Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik için aynı hastalıktan mı %40 rapor gerekir?

minelli

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
1999 tarihinde öğretmen olarak işe başladım.

Daha önce gözümde problem vardı ama raporum yoktu. Daha sonra 2014 yılında vergi indiriminden yararlanmak için başvurdum ve %46 rapor aldım ve vergi indiriminden yararlanıyorum. 18 yılımı doldurunca emeklilik için başvurdum.

Tekrar durum bildirir rapor istediler. Raporda % 32 göz %20 şeker %10 psikiyatrik %10 da kardiyoloji raporu aldım ve SGK'ya gönderdim Ankara'yı aradığımda emekliliğimin Red edildiği haberini aldım. Galiba sebep tek bir yerden %40 olmadığı imiş.

Sorum şu: emeklilik için toplamda mı yoksa tek hastalıktan mı %40 rapor gerekir?

Cevap için şimdiden teşekkürler.

Siz eger malulen emeklilik icin dilekce verdiyseniz cevabi RED gelnkstir cunku malulen emeklilik icin bir hastaliktan en az yizde 60 oran gerekir (maluliyet cetveli).siz 5510 sayili kanunun 28.maddesine atifta bulunarak dilekce vereceksiniz.

5510 sayılı kanun Madde: 28
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

% 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

% 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü maddehükümlerine göre kontrol muayenesine tabi tutulabilirler.

Teşekkür ederim. Peki bir sorum daha var malulen emekli olmakla yaşlılık aylığı bağlanması arasında ki fark nedir?
Sadece maaş farkı mı?
Netten baktığımda yaşlılık aylığı 3 aylık 1600 tl gibi bir rakam görünüyor. 😏
Bir de tek göz görüyor bende glokom da var
Ve kornea nakli için sıradayım bu hastalıklara %32 verilmesi normal mi? Yoksa tekrar müracaat etmeli miyim?
Bu da ikinci soru oldu ☺
Teşekkür ediyorum

Malulen emekli olmaktan ziyade yaslilik emekliligi cok daha iyidir.cok fark olur arada. Siz dedigim gibi verin dilekcenizi.
2.konu hakkinda bilgim yok ama sizinde orani daha da yukseltmenize gerek yok.mevcut oraniniz size yetiyor

minelli

sonradan sakatlanan memur olarak 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine göre emeklilik isteyeceksiniz:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca
usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır

Sakatlık oranı cetveli'ne göre oranlar tek tek belirlenir ve oranlar balthazard formülü ile toplanır, toplam oran bulunur

Sayın @OturanBoğa teşekkür ederim.

Çok güzel şekilde kanun hükmündeki maddeleri yazmışsınız. Ama ben şunu kavrayamadım yaşlılık aylığı ile malül aylığı arasında ki fark Ne?

Benim öğretmen olarak 18 yıllık emeğim emekli olunca göz ardı edilecek mi?

Ortalama bu aylık ücretleri ne kadar?
Teşekkür ederim şimdiden

abi bir şey soracam.

5510 S.K. Madde: 28
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
% 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

% 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü maddehükümlerine göre kontrol muayenesine tabi tutulabilirler.

DENİYOR.

ancak 2008 sonrası işe başlayanlar için çalışma gücünde kayıp oranı tablosunda
2008_sonrasi.PNG

görüleceği üzere normalde 15 yıl ve 3600-3900 gün prim şartı var...

Yani 5510 dan önce içe girenler 4300-4600 arası prim ödeyecekken, 5510 dan sonra işe girenler ise 3600-3900 gün prim ödeyecek..

18 yıl boşa mı gidecek dedim çünkü nette yaşlılık aylığı ile ilgili 3 ayda 1600tl alırlar gibi bir şey yazıyor.
Şimdi Benim anladığım
Ankaradan red cevabına istinaden tekrardan dilekçe yazıp başlık olarak 5510 sayılı yasanın 4. Maddesine göre emeklilik isteyeceğim.
Tekrar durum bildirir rapor isterlerse de
Şu sayılı dosyada göndermiştim diyeceğim 😄
Çok teşekkür ediyorum
Herşey gönlünüzce olsun
Aklıma takılan bir şey olursa yine rahatsız ederim 😄

abi, OturanBoğa
varya, takıntım yüzünden kurumlara sora sora ve tabiki sayenizde SGK uzmanı oldum çıktım ha :)
:D

Merhaba arkadaşlar
Bugün dilekçeme cevap geldi. Hastahane raporum incelenerek 5434 sayılı kanunun 44. Maddesine göre malül olmadığıma karar verilmiş.

Şimdi teyit etmek için tekrar soruyorum: %32 göz %20 şeker %10 psikiyatri ve %10 kardiyoloji raporuyla tekrar emeklilik için başvurabilir miyim?

Ve emeklilik dilekçeme nasıl birşey yazmalıyım

Şimdiden çok teşekkür ederim :)

minelli

Merhaba, siz dilekçenize 5510 sayılı kanunun 28. maddesine göre emekli olmak istiyorum diye yazdınız da gelen cevap bumu oldu?

Üst Alt