Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik için primlerim yeterli değil, ama çalışamıyorum da!?

kimyacı26

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
:confused: Yazım biraz uzun olabilir.Lütfen sabırla okuyunuz.

ben 2006 yılında özel bir firmada kimyager olarak çalışmaya başladım. Sigortam 119 günlük iken rahatsızlandım. Teşhis lösemi idi ve acilen hastaneye yatırıldım. 8 ay aralıksız hastanede yatarak tedavi gördüm. Hastaneden çıkarken 6 ay istirahat raporu verildi. Raporum bittikten sonra bir daha rapor vermediler ve bu şekilde işten çıktım. Bir daha iş hayatıma dönemdim çünkü hastalığım 2 kere nüks etti. Daha sonra ilik nakli olmak suretiyle çok şükür hastalık iyileşti. Nakilim 2009 Mayıs'ta yapıldı. Hastalığım gitmişti ama yeni hastalıklar ortaya çıktı.

2010 yılında MEB engelliler sınavı açtı ve ben de hastalıklarım sebebiyle bir engelli olduğumdan rapor (oranı %51) çıkarıp,sınava girdim. Kazandım ve 2010 Eylül'de atamam yapıldı. Rahatsızlıklarım hat safhada olduğundan ilk 1 yılı raporlu geçirip 2. yıl işe başlama planı yaptım ve uygulamaya koydum. Ancak bu 1 yıl içinde bırakın iyileşmeyi yeni yeni hastalıklar kapımı çaldı. Diz,kalça ve omuz eklemlerimin hepsinde Avasküler Nekroz denilen bir nevi kemik çürümesi hastalığı oluştu. 3 ayda bir zatürre geçirmeye başladım. Ancak 6 ay işe gidebildim..

Velhasılı bir türlü işe gidemedim. Bu şekilde rapor sürem 3 yıl oldu ve malülen emekliliğe sevk edildim.
Emekli sandığında toplam geçen sürem ile 2006 yılında çalışmış olduğum 119 gün toplandı ve 4 yıl 1 gün prim çıktı.. Dolayısıyla prim olarak 1800 günü tamamlayamadığım için emekli olamadım.
Geriye dönme kapısı açık ancak benim çalışabilecek durumum olmadığı için geri dönmem mümkün değil.

Ben şimdi dışarıdan isteğe bağlı sigortalılık yaptırsam ve eksik primlerimi ödesem beni emekli yaparlar mı? Emekli yaparlarsa hangi kurumdan emekli yaparlar?

Bu konuda bilgisi iyi olan birileri varsa bana cevap verebilir mi? Okuduğunuz için teşekkürler :))

Yapacağınız en makul hamle primleri dışarıdan yatırarak 1800 gün prime ulaşıp 2016 yı bekledikten sonra en az %60 malüliyet raporu alarak emekliliğinizi istemek başka kısa yol yok gibi.

Bu konuda arkadaşımıza önerisi olan var mı?

Kısa bir dönem işa başlayıp daha sonra yeniden rapor alma süreci işletmek bir çözüm olabilir mi? Böyle bir şey mümkün müdür?

eksik kalan günleri 2 şekilde tamamlayabiliriz.
1-Askerlik borçlaması yaparak
2-Doğum borçlanması yaparak bu şartlar size uygun değil ise 1 yıl daha çalışabilir iseniz 1800 gün primi tamamlayabilirsiniz.
Emekli sandığından ayrıldığınız vakit isteğe bağlı emekli sandığı ödemesi yapamazsınız bunun için 10 yıl emekli sandığına prim ödemiş olmanız gerekli.
Ancak isteğe bağlı prim ödeyerek bu şartı yerine getirebilirsiniz ve emekli olabilirsiniz. Bağ-kur emekli maaşı emekli sandığına göre çok azdır. bunuda belirtmek isterim..

Yeniden işe başlamam için iyileştiğime dair rapor sunmam lazım..Diyelim raporu aldım..Ardından hemen hastalık raporu almam tuhaf karşılanmaz mı? Çok zor durumdayım ve üzgünüm.Kazandığım bir hakkı elimde olmayan sebeplerden ötürü kaybetmek zor..

Oturan Boğa'nın dediklerini yapabilsek çok iyi olacak ama nasıl? Yeniden göreve başlama imkanım var.Devlet bu hakkı tanımış ama sağlığım yeniden başlamaya hiç uygun değil..Yüksek makamlara ulaşmak lazım..Acaba başbakana falan mektup yazsam ulaşır mı ellerine? :(

kimyacı26

Umursamayın... Şeklen imkanınız varsa göreve başlayın, sonra yine hemen rapor alın. Bu kadar basit. Bu sizin en doğal hakkınız.

Üst Alt