Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik,Vergi indirim hakkı ile emeklilik nedir?

officer

Aktif Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
0
MALULEN EMEKLİLİK,
İştirakçilerin vücutlarında meydana gelen arızalar veya uğradıkları tedavisi imkansız hastalıklar sebebiyle vazifelerini yapamayacak duruma gelmeleri halinde uygulanan emeklilik işlemidir.
Belirtilen sebeplerle çalışamayacak duruma düşenlere “malül” denir
Örnek:
Mehmet efendi ilk işe başladığında sağlam bir bireydi ama ilerleyen yıllarda rahatsızlandı % 60 ve üzeri bir rapor aldı.Şartları tutuyor ise Mehmet efendi malulen emekli olabilir.
Malulen emeklilik şartları ise 10 yıl 1800 gün prim % 60 ve üzeri rapordur.
Not:İşe başladığında % 59 ve aşağısında bir raporu olan ilerleyen yıllarda hastalığı/rahatsızlığı artan (% 60 ve üzeri) engelli birey MALULEN emekli olmak için ssk ve bağ-kurlu ise SGK ya , Memur ise kurumuna malulen emekli olmak için müracaat edebilir.

VERGİ İNDİRİM HAKKI KAZANIP ERKEN EMEKLİ OLMAK,
İştirakçilerinin engelli ve/veya engelsiz (engelsiz olarak işe başlayanlar malulen emekli olamıyor ise rapor oranı % 59 ve aşağısı ise) olarak iş hayatına atılıp vergi indirim hakkı kazanarak emekli olma işlemidir.5510 sayılı kanundan (31.10.2008ve öncesi) evvel iş hayatına atılan ssk lı olarak çalışan engelliler vergi indirim hakkı kazanarak emekli olurlar.
Not:5510 sayılı yasanın yürürlüğe girmiş olduğu tarih itibari (01.11.2008 tarihi ve sonrası)ile işe başlayanlar vergi indirim hakkı alsa bile gün ve prim şartlarını yerine getirdikten sonra tekrar rapor almaları için yetkili hastaneye sevk edilecekler % 40 ve üzeri rapor alan birey emekli olacaktır.Alamayan ise engelli kadrosunda çalışmaya devam edecektir.

ya ben bu mallülen emeklilik veya vergi indirim hakında pek bir bilgi sahibi olamadım. çokmu gerizekalıyım diye bazende kendime soruyorum. raporu %kaç olanlar malülen emekli olabiliyor veya olamıyor. sanırım %60 ve üzeri malülen emekli olabiliyor doğrumu anlamışım. peki %60'ın altındakiler nasıl emekli olacak kaç gün doldurup emekli olablir. 3600diye doydum ama yanlışmı anlamışım. ve sanırım tekrarmı özürlü sağlık raporu alacaklar.. kafam karışık olduğu gibi sizinde kafanızı şişirdim sanırım.. bir kaç sorum olacak. cevaplandırırsanız sevinirim.. benim raporum %50 ve 7'ayın 2009'da aldım süreklidir. şimdi ben vergi indirimi veya erken emeklilik içn başvursam vergi indiriminden yarlanabilir veya erken emeklilikten yararlanabilirmiyim. en önemli sorusa şu: tekrar benden sağlık kurulu raporu isterlermi.. off kendim bile ne yazdığımı bilmiyorumya epey bir soru birikti sanırım.. bir detaylı cevap hepsini kafamdan atarya ...:) .. bu karışık sorularıma bilgi verecek varmı acaba yoksa onlarındamı kafalarını epey bir karıştırdım bilemiyorum.. SAYGILAR..

Bu tablolara iyi bakınız venom gerekli bilgiler bu tablolarda mevcut.

