Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik kararım çıktı, ama ben emekli olmak istemiyorum..?

NEVATİLKİM

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1999 yılından beri böbrek hastası, 2001 den bu yana diyaliz tedavisi görmekteyim.
2000 yılında anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi okul öncesi öğretmenliğini kazandım. 2005 yılında bu bölümden mezun olarak m.e.b.'na bağlı bir okulda ücretli öğretmen olarak çalışmaya başladım. 2009'da sözleşmeli öğretmen olarak şanlıurfa'ya atandım. 2011 yılında özür grubu atamalarıyla ankara'ya geldim ve yine bu yıl içerisi haziran ayında kadroya geçtim.
2011-2012 eğitim öğretim yılı başında hamile olduğum ve rahatsızlığımdan dolayıda gebeliğimin riskli ve erken doğum olasılığının yüksek olduğu bu yüzdende çalışmamamın gerektiği doktorum tarafından söylendi. ben de bu yüzden heyet raporu almak zorunda kaldım. bebeğim erken oldu ve bir seneyi heyet raporu alarak geçirdim.
2012-2013 eğitim öğretim yılı başında okul müdürü istersem geri görevde çalışabileceğimi bunun için dilekçe yazmam gerektiğini söyledi. ben de çalışma arkadaşlarımla sabahçı - öğlenci olma husunda problemler yaşadığım için kabul ettim. % 90 enegelli raporumla birlikte dilekçemi okul idaresine sundum .benden daha sonra tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış bir rapor ve çalıştığım süre zarfında aldığım tüm raporların fotokopisi istendi. başka bir dilekçeyle onlarıda okul idaresine verdim.

1 ağustos 2013 tarihli sosyal güvenlik kurumundan gelen yazıyla şok oldum. yazıda aldığım rapora dayanılarak 5510 sayılı kanunun 25. Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca malul olduğuma ve genel ve idari hizmetlerde çalışamayacağıma ve de 5510 sayılı kanununun hükümlerinin uygulanabilmesi için ilişiğimin kesilmesine karar verilmiş.

sgk ya itiraz dilekçesi yazdım. yazıyı gönderen şubedeki şefle görüştüğümde alınan karardan dönülemeyeceğini hizmette gerekli süreyide doldurmadığım için aylık bağlanamayacağını öğrendiğimde ise baska bir şok yaşadım.

şimdi ben ne yapmalıyım? Nerelere nasıl başvurmalıyım?
bir yandan özürlü personel istihdam etmeye çalışılırken bu yaşadığım durumu anlamakta zorluk çekiyorum. emekli olmak isteyip istememem bana neden sorulmuyor. neden olmak zorunda bırakılıyorum. haberi aldığımdan beri doğru düzgün düşünemiyor uyku uyuyamıyorum. ben atanırken zaten engelliydim ve engelli kadrosuyla atanmadım normal kpss puanıyla atandım o zaman iş görüyodum da aynı hastalıkla şimdi nasıl iş göremiyorum soruyorum.
işimin garantisine güvenerek kredi çekip bir ev aldım şimdi ise onun ödemelerini nasıl yapacağımm onu düşünüyorum. okulumdaki müdür yardımcısı yazıyı bekletemeyeceğini emeklilik işlemlerimin başlaması gerektiğini söylüyor
benim şimdi ne yapmam lazım. bulunduğum ildeki il milli eğitim müdürlüğü, sgk'daki yetkililer, sendikadaki avukatlar, sgk sağlık kurulu çalışanlarıda dahil olmak üzere bir çok kişiyle görüştüm ama şu ana kadar bana ne yapmam gerektiği ile ilgili doğru düzgün bir bilgi veren olmadığı gibi karar verilmiş dönüşü yok denildi.

bu mesajı okuyanlardan site yöneticilerinden engelli hakları hakkında kapsamlı bilgi sahibi olan arkadaşlardan ne yapmam gerektiği ile ilgili bilgi ve destek bekliyorum. bu olayla ilgili iş kanununu çok iyi bilenlerin bana ulaşmasını rica ediyorum.

10 yılı doldurmadığınız için sadece ikramiye ödenip ilişiğiniz kesilir. Okul müdürü tam bir çukurmuş.

