Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik başvurum reddedildi. Dava açtım. Adli tıp..?

Mehmet005

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
20
bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var.

Ben,ameliyat edilemeyen birden fazla periferik damar tıkanıklığı ve tip 2 diyabet,nöropati ve koah rahatsızlığın ayrıca işitme bozukluğuyla maluliyetimi istedim.
sgk nin sevk ettiği hastane,işitme,nöropati ve koah hastalıklarımın tespitini yapamadi. Bana yalnızca damar tıkanıklıgı ve tip 2 şekerden rapor düzenledi. Ve,bu rapora sgkdan ret cvp.geldi.

Akabinde bende iş mahkemesine dava açtım.
şuan adli tıp beni hacettepeye sevk ederek son durum raporumu istedi,Son durum raporumda,birden fazla damar tıkanıklığı+birden fazla yapay damar ve 2 stent uygulaması.Tip 2 diyabet,şekere bağlı nöropati ve kulakta yine şekerden kaynaklanan ve % 36 özür oranlı işitme bozukluğu ayrıca,astım koah ve amfizeminde bir arada bulunduğu AKOS sendromu teşhisi konuldu..

sizden öğrenmek istediğim bu durumumda adli tıpın kararı ne yönde olur.bu arada 2 yıldır beklemedeyim ve 5. Ayda mahkemem var.teşekkürler.

Mehmet005

beyefendi malulen emekli olabilmeniz için Hacettepe'nin size %60 oranında rapor vermesi lazım. Eğer %40 engelli raporu alırsanız maliye bakanlığı vergi indiriminizi sürekli olarak %40 üzerinden onaylarsa yaşa bakılmaksızın erken emekli olursun ama bunun içinde çalışıyor olup vergi indirimi için işyerinize bağlı vergi dairesine engelli raporunuzu vermeniz gerekiyor. yaşınız kaç bilmiyorum ilk işe girdiğinizde bir rahatsızlığınız var mıydı bilmiyorum Hacettepe % kaç verir ben bilemem doktor değilim baltazar formülünde rahatsızlıkların karşılığındaki değerleri bulup birbiri ile çarpın bu förmülü düzgün yaparsan % kaç alacağın ortaya çıkar. Oturan boğadan bu konuda destek al kendisi editör ve bilgi sahibi ben şimdi tek tek uğraşamam baltazar förmülü ile kaç alacağını kusura bakma

İron

Ben iki yıl önce yukarıda belirtiğim rahatsızlıklarımdan dolayı malülen için başvuru yapmıştım.Şu an ise hacettepeden aldığım % 85 engelli raporum var.engelli emeklilikten vergi indirimi ve eksik günùmü borçlanarak engelli emekliliği hak ediyorum,ama malulen baş vurumda 2 senelik bir hak kaybım söz konusu diye mahkememin sonuclanmasını bekliyorum.
Birde vergi indirimi için sgk lı tekrar çalışmam gerekiyor fakat sağlık durumumdan bu mümkün değil.Benim öğrenmek istediğim adli tıp yukarıda belirtmiş olduğum hastalıklardan emekliliğimi onaylarmı.

Bu konuda sayın oturan boğanında bilgilerini almak isterim.teşekkürler.

Yaşım 47

Mehmet005

Adli tıp tümüne bakıp çalışamayacağınıza karar vermeli. Kolay görünmüyor, ama kuruldakiler iyi günlerindeyse, neden olmasın!
Afaki bir cevap olduğunu biliyorum, ama gerçekten de bu bilgilerle/durumlarla net cevap vermek mümkün değil. Sabır.

Emeklilik ,adli tıp ve mahkeme süreci

Emeklilik konusunda adli tıp ve mahkeme süreci yaşayan arkadaşlar,deneyimlerini bu sürece yeni dahil olanlar için burda paylaşa bilirmi.Zira kendilerinin deneyim ve bilgilerine çok ihtiyacımız var.

