Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen Emekliliğimi normal/engelli emekliliğe dönüştürebilir miyim?

-sungate

Aktif Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
1
sn admin ve bilgili arkadaşlar

1974 doğumluyum
1995 Ssk girişim var
% 80 engelli raporumu 2008 'de aldım, aynı yıl Sgk sevki ile Malulen emekli oldum
engelli emekliliği, vergi indirimi için hiç başvuru yapmadım direkt malulen emekli oldum
toplamda 1966 gün primim var

Sorularım,
1. Malulen emekliliğimi iptal edip engelli emekli olmak için ne yapabilirim

2. Bu mümkünse eksik primlerimi nasıl ödeyeceğim toplu,yada taksit olayı var mı, eksik primler için 2008 sonrası ABO
oranları mı geçerli olacak

3. Engelli emekliliği olmuyorsa bu sefer normal emekli olmam mümkün mü, nasıl?

4. son olarak kaç yaşında emekli olurum, en son yasaya göre 65 yaşı mı beklemem gerekiyor
BuTcHeR Ufukalp OturanBoğa

karamel45
1-
A- Bunun için yeniden sigortalı olarak çalışmaya başlayıp yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarına tam prim ödemeniz
B- 2013 den önceki raporlar kabul edilmediğinden yeni bir rapor alarak vergi indirimi için vergi dairesine başvurmanız ve çalışırken vergi indirimi hakkı elde etmeniz
C- Vergi indiriminiz 1.derece olarak onaylanırsa prim gün sayınızı 3600 e tamamlamanız.
Vergi indirimini, 2.derece olarak onaylanırsa prim gün sayınızı 3760 a tamamlamanız gerekir. (sigorta süreniz yeterli)
2- Eksik primlerin askerlik, doğum, yurtdışı, memurlarda aylıksız izin gibi borçlanmaya imkan tanınmış haller dışında geriye dönük toplu ödenmesi gibi bir imkan yoktur. Bu haller dışında sadece aktif sigortalı olarak çalışarak gününde ödeyebilirsiniz.
Evet sonraki primleriniz tabi ki ödendikleri tarih itibariyle 2008 sonrası ABO nına tabi olacaktır.
3- Vergi indirimi ile erken emeklilik mümkün.
4- Normal olarak 25 yıl 5750 prim gün sayısı ve 55 yaş şartlarına tabi olarak emekli olabilirsiniz.

Benim merak ettiğim ise bütün bunlara neden gerek duyduğunuz.
Asgariden ödenirse maaşınız artışı bırakın ABO farkından dolayı düşecektir.
Çok çok yüksekten öderseniz o zaman yükselme mümkün olur.

teşekkür ederim ilginiz için
bunun nedeni çalışamıyorum ama işyeri açmak istiyorum elemanlar çalışacak ben şirket sahibi olacağım
bu durumda bağkura geçiş olacak ve malulen emeklilik kendiliğinden iptal olacak diye biliyorum normal emekli olup şirket açmak istiyorum

karamel45
SSK dan malulen emekliliğiniz işyeri açarak vergi mükellefiyeti tesis etmenizin önünde engel değil.
İşyeri açabilir, aynı zamanda emekli aylığınızı almaya devam edebilirsiniz.

yani şu durumdaki halimle işyeri açabiliyorum ve emekliliğim devam edecek
çok önemli birşey bu benim için demekki ben yanlış bilgilerle kafamı meşgul etmişim tekrar teşekkürler

karamel45
5510 sayılı yasa yürürlüğe girdikten sonra yani 2008 sonrası ilk sigorta başlangıcı olan malulen emekliler işyeri açamaz, açarsa emekli aylığı kesilir.
Ancak sizin sigorta başlangıç tarihiniz 2008 öncesi olduğu için malulen emekliliğiniz devam ederken de işyeri açabilirsiniz.
Tabi aksini biliyorken bütün sorunun bir anda çözüldüğüne anında inanmayabilirsiniz, araştırınca doğruluğunu göreceksiniz.

Üst Alt