Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Malulen emeklilik mi, vergi indirimiyle emeklilik mi?
annem ev hanımı,şuan rahmetli babamdan 1600tl dul aylığı alıyor.benim sormak istediğim esasında annem ev hanımı olmasına rağmen dışarıdan isteğe bağlı sigorta kapsamında zamanında ödenmiş toplam 1891 gun sigorta prımı var. ayrıca annemin sağlık durumlarından ötürü yuzde 93 engelli raporu mevcut.sıgortaya gıttıgımızde eger 1709 gun daha prım ödemesi yaparsak ''vergi indirimden'' emekli olabileceğini karşılığında da 1600tl her ay maaş alabileceğini söylediler.yok bunu istemez ise 1891 gün prımı ve yuzde 93 raporu olduğundan dolayı ismini bilmiyorum ama malulen olabilir.malulen den aylık 1000 tl verilse rahmetlı babamdan aylık aldığı ıcın bazı kesıntıler oluyormus 500 tl kalırmış.fakat malulen emeklılığı herkese yapmıyormus bazı kötu rahatsızlıklarda verılıyormus konuyla ılgılı bılgısı olan varsa yardımcı olurum.
malulen emeklı aylıgıbıze baglanır mı
hangısını tercıh etmek daha mantıklı gıbı
Fazla prim tabii ki fazla maaş demek ama 1700 gün prim ödeyip bilmem kaç yıl geç maaş almaktansa bugün malulen emekli olup hemen maaş almak çok daha karlıdır.
Ayrıca iki maaş arasında öyle 600 tl gibi bir fark olması İMKANSIZ. Ben olsam, eğer şartlar tutuyorsa, hemen malulen emekli olurum.
Aynı anda hem malulen emekli hem de Dul maaşı alınıyorsa, fazla olan maaşın tümü, az olan maaşın yarısı ödenir.
Malulen emekli olabilmek için:
1- maluliyet cetveli'ne göre malul durumda olmak
2- ilk sigortalılıktan bu yana en az 10 yıl geçmesi
3- Bu sürede en az 1800 gün primin ödenmiş olması
gerek.
1700 gün ortalama 57 ay yapıyor artış koymasak bile bugünki 830 tl isteğe bağlı primle 47.000 tutacak ortalama 5 yıl daha ödeme yapman demek
ve bu ay sıkıştım primi yatıramadım şu sorun oldu olmayacak bende sizin gibi düşünüp ödeyeyim dedim bir sorun yüzüne kira gelirim şuan bittiği için isteğe bağlı sigortamı durdurdum en iyisi malullüğe başvurun kafanız rahat olur .
OturanBoğa öncelikle cevabiniz icin cok tesekkur ederim.bizde sizin gibi hemen malulen emekli olmasini dusunduk.malulen emeklilkle ilgili saymis oldugunuz bilgilerden 1- annemin yuzde 93raporu olmasina ragmen tekrar sgk tarafindan bir hastaneye mi sevk edilecegiz, bu hastnede sizin yolladiginiz maluliyet ceteline gore ne kadar rahatsiz oldugu tekrar mi hesaplanacak.buradan bizlre saglik durumuyla igili yuzdesel oran verilecek ve karsilihinda su kadar gun prim odenmis olmak mi diyecek.buradan verilen orana gore mi belirlenecek? Benim en cok sormak isedigim husus annemin dosyasi en son calistigi (istege bagli sigortasi ödendigi yer)yer ankara oldugu icin dosyasi ankarada ,o dosyayi nasil bulndugumuz ile sevk ettirebiliriz, bu konuyla ilgili kimileri bulundugun ilde sigortali gostert diyorlar ama hem annem kabul etmiyor hemde sgk %93 raporu olan bir kimse , bir kac gunlukte olsa nasil sigortali bir iste calisabilir diye muvazali islem yapabilir.2-ilk sigortaliliktan bu yana 10yillik sure gecmistir 3-suan 1891 gun istege bagli ödenmis primleri var. Beylikduzu cevabiniz icin oncelikle tesekkur ederim.maaş anlamida cok mantikli bir hesap yapmissiniz,hani yaklasik 57aylik sigorta primi az bir mebla degil.onun yerin malulen emekli olsun daha iyi diye dusunuyorum.hani rahmetli babamda kalan dul ayligini da alacagi icin kendi ihtiyaclarini guzel bir sekilde alabilir.gece gece cok sevindim sayenizde
Malulen emeklilik en son sigortalı olunan işyerinin bağlı olduğu ilde olur. Oradaki sigorta müdürlüğüne malulen emeklilik için başvuracaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler. Hastane hastalıklarla ilgili rapor hazırlayacak ve raporu sgl sağlık kuruluna gönderecek. Kurul da maluliyet cetveli'ne göre malul sayılı sayılmayacağınıza karar verecek