Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik başvurumdaki karışıklık..?

obıwan1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1992 yılında okuduğum dönemde kby hastası oldum sonra nakil oldum bu süre içersinde babadan bakılıyordum
1996 yılında ssk lı işe başladım 1998 yılında nakilli böbrek rejeksiyon oldu ve ben tekrar diyalize başladım
2009 yılında çalışamayacak durumda olduğundan 4052 günden malul emekli olmak için başvurdum bana gelen cevapta maluliyet kabul ama maaş ve sosyal güvence alamazsınız tedavi olayımı da gerçekleştiremiyorum şuan
bu konuda bilgisi olan yazsın lütfen

Malulıyet kabul ama maaş alamazsınız demeleri saçma olmuş. Malulen emekli olmak için herhangi bir engel derecesi olan rapor vermediler mi? Yada vergi indirimi hakkı elde etmedınız mı?

zaten % 90 özürlü raporum var 2000 yılında ise vergi muafiyeti aldım bende itiraz edeceğim çünkü hiçbir sosyal güvencem yok şuan 17 ay beklemem gerekiyormuş bana saçma geldi eğer ben çalışabilir olsaydım 15 yılı zaten doldururdum......

Bi dakka bi dakka, böbrek naklinden sonra yine diyalize girmeye mi başladınız? Böyleyse, 5510 sayılı yasanın 25-26. maddelerine göre malulen emekli olabilirsiniz. Prim gününüz de sigortalılık zamanınız da bunun için yeterli.
Sizi ne diye reddettiler ve 17 ay ne için bekleyecekmişsiniz?

bende bilmiyom ama bende yüksek sağlık kuruluna itirazda bulundum sanırım 2 ay sonra cevap verilir...

Sonucun lehinize olacağını düşünüyorum. Lütfen gelişmeleri bu başlığa yazmaya devam edin. Merak ettim...

ilginiz için teşekkürler ciddi anlamda ben de merak ediyorum bu kadar saçma bir konuyla karşılaşacağımı bilmiyodum cevap geldiğinde burada belirteceğim....

çok saçma hem oran yüksek hem de maaş yok.hakkını ara gerekirse mahkemeye başvur.sen olamazsan biz hiç olamayız

5510 sayılı kanunda diyor ki eğer kişi sigortalı olduğunda hastalığı varsa 15 yıl hizmet süresi 3600 gün prim şartı gerekir ben bunu anlamış değilim neden derseniz zaten okuyorken babadan sosoyal güvence varsa nasıl olurda bir kişi ssk lı olması gerekir bu konuda beni bilgilendirsenize.....?

BİMER den gelen cevaba göre ssk girişi öncesi hastalığınız var olduğu için 15 yıl olması gerekiryomuş bu konu benim kafama takıldı bir kişi okuyor iken nasıl sigortalı olabilir ve sosyal güvencesi baba veya anne den ise okul bittiğinde ssk başlangıcı oluyor sonra geçmişte siz hastaymışınız ama çalışamaz durumda olduğunuzu belirtiyorsunuz %90 özür veriyorsun sonra 15 yıl süre gerekli diyorsun ok. bunu da analadım ama bir kişi çalışamayacak durumda olduğunu belirtiyorsa bu durumda neden maluliyet kabul ediliyor sosyal güvence ve maaş bağlanmıyor.?

Hele bir başvurunuzun sonucu gelsin, ona göre değerlendirme yaparız...

cevap yine aynı red. Sebep ise hastalığımın ssk ya girmeden önce %60 üzerinde olması
ben de bunu anlamaya çalışıyorum ama sanırım benim kafam basmıyor. benim hastalığım 1992 yılında okurken başladı bu sırada ise babadan bakılıyordum. daha sonra işe başladım. İşe 1996 yılında girdiğimde böbrek nakilliydim daha sonra 1998 yılında böbrek rejeksiyon oldu ve diyaliz tedavime başladım 2009 Haziran ayında işten çıkarıldım Kasım ayında ise hastalığımdan dolayı malulen emekli olmak için başvuruda bulundum.( şuan diyaliz hastaları %90 özür derecesi)
Yüksek sağlık kurulunun dediğine göre ssk başlangıcı öncesi hastalığımın %60 üzeri olmasından dolayı 15 yıl gerekiyormuş ve yaşlılık emekliliği uygulanacakmış
bu konuda ise ben dava açacağım bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.....

Kurum her koşulda kendi çıkarına yorum yapıyor! Ulan diceksin, diyaliz hastaları malulen emekli olduktan sonra böbrek nakli olduklarında, siz değil misiniz bu insanlara "sen artık taş gibisin" deyip onların malulen emekliliklerini iptal eden! Madem nakil olan kişiler taş gibi oluyor, o zaman ilk sigortalı olduğumda maluliyet derecesinde sakat olduğumu nasıl iddia edebilirsiniz! Tüüüüü sıfatınıza sizin!

Bence dava açarsan, en büyük argümanın bu olsun... Kurum bir yandan nakil olan malulen emeklilerin emekliliklerini "taş gibisin" deyip iptal ediyor, diğer yandan nakilli olan adama "maluldün" diyor. Maşallah, nalıncı keseri gibi!

