Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen Emeklilik ve İşsizlik Ödeneği..?

apprentice

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
Herkese selam arkadaşlar, Allah nasip ederse bu ocak sonu 3600 günüm dolacak ve malulen emeklilik için başvuru hakkına sahip olacağım. Çalıştığım kurumda 9 yıla yakındır çalışmaktayım. Kuruma bunu söyledim işlemlerin 2 haftada bitebileceğini veya 2 ay da süreceğini söyledim lakin kurum 2 ay bir süre biraz uzun bir süre çıkışın verilebilir dediler. Bende buna istinaden bir soru sormak istiyorum.

Şimdi ben çıkışım verilirse hem tazminat hem de işsizlik ödeneği hakkı doğuyor. Ben ödeneği almak için başvurursam malulen emekliliğe de başvurabilir miyim? Çünkü süreç uzarsa maddi yönden bir sıkışmaya düşebilirim hemde geçen bir yerde okudum normal bir sgk lı işten çıkarıldığında ve işsizlik ödeneği aldığında sigortadan faydalanma süresi en fazla 3 aymış ama gidip sgk ya ben halen işsizim çalışamıyorum deyip bildiğirdiğin zaman bu süre 6-8-10 aya kadar çıkabiliyormuş.

Ne yapacağımı şaşırdım. Süre azalıyor. Gidip bilgi almak istiyorum lakin intibak yasası yüzünden bu ara Ankaradaki SGK müdürlükleri iğne atsan yere düşmüyor. Bu konu hakkında bilgisi veya fikri olan verse seve seve dinlerim.

Malulen emekliliğe mi yoksa vergi indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliğine mi başvuracaksınız?

Sayın Murat arkadaşım;

Bir işyerinde 600-900 gün arası çalışırsan 6 aylık işsizlik ödeneği alırsın
900-1080 gün arası çalışırsan 8 aylık işsizlik ödeneği alırsın
1080 gün ve üzeri çalışırsan 10 aylık işsizlik ödeneği alırsın

Yalnız işyerinden kendi isteğinle çıkarsan ödenek alamazsın lakin senin malulen emekliliğin onaylanırsa sana malulen maaşı veren kurum sakın işsizlik ödeneği aldığını görmesin yoksa tekrar hastaneye gönderiyorlar ve çokta uğraşırsın ha senin malulen emekliliğinin bağlanması 3-4 ayı bulursa bence işsizlik ödeneğini al derim tam malulen emekliliğin bağlandığı zaman işkura bir dilekçe verip anında işsizlik ödeneğini kestirebilirsin...

Vergi indirim hakkına istinaden Yaşllık emeklilii için prim ve sigortalılık ktriterleri tutmadığı için mi malulen emeklilik istiyorsun?

Çalışamıyorum abi raporum da (yüzde 60 üzeri) var vergi indirimi de adlım ama ben Malulen Emekli olmak istiyorum.

O zaman sigorta müdürlüğüne gidip maluliyetin tespiti için başvuru yapın. Bu durmu da işyerine bildirmeyin.

Sigorta müdürlüğü maluliyetin tespiti için hastaneye sevk eder. Hastane durumu değerlendiren bir rapor hazırlar ve sgk'ya gönderir. sgk sağlık kurulu rapordaki tanının maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeyde olup olmadığını inceler ve karar verir. Eğer maluliyeti gerektirecek durum tespit ederse, sizi çağırır ve "işten çıkışınızı yapın ki sizi malulen emekli edelim" derler. Oradan alacağınız bu emekliliği hak eder yazısı ile işyerinize gidip çıkışınızı alırsınız ve bu sefer sgk malulen emeklilik için işlemleri tamamlar.
Böylece maaş kaybınız olmaz...

Her ne sebeple olursa olsun kendi isteiği ile işten ayrılanlara işsizlik geliri bağlanmaz.

Üst Alt