Malulen emeklilik için mahkeme süreci yaşayanların deneyimleri/paylaşımları

Sgk'ca malulen emekli edilmeyip,mahkeme kanalı ile hakkını arayan arkadaşların bu süreçte yaşadıkları ve adli tıp'a çağırılan arkadaşların yaşadıkları ile ilgili süreci diğer arkadaşları bilgilendirmek adına burda paylaşalım.

Benim ilk sorum,mahkemenin dosyamı gönderdiği adli tıp bana randevu vermiş ve beni muayeneye çağırmış.

Adli tıpın beni muayeneye çağırması hakkımda olumlu birşeymi sizce.
Zira bazı arkadaşlar,olumlu olmasaydı adli tıp dosyanı inceledikten sonra mahkemeye olumsuz oranını gönderir ve sgk'nın vermiş olduğu karaı onaylayarak gönderirdi diyorlar.

Demekki adli tıp durumunu maluliyeti gerektirecek şekilde görmüşki seni son muayene çağırıyor diyorlar.

Bu durumda sizlerden ögrenmek istediğim konu, Adli tıp bütün başvuru dosyalarının hepsinimi muayeneye çağırıyor,yoksa gerçekten maluliyetine karar verme aşamasında olduklarınımı,
Diğer bir konuda,bu benim adli tıp sürecim nasıl işleyecek acaba.
Daha önce adli tıp süreci yaşayan arkadaşlar, deneyimini paylaşırsa sevinirim.

Mehmet005

Adli tıp her zaman çağırır.

Benim zamanımda randevu günü mahkeme kalemine gidip kola kaşe basarak hastaneye sevk alınırdı ve öyle gidilirdi adli tıp kurumuna. Ama sanırım artık böyle olmuyor. Adli tıp sevk yazısı ile doğrudan randevuya gidiliyor...

Malulen emeklilik konusu mahkemedeyken erken emekli olabilir miyim?

Malululen emeklilik konusunda şu an sgk ile mahkemeliğim,
Fakat,diğer taraftan elimde %85 engelli sağlık kurulu raporum var,

Ben bu rapora istinaden vergi indirimi alsam ve erken emeklilikten faydalansam ne gibi sorunlarla karşılaşırım.

Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. @OturanBoğa,

Mehmet005

Teorik olarak hiç bir sorun olmaz. Hak ediyorsan Yaşlılık emekliiğinden yararlanırsın. Ama bugüne kadar malulen emeklilik süreci için geçen süreye dair birikmiş maaşların heba olur.

Malulen emeklilik ve Adli tıp süreci

Arkadaşlar malulen emeklilik konusunda sgk'dan ret cevabı gelince mahkemede dava açmıştım. Mahkeme ilk etapta dosyamı adli tıpa gönderdi ve adli tıp benden üniversite hastanesinden son durum bildirir raporu alıp göndermemi istedi. Bende üniversite hastanesinden aldığım raporu gönderdikten sonra, Adli tıp beni muayene için istanbul adli tıp kurumuna çağırdı. Tabi bu aşamaya kadar benim 3 yılım geçti.

Ve 3 yıl sorasında binbir umutla gittiğim adli tıp'ta açık bir hüsrana uğradım. Şöyleki,randevu sabahı gittiğim adli tıp kurumun kapısında yaklaşık 300 kişi vardı ve hepimizi içeri aldılar. Herkesi gidecekleri yerlere dağıttıktan sonra, Muayene işlemleri başladı. Odanın bir tanesinden çağırdılar ve içer girdim. İçeride bir bayan doktor,kendisi hem diyebete hem göğüse hemde ortapediye bakıyor. Kafasına göre muayene etti ve tamam çik dedi. Ve beklemeye başladık akşam saat 3,5 oldu,bi psikolog, Benim psikologla bi işim yok,rahatsızlığım nöropati. Kadın geçti karşıma parmaklarını birleştir,parmaklarını ayır,parmak uçlarında yürü falan yapıyor. Gelde deli olma,nöropati kas sinirlerinin iltihabı ve yok olması ile ilgili ama gelde bunu karşındaki kocakarı'ya anlat.Koca karı diyorum kadın 55 in üstünde ukalalığından ve egosundan seni konuştürmuyor. Gelde buna derdini anlat.

