Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik başvurumuz reddedilirse ne yapmalıyız?

muratss

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
2013 yılında % 60, 2015 yılında % 66 ve 2017 yılında annem için malulen emekli olmak için devlet hastanesinden % 77 rapor aldık ve SGK bu sefer %48 ile kabul etti.
fakat 4000 gün bağkur pirimi olan 74 yaşındaki annem için 620 gün daha çalışman gerek dedi.
yüksek sağlık kuruluna itirazda bulunduk.
bugün yarın cevabı gelir diye bekliyorum.

sorum: aşağıda linke göre emekli olma ihtimali arkadaşlar teşekkürler yüksek sağlık kurulundan da ret gelirse konu hakkında tecrübesi olan ANKARA bölgesinde çalışan avukat arkadaşlara da ihtiyacım var .

https://www.engelliler.biz/forum/em...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

Sayın OturanBoğa raporumuzun cevabı ara karar olarak çıkmış ve üniversite veya eğitim araştırma hastanesinden istemiş oldukları raporlar var bunu için tekrar sgk il müdürlüğünden mi başlanacak ve belli olan bir gün aşımı süresi var mı veya kaç gün içerisinde nereye başvurmamız gerekir.

muratss,Verilen ara kararda hangi hastaneye gitmenizin gerektiği ve,o hastaneden almanız gereken muayene ve tekikler yazar,siz elinizdeki evrak ile adı geçen hastaneye müracat edeceksiniz,
Fakat burda anlamadığım konu,malulen emeklilikte sgk,hastaya gün eksikliginden yada rapor oranından söz etmez,siz malulen emeklilik başvurusu yaptıginizdan eminmisiniz,anladıgim kadarı ile sizin başvurunuz özur oranına dayalı özürlü emeklilik başvurusunun olduğu yönünde,zira oranlara göre gün ve prim hesaplaması bu emeklilikte olur.
Bu noktayı tam olarak ögrenin ve hamlelerinizi ona göre yapın zira her iki emeklilik çeşidi birbirinden farklı şeylerdir,şöyleki malulen emeklilikte 1800 gün ve 10 yillık sgk ile emekli olursunuz özurlu emeklilikte ise % oranına baglı gün ve primle emekli olursunuz,siz bu işlemleri yaparken il saglıkla muhatap olduysanız sizinki ozur oranina baglı ozurlu emekliliktir.

@Mehmet005

anlatmak istediğinizi tam olarak anlamadım ama her ne kadar sgk adı altında birleşsede tüm güvenlik kurumları sadece aynı çatı altında birleşmiş.sizin bahsettiğiniz ssk da olması lazım.annem bağkurlu olduğu için sizin bahsettiğiniz mesele ssk için olsa gerek bildiğim kadarıyla anneminde malulen durumu % 40-49 grubuna giriyor ve yatırılması gereken prim gün sayısı 4640 olması gerekir yanılmıyorsam.

bize gelen cevap kağıdında aynen şu şekilde yazmaktadır.

Bir üniversite veya eğitim araştırma hastanesinden göğüs hastalıkları Kliniğine sevki ile koah açısından sft arter kan gazları dlco tetkiklerinin değerlendirilmesi diye yazıyor.

Sevgili @OturanBoğa cevabınız için teşekkür ederim.Fakat 2013 te yayınlanan yönetmelikte Madde 9/4 şöyle denilmektedir.

(4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az %60 ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz. Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır

burdan yola çıkarsak ve bu iş olur diye düşünüyorum. ilk mesajımda belirttiğim gibi her rapor almamız da malumunuz durum iyiye gitmiyor.kanun düzenliyicilerin birinin başına gelse bu meseleler uğraştırmazlar milleti diye düşünüyorum.

muratss

Evet, durumun maluliyet cetveli'nde karşılığı yok ve/fakat yine de çalışmaya mani olacak düzeyde olduğuna karar verilirse, malulen emeklilik mümkündür. AMa bunun çok kolay olmadığını söyleyebilirim. Böylesi bir eğilim olursa kurulda, kişiyi görmek de isteyebilir belki.

Ama unutmayın, 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre %40 ve üzeri rapora karşılık erken Yaşlılık emekliliği de mümkündür:

http://www.engelliler.biz/bulent/bagkur.PNG

@OturanBoğa annemin raporu eğitim araştırma hastanesinden aldığımız raporu ile %59 ile onaylandı %1 verince Sgk batıyormuş ondan vermemişler.Sağlık olsun dedik.

ve borçlanma yapabileceğimiz yer varmı araştıralım dedik eski evrakları karıştırırken ALLAHIN takdiriyle annemin 1983-1993 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Odasına Kaydı onu buldum.ordan aldığımız evrak ile sgk ya başvurdum.annemin bağkur gün sayısı 4002 günden çıktı 5320 güne.

işin enterasan kısmı ise bize yalnızca 320 gün lazımken bize 1000 fazla çıkarttılar.bize çıkartılan tutar yalnızca prim borcu 9,94 tl gecikme cezası 230,17 tl toplam 240,11 tl çıkardılar. burada kafam karıştı.bu hesaplama yönteminde bir yanlışlık olabilir kuşkusu başladı.bunu hesaplama yöntemi hakkında bir bilginiz var mı yardımcı olur musunuz.

hesaplama yaparken 1983-1993 yılları arasındaki tutarmı dikkate alınıyor anlamadım

BU arada emekli dilekçemizi verdik

muratss

1000 gün sigortalılığınız var ve bunun için 240 tl mi borç çıktı? Olmaz, burada bir yanlış anlama vardır... SGK o süreyi prime ve prim başlangıcına ekledi mi, emin misiniz?

OturanBoğa

EVET EKLEDİ FAKAT eklenen süreler 1983 - 1993 yılları arası değişik zamanlara ait ve 2001 yılına ait bir miktar fazla yatan para var.onları mahsup ettikten sonra yatan para o kadar araştırdım onuda o yıla göre göre hesaplanıyormuş devlet kendine ceza kesiyor maddeden anladığım kadarıyla

Üst Alt