı çıkarımlar yapacak hale gelmiştim.

Malulen emekli olmak çok düşük maaş alacak anlamına gelmez. Burada esas bakılacak şey yatan primlerin SSK tavanına ne kadar yakın ya da ne kadar uzak olduğudur. Bu durumun aradan geçen 3 yılda değişmiş olması için hiç bir sebep yok.Yeni bir kanun değişikliği vs olmadı.Yani mantık geçerlidir. Ancak temel baz alınan gün sayısı engelli erken emekliliği minimum 3600 gün aranırken malülen emeklilikte 1800 gün arandığından belki bir dezavantaj olarak yansıyabilir.Tabii devlet çeşitli katsayılarla bu dezavantajları giderdiğinden bu kaale alınacak bir fark olmayabilir. Mesajlarımda bahsettiğim asıl fark malulen emekli bir daha çalışamaz çalışmaya karar verirse maaşı direk kesilir, engelli erken emekli yeniden işe girerek maaşı kesilmeden çalışabilir.Çok ciddi bir fark.

Yukarıdaki örneğinize gelince.Arkadaşınız 1990 yılında işe girmiş ve kendisi adına sgk ya prim yatırılmaya başlanmış. Son maaşı 2500 tl diyorsunuz.Ancak 1990-2000 yılları arası kaç prim günü var? 2000-2008 arası kaç prim günü var ve 2008 sonrası kaç prim günü var? Bu dönemlerde hep asgari ücrete yakın mı maaş aldı? 1860 tl gibi bir rakam bağlandığına göre belki 2000 öncesi asgari ücretin birazda olsa üzerinde maaş alıyordu ve o dönemde yüksek prim günü olduğundan emekli maaşını belirleyen asıl o kısım oldu? Bilinmeyen çok şey var.

Yukarıda diğer mesajımda hayal prensi ank arkadaşımıza bahsettiğim 800-1000 TL alırsınız söylemi geçerlidir. Asgari ücretin üzerinde maaş yattı diyor ama biraz üstünde olduğunu varsayıyorum.Yoksa4-5000 tl gibi rakamlar telaffuz ederdi.Hayal prensi ank arkadaşımızın işe girişi 2004 yılı. Ve çalışmasının bir döneminde mutlaka 2008 şartlarına da tabii olmuş. Ne kadarı 2008 ve sonrası o da önemli.Çünkü 2008 sonrası günler direk maaşı kuşa çevirme etkisi gösterecek günler.Yani emeklilik açısından maaşın %30 hesabıyla bağlanması gibi bir garabete göre de maaşının bir kısmı hesaplanacak.Kendisi gördüğüm kadarıyla mart/18'den beri siteye girmemiş. Oysa hakkındaki son durumu, bağlanmış olabilecek maaşı vs bu konunun altına yazabilse durum zaten daha net görülürdü.

Ben sitede çok aktif değilim. Ama arada girip konulara bakıyorum.Son dönemde aktif olarak üyelerin sorularına yanıt veren Ufukalp umut2135 gibi arkadaşları ekliyorum.Konuya bakıp zaten yanlış/eksik yazdığımı düşündükleri şeyleri düzeltirler.

Üst Alt