30.09.2008 tarihi ve öncesi
2008_oncesi.PNG

01.10.2008 sonrası,
2008_sonrasi.PNG

tablo epey bir bilgilendirdi sanırım. tablo için tşk.. benim sigorta girişim 10'ayın 1997'si sanırım. rapordan sonraki sigorta girişim 17.01.2012 rapordan önce 300günüm vardı, raporlu olarakta sanırım 60 var.rapordan önceki sigorta girişim sayılırmı eğer sayılırsa sanırın,m 4080 gün doldormam lazım doğrumu anlamışım... birde vergi indirimi için %50 lik raporumla başvurabilirmiyim. başvurursam eğer 2009 daki raporu kabul ederlermi yoksa yeni bir özürlü sağlık raporu isterlermi.. beni bu konularda bilgilendirirseniz, beynimdeki şu kurtlardanda kurtarmış olursunuz..:confused:

Rapordan öncesi rapordan sonrası tüm primleriniz emekli olur iken sayılır rahat olun

şimdi buna göre %55 2012 raporumla daha önceden 1996 %40 raporumla yani erken emeklilikmi yoksa malülen emeklilik mi? olur...aradaki maaş oranları nasıl...1999 yılı girişim....

kafam allah bullah oldu yaa bu tür konularda hiç bilgim yokmuş...iyi ki bu siteye üye oldum bilgi depoluyorum....

İlker Kardeş ;Bilgi ve yorumların için teşekkürler.Sana sormak istediğim sorum şu.
Nisan 1991 sigorta başlangıcı.6100 prim gün sayısı mevcut.Vergiden muaf emeklilik rapar alınış tarihi mart 2012
Şu an için emekli olmayı düşünmüyorum ama ilerde erken emeklilik için müracatımda benden yeni bir rapor istenecek mi ?

serife,
Vergi indirim hakkı kazanarak erken emekli olma hakkına sahip olursun.Malulen emeklilik için % 60 ve üzeri rapor olması gerekli

yüksel yıldız,
Vergi indirim hakkı kazanmış isen senden yeniden rapor istemezler.

verdiğiniz bilgilerden dolayı çok tşk ediyorum İlker bey sağ olun var olun herşey gönlünüzce olsun inşallah..

ilker bey ben 10. 2012 türkiyede ise girisim var. 10.1991 yilindan 2008 yilina kadar almanyada calismisligim var. %40 sürekli kalici yeni rapor aldim geriye dönük yurt disini ödeyip 16 yilda emekli olabilirmiyim.

evde bakım parasını ve hukuk okuma konusunu organize ederken emeklilik konusunu araştırmadım ama çok güzel bilgiler vermişsiniz arkadaşlar. 1998 yılında başlamak üzere1050 çalışma günüm ve %93 ağır özürlü raporum var. yakınımı sigortaya göndereceğim ancak umudum ne derece yüksek olsun? eksik günlerimi çalışamadığıma göre ne şekilde öderim? birileri 1800 diyor birileri 3600 hangisine tabiyim? 2,5 yıl önce özürlü oldum ve ancak sindirip imkanlarını araştırıyorum. bir nevi kendi kendime umut tacirliği yapıyorum..

sevgiler
yasemin

Yasmin;
1998 yılında ilk sigortalı olurken engeliniz olmadığı,şimdi ise %60 ın üzerinde bir işgücü kaybına sahip olduğunuzdan malul sayılıyorsunuz.
Çalışma süreniz tamam,750 gün daha prim ödeyerek mevcut priminizi 1800 e tamamladığınız takdirde malulen emekliliğe hak kazanırsınız.Artık isteğe bağlı ödenen primler Bağkur kapsamında değerlendirildiğinden imkanınız varsa çevrenizde tanıdık bir işverene kendinizi sigortalı göstertin,primleri siz ona ödersiniz.
Bahsettiğiniz 3600 gün malulen emeklilik şartlarını taşımayan vergi indirimi ile emekli olacak olan engelliler için minimum prim günüdür,sizinle alakası yoktur.

Sevgili Ufuk,Verdigin bilgiler icin cok teşekkür ediyorum. Sayende bu gece huzurlu uyuyacağım

venom

venom isimli kardeşim raporum %50 dedin emekli olamassın ama çalışıyorsan vergi indiriminden yarlan derim maaşına ek gelir olur
bildiğim kadarıyla siz Yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,o yüzden prim gun sayınızı doldurmanız gerekiyor bildiğim bu

Üst Alt