Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik reddedilirse yeni rapor almadan yaşlılık emekliliğine başvurmak..?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
243
Reaksiyonlar
168
malulen emeklilige sevk olmuş biri emekliligi ret edilirse yaşlılık aylıgına rapora girmeden işlem başlatabilirmi 1 rapor üzerinden malum malulen emeklilik yaşlılık emekliligi rapor kısmı yeni çıkan tabloya göre degerlendiriliyor işlem başlatabilirmi malulen emekliligi ret olursa yaşlılık aylıgına başvurma hakkı varmı aynı rapor üzerinden sonuçta 2 side aynı yönetmenlige göre degerlendiriliyor rapor kısmı

80. 2022.maaşi için rapor almiştim sonradan sigorta girişim oldu. 10. Yıldır çalişiyorum 4. C. Lıyım malulen emekli olabilirmiyim hastalığım ağır tanili

Raporun alınma tarihi, emekliliğe başvurulan tarihten önceki 6 ay içinde değilse malulen emeklilikte Kurum hastaneye sevk edip yeni rapor istiyor.

Her halükarda malulen emeklilik için başvurulan rapor ile yaşlılık aylığına da başvurulabilir.

(Gölge)

Evet, o raporun Yaşlılık emekliliği açısından işleme konmasını talep edersin dilekçe ile...

80. 2022.maaşi için rapor almiştim sonradan sigorta girişim oldu. 10. Yıldır çalişiyorum 4. C. Lıyım malulen emekli olabilirmiyim hastalığım ağır OturanBoğa

Bu kısmında açiklarmisiniz

OturanBoğa. Bülent abi şizofreni ağır tanili rahatsizligim var 4. C. Lıyım 5510 bağlıyım 10. Yıl oldu malulen emekli olabilirmiyim sigorta girişinden önce 2022. Maaşi alıyordum 80 raporum vardı özürlülük ölçütüne göre alinmiştir malum yönetmenlik degişti malulen emeklilik çalişma gücü kaybına göre rapor alınıyor benim 80 rapor özürlülük ölçütüne göre alinmiştir 5510 sayılı yasada çalişmaya başlamadan önce malül olanlar diyor malülen emekli olmaz bunlar 15. Yıl sigortalılık süresi 3960 pirimde emekli olur diyor yaşlilik aylığından yararlanır diyor
Çalişamiyorum 5 yıl daha dayanacak gücüm kalmadı malülen emekli olabilirmiyim sizden bir yorum bekliyorum

(Gölge) Senin yazdığından farklı bir şey söyleyemem ki. Malesef şartlar bizim lehimize değil.

2021 Eylül'de Ankara'dan "emekli olabilir ama raporunu yenilesin" yazısı gelmişti kurumuma. 2021 Kasımdan beri çalışmıyorum, çalışamıyorum.

Kelin ilacı olsa başına sürer derler ya benimki o hesap. Benimde tek umudum emeklilik.

16 Mart'ta son raporumu (%80 olanı) Ankara'ya gönderdim "Çalışma Gücü Kayıp Oranı" tespiti için. Eylül ayı geldi hala cevap gelmedi.
1 Aydır Gelen evrak beklemede yazısını günde 100 defa okuyorum.

Uzun lafın kısası ne yap ne et 5 yıl daha sabret. İşsizlik çok daha kötü.

ucuncubahar

Sen memurmuydun yaşlilik ayliginami başvurdun istifamı ettin istifa edenler memurlar engelli yaşlilik ayligindan yararlanamıyor diye biliyorum

Siz bir ara raporda alamamiştiniz tanıda sıkıntı vardı sonra nasıl ettiniz tekrar rapormu aldınız baştan anlatirmisiniz durumunuzu

Kısaca özetleyeyim;

2021 Eylül : Ankara'dan gelen yazı "emekli olabilir ama raporunu yenilesin" denildi.

2021 30 Eylül : Yeni Raporda "Hakkında kanaat belirtilebilmesi için 6 ay süreyle ayda bir düzenli psikiyatri poliklinik takibi önerilir." denildi oran verilmedi.

2021 8 Kasım : Rapora itiraz edildi sonuç değişmedi "düzenli psikiyatrik takipler ve tedavi sonrası tekrar değerlendirilmesi uygundur." denildi.

2022 11 Ağustos : Yeni Rapor alındı %58 Tanı: Psikotik özellikli depresyon tedaviyle kısmen düzelen

2022 1 Aralık : Emeklilik - Yaşlılık Aylığı için başvurdum.

2023 17 Şubat : Başvurum reddedildi. "Sigortalının çalışma gücünü Yönetmelikte belirlenen düzeylerde kaybetmediğine" denildi.