Önünüzde 2 yol var.

1-Çalışabilir raporu alıp tekrar sgk ya ve kurumunuza başvurup daha önce işlemin iptalini istemek, red edilmesi halinde idare mahkemesine dava açmak. Bu zor bir ihtimal çünkü malülen emeklilikten sonra memuriye dönüşü düzenleyen bir hüküm yok. Ya da resen yapılan ( kurumun yetkisini kötüye kullandığı iddia edilebilir) bu işlemin iptal edilmesi için dava açmak.

2- Bakıma muhtaç olmanız halinde 5 yıl sürelik hizmet ile malülen emekli olabilirsiniz. Bu yönden bir rapor ile sgk ya başvurup işlemin iptali ve yeni rapora göre emeklilik durumunuza karar verilmesini isteyin, red halinde idare mahkemesine dava açın.

Malulen emeklilik mi mağduren emeklilik mi?

Sürekli araştırma yapıp birilerinden fikir alıyorum.kanunu incelediğimde ise daha çok umutsuzluğa kapılıyorum.5510 sayılı kanunda eğer hastalığınız işe girmeden önce ise aylık bağlanmaz diyor.milli eğitime ve sgk ya itiraz silekçesi yazdım bir de okuluma kadromun değiştirilerek özürlü kadrosuna geçmek istiyorum diye dilekçe yazsam olur mu?

Diyaliz hastası olmanız çalışamayacğaınız anlamına gelemez! Mesleğinizi yapmaya mani bir duruunuz yoksa, kimse sizi zorla emekli de edemez. Sizi emekliliğe sevk eden karara karşı hemen dava açın derim. Hastaneden alacağınız "şu şu işlerde çalışamaz" raporuyla işinize geri dönebileceğinizi düşünüyorum.

Ayrıca evet, sakat statüsüne de geçirebilir sizi! Ulan ne ceberrut insanlar var! Lanet olsun bu kafadakilere...

Aile ve Sosyal Politikalar bakanına yazın: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı |

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne gidip yardım isteyin: Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü |

Gerçekten benim gibi düşünüp ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.Aile ve sosyal politikalar bakanlığı yaşlı ve engelliler genel müdürlüğüne gittim.Uzmanımız toplantıda dediler bekleyim dedim beklesenizde bir şey değişmez dediler.telefonunu vereyim size dedi oradaki bir memur dr.muş çocuk gelişimi okumuş odyolog muş bilmem ne?? Ben de kanser hastasıyım dedi bende bir sürü prosedürle uğraşıyorum dedi gitti geldi oranın daire başkanıyla görüştü ne dediler se artık gelince daha temkinli kısık sesle birilerinden çekinceli konuştu ne uzman numarasıı verdi nede bir yerlere yönlendirdi.Burası Türkiye burada her şey olur dedi kendi iş numarasını verdi.Dilekçe yazsanız cevabı ne zaman gelir bilinmez dedi.Herkes gibi oda başından savdı.Zaten ordaki memurların biz engelliler için orda bi şeyler yaptığını düşünmüyorum oturmuşlar bilgisayarda oyun oynuyor facede takılıyor dedikodu yapıyorlar.

Kurumunuzun resen malüleyet için sevk etme yetkisi var. Bunun için sürekli rapor vs almışsanız bunun için sevk ettim diyebilir.

Memuriyetten önce hastalığınızın AYNI düzeyde olduğunu sağlık kurulu raporuyla belgelendirebiliyorsanız bu yönden itiraz edebilirsiniz. Ancak sgk'da memuriyetten önce % 60 dan az olduğunu şu anda % 90 olduğunu iddia edebilir.

Ancak işe girmeden önce de diyaliz tedavisini aldığınızı belirtmişsiniz. Peki memuriyete başvururken sağlam raporum mu verdiniz yoksa diyaliz tedavisi gördüğünüz tespitli raporu mu verdiniz. Eğer sağlam raporu verdiyseniz ve işe girerken zaten malüldüm diye dava açarsanız evrakta sahtecilik vs suçlarından ceza almanız da mümkün. Bu tür bir ceza alıp memuriyete dönüp dönemeyeceğinizi bir avukatla görüşün. Çünkü bildiğim kadarıyla 6 ay ya da 1 yıl ve üstü ceza alanlar memuriyetten atılır.

