Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik ile engelli emekliği arasındaki maaş farkı var mı?

Makiyato

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
13
Merhaba.Sorum şu;

Aynı hizmet yılına sahip ve aynı tarihte dilekçe vermiş iki kamu görevlisinden

1-Sonradan engellilik kapsamında emeklilik talep eden memur ile işe engelli olarak başlayan memurun emeklilik maaşları aynı mıdır?Ve her ikiside maaşlarını memurlarnetteki emekli memur maaş hesaplama robotundan mı yapmalı?

2-Bu iki kişiden sonradan emeklilik talep eden yeniden bir işte çalışamazken, engelli memur olarak emekli olan yeniden çalışabilir deniyor. Bu bilgi net ve doğrumudur?

3-Googlede malullük aylığı diyince 2021 yılı için 1700 TL gibi bir rakam çıkıyor,kafamı en çok karıştıran bu sonradan engeli oluşan memur kaç yıllık olursa olsun malul olduğu için sabit bu maaşı mı alır? Umarım değildir :))

Makiyato
(SORUNUN CEVABINI TAM OLARAK BİLMİYORUM)

Ben sonradan engelli oldum. Emeklilik şartlarım ise %65 engelli raporuyla 16 TAM YIL ve 5760 gün prim şartı var bende. Kamudaki herkes "ENGELLİ EMEKLİLİK" şartlarını yazabilirmi BURAYA. 😁😁 ✋

Son düzenleme:
Makiyato

Merhaba,

1. sorunuzun kamu görevlileri arasında ki farkı bilmemekle birlikte özel sektörde engelli olarak işe başlayan ile sonradan engelli olan işçi arasında emekli maaşı olabilir.Özel sektörde önceden veya sonradan engelli olmak değil tek önemli konu kişilerin adına yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim gün sayılarıdır.

Şöyle ki ; Baştan beri engelli olarak çalışmış ve yaklaşık 7.000 SGK primi günü bulunan ve çalışırken maaşı asgari ücretten hep biraz fazla yatmış kişinin emekli maaşı 2.100 TL bağlanmıştır.Sonradan engelli statüsünde geçmiş yaklaşık 5.500 SGK prim günü bulunan ve çalışırken maaşı asgari ücretin hep 4 veya 5 katı tutarında yatmış bir kişinin emekli maaşı 4.500 TL dir.Bu örnekler gerçektir.Birebir tanıdıklarım üzerinden bilgi verdim.

Söylediğim üzere özel sektörde emekli maaşının hesaplanması işlemi için önemli olan SGK prim tutarının ne kadar yüksek yatırıldığı temeline dayanmaktadır.

2. sorunuz emekli bir çok devlet memuru akraban ve dostum vardır.5434 ve 5510 sayılı kanunlarda net bir şekilde belirtilmiştir ki her ne şekilde emekli olursa olsun devlet memuru tekrar işe başlayabilirse yani ilgili kurum onay verip kabul edilirse emekli maaşı kesilir.Bu net bir bilgidir.Bu durumun bir tek istinası vardır.oda 5335 sayılı kanunun 30. maddesine göre devlet memuru olup madde de belirtilen şekilde çalışan devlet memurlarının emekli maaşı kesilmez der kanun hükmü.İlgili kanunun linkini paylaşıyorum.

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5335.pdf

3. sorunuz internet mecrasından malulen emeklilik veya engelli vergi indirimi ile emeklilik maaşları diye yazdığınızda ne yazık ki en düşük prim gününe veya sizdeki adıyla hizmet gününe göre hesaplanmış en az alınabilecek emekli maaşları yazmaktadır.Halkımızda bu yazıları okuduğunda herkesin bu emekli maaşını alacağını zannetmektedir.

İnternet mecrasında okuduğunuz emekli maaşını alan kişiler vardır ancak herkes aynı emekli maaşını alamaz.Çünkü ister devlet memuru olan işter işçi SGK prim tutarı veya hizmet süresi üzerinden hesaplanan bir modülde herkes nasıl aynı maaşı alabilir.İnternet mecrasında haber yapabilmek için alınabilecek en düşük maaşı hesaplanmışta herkes alıyor gibi haber yapma algısı ile servis etmekte ve bilgi kirliliği yaratmaktadır.

Yukarıda size verdiğim örnekte daha yüksek bir işçi emekli maaşı bilgisi daha paylaşayım.Arkadaşımın emekli maaşı 5.100 TL sgk prim günü sanırım 6.000 günden biraz fazla ve SGK primleri her zaman asgari ücretin 5 veya 6 katı üzerinden yattı.Yani herkes aynı emekli maaşını alma ihtimali var ise de çok zayıftır.İçiniz rahat olsun.

Saygılar.

Son düzenleme:
(SADECE KAMUDA)
İster 5434
ister 5510
numaralı kanuna tabi olmak
"malülen emeklilik" yönünden farkediyormu bilen varmı?

Üst Alt