Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malülen emeklilik aşamasındaki bir kişinin sigortalı bir işte çalışması yasak mıdır?

aydünyavaz

Aktif Üye
Konular
661
Reaksiyonlar
428
Malülen emeklilik için ilk müracaattan itibaren
malülen emeklilik aşamasında sigortalı bir işte
çalışmak yasak mıdır??

AYDINYAVUZ

Tahsis numarası alındıktan sonra çalışmamak lazım Aydın. Eğer başvurudan sonra çalışırsan, o zaman maluliyetin onansa bile emekli etmezler, "işten ayrıl ki emekli maaşını bağlayalım" derler. Zaman kaybı olur yani.
Emekli olduktan sonra ise zaten çalışamazsın. Malulen emekliler çalıştığında maaşları kesilir (bazı istisnalar için buraya tıklayabilirsin)

Merhaba,

Böbrek yetmezliğinden dolayı 2007 yılından beri malulen emeklilik maaşı alıyordum. 2015 Ocak 2016 Kasım tarihleri arasında emekli olarak iş girişimi yaptılar ve 4A ya tabii olarak çalıştım. Fakat bu süre zarfında malulen emeklilik maaşım kesilmedi ve neredeyse 2 sene boyunca emekli maaşını aldım.
2016 kasım ayında ise başka bir firmada çalışmaya başladım fakat bu sefer malulen emekli maaşım kesildi. ALO 170 i arayarak bilgi aldığımda ise emekli girişi yapmadıkları için emekli maaşımı alamadığım eğer emekli girişi yaparlarsa malulen emekli maaşı almaya devam edebileceğim düzeltme işleminden sonra malulen emekli maaşı alabilmem için sgk ya gidip dilekçe vermem gerektiği bilgisini verdiler. İşe girişimi düzelttikten sonra sgk ya gittiğimde ise buradaki yetkililer çalışırken hiç bir şekilde malulen emekli maaşı alamayacağım ve geçmişe dönük olarak almış olduğum 2 senelik emekli maaşı ile ilgili borç çıkacağını söylediler.

• İlk olarak bu borç bilgisinin takibini nasıl yapabilirim.
  • SGK daki müdür eğer 1 gün bile bağkurlu olarak çalışırsam ve yeniden bağkur üzerinden malulen emekli olursam hem 4a da çalışabileceğim hem de emekli maaşımı alabileceğim böylece borcu buradan ödeyebileceğim bilgisini söyledi. Bu işlemi nasıl yapabilirim.

Hızlı cevap için teşekkürler peki geriye dönük olarak borç çıkar mı bunu nasıl takip edebilirim ya da itiraz edebilirim.

tosunthex

Maalesef evet, yersiz olarak ödenen maaşları yasal faiziyle geri alırlar mutlaka. Bu bilgi ve meblağ size yazılı olarak tebliğ edilir zaten. Bu olduğunda, ödeme gücünüzün olmadığını söyleyip, borcunuzun bundan sonraki emekli maaşınızdan kesilmesini talep edin.

Konuştugunuz görevli sizi 2008 1 ekim öncesi malüllük maaşı bağlananlarla karıştırmış. Bu tarihten sonraki malülen emekliler çalışırlarsa maaşları kesilir.

zaten 2007 yılında malulen emeklilik maaşı almaya başladım. Bu durumda kesilmemesi mi gerekiyor anlamadım ?

Levent Bey eğer siz 2008 öncesinde yani 2007 yılında ssk dan malülen emekli edildiyseniz bu durumda ssklı olarak çalıştıgınız ve maaşınızın kesilmediği yıllara borç çıkarılabilecektir. Ancak bağkurlu olarak çalıştıysanız maaşınızın kesilmemiş olması normal, size borç çıkarılmaz. Ordaki müdür size 1 gün bile bağkurlu ol ve ordan malüliyete başvur. Bağkurdan malül ol, git ssklı çalış iki maaşı birden al demiş. Fakat o durumda siz 2017 yılında yani 2008 sonrasında malülen emekli edilmiş oluyor olacaksınızdır bu durumda kesilmesi gerekebilir. Veya ilk malüliyet maaşınızın tarihine bakıp karar veriyorlarsa 2007 yılına bakıp maaşınız kesilmiyor da olabilir. Bu konuda bence bir sosyal güvenlik uzmanına danışmanızda fayda olabilir.

Üst Alt