2023 10 Mart : Yeni Rapor. %80 "yineleyen depresif bozukluk, tedavi ile işlevselliği düzelmeyen"

2023 16 Mart : Çalışma Gücü Kayıp Oranı tespiti için raporu gönderdim.

2023 31 Ağustos : Henüz cevap yok. Evrak Sağlık Kurulundan çıkalı 1 ay oldu hatta geçti ama bir türlü ilgili memura ulaşmadı. Bekliyorum.

Dediğin doğru, yaşlılık aylığı için 5510 a göre memurun çalışıyor olma şartı var. Elimdeki raporun çalışma gücü kayıp oranı ne çıkar bakacağım, malulen emekliliğe yeterse tek ihtimal malulen emeklilik. olumsuz sonuç gelirse rapor hastalık listesinde var olan bir tanı ile çıkana kadar beklemeye devam.

hayat zor, kuşlar uçuyor.

ucuncubahar

Yaşlilik ayligi olurmu sizce istifa ettiniz mi siz memurmusunuz

Malulen emekli olmayı mi düşünüyorsunuz

Memurdum. 10 gün mazeretsiz işe gitmeyerek müstafi oldum. şuan memur değilim. herhangi bir işte de çalışmıyorum.

emekli olalımda isminin ne olduğunun hiç önemi yok.

ama senin de dediğin gibi yaşlılık aylığı için çalışıyor olma şartı var. yani olduya bana SGK hastalık listesinde orta tanılı bir hastalık ile oran verseler bile çalışmadığım için emekli olamayacağım.

Ben malulen emekliyim ( şizoaffektif ) bu yol çok zorlu bir yol hele bu psikiyatri ise... 8 yıldır sabit doktoruma gitmeme rağmen (eğitim araştırma hastanesi) ben iki defa Manisa ruh ve sinire gidip 7 adli psikiyatri uzmanından çalışamaz raporu aldım dediğim gibi psikiyatri'den malulen emekli olmak hiç kolay değil ( sorularınız varsa sorun )

@ucuncubahar

20 gün mazeretsiz gelmezsen degilmi af etmedilermi bilerekmi gitmediniz çalışmak istemiyormuydunuz
neden gitmediniz memurluk iyi rahat
yaşlılık olamiyorsunuz o zaman
malulen olmanız lazım agır tanılı rapor almanız lazım

sigorta girişinden önce 2022. Maaşi alıyordum 80 raporum vardı özürlülük ölçütüne göre alinmiştir malum yönetmenlik degişti malulen emeklilik çalişma gücü kaybına göre rapor alınıyor benim 80 rapor özürlülük ölçütüne göre alinmiştir
5510[FONT=sans-serif] sayılı yasada çalişmaya başlamadan önce malül olanlar diyor malülen emekli olmaz bunlar 15. Yıl sigortalılık süresi 3960 pirimde emekli olur diyor yaşlilik aylığından yararlanır diyor
malulen olamama ihtimalim varmı bu konu hakkında bilgin varmı?[/FONT]

Arkadaşlar malulen emekliliğe başvuracagim sigorta girişinden önce 80 raporum vardı engelli maaşi için almiştim özürlülük ölçütüne göre alinmiştir
5510 madde 25 maddede diyor
Sigorta girişinden. Önce malul olanlar malulen emekli olamaz
Malullük farklı engellilik farklı degerlendirilmiyormu ?? 80 raporum olduğu için malulen emekli olamazmiyim 170 aradım malullük farklı engellilikle alınan 80 rapor farklı denildi olabilirsiniz denildi forumda olamaz deniliyor aslı astarı nedir bu durumun bilgi verirseniz sevinirim

@

(Gölge) Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği birbirinden farklı yönetmeliklere haizdir.​

Engelli Emekliliği Bireysel alınan engel raporu ile GV Kanununa tabii olarak.

Malulen Emeklilik Kurum sevki ile Alınan Üniversite araştırma hastanesi veya Tıp Fakültesi raporuna göre değerlendirilir.
Maluliyet raporunda Oran belirtilmez sadece durum bildirir raporu hazırlanarak son kararın Bölge Sağlık Kurulunca verileceği şerhi eklenir.
Engelli raporunda ise oran belirtilir.

@(Gölge)

Selam geçmiş olsun. Sigorta girişinizden önce aldığınız aldığınız %80 oranlı raporu SGK kabul etmeyecektir yeniden hastaneye sevk yapacaktır. ( Son 6 ay içinde alınmış rapor var ise kabul ediyorlar )

Sizinde yazdığınız gibi SGK girişinden önce malul olduğu tespit edilenler malulen emekli olarak değerlendirilmezler.

