Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen Emeklilik için hangi cetvel baz alınıyor?

hasan58

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
Mrb;
Malulen emeklilik başvurusu yapacağım,malullen emeklilikte vucut fonksiyon kaybının tesbitinde 2006 yılında çıkarılan ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ SINIFLANDIRMASINA göre mi yoksa farklı bir çizelgeye göremi yapılmaktadır.

Bilgi:Benim kalp kapakçıklarımın iki tanesi metal kapakla değişti,bu güne kadar çok fazla sıkıntı çekmiyordum fakat artık çalışırken çok yoruluyorum yaklaşık 8 yıl oldu ameliyat olalı

dostum kalp kapaklarını deyişimini bildiyim kadarıyla malülen saymıyorlar bana öyle söylediler ama yinede sörabilirsin saykılarımla

ek 1 %60 iş gücü kaybından ziyade çalışma olanağının olmadığı hastalıklar grubunu kapsıyor gibi.acaba cetvel hazırlanırken %60 sınırı buna göremi hazırlandı?

Bu, maluliyet cetveli ile beraber yüzdelik ibare kullanılmamaya başladı aslında. O cetvele göre çalışılamayacak bir durum varsa, malul sayılıyor.

cetvelin hiç bir önemi yok çünkü olsa idi ek 1 ihtiyaç olmazdı.%60 iş gücü kaybı varsa emekli olucaksa hastalığın cetveldeki yerine bakılır daha sonrada oranına %60 ve üzeri ise malülen emekli olur.malülen emekliliğin tanımını değiştirmek lazım ve ÇALIŞAMAYACAK RAHATSIZLIK VEYA ENGELE SAHİP OLANLAR MALÜLEN EMEKLİ OLUR TANIMIN GELMESİ LAZIM.Eskiden baltazar formülü uygulandığı için bu söz konusu değildi.Bir bakıma burada engelliler OYUNA GETİRİLDİ.HERKEZ MALÜLEN EMEKLİLİK %60 A DÜŞÜYOR DİYE SEVİNİRKEN,HALBUKİ BİR ALDATMACAYMIŞ.

Tabii ki aldatmaca! Hatta fazlası da... Zira eskiden işgücü kaybına yol açan tüm hastalıklar/sakatlıklar tespit edilir, Balthazard Formülü ile bunlar toplanır ve %67 üzerinde işgücü kaybı varsa maluliyet onanırdı. Ama artık bu toplama işi ortadan kalktı. Artık kural tek bir sakatlıktan/hastalıktan dolayı %60 ve üzeri işgücü kaybının olması gerktiği şeklindedir.

D. SOLUNUM VE DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI
1- AKCİĞER ve SAĞ KALP:
Etyolojisi ne olursa olsun, klinik radyolojik ve laboratuar bulgularıyla doğrulanan ve solunum, dolaşım fonksiyonlarını ileri derecede etkileyen sağ kalp yetmezliği pulmoner hipertansiyon ve sağ kalp büyümesi, kronik kor pulmonale, ileri derecede restriktif, obstrüktif veya kombine akciğer fonksiyon bozuklukları ve hipoksemi ile seyreden, akciğer dokusunun, bronşların, akciğer zarlarının göğüs kafesinin hastalık ve arızaları veya çalışmaya engel tümörleri

2- KALP KASI, KAPAĞI ve ZARI:
Klinik, laboratuar, radyolojik, EKG, ekokardiyografik, angiografik bulgularla doğrulanan, hafif eforda veya dinlenme halinde fonksiyon kısıtlaması yapan iskemik kalp hastalıkları, kalp kası hastalıkları, kalp kapağı hastalıkları veya kalp zarı hastalık ve bozuklukları

3- OPERE KALP HASTALIKLARI:
Klinik, laboratuar, radyolojik, EKG, ekokardiyografik, anjiografik bulgularla doğrulanan hafif eforda veya dinlenme halinde fonksiyon kısıtlamasıyla birlikte olan, kalp kapağı onarımı, kalp kapağı protezi, kalıcı kalp pili, intra kardiak defibrilatör, girişimsel veya cerrahi koroner revaskülarizasyonu, perikardiektomi​

Sayın oturanboğa;
Benim durumun sizin eklediğiniz listede yukarıdaki şekilde yeralmakta, bir doktara sordum ve bu durumu anlatım sağlık durumun bu madde açıklandığı gibi dedi, bana senin durumun hafif eforda yorulma ve dinlenmeden geçmeyen bir durumun zaten masa başı haricinde bir işte çalışma şansın zaten tıbben yok dedi.Listeden anladığım kadarıyla malulen emeklilik şansım var gibi

Bilemiyorum. Doktor bilir ancak...

Tunç, Adli Tıp da bu cetvellere göre değerlendirir sanırım. Ama yine de "çalışamaz" raporu verirse, bu hukuki açıdan bi kazanım sağlayabilir diye düşünüyorum.

Üst Alt