Bu arada kocakarı sözümü hak etti mendebur bunak. Neyse,o da muayene ettikten sonra tekrar beklemeye başladım, Ve kbb doktoru çağırdı,Allahtan odyometri odası varda test sonucuyla durumum belgelendi,odyometri olmasa gelde sağır kulağınla derdini anlat. Ordanda çıktık ve tekrar beklemeye başladık, akşam 5 oldu,çağıran kimde yok,kapıyi çaldim ve sordum hocam benim asıl önemli olan kalp damar hastalığımın muayenesi yapılmadı bekliyorum dedim. Bana demesinlermi muayene olmam gereken kalp damar doktoru adli tıp'ta yokmuş. Eee,napcaz hocam dedim. Hastaneden durum raporu istiycez demesinmi, Kardeşim ben iki tane durum raporu göndermişim,beni muayeneye istanbula çağırmışsın,

Ve şimdi kalkmış bana doktor yok,tekrar durum raporu isiyeceğiz diyorsun,ölünmü öldurünmü. Neyse, Ve gelelim sonuca. Ardımıza bakarak adli tıptan ayrıldık. Bu yapılan muayene ile sittinsene beni bunlar emekli etmezler onu anladım. Koah var,birden fazla periferik damar tıkanıklığı var,diyabet var,nöröpati var,kbb %50 heriki kulakta işitme kaybı var.Ortapedik engel var,vs var.

Yani sonuç olarak arkadaşlar,adli tıp'a umut bağlayıp mahkemelerde boşuboşuna sürünmeyin,doktor yokluğundan bir doktor 3 branşa birden bakıyor.

OturanBoğa

Bülent bey nihayet adli tp sonucum geldi.
Adli Tıp verdigi kararında aynen şöyle diyor.
28603 Sayılı 30.03.2013 tarihli resmi gazetede yayınlanan Çalışma ve meslekte Kazanma gücü kaybı orani tespit işlemleri yönetmeligi müvacehesinde beden çalışma gücünün en az % 60.ini kaybetmemis olduğu,malul sayılamayacagi oy birligi ile mutala olunur demiş.
Bu kararda bana vermis oldugu işgücü kayıp oranimi belirtmemis olup,benim birden fazla hastaliktan kaynaklanan maluliyet tespitim gerektigu gibi degerlendirilmemis ve oranim E cetveline gore raporlanmamistir.
Bu gelen karara, benim yukarida belirttigim nedenlerden dolayi itiraz ederek dosyamin adli tip genel kurulunda degerlendirilmesini talep edecegim.
Acaba bu konu ile ilgili mahkemeye nasıl bir itiraz dilekcesi vermem gerekir.
Bu konuda bilgi sahibi arkadaslar bilgilerini paylasir ve bana bir yil gösterirlerse sevinirim.

Mehmet005

Kardeşim selam,
geçmiş olsun çok üzüldüm malulen emekli etmemişler.
%40 alıp vergi indiriminden emekli ol.

Mehmet005

"Adli tıp kurumu'nun kararının doğru olmadığını düşünüyorum. Yeniden değerlendirilmesi için yeniden sevk edilmemi arz ve talep ederim" deseniz bile yeterli.

Bu tarz paylaşımları hayretle okuyorum adama %85 engelli diyorlar ama beden çalışma gücü kaybı %60 değil diyorlar .

@OturanBoğa

Bülent bey,maluliyet durumumla ilgili olarak verilen olumsuz kararar neticesinde Adli Tıp genel kurulunda dosyamin tekrar incelenerek karar bağlanmasını istiyecegim.