Sevk ile gittiğiniz hastanede durum bildirir rapor verecekler. Bu raporda oran verilmesine gerek yok hastalığınız ile ilgili bilgileri ve hastalık tanılarınızı tam ve eksiksiz olarak yazmaları gerekiyor. ( Beni devlet hastanesine sevk ettiler SGK verilen raporu beğenmedi, ikinci defa üniversite hastanesine sevk ettiler. Doktorlara söyleyin hastalığınız ile ilgili her şeyi en ince detayına kadar yazsınlar yoksa aylarca sürüyor sonuçlanması )

SGK'ya gönderilecek raporunuzda ki hastalığınız ile ilgili tanıları çalışma gücü kaybı yönetmeliğine göre SGK Sağlık Kurulu inceleyecek. Ağır Düzeyde Çalışma Gücünü kaybetmiştir diye karar verilirse malulen emekliliği haketmiş oluyorsunuz.

Benim başvuruma Red geldi ve Yüksek Kurula itirazda bulundum şu an tekrar inceleniyor. Malulen emeklilik süreci biraz uzun sürebiliyor Allah kolaylık versin başvuru yapacaksanız. İyi Akşamlar.

Sigorta girişinden. Önce malul olanlar malulen emekli olamaz burası kafamı kariştiran nokta

@

(Gölge) Geçmişte aldığınız engelli raporunu ortaya çıkarmayacaksınız.​

10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim gün sayısı tamam ise.

Bulunduğunuz o yer SGK merkezi Müdürlüğü Maluliyet servisine müracaat edeceksiniz.

Tahsis talep formunu doldurup memura teslim ettikten sonra, sizi Bağlı bulunduğunuz yer Eğitim Ve Araştırma Hastanesine, Veya Tıp Fakültesi Hastanesi Sağlık Kuruluna sevk edecek.

SGK'dan size bir üst yazı verecekler ve 3 iş günü içerisinde Sevk Edildiğiniz Üniversite hastanesi sağlık kuruluna giderek size verilen evrağı teslim edeceksiniz.

Sağlık kurulu çalışanı evrağı kayıt edecek ve size bir evrak listesi verecek. Aynı zamanda heyet hekimlerini dolaşmanız için randevu günü oluşturacak.

Verilen evrak listesinde şunlar yazılı olacak.

En az 2 yıllık eczaneden ilaç kullanım dökümü.

Varsa geçmişe ait hastalık tanılarını içerir epikriz.

Ve Listede yazılı diğer evraklar.

Bu liste içerisine geçmişte aldığınız Engelli raporunu eklemeyin. Hekimleri dolaşmak için geldiğiniz gün listede yazılı evrakları da getireceksiniz, Dosyanıza eklenecek.

Hekimleri gezdikten sonra listeyi sağlık kuruluna teslim edeceksiniz, ve size tekrar heyet için randevu verilecek.

Heyete girip çıktıktan sonra gidebilirsiniz.

Raporunuz hazırlanarak SGK'na gönderilecektir.

SGK Gelen rapor ile birlikte özlük dosyanızı Bölge Sağlık kuruluna gönderecek.

Not : Üniversite hastanesi Maluliyet raporunda oran yazmaz ''Durum bildirir raporu hazırlanır '' son kararın Bölge Sağlık Kurulu Vereceği '' cümlesi de eklenir''

Bölge Sağlık Kurulu dosyanızı inceleyip nihai karar sonrası Size bir cevabi yazı gönderecektir.

İşlemlerinizin hangi aşamada olduğunu izlemek için E-Devlet SGK DYS Evrak Takip üzerinden işlemlerinizi takip edebilirsiniz.

@ADALETE SİTEM

Arkadaş bu işlemleri sormuyor. Zaten yukarda yazdım nasıl yol izlemesi neler yapması gerektiğini. Malulen emeklilik ile ilgili bir madde var kafa karıştırıcı onu öğrenmek istiyor.

@(Gölge)
@OturanBoğa

Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma
gücünün %60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği
önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük
aylığından yararlanamaz
.

Sizin bahsettiğiniz madde bu galiba.

Malulen emekli olabilmek için Sgk girişinden sonra hastalanmış olmak gerekiyor. Ya da var olan hastalığının Sgk girişinden sonra daha da ilerleyerek seni çalışamaz hale getirmesi gerekiyor.

Şöyle anlaşılıyor Sgk girişinden önce hastalığın ve engellilik durumun var ise Malulen Emekli olamazsın. Şartları sağlıyorsan vergi indirimi ile emekli ol diyor galiba bu madde.