Zaten avukatımla görüştük ve konuyu ilk önce değerlendirecek sonra davayı açacağız sanırım p.tesi günü açılmış olcak dava.

ayrıca 5510 sayılı kanunun 25 maddesine göre;Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
buna göre ise düzenleme yapılabileceği söyleniyor ama kurum sizin de dediğiniz gibi kendi çaıkarına yorum yapıyor

Maluliyete neden olan sakatlığın/hastalığın ilk sigortalı olunan tarihte olmasının hiç bir önemi yok. Önemli olan şey o sakatlık/hastalık ilk sigortalı olunan tarihte maluliyeti gerektirecek derecede işgücü kaybına neden oluyor muydu, olmuyor muydu!?
İlk sigortalı olunan tarihte maluliyet cetveli'ne göre maluliyet varsa, amenna, malulen emekli olunamaz; ama ilk sigortalı olunan tarihte hasta/sakat olunmasına karşılık o zaman bu hastalık/sakatlık çaışmaya engel olacak düzeyde değil idiyse, ama zaman içinde ilerlemiş ve maluliyeti gerektirecek düzeye yükselmişse, işte o zaman sgk mecburdur maluen emekliliği onaylamaya.
Bu davayı kazanma olasılığınız bence %100.

Zaten 1996 yılında ilk sigortalı olarak işe başladığımda böbrek nakilliydim herhangi bi sorun yaşamıyordum ancak 1998 yılında böbrek rejeksiyonu yaşadım ve haftada 3 gün 4 saat diyaliz tedavisi görmeye başladım bu süreç içersinde işyeriyle bir kaç defa problem yaşadım ancak belediyede çalışmamdan dolayı torpil olaylarından bu olaylar önemsiz bi konuymuş gibi oldu 2009 yılında ise iyice sorun yşamaya başladım ve dilekçemi verme zorunluluğu oluştu tabi bu arada bizim oranımız %90 a çıkarıldı ama SGK nedense bu konuyu kabullenmiyor ama bunu dava açarak çözeceğime inanıyorum bunların anlayacağı başka bir dil yok...

arkadaşlar bu konu hakkında fazla bilgisi olan varsa lütfen yazsın...:)

dediğim gibi hastalığımın başlangıcını ssk öncesi %60 üzeri olduğu için (1992 yılında lisede okurken hastalığım başlangıcı ama böbrek nakiydim ve baba üzerinden bakımlılık)
şuan sadece maluliyeti kabul ediyor (4052 gün 13 yıl 3ay)
ama sosyal güvence vermiyor ve maaş bağlamıyor bu sebeple (15 yıl olması gerektiğini düşünüyor)
ben diyaliz tedavimi nasıl karşılayacağım ve maaş olmazsa geçimim nasıl olacak?

Sağlık Güvencesi açısından Yeşil Kart'a başvuru yapıp bu kapsamda diyaliz ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Mahkeme sonuçlanana kadar başka bir yol gelmiyor aklıma...

teşekkürler bu bilgi için ben zaten öyle yaptım, ancak benim sorunum bu durumda size de saçma geliyor mu bu sonuç? Mahkeme açacağım bu kesin ama devletin böyle bir politika izlemesi ve mahkemenin uzaması ne olur benim bu durumda kafam karıştı hem maluliyet kabul ediliyor ama sosyal güvence ve maaş verilmemesi.................

İlk sigota olduğunuzda sağlıklıdır raporu varsa arkadaşım, emekli olursunuz, eger sakatlık raporunuz varsa problem cıkarırlar emekli olamazsınız.Çünku %40 tan fazla engelli olupta sigortalı işe başlayan bir kişiyle sağlam olupta işe başlayanların emeklilik şartları aynı değil.Şu nakil olayını sigorta başlagıcında sordularmı size iyi düşünün.

arkadaşlar dava açmıyorum nedeni ise zaten mahkeme uzun sürecek ayrıca devletin koyduğu karara göre %60 üzeri rahatsızlıkla ssk lı işe başlayan (buna diyaliz hastaları da dahil) 15 yıldan emekli olmaları gerekiyormuş
zaten benim şuan itibariyle bir yılım kaldığı için anlamı yok yani her ne şekilde olursa olsun devlet kendi kanununu uyguluyor ve çıkarı doğrultusunda hareket ediyor
bu yüzden size tavsiyem emekliliğinizi araştırmadan hareket etmeyin......

Yanlış düşünüyorsunuz bence.
Siz sigorta başlangıç tarihinizde diyaliz hastası değil,böbrek nakilli idiniz ve nakillilerde işgücü kaybı %60 a ulaşmaz.
Siz nakilli olarak %60 ın altında sigortalı olup çalışma hayatı sürecinde nükseden rahatsızlıkla tekrar diyaliz hastası durumuna geldiniz,yani çalışma hayatı sürecinde malul duruma geldiniz.
Bence davayı açsa idiniz kazanırdınız ve geriye dönük aylıklarınızı toptan alırdınız.
Ama vergi indirimi ilke erken emekli olmak istiyorsanız tabi tercih sizin.

arkadaşlar şöyle bir yanılgıya düşmeyin ssk başlangıcı öncesi (kronik böbrek yetmezliği hastalığı) işe %60 ve üzeri işe başlamışsanız sakın ola ki erken emekli olurum diye beklemeyin 15 yıl sigortalılık süreci ve 3600 prim günü yatırmış olmanız gerekiyor sonuçta devlet idaresinde bulunan kişiler bi madde çıkarmış ve bunu baz almışlar o yüzden de hasta olmadan erkenden bir sssk başlangıcı yaptırın 1 günlük bile olsa.....

Üst Alt