Normalde devlet memurluguna ilk kez başlayanlar dan tam teşekküllü devlet hastanesinden alinmis heyet raporu isteniyor benden ve benim gibi atandigim ildeki hic bir arkadaşımdan sağlık raporu istenmedi. Zaten okula verdigim raporu alirken de heyetteki doktorlar aynı şeyi söylediler ve bu suçtur istemedilerse soruşturma başlatılması lazim dediler. Ben okurkende hastaydim.2005te okulum bitti ve o yıl ücretli öğretmen olarak devlet okullarında çalışmaya başladım. Calistigim okullardan biride su an çalıştığım okulumdur.Bu durumda suçlu olanın ben olduğunu düşünmüyorum. Sizce???

Olağan işleyiş sürecinde memuriyete (sakat kadrosu değil) girişte memuriyet yapabilir diye rapor alınması gerekir. Malüliyet başvurularında SGK emekli sandığı sicil dosyanızı isteyip bu belgenizi inceler ve şu an ki durumunuza da değerlendirip bir karara varır.

Yani dosyanızda sağlam raporu varsa ve şimdi de % 90 bir rapor sunmuşsanız malüliyet kararı verilmesi gayet doğaldır. Çünkü çalışamayacak durumda birini emekli etmeyip, çalışır kararı verilmesi sizin çalışırken hayatınızı kaybetmeniz vs. durumlarda o kararı verenleri suçlu duruma düşürür ve kimse böyle bir sorumluluğu almaz.

Görüldüğü kadarıyla siz önce sözleşmeli vb adlar altında çalışmaya başlamışsınız ve muhtemelen sözleşmelilere kadro veren bir yasayla ( kadro verilen yasanın ilgili hükümlerine bakmak gerek ) kadrolu olarak atanmışsınız ve memur olmuşsunuz. Eğer ilgili yasada memuriyete atananlar için ilk defa memuriyete atananlar için gerekli belge, rapor vs. istenmemişse burda sizin kusurunuzdan söz etmek mümkün değildir. Rapor istenmiş ancak bu şartlar yerine getirilip kurumunuz tarafından istenmemişse burda kusur idareye aittir.

Bana kalırsa yasada olan bir boşluktan yararlanıp bir şekilde memur olarak atanmışsınız. Bu sizin lehinize görünüyor. Bu durumda işe girdiğinizde de sakat olduğunuzu ve işe girdiğinde sakat olan birinin aynı sakatlığından dolayı malülen emekli edilemeyeceğini iddia ederek dava açabilirsiniz. SGK sakat olan birinin memur olamayacağını iddia etse bile açıktan atama ile değilde yasa ile atandığınız için sizin sorumluluğunuz ortadan kalkar ve yasa koyucu sorumlu olur. Böylece işe girdiğiniz zaman sakat olduğunuz mahkemece kabul edilse bile şu anda memur olamayacağınız hukuki sonucu kadük duruma düşer.

Bence bu konularda deneyimli bir avukatla görüşüp bu yönde bir dava dilekçesi ile kazanma şansınız yüksek. Başka türlü hukuki olarak bir yol görünmüyor. Dilekçe vs bunlardan bir sonuç çıkmaz.

Nevatilkim nicki ile yazan Nevin isimli öğretmeni nasıl bulurum?Litfen yardım!!!

Bu siteye daha önce soru sormuş bir öğretmen var.Nicki NEVATİLKİM adı ise Nevin.Kendisi öğretmenmiş.Re'sen emekliye sevk edilmiş.Kendisi emekli olmak istemediğini ve ne yapması gerektiğini sormuş.Şuan ben de ona benzer bir durum yaşıyorum ve onun ne yaptığını,nasıl bir yol izlediğini ve ne sonuç aldığını merak ediyorum.Uzun süredir siteye girmemiş.Ona nasıl ulaşırım?Site yönetimi bu konuda bana yardım edebilir mi??

Nevin hanım, bu konuda ne tür gelişmeler oldu acaba? Güncel bilgi verebilirseniz benzer durumda olan kişiler de yararlanmış olur

Üst Alt