Son düzenleme:
5510 Sayılı Kanunun 25. Maddesi şu anlama gelmektedir.
İlk sigortalı olunmazdan önce kendisinde maluliyeti gerektirir düzeyde hastalık veya arıza ile işe giren sigortalı, maluliyet aylığından yararlanamaz.
Diğer bir anlatım ile : 506 Sayılı Kanunun 53.Maddesinin ( A ) fıkrasına göre malul durumda sayılmış ise de, aynı kanuna tabi iş yerine maluliyetini gerektiren hastalık ve arıza ile girmesi nedeniyle aynı maddenin ( B ) fıkrası gereğince malullük sigortası yardımlarından yararlanamayacağına ( 5510 ) sayılı Kanunun Geçici 10. maddesi gereğince karar verilmiştir.

@(Gölge)

Maluliyet tahsis talebiniz üzerine reddine karar verilir ise bu kere, Eski aldığınız Engelli raporunuz geçerliliğini kaybetmez, çünkü maluliyet raporu ile engelli raporu farklı niteliktedir.

Eski engelli raporunuzu kullanarak, Engelli emekliliğinde yararlanabilirsiniz.
Yapmanız gereken iş Yıl, prim, gün şartını tamamlayarak Engelli emekliliğine müracaat edebilirsiniz.

@ADALETE SİTEM, forumda eski rapor kabul edilmiyor deniliyor engelli emekliliğinde
Yeniden heyete sevk olunuyormuş 2021 de yeni rapor yönetmenligi çikti buna göre alınması lazimmiş

@(Gölge)
Engelli Emekliliğinde Yeni yönetmeliğe göre rapor istenemez - Gerekçe : Vergi indirimine esas raporlar

MADDE 13 – (1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, engellilik indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kurum ve kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki İl Vergi Dairesi Başkanlığına, Vergi Dairesi olmayan illerde ise İl Defterdarlığına gönderilen rapor esas alınır.

Yani kazanılmış haklar yeni yönetmelikte geriye doğru işlemez.
Her yeni yönetmelik yayımlandığı tarihten sonraki başvuruları kapsar.
Önceki başvurular, yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilir.

Örneğin : 27.08.2021 Tarihinde Maluliyet tahsis talebinde bulundunuz.
Ve 28.08.2021 Tarihinde yönetmelik değişti.
Ne olacak !
27.08.2021 Tarihinde ki yönetmelik 28727
28.08.2021 Tarihli yönetmelik 31612
Arada 1 gün var.
Kazanılmış hak yeni yönetmelikte geriye doğru işlemeyeceği için 28727 ye tabii oluyorsun bu bir örnekti.
Engelli emekliliğinde de Vergi indirimi aldın mı - vergi indirimi aldığın tarihte var olan yönetmelik kapsamında değerlendirilirsin.
Emeklilik işlemlerinde yeniden rapor istenmez Vergi dairesi onay belgesi ekinde bulunan rapor kullanılır.
Özetlemem gerekirse ister engelli emekliliği olsun isterse Malulen emeklilik olsun - Her yönetmelik yayımlandığı tarihten sonraki tahsis talep başvurularını kapsar. öncekiler önceki yönetmeliğe ait olur.
Her yönetmeliğin son maddesine Geçiş hükmü eklenir orada şu yazar.
Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

Son düzenleme:
İyi günler malül emeklilik için dilekçemi verdim gelen cevap 6 ay içerisinde kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş durum bildirir sağlık kurulu rapor isteniyor şimdi ne yapmam lazım

Herangi bir hastaneye yönlendirme yapmadı anladığım kadarıyla yeni rapor 6 ay içinde alınmış olmalı

Teşekür ederim verdiğiniz bilgiden dolayi

@vurgunay, O durum şöyle oluyor. Son 6 ay içerisinde almış olduğunuz durum bildirir raporu varsa eğer bu rapora göre SGK malulen emeklilik için karar verebilir. Siz SGK ile görüşün böyle bir raporunuzun olmadığını söyleyin onlar sizi durum bildirir raporu almanız için hastaneye sevk edecekler.

Kurum sevki ile gideceğiniz hastane durum bildirir raporu düzenleyecek ve SGK'ya gönderecek. SGK sağlık kurulu bu rapora göre değerlendirme yapacak ve malulen emeklilik başvurusunu sonuçlandıracak.

Evet 6 aylık olmali

SSK limisiniz memurmusunuz

Yeni raporu istediğimiz hastanedenmi alıcaz onlar herangi bir hastaneye yönlendirmediler

Evet devlet memuruyum

@(Gölge),
Pisikatri. Pisikoz şartlar uyuyorda işte cevaba istinaden ne yapacak onu bilmiyorum

@vurgunay, Psikoz ile malulen emekli olabilmek için tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen olarak tanı almanız gerekiyor.

Üst Alt