Şöyle ki benim maluliyetimi ret eden adli tip kurumunun dayanagi olan 2013 tarihli yonetmelikte benim malul sayilacagim hastaligimla ilgili olarak hastaliklar bölümünün L bendinde benim durumumdan sox etmekte ve bu durumda sgk, nin maluliyet tespiti icin gönderdigi Akdeniz unv.tip fakultesi tarafindan rapor edilmektedir.Ne yazikki bu durum gerek sgk gerekse adli tip tarsfindan gözardı edilmistir.

Ayrıca.
Yine yonetmelikte bahsedilen birfen fazla hastaliktan malul sayilma ile ilgili maddede şöyle demektedir.diyabete bagli olarak diyabetin vucudda enaz uc hastaliga orta derecede sebebiyet vermesi durumunda maluliyet verilir demistir ki.bende diayabete bagli olarak.birden fazla tedavi edilemeyen periferik damar tikanikligi.yine diyabete bagli olarak periferik nöropati ve yine diyabete bagli olarak orta derece duyum bozuklugu.ayrica koah ve ortapedi ile ilgili rahatsizliklarimin tamami adli tıp in istedigi universite hastanesi tarafindan raporlanmis durumdadir.

Ve ayrica itiraz gerekcelerimden bir digeride.
Muayenemin.doktor yoklugu sebebi ile brans disi doktorlar tarsfindan yapilmasi ki,daha yukarida yazdigim gibi bir doktorun uc biransa bakip muayene etmesi gibi.

Ve asil onemli olani ise benim hastaligim olan kalp damar doktorunun olmamasi ve yine ayrica maluliyetimin olumsuz oldugunun kararini veren kurulda birtane kalp damar cerrahinin olmamasi.

Bülent bey bu gerrkcelerime dayanarak dosyamin adli tip kurumu genel kurulunda incelenmesini isteyecegim.olumsuz karari veren 3.ihtisas dsirei idi.

Sizce bu gerekcelerime binayen itirazim hakim tarafindan onaylanir ve dosyam tekrar incelenmek üzere genel kurula gonderilirmi.
Bu konu ile ilgili olarak bilgi ve deneyim sahibi arkadaslarin yorumlarina ihtiyacım var.
Ve yine Bülent bey bir baska itiraz gerekcemde.benim malul ol
Benim maluliyetimin en onemli hast

Mehmet005

bence hakim bu itirazlara istinaden yeniden değerlendirilmesi için yine adli tıp kurumu'na sevk eder. Hatta bu dilekçe ile birlikte devlet hastanesinden alınmış bir raporunuz varsa, onu da sunun, dosyayı güçlendirin.

@OturanBoğa
Bülent bey desteginiz ve yardımlarınız için tekrar tesekkur ediyorum,dediginiz gibi dosyami guclendirmek icin sgknin,maluliyetimin tespiti konusunda kendi sevk ettigi akdeniz universitesinin raporunu ve yine adli tıp 3.ihtisas dairesinin sevk ettigi hacettepe Üniversitesi nin raporlarını da ekleyecegim.

Benim itirazim 3.ihtisas kurulunun raporuna ait olacak ve talebimde dosyamin ve gerekcelerimin Adli Tıp genel kurulu tarafindan degerlendirilmesi olacak.

Dosyam henüz hic bir sekilde genel kurulda görüşülmedi.
Aldgim bilgilere gore ihtisas dairelerinin verdigi karara itiraz edip,dosyamizi adli tıp genel kuruluna cikartma hakkımız bulunuyormus.

Tabi bu da.hakime sunacağımiz gerekcelerimizin kabulu durumundaymis.

Sgk nun itiraz hakkı oldugu gibi,bizimde genel kurula kadar böyle bir hakkımız varmış,bende bu hakkımı sonuna kadar kullanmak istiyorum,umarım hakkımda hayırlı olur.

Yardımlarınız için tekrar teşekkürler,gelismeleri yine burdan paylasirim.

oturanBoga
Bulent bey benim bu malulen emeklilik konusu ile. ilgili kafama takilan bir soru var.
Adli tip kurumunun,benim maluliyet tespitimi yaparken maluliyet tespit yonetmeligine gore benim hastalik ve ariza oranlarimi raporlayip gondermesi gerekmiyormu.Oysa bana yalnizca sgk nin cvp gibi malulen emekli olmaz diye mahkemeye bir yazi gondermis.
Bu konu hakkinda bilgilendirirseniz sevinirim.
oturanBoga

Mehmet005

malulen emeklilikte oran yazılmaz. Duruma dair tanılar detaylı şekilde yazılır raporda, sonra sgk sağlık kurulu bu raporun maluliyet cetveli'ne göre maluliyeti gerektirip gerektirmediğine karar verir.

@OturanBoğa

Bülent bey sgk hakkinda demiyorum,Adli Tıp kurumu oran yazmamis mahkemeye.

Adli Tıp kurumunun maluluyet tespitini yaparken kisinin hastaliklarina verdigi oranları yazmasi gerekli degilmi.

Benim mahkemeye gonderdigi yazida yalnızca malulen emekli olamaz,öpüldunuz demis.

Bu platformda bir arkadaşımiz bu konu ile ilgili bir yorum yapmıştı yanılmıyorsam 2013 tarihli bir yorumdu,ve yorumunda arkadasimiz yol gosterirken,

Mahkemeye başvurup adli tipa sevkini isterken şöyle bir yol izleyin demişti,aksi halde adli tıp size malul deyilsiniz,öpüldunuz diye rapor goderir demişti.

Suan benim başıma aynen o arkadaşımizin dedigi olay geldi.
Arkadaşımızin o yorumunu tekrar bulmak icin formlari altust ettim ama bir türlü o yoruma ulasamadim,sayet siz veya hatirlayan arkadaşlarımız varsa lütfen o sayfayi bana etiketlesinler.

Bülent bey o yorumu sizde hatırlarsınz sanirim bu konuda ve bu konudaki bilgi birikiminizle beni aydinlatisaniz sevinirim.

Dedim ya o konuyu itiraz dilekcemede ekliycem.

Benim itirazim 3.ihtisas kurulunun ret kararina itiraz olup dosyamin adli tip kurumu genel kurulunda incelenme talebiyle ilgili olacak.

Mehmet005

Ben de onu diyorum. SGK'nın hastaneden talep ettiği maluliyet tespit raporlarına hastane oran yazmaz

@OturanBoğa
Bülent Bey.benim anlatmak istedigim konu sgk konusu degil.Adli tip kurumunun mahkemeye gonderdigi raporda oran yazmamasi ile ilgili.

Sgk nin sevk ettigi hastanelerden rapora oran yazilmadigini ve sgk ninda oran belirtmedigini biliyorum.
Adli tip kurumu maluliyet tespitini yaparken.mahkemeye ginderdigi yazı da maluliyet cetveline gore oran belirtmek durumunda degilmidir.

Yani anlayacaginiz adli tip 3.ihtisas kurulu dosyama ve sevk ettigi univ.hastaneleri raporuna ve ayrica kendi tetkik ve muayenesine karşı. mahkemeye oran belirtmek durumunda degilmidir.

Benim mahkemeye gonderdigi yazida boyle bir oran yok.yalnizca malulen emekli olamaz demis.
Bülent bey ayrica yukarda ki yorumda bahsettigim arkadaşn msj ini haftirladinizmi.

Hayır, adli tıp da oran yazmaz. Durum tespiti yapar ve malul olup olmadığınızı belirtir.

Merhaba,
Anladığım kadarı ile şimdiye kadar hiç bir arkadaşımız iş mahkemesi kararı yada Yargıtay kararı ile malülen emekli olamadı yada oldular ve bizleri mücadele edenleri unuttular.
Kazanan varsa bir örnek karar yayınlasalar bir çok arkadaşımıza faydalı olacaklar.
Umarım en yakın zamanda bir arkadaşımız çıkar da ben emekli oldum bu da karar der.Belli mi olur